5

Ismeretlen férfi (Unknown)

Liam Neeson az Elrabolva akciófilmben feltúrta fél Párizst, hogy meglelje lányát. Az Ismeretlen férfiben Berlinben szaladgál, ezúttal önmagát keresi, kevésbé keményen, de ugyanolyan kitartóan. A színész Dr. Martin Harrist játssza, igen fontos konferenciára érkezik bájos nejével a német fővárosba, nem sokra rá csúnya autóbalesetet szenved, aminek következtében több napos kómába zuhan, magához térvén keserű szájízzel konstatálja, hogy szeretett felesége nem ismer rá, ennek tetejébe egy másik fickó mutatkozik be Martin Harrisként.

Na de ki vagyok én? – teszi fel a nagy kérdést Harris, elkeseredetten bizonygatná igazát, már-már azt hiszi, hogy megbolondult, de mielőtt beletörődne néhány bérgyilkos miatt újra változtat álláspontján. Felkeresi azt a taxiscsajt, aki vezetett balesetekor, rajta kívül csak egy ex-Stasi tagban bízhat. Szegény emberünk csak kapkodja a fejét, nem ért semmit, fogalma sincs, hogy miért akarnák mással helyettesíteni egy idegen országban és miért akarják elvenni az életét. Miután szemünk a rendező nevére téved gyorsan levonhatjuk a konzekvenciát, miszerint a Viasztestek és Az árva alkotója, Jaume Collet-Serra bizonyára nem fog komolyabb, maradandó művet bemutatni számunkra. Ez azonban soha nem zárta ki annak az eshetőségét, hogy egy izgalmasabb, érdekesebb, szórakoztató thrillert lássunk. Harris (vagy nem is úgy hívják?) nem fog hosszú ideig szomorú szemekkel kibámulni az ablakon a havas, szürke Berlinre és nem sírdogál magában sorsát átkozva. Hősünk fut, szalad, menekül, közben jár az agya, próbál emlékezni, bizonygatja fűnek-fának hogy kicsoda is valójában.

0ln

Megint az az eset áll fenn, ha a főszerepre szerződtetett színész helyett mást szereztek volna meg bizony nem lenne ugyanolyan. Liam Neeson a vállán viszi a filmet, mert más nem nagyon tudná helyette cipelni a súlyt, még a mellékszereplők is csak alig-alig segítenek számára. Diane Kruger eleve német származású, de azért eljátszattak vele egy erős akcentussal beszélő illegális bevándorlót, aki történetesen olyan szegény, mint a templom egere, mégse lepődne meg senki, ha előkapna egy laptopot meleg kabátjából. Bruno Ganz „privát nyomozót” játszik, aki a rengeteg elszívott orosz cigi hatására olykor erősen köhög, whiskynek tűnő, káros whiskeyt iszik és segítene Harrisen. Szomorú, hogy nem kap elég játékidőt a filmben, Frank Langella gyakorlatilag még véletlenül se tudja elrontani rövidke szereplését.

Collet-Serra egy-két momentumot többször is megismétel, csak hogy a néző elgondolkodjon a popcorn falás a kóla szürcsölése között, hogy ez bizonyára nagy fontosságú és Harris is észrevehetné, ha már olyan okos. Kár, hogy a nagy csavart a jól megszokott módon adják elő, mintegy a vászon előtt ülőknek magyarázva el, hogy mi a nagy helyzet. Mindig fura, ahelyett, hogy lepuffantanák a gonoszok a célszemélyt, még elmagyarázzák a gondosan kivitelezett tervet, nagy elgondolást. E helyett meg lehetett volna, hogy apránként csöpögtessék a szükséges információt. Ám a hibák és a felmerülő miértek ellenére kellemes ütemben folydogál a maga medrében, nem válik unalmassá, sőt még feszültség is akad. 70 %-ot így megérdemel, főleg azért, mert mostanában túl sok igazán jó thriller nem akad.

imdb: 7,1
rottentomatoes: 55 %

Büdzsé: 30 millió dollár
Amerikai bevétel: 63,6 millió dollár

Eddigi összbevétel: 130,7 millió dollár

5 komment

  1. A génmódosított élelmiszerek melletti leplezetlen és buta propaganda pedig még fel is bosszantott.

  2. @koimbra: Lehet, igazad van. Engem azért eléggé zavart annak egyértelmű sugallása, hogy “génmódosított élelmiszer = a jövő korszerű tápláléka”.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *