3

Éjszakai hajsza (Run All Night)

ejszakaihajszaposter

A kritikát TrueMan01 írta.

Az 1952-es születésű ír színész, Liam Neeson életében tagadhatatlanul fordulópontot hozott a 2008-as év, amikor is az akkoriban inkább epizódszerepeket játszó színész igent mondott Luc Besson akciófilmjére, az Elrabolvára. És itt most kihangsúlyoznám, hogy ekkor még a Feláldozhatók öreguras csapatának híre hamva sem volt!. Nem kis meglepetésre a kisköltségvetésű akció-triller óriási bevételt hozott, Liam Neeson pedig egyre több hasonszőrű alkotásban vállalt szerepet (Az ismeretlen férfi – 2011, Fehér pokol – 2011, Elrabolva 2. – 2012, Non-Stop – 2014, Sírok között – 2014, Elrabolva 3. – 2015), és a recept bevált: 1-2 kivételtől eltekintve szép summát termeltek ezek a filmek, alacsony ráfordítás mellett. Sőt, azóta Neeson sikerein felbátorodva más idősödő sztárok is megpróbálkoztak az akcióhős szereppel: Kevin Costner a 3 nap a haláligban játszott, Pierce Brosnan a November Mannel próbált korábbi James Bond sikereiből hasznot húzni, legutóbb pedig Sean Pennt lehetett többször pisztollyal a kezében látni a Gunmanben.

runallnight1

Az Éjszakai hajszában Liam Neeson Jimmy Conlont, a visszavonult bérgyilkost játssza, aki magányosan éldegél, esténként hokimeccset néz, és néha csontrészegen beugrik télapóskodni a New Yorki maffia fejének, Shawn Maguirenek (Ed Harris játssza) családi karácsonyára. Egy nap azonban 5 éve nem látott fia Mike (Joel Kinnaman) bajba kerül: szemtanúja lesz egy, Shawn fia, Danny (Boyd Holbrook) által elkövetett gyilkosságnak. Ráadásul Jimmy, hogy saját fiát védje, kénytelen megölni Dannyt. Ezután pedig elkezdődik a kegyetlen hajtóvadászat Jimmy és Mike után, melyben a rendőrség és az egész maffia őket akarja hidegre tenni. Apának és fiának tehát sürgősen félre kell tenniük nézeteltéréseiket, ha túl akarják élni az éjszakát. (Innen a cím.)

A film (különösen az első fele) stílusában leginkább a 80-as évek gengszterfilmjeihez hasonlít, minőségében azonban sokkal inkább A kárhozat útja, mint a Casino vagy a Nagymenők. Az Éjszakai hajszában 2 komolyabb akciójelenet van: az elsőben egy autós üldözést láthatunk, melyben Jimmy próbálja kiszabadítani fiát a korrupt zsaruk fogságából, a másodikban pedig a Common alakította bérgyilkos okoz felfordulást egy tömbházban.

Az a helyzet, hogy az Éjszakai hajszának több erénye, és több hibája van. Talán legnagyobb erénye maga Neeson figurája, aki annyira le van csúszva, hogy ilyen padlót fogott alakot talán legutóbb a Die Hard 3. részében láttunk Bruce Willistől – bár sajnos az irónikus beszólások ezúttal elmaradnak. További előny, hogy Neeson újfent Non-Stop-beli rendezőjével, Jaume Collet-Serrával dolgozott együtt, aki sokkal jobb rendező, mint az Elrabolva 3-at elkövető Oliver Megaton. Serra biztos kézzel vezeti színészeit, akik közül főleg Liam Neeson és Ed Harris nyújtanak maradandót. A film legsikerültebb jelenetei is azok, amikor a két veterán színész együtt van jelen. Vincent D’Onofrio és Joel Kinnaman átlagos, Boyd Holbrook viszont kifejezetten gyenge teljesítményt nyújt. További negatívumok: A film 80-as éveket idéző hangulatát alaposan elrontja a színre lépő Common figurája, aki egy hipermodern ”Tökéletes katona”-klónt játszik, illetve a helyszínek közötti animáció-szerű váltások, melyek szerintem inkább képregény filmbe valók. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy a film végén Ed Harris közvetlen közelről rálő Neesonra, de még csak meg sem sebzi. Hát igen: ez egy olyan film, amiben csak Liam Neeson talál célba.

runallnight2

A színész nemrég azt nyilatkozta, hogy még 2 évig szeretne akciózni. Az Éjszakai hajsza egyik jelenetében, amikor egy metróvécében kell legyűrnie egy rossz fiút, ellenfele alaposan megszorongatja. Hiába, senki sem legyőzhetetlen. A gyűrött cigaretta azonban egyik korosodó pályatársának sem áll olyan jól a szájában, mint neki.

60 %
Imdb: 7.0
Rottentomatoes: 60 %

3 komment

  1. Szerintem teljesen korrekt film. Sőt, az egyik legjobb Neeson film a Taken 1 óta. Nem hibátlan, de simán hozza azt, amit kell. Az anyagi bukás egyértelműen amiatt van, hogy akkor hozták ki a filmet, amikor még a Taken 3 is ment a mozikban. (Még most is megy.) Ez így túl sok, még én is alig vettem rá magam, hogy moziban nézzem meg, pedig aztán baromi jól szórakoztam rajta. Ennyit számít a marketing. A Taken 3 egy közepes rókabőr, gigasiker, ez meg, ami sokkal jobb, bukta. Mondjuk ezért is van annyi folytatás a mozikban.

  2. Viszonylag korrekt akciódráma, a Taken-féle marhaságoknál jobb, de a Sírok között-höz nem ér fel.

  3. Egészen kellemes meglepetés. Úgy tűnt, mintha Neeson belefásult volna az akcióhős szerepébe, de az Éjszakai hajsza számomra élvezetes volt. A közel két óra cseppet sem unalmas, zajlanak a történések, ugyanakkor nem emlékezetes, szerintem jövőre már nem fogom emlegetni.:)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *