0

Elrabolva 3 (Taken 3)

elrabolva3poszter

Az előző részekről itt és itt olvashatsz.

Pierre Morel vajon mit csinál mostanában? Az első Elrabolva faék egyszerűségű sztorival bírt, mégis két fontos összetevő miatt a lehető legjobbat hozták ki a filmből. Liam Neeson lehengerlően hozta a rábízott szerepet, a direktor pedig izgalmasan prezentálta search & destroy hadjáratát. De miután Morel bő egy évtizedet lehúzott a Luc Besson istállóban, más vizekre evezett. Ám a Nikita és a Leon, a profi alkotójának új kedvence akadt, Olivier Megatont vette pártfogásba és az Elrabolva 3 után sem tiszta, hogy Besson mit lát benne.

taken3kep1

Miután Bryan Mills kétszer is odacsapott az albán maffiának, olyan gondokkal küszködik, hogy mit vegyen lánya szülinapjára és miképp tudna örömet szerezni Lenore-nak, az exnejének. Majd egy napon Lenore-t holtan találja. A rendőrség azonnal megjelenik a helyszínen, ám Mills nem hagyja, hogy lesitteljék. Saját maga próbálja felgöngyölíteni az ügyet.

Besson most sem erőltette meg magát, pofonegyszerű történetet rakott össze Robert Mark Kamennel. Minek is próbálnának sokkal értelmesebb gondolatokat kiötleni. Több száz millió (600 millió dollárt kasszírozott világszerte az első két felvonás) indokuk van, hogy Mills nevét sok-sok akciórajongó ismeri.

Lehet, hogy mindenki emlékezetébe véste Neeson karakterének a nevét, de a borzalmas második felvonás után egy még rosszabb harmadik részt sikerült letenni az asztalra. Az akciójelenetek az első másodperctől kezdve az utolsóig élvezhetetlenek, követhetetlenek. Agyon vannak vágva, rángatózik a kamera. Érthetetlen, hogy miért hagyták jóvá. Felettébb bosszantó és egyben idegesítő.

taken3kep2

A menekülés és a nyomozás sem nevezhető izgalmasnak. Természetesen Mills rendíthetetlenül megy előre, töri az utat maga előtt, de ezt sem tudják élvezetesen tálalni. Az esetbe még belekeverik Lenore férjét és a csavar még elmenne egy szappanoperában, de jelen esetben csupán nevetségesnek mondható. Neesonnal viszonylag elégedettek lehetünk, de karaktere sem a régi már. Az első részben viszonylag szótlanul és higgadtan terítette le a fő ellenfelet, itt azonban még nekiáll magyarázni. Szegény Forest Whitaker inkább csak poszterre kitehető névnek kellett, könnyedén kiráz a kisujjából egy, az Erőnek erejével akcióban eljátszott karaktert.

Szomorú, hogy ennyire lejjebb adták Bessonék. Nem akad egy fiatal, bizonyítani akaró tehetség a cégénél? Mivel az Elrabolva 4 elkészülése gyakorlatilag borítékolható nagy öröm lenne, ha visszahoznák valahogy Morelt. Sok szerencsét hozzá!

imdb: 6,5
rottentomatoes:  11 %

Büdzsé: 48 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 47 millió dollár (nyitány 39,2 millió dollár
Eddigi összbevétel: 111 millió dollár

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *