10

Elrabolva 2 (Taken 2)

elrabolva2

Az előző részről itt olvashatsz.

Luc Besson neve a 90-es években még elég jól hangzott. Valakinek ki kellene derítenie, hogy mi volt az a (törés)pont az életében, amikor úgy gondolta, hogy inkább a sok lövöldözéssel és látványos bunyóval tarkított akciófilmeket térfelén kamatoztatja az évek során összegyűjtött pénzét és tehetségét. Sokan sok helyen beszélték és elemezhették ki a derék francia hozzáállását, talán az e sorokat olvasókban is felmerült, hogy történhetett Bessonnal. Akciófilmes munkásságának ékköve az Elrabolva, amitől a többség talán nem is várt semmi extrát, mégis ezúttal sikerült eltalálni, hogy mivel szögezze a székbe a nézőket. Állítom, hogy az utóbbi évek egyik legjobb akciófilmje volt, de a legnagyobb érdeme mégis az, hogy Liam Neesont közel 60 évesen akcióhőssé avatta. Ennek ellenére a folytatás mégsem hiányzott, mégis megkaptuk.

Bryan Mills (Neeson) ezúttal Isztambulban keresi a betevőre valót, hozzá érkezik egykori neje és lázadozó lánya, afféle családegyesítési kikapcsolódásra. Ám az előző részben gondosan levadászott és gyorsan lemészárolt albánok hozzátartozói bosszúért kiáltanak, nem kell sokat várni rá, hogy feltűnjenek Törökország legnagyobb városában. De nem egyszerűen csak ki akarják iktatni az egész Mills famíliát, élve akarják őket, hogy majd Albániában nyírják ki őket. Afféle helyi szokás, csak hogy legyen magyarázat is.

Már az első felvonáshoz sem írhattak túl vastag forgatókönyvet, a lényeg az volt, hogy Neeson bősz „Hol a lányom?” arccal menetelt előre Párizsban. Ha akadtak is bukkanók vagy logikai bukfencek nem akadt fenn rajta senki, mert Pierre Morel nem engedélyezett pihenőt, csak hajtotta előre főhősét, mindemellé élvezetes, adrenalinpumpáló akciójeleneteket forgatott. Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy Morel érti a munkáját, azaz tudja, hogy miképp kell leforgatni egy-egy látványosabb közelharcot, minimum korrektnek nevezhető üldözést vagy tűzharcot. Kollégájának, a szintén Besson istállóban nevelkedett Olivier Megatonnak ezzel szemben csak kevés fogalma van arról hogyan kell ütős és feszes akciót készíteni (ugye, hogy A szállító 3 volt a leggyengébb a franchise-ban?).

Erős izzadtságszag és nagy erőlködés lengi körül a folytatást. A bevezető negyed óra után itt is nagyobb fordulatszámra kapcsolnak, ám eléggé hiányzik a dinamika, nem érezni a feszültséget, ennek hiányában a logikai hibák és az írók által kigondolt okosságokon is könnyedén fenn lehet akadni. Óriási hiba volt Maggie Grace-nek nagyobb mozgásteret adni, erősen hümmögve fogadjuk, hogy lazán szökell és futkos az isztambuli tetőkön, miközben apja tanácsokat osztogat neki telefonon keresztül. Önismétlés is akad bőven, köztük az előző részben látott-hallott „El fognak rabolni”, ám mindez most túl erőltetett és az adott szituáció fényében még akár viccesnek is mondható.

Az Elrabolva 2 sajnos egyáltalán nem egyedi, talán ha az operatőri munkára vagy a vágóra odafigyeltek volna esetleg még szórakoztató is lehetett volna. Súlyos csalódás, hiába is akarja szeretni az ember, egyszerűen nem megy, a Rade Šerbedžija által játszott főgonosz szintén harmatgyenge, ennél talán még egy tékás B filmben is jobb negatív figurát találni. Csupán egyvalaki van, aki hozza az elvártakat! Neesonról továbbra is elhisszük, hogy fél kézzel leabálja az őt zaklatni merészelő mogorva férfiakat, miközben másik kezével megken egy kenyeret… esetleg telefonál.

imdb: 6,3
rottentomatoes: 21 %

Büdzsé: 45 millió dollár
Amerikai bevétel: 139 millió dollár
Összbevétel: 371 millió dollár

10 komment

 1. Egyetértek, erőltettet és felesleges volt. Lehúztak egy róka bőrt az előző részről. De azért vasárnap délután elmegy egynek :).

 2. Én nem éreztem csalódásnak. Azzal viszont egyetértek, hogy az első rész jobb volt. Bár, amikor Olivier Megathon nevét megláttam, már nem voltak nagy elvárásaim. Bár igaz, hogy az eddigi munkái közül, amiket láttam (A Szállító 3, Colombiana) ez tetszett a legjobban.

 3. A’la Indy 4. Az is a régi sablont ismételte teljesen lélektelenül, azért lett olyan szánalmasan gyenge. Ezzel ugyanez a helyzet.

  A verekedős jelenetek is nagyon gyengék voltak, még az első színvonalát sem hozták.

  • Nekem semmi bajom nem volt az Indy 4-gyel. De ha úgy vesszük a többségnek meg volt, mindenesetre az a franchise negyedik részre fáradt el, itt meg már a másodiknál érződik az izzadtságszag. Hopp, eszembe is jutott egy cikkötlet, főleg, hogy jön a Die Hard 5 és a Fast 6. Mely franchise termelt ki magából legalább négy folyatást (kivéve a horrorok).

 4. Az első rész mai napig nagy kedvencem, de hiba volt folytatni egy tehetségtelen rendezővel. Ha az első rész készítői csinálták volna, akkor biztos más lett volna a végeredmény, így viszont kvázi értékelhetetlen. Legszívesebben visszakérném a jegy árát, annyira szar volt..

 5. Az első rész fő baja volt hogy kijött a Law abiding citizen, ami szerintem összességében jobban prezentálta a témát.

  • Szerintem az csak a feléig működött, onnan már nagyon elszállt volt és Butlernek sem lehetett szorítani.

   • Pont tegnap néztem újra. Nem rossz film. (Mármint a Law Abiding Citizen), csak az utolsó negyed órával kb. agyonvágják az egészet. Plusz igen, gyakorlatilag senkinek nem lehetett drukkolni a filmben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *