4

Milyenek lettek volna ezek a folytatások?

indianajones

Régen volt már igazán hosszú iromány, ugye? A Development Hell két felvonása után terveztem még egy részt, de úgy gondoltam, hogy inkább másképpen közelítem meg. A meg nem valósult folytatások után várható egy cikk érdekesnek tűnő, végleg behalt tervekről, illetve lesz szó elkészült filmek korábbi változatairól is.

George Lucas anno még azt mondta, hogy rengeteg ötlet kering a fejében, amelyekkel három Indiana Jones filmet is meg lehetne tölteni. Aztán Az elveszett frigyláda fosztogatói hatalmas sikere után kiderült, hogy azért ez nem így van és Willard Huyeck, illetve Gloria Katz körmölték le a folytatást, majd a bevétel láttán érződött, hogy a rajongók benne lennének a harmadik felvonásban. Lucas mindenképpen szerette volna a Szent Grált beleszőni a sztoriba, Spielberg annyira nem repesett az ötletért, hiszen úgy gondolta, hogy nem kellene természetfeletti helyzetbe keverednie a régésznek. Mindenesetre Lucas felkérte Chris Columbust a szkript megírására, amely az Indiana Jones and the Monkey King címre hallgatott.

A sztori röviden: 1937-ben Indy halászgatással tölti szabadidejét Skóciában, a közelben gyilkosság történik, a nyomok pedig kúriába vezetnek, ahol a derék kalandor egy régóta halott nemessel és üres páncélokkal veszi fel a küzdelmet. Miután Indy visszatér Marshall Egyetemre Indy-nek Marcus Brody elmeséli, hogy Afrikában van egy eléggé idős, Tyki névre hallgató pigmeus, aki sokat tudhat és talán elvezheti Sun Wu-Kung elveszett városába. Hősünk hajóra pattant, vele tart Betsy Tuffet asszisztense is, aki alaposan bele van zúgva. Egy kis haddelhadd egy nácik tiszttel és száz lábnyi hosszú tankkal, majd gorillákba futnak bele, akik a várost védik a behatolóktól. Az is kiderül, hogy Tyki a város uralkodója. Majd befut embereivel a nagydarab árja náci tiszt, Mephisto, aki a harc közben kicsinálja Indy-t, de később Sun Wu-Kung a félig ember, félig majom isten és feltámasztja a régészprofesszort.

Azért is választották Columbust, mert bizonyította, hogy az akciót kiválóan tudja vegyíteni a humorral. Például a tankos üldözésnél Indy egy rinocérosz hátára kerül és úgy dönt, hogy a dühödt állatot az előnyére fordítja. A szkript átírása során Betsy kikerült a sztoriból, de Spielberg egyáltalán nem volt kibékülve a túlságosan misztikus történettel. Lucas nem tudott lemondani a Szent Grálról és Az utolsó kereszteslovagban benne is volt.

startrek

A Star Trek: Nemezis csődöt mondott a kasszáknál, de ennek ellenére a stúdió szerette volna folytatást. A 11. Star Trek rész az Enterprise sorozat vége és az eredeti széria kezdete közötti időszakban játszódott volna. A Föld-Romulán háborút mutatták volna be és a folytatást egy trilógia nyitó darabjának szánták. Erik Jendresen írta a forgatókönyvet, de ekkoriban a Paramount élén történtek változások miatt jégre tették a projektet. A központi karakter Tiberius Chase, James T. Kirk őse lett volna. Úgy hírlett, hogy a stúdiónak vegyes érzései voltak a Star Trek: The Beginning címre hallgató szkripttel kapcsolatban, mivel nem volt benne egyetlen addig bemutatott szereplő sem.

2159-ben, négy évvel az Enterprise széria Terra Prime epizódja után játszódott. Chase az UESN friss diplomása és be akar lépni a Csillagflottához, de mivel családjának köze van egy idegengyűlölő frakcióhoz, így nem néznek rá jó szemmel. Egy Romulán flotta megtámadja a Földet, a megadásra szólítanak fel és követelik, hogy a vulcaniakat szolgáltassák ki, hogy kivégezhessék őket. Céljuk, hogy a galaxisban kiirtsák a fajt. Chase rukkol elő egy ötlettel, ami szerint a Romulán birodalomba bejutna és nukleáris bombát robbantana. Tervét elvetik és inkább kiürítenék a Földet. Ám egy kisebb hajót meglovasít, megszerzi a bombát és a film úgy ért volna véget, hogy elindul a Romulánok bolygója felé. A Paramount inkább a reboot mellett döntött.

jinxA Halj meg máskor! Bond filmben bukkant fel Jinx, az amerikai kém. Halle Berry alakíthatta a hölgyet és 2003-ban arról beszéltek, hogy saját filmet kaphat. Sőt, 2004 telére lőtték be a bemutatót. Az MGM egyébként is gondolkodott mellékprojektekben, az 1997-es Holnap markában után Michelle Yeoh karaktere köré próbáltak értelmes sztorit szőni. A stúdió végül levette napirendről a Jinx tervezetet, ami hallatán a producerek eléggé megdöbbentek.

recall

Az Emlékmás megérdemelten vált klasszikussá, de ugye nem kifejezetten az a film volt, amely folytatásért kiáltott. „Amikor befejeztük senki nem gondolkodott el a következő részen. Senki nem érezte úgy, hogy franchise-t kellene faragni belőle.” – mondta Gary Goldman, aki megszerezte a Különvélemény jogait is. Saját maga szeretett volna alacsony költségvetésű filmet készíteni belőle és Paul Verhoevent kérte fel producernek. Verhoeven elolvasta a történetet, majd azt mondta Goldmannek, hogy ebből össze lehetne hozni az Emlékmás 2-t. Philip K. Dick történetében már a bűn elkövetése előtt elkapják az illetőt köszönhetően a kormány telepatikus erővel bíró embereinek. De az egyik nyomozó menekülni kényszerül, mivel kiderül róla, hogy gyilkolni fog. Mivel az Elemi ösztön is szépen hozott a konyhára eléggé úgy tűnt, hogy gyorsan elindulhatnának a folytatás előkészületei. Viszont kiderült, hogy Ron Shusett szerződésében benne van, hogy ő írhatja bármely Emlékmás folytatás elő vázlatát. Goldman felkereste, Shsettnek nem volt ellenére a dolog. Schwarzenegger bevállalta a főszerepet, Verhoeven is megrendezte volna. A bökkenő? A Carolco csődbe ment és a jogok a Foxhoz kerültek. A holland rendező dühös volt egy általa meg nem nevezett illetőre, Júdásként emlegette mindenhol, úgy érezte, hogy miatta kerültek ilyen helyzetbe. Úgy alakult, hogy a Féktelenül akcióval rendezőként nevet szerzett Jan de Bond kezébe került az ügy és a Fox-szal közösen először egy folytatásban gondolkodtak, de úgy határoztak, hogy inkább egy különálló hoznak össze, a Különvéleményt. Szóval Goldmanék kvázi csak a forgatókönyv első vázlatát használhatták. Viszont De Bont begyűjtött pár bukást és a stúdió sem bízott benne igazán, majd a képbe került Steven Spielbeg és leforgatta a Különvéleményt.

totalrecallllMiután a Carolco 1,2 millió dollárért eladta a DFL-nek a tévés jogokat, Shusett és Goldman már nem is bízott Emlékmás 2-ben. Meglepetésre a Dimension kicsengetett 3,15 milliót a folytatások, előzmények és remake jogokért, Bob Weinstein meg is jegyezte, hogy remek franchise lehetősége van a kezükben Megvoltak a terveik és az elképzeléseik, az eredeti szereplőgárdát szerették volna visszahozni, viszont Verhoeven helyett mással akarták ledirigáltatni a filmet, egészen alacsony költségvetéssel szerettek volna dolgozni. A forgatókönyvet Bob Gale-re, a Vissza a jövőbe írójára akarták bízni, de nem jött létre az egyezség, Matt Cirulnick – aki mögött a Harlemi történet állt – mindenképpen szeretett volna belevágni a szkriptbe és sikerült elérnie, hogy meghallhassák és a fejesek rábízták a szkriptet. De ugye ott volt Shusett szerződése, amiről már szó esett és ő Goldmannal közösen akart dolgozni. Ők is előadták saját gondolataikat és sokkal jobban tetszett nekik, mint Cirulnick-é. A nyitány valahogy úgy nézett ki, hogy éppen a Mars függetlenségét ünnepelik és mielőtt Quaid beszédet tartana egy hasonmás leszúrja és átveszi a helyét. Majd Quaid Melina mellett ébred fel. Három hét telt el az Emlékmás eseményei óta és kiderül, hogy a függetlenség csak az álmaiban létezik. (A hosszabb tartalomról majd egyszer lesz szó.) De a probléma csupán annyi volt, hogy Schwarzenegger egyszerűen nemet mondott. Nem tetszett neki a szkript. Majd kijött a 6. napon, amiről Goldman megjegyezte olyan, mintha az Emlékmás 2 lenne, csak éppen a nevében más. Az ő elgondolásukban is volt egy jó és egy rossz Arnold.

Ekkoriban a Dimension úgy döntött, hogy mégis tesznek egy próbált Cirulnickkel, aki abszolút átdolgozta a szkriptettotalreeee és 96 oldalas változatával 2000 májusára elkészült. Ő egy akciójelenettel indított, amelyben Hauser és ReKall United ügynökök megakadályozzák, hogy egy űrhajót terroristák elraboljanak. A sikeres akció végén Schwarzenegger a ReKallnál tér magához, ahol két doktor elmagyarázza neki, hogy némi probléma lépett fel régen, amikor kipróbálta a ReKallt és kómában volt tíz éven keresztül. Cirulnick úgy tudja, hogy Schwarzenegger elolvasta írását, találkozott Weinsteinnel, hogy megvitassák a filmet, majd kapott egy hívást, hogy dolgozza át a történetet úgy, hogy kisebb költségvetésbe is beleférjen. Valószínűleg nem jött létre az alku Schwarzenegerrel. Mindazonáltal a Dimenstion partnercége, a Miramax sorozatos buktákba tenyerelt bele és meghúzták a nadrágszíjat. Azóta pedig elkészült a tinikre szabott reboot.

the-crow-brandon-lee

Abban egyetértünk, hogy A holló klasszikus, de folytatásaira nem szívesen emlékszik vissza senki. A harmadik felvonáson egy ideig Rob Zombie dolgozott, 1997-ben tette le az asztalra a forgatókönyvet, amelynek történései 2010. október 31-én veszik kezdetüket. A Fallen One egyik sötét papja megöli anyját és gyermekét. Egy évvel később a Holló a gyermek lelkét visszahozza, hogy bosszút állhasson. Azonban a srác egyáltalán nem biztos abban, hogy mi is történt és lassan elfelejti a rémséges éjszakát. 27 évvel később fejvadászként dolgozik. Zombie kifejezetten szerette volna megnyerni Christopher Lee-t a filmre, valószínűleg ő lehetett volna a gyilkos.

Mi történt? Zombie a Creature Cornernek mondta el, hogy 18 hónapig dolgozott a projekten. Hozzáláttak volna a szereplőválogatáshoz, a Delicatessen díszlettervezőjét nyerték meg a filmhez. De a producerekkel egyszerűen nem tudott zöld ágra vergődni. Nem voltak ötleteik, nem tudták, hogy mit akarnak és másfél év után Zombie belefáradt. Úgy fogalmazott: „Ha valami pénteken kék volt, az hétfő reggelre már pirossá vált, csütörtökre meg zölddé.” Inkább lelépett, terveivel sem kezdtek semmit.

A holló rajongói klubjának egyik tagja (AbaHB) olvashatta a forgatókönyvet, szerinte eléggé klassz és eléggé megnyerő vizuális dolgok vannak benne, de nem igazán kötődik a Holló mítoszhoz.

pulpfiction

vegabrosA Ponyvaregény bemutatása után Quentin Tarantino megszellőztette, hogy Michael Madsen karaktere a Kutyaszorítóban és a John Travolta által játszott Vega valójában testvérek. Hozzátette, hogy szeretne a két színésszel leforgatni a Vega fivérekről egy mozifilmet. Többször is emlegette a folytatást, de 2007-ben sajnos már arról beszélt, hogy hogy parkolópályára tette az elképzelést.

“Én lennék Vice Vega ikertesója, Travolta pedig Vincent. Egyikünk sem tud a másikról és éppen kiengednek minket a sittről, mindketten Los Angelesbe repülünk, saját utunkat járjuk. Szeretnénk megbosszulni testvérünk halálát.” – mesélte egy interjúban Madsen.

Tarantino viszont egy másik sztorit adott elő, ami nem meglepő, hiszen folyamatosan jár az agya és változtat a sztorin: „Doube V Vega volt a címe. Vincent éppen Amsterdamban tartózkodik és a Marcellus klubbot irányítja. Majd Vic ellátogat hozzá. Azonban kicsit mindannyian öregebbek lettünk és mindkét karakter meghalt. Lehetne akár prequel is, de kitaláltam valamit, hogy miképp lehetne összehozni a folytatást, annak ellenére, hogy mindketten halottak, ráadásul a színészek is öregebbek. Mindkettőnek lehetne bátyja, akik találkoznak és bosszút akarnak állni, vagy valami ilyesmi.”

leonpro

Luc Besson a 90-es években legyártott néhány klasszikust, köztük a Leon, a profit. Már akkor elgondolkodtak a folytatáson. A Mathilda címre hallgató 2. rész főszereplője természetesen Natalie Portman lett volna és az ötlet tetszett is mindenkinek. Viszont Besson egy valamivel idősebb karaktert képzelt el, így úgy döntöttek, hogy várnak pár évet. A rendezést Olivier Megaton láthatta volna el, aki 2010-ben arról beszélt, szerinte a Leon, a profi folytatásából nem lesz semmi, annak ellenére, hogy a forgatókönyvet már régen megírta Besson és Portmant még mindig érdekli a szerep. A gond az, hogy azóta Besson megalapította a saját produkciót cégét, a film jogait azonban nem ő birtokolja, hanem az első részt készítő stúdió és a fejeseket nem érdekli a második rész, egyáltalán nem akar belefektetni a sequelbe, így Besson is kénytelen volt feladni a terveit ezzel kapcsolatban. Ám Megaton szerint nem kell feladni a reményt, egy nap még megvalósulhat a dolog.

aliencameron

Habár az Alien 4 sokaknak nem tetszett és pénzügyileg sem teljesített valami fényesen, mégis volt mozgolódás az Alien 5 háza táján. Joss Whedon írt egy Földön játszódó forgatókönyvet, bár Sigourney Weaver nem volt túl lelkes, de nyitott volt továbbra elgondolásokra. James Cameron jelentkezett a feladatra: „Jeleztem a stúdiónak, hogy megírnám és lehetnek a producer is, Ridley pedig ledirigálhatná. Leültünk megbeszélni a részleteket, folytak az egyeztetések, de ennél tovább nem jutottunk. Mégis mi történt? A Fox inkább az Aliens vs Predator gondolatát tolta előtérbe, de én megmondtam, hogy nem ajánlom, hogy megtegyék ezt a lépést, mert tönkre fogják vágni a franchise-t, olyan lesz, mintha az Universalnál összeeresztenék Drakulát a Vérfarkassal. Ennél a pontnál mondtam le az Alien filmekkel kapcsolatosan terveimről.”

Ridley Scott 2002-ben egy interjúban elmondta, hogy nagyszerű lenne visszatérni a franchise-hoz és helyretenni. Ő visszatért volna oda, ahol először láthattuk a „tojásokat” és inkább arra fókuszált volna, hogy miképp jönnek létre ezek. 2008–ban elhintette, hogy Scott és ő összedugták a fejüket és úgy gondolták, hogy jobb lenne, ha Ellen Ripley-ről forgatnának egy filmet, mint az Alienekről. De sajnos a terv nem öltött testet. Amikor pár évvel ezelőtt hivatalossá vált, hogy Scott megcsinálja a Promethuest a rajongók fellélegeztek, hogy végre jön egy igazán jó Alien film. Aztán a munkálatok alatt összehordtak hetet-havat, később a direktor megjegyezte, hogy igazság szerint ő úgy gondolja, hogy már mindent elmondtak a témában, amit lehetett és nem érdekli annyira a savas vérű űrszörny, e helyett mást fog prezentálni a közönségnek.

seven

David Fincher sorozatgyilkos klasszikusa után komolyan elgondolkodtak a folytatáson. A New Line-nál legalábbis úgy érezték, hogy ebből könnyedén lehetne még egy részt készíteni. 2002-ben készhez is kaptak egy forgatókönyvet, amely egy látnoki képességű doktor az FBI-nak segít elkapni egy gyilkost, a stúdió úgy látta, hogy némi átírással lehetne a Hetedik 2. A doki figurát pofozták volna át Morgan Freeman nyomozójává, akiből hirtelen médium lett. David Fincher a szkriptet látva annyit mondott, hogy ennek semmi értelme, később hozzátette, hogy inkább cigit nyomna a szemébe, minthogy leforgassa az Ei8ht-et. Érdekesség, hogy a film csak elkészült, de szerencsére semmi köze nincs a Hetedikhez, a Solace-ben Anthony Hopkins a főszereplő.

majmokbolygojafolytats11

1996-ban a Fox már újabb Majmok bolygója folytatást akart. James Cameront győzködték, aki éppen a Titanic-kal volt elfoglalva. Peter Jackson nemet mondott, de Arnold Schwarzenegger elvállalta a főszerepet. Ahogy telt az idő többek között Kevint Costner, Harrison Fordés Patrick Swayze neve is felmerült a filmre. 1997-ben a stúdió szerette volna felpörgetni az előkészületeteket, ráadásul Cameron sztorija is pontosan passzolt tervükbe. 1998-ben kiszivárgott, hogy a Battle for the Planet of the Apes címre hallgat a projekt, amiben Taylor egy teljesen megváltozott majombolygóra. Úgy indult volna a film, ahogy az első. A hajó becsapódik egy tóba, de ez nem a sivatag közepén, hanem egy kutatóállomás mellett található. Majd ugrunk 30 évet, öt időutazó asztronauta a 90-es évekből érkezik erre a helyre. Az állomás leégett és elhagyatott. Egy csuklyás lövész szegődik a nyomukba.

Az is kiderül, hogy a majmok eléggé ügyesen használják a technológiát, sőt még fejlesztettek is rajta. Viszont az erőegyensúly eléggé kényes és megnövekedett a feszültség is. A gorillák agresszív természetét a csimpánzok és az orángutánok nem igazán kedvelték és Manhattan alatt élő mutánsok csoportja le is mészárolta őket. Caesar leszármazottja pedig egy csimpánz és egy gibbon keveréke és a Majom Város miniszterelnökévé választották. Mellesleg őrült perverz egomániás. Az űrhajósok találkoznak egy öreg orángutánnal, aki elárulja nekik, hogy találkozott már korábban hozzájuk hasonló úrutazókkal. Egyikük egy leginkább emberinek látszó csecsemővel a vadonba ment. Később erről az illetőről kiderül, hogy nem más, mint Taylor, csak öregebben.

Cameron 1998 novemberére befejezte a forgatókönyvet és továbbra is Schwarzengger lehetett volna a főszereplő. A rendezői posztra Michael Bay is esélyes volt, majd Peter Hyamst választották, ami a Foxnak nem nyerte el tetszését, így Cameron is lelépett. Majd Tim Burton és Mark Wahlberg részvételével valósult meg egy újabb filmet.

1991terminator

Nagy reményeket fűztek a Terminátor – Megváltáshoz és már a bemutató előtt tervezőasztalra került a folytatás, amelyet szintén McG rendezett volna és a sztorit is ő szállította Nem 2018 után játszódna a cselekmény, hanem előkerülne ismét az időutazásos téma. John Connor visszautazna az időben 2011-be, hogy sereget szervezzen a Skynet invázió ellen, ugyanis a Gépistennek sikerül rájönnie arra, hogy ne csak egy katonáját tudja visszaküldeni a múltba. Szóval jönnek a Hunter Killerek, Harvesterek és mindenféle más gépek és Connornak a múltban kell velük felvenni a harcot. Connor ezen kívül még találkozna Robert Patrickkel is (ő volt a T-1000-es a T2-ben), aki egy feltalálót (esetleg tudóst) alakítana. McG szerint ez az ötlet cseszettül jól hangzik

jedivisszater2

A Birodalom visszavág sikere után egyértelmű volt, hogy George Lucas összehozza a harmadik részt is. Az Erő nagyurának megfordult a fejében, hogy David Cronenberggel dirigáltassa le a filmet. „Éppen a konyhámban voltam, amikor a film egyik producere felhívott. Megkérdezte, hogy mit szólnék, ha Star Wars filmet rendezhetnék? Erre azt mondta, hogy általában nem nyúlok bele más történetébe. Majd egy kattanást hallottam, nyilvánvalóan nem volt elég lelkes. Nem is volt időm rá, hogy elgondolkozzak rajta, hogy jó vagy rossz ötlet.

És mi lett volna, ha David Lynch veszi kezébe a gyeplőt? „Találkoztam George-dzsal. Kedvelem őt, de ez inkább az ő biznisze. Meg is mondtam neki, hogy neki kellene rendeznie, hiszen ő találta ki és nekem aztán semmi közöm hozzá.” – mondta Lynch, hozzátette, hogy hivatalosan ajánlatot kapott, de ő másnap nemet mondott rá. Végül Richard Marquand vezényelhette le a filmet.

4 komment

    • Akartam már ilyet, csak sok idő kell hozzá, nem megy ripsz-ropsz. Egyébként nem az internet elfeledett szegleteiben leltem rá, szóval bárki belefuthat egy effélébe a külföldi oldalakon:)

  1. Asszem most már mindenképp el kell menni a foxhoz és lezúzni a köcsögöket. Tettek róla hogy Cameronnak ne legyen több Alien meg Terimantor filmhez köze. Brafó, kecifeiűek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *