5

Development Hell – Hiába várunk ezekre a filmekre

Még tavaly jelentkeztem a Development Hell cikkel, aminek elkészült a folytatása. Rengeteg filmterv akad, de ezek egy része legyen bármilyen ígéretesnek hangzó is megreked a fejlesztési fázisban. Beszélnek róla, szóba kerül bizonyos időszakonként, de nem akarnak alakot ölteni normális forgatókönyv hiányában vagy a stúdió bátortalansága miatt.

tourist1980-ban adta ki kezei közül Clair Noto a The Tourist sci-fi forgatókönyvét és HR Giger is dolgozhatott volna a filmen (a kép a projekthez készült concept art). Egy Men in Blackhez hasonló, de sokkal komorabb hangvételű, szexszel megspékelt projektet kell elképzelni. Manhattenben titkokban űrlények élnek és még van egy titkos, Corridor névre keresztelt klubjuk is, ahol rengeteg faj megfordul az univerzumból. Szórakoznak, szeretkeznek és sajnálkoznak, hogy a Földön ragadtak. A középpontban Grace Ripley áll, a szépséges vállalati fejes, aki szintén alien és szintén szeretne hazajutni. Az Universalnál azonnal akadályokba ütköztek, kreatív nézetkülönbségek miatt egyre csak tolódtak az előkészületek. Brian Gibson rendező felügyelete alatt a szkript számos átíráson ment keresztül. Majd Francis Ford Coppola produkciós cégénél próbáltak életet lehelni a produkcióba, ahol Fran Roddam, a Kvadrofónia alkotója azonnal beleesett a különös sztoriba. Sajnos a költségek túl magasak lettek volna, így a szkript visszakerült az Universalhoz.

darktower

Ron Howard, Akiva Goldsman és Brian Glazer ambiciózus vállalkozása eléggé merész tervnek tűnik és nem igazán akad olyan stúdió, akik bátran kiállna a trió elgondolása mellett. Kezdetben az Universalnál próbálták felhúzni a Setét tornyot, de gondjuk volt a költségvetéssel és idővel már egyáltalán nem érdekelte őket az adaptáció. 2012-ben a Warner karolta fel a projektet, úgy tűnt, hogy belemennek, hogy elkészülhessen a 3 film és az ezeket összekötő 2 minisorozat. Szomorú, de végül mégsem mertek belevágni. Howardék kitartanak, Russell Crowe pedig továbbra is szeretné eljátszani Roland Deschaint. Érdekességképpen megemlítem, hogy 2007-ben J.J. Abrams legyeskedett a filmtervezet körül.

battleangelÉvekig vártunk a Battle Angelre és valószínűleg még sokáig nem készül el. Olybá tűnt, hogy az Avatart követően James Cameron belevág a filmbe, hiszen eddig is csak arra várt, hogy a CGI elérje azt a szintet, ami szükséges ahhoz, hogy elkészülhessen a nagy mű. De 2012-ben a direktor úgy döntött, hogy inkább a na’vi folytatásokkal foglalkozik. Cameront nem a pénz és profit mozgatja, egyszerűen csak örült, hogy az Avatar üzenete sok emberhez eljutott és nagy lehetőséget lát benne, hogy az Avatar 2-3-4 mondanivalóját rengetegen látják és hallják. Hát igen, Cameronra már inkább természetvédőként lehet tekinteni, mint rendezőre. Ne szontyolodjunk el, hiszen Jon Landau egy interjúban megemlítette, hogy a Batte Angel körbejárja azt a kérdést, hogy mi is teszi az embert emberré. És ez azért csak foglalkoztatja a Titanic alkotóját. Mindenesetre nem fogja elfelejteni a projektet. “Csak a kihűlt testem dermedt ujjai közül tudnák kitépni a tervezetet. Ugyanakkor nem akarom, hogy velem együtt szálljon sírba.” – mondta egy interjúban Cameron

A DreamWorks jóval a megjelenés előtt vette meg Daniel H. Wilson regényének a jogait. Steven Spielberg úgy döntött, hogy saját maga fogja levezényelni a sci-fit, amelyben a robotok fellázadnak, az emberi faj pedig elkeseredett küzd ellenük. Drew Goddard látott hozzá a Robopocalypse forgatókönyvéhez, a főszerepre Chris Hemsworth és Anne Hathaway szerződött le. 2014 április 25-re volt kitűzve a bemutató, de a nagy költségvetésű sci-fit félretették. A gondok a forgatókönyv környékén keresendőek, Spielberg egyébként is szeret sokat szöszölni egy-egy történettel. A másik probléma, hogy túl költséges lett volna és a 200 millió dolláros büdzsé hallatán inkább az egész ötlet visszakerült a tervezőasztalra. És ha a DreamWorks fejese ragaszkodik hozzá, hogy ő dirigálhasson a forgatáson jó ideig nem is lesz semmi a filmből, hiszen éppen egy hidegháborús thrillert forgat, majd belevág a The BFG-be.

akira16

Ruairi Robinson ülhetett bele az élőszereplős Akira rendezői székébe, úgy emlegették a leendő filmet, hogy az a Szárnyas fejvadász és az Istenek városa ötvözete lesz. Ám Robinson egy idő után megunta, hogy nem igazán történik semmi, ezért magára hagyta a tervezetet. Ezt követően hirtelen Mark Fergus és Hawk Ostby, A vasember írói láttak hozzá a forgatókönyvhöz, majd 2010 elején Albert Hughes-t kérték fel a rendezői teendők ellátására, nyáron pedig Albert Torres vette kezelésbe a szkriptet. 2011 augusztusában Jaume Collet-Serra, Az ismeretlen férfi alkotója foglalhatta el a rendezői posztot, ekkor éppen Steve Kloves ügyködött a történeten. Garrett Hedlund és Kristen Stewart nevét emlegették lehetséges főszereplőként. Még a 200 milliós költségvetést is sikerült lefaragni 90 millióra, a forgatást  február-március környékén kezdték volna el. Viszont Warner továbbra sem volt elégedett a büdzsével, azt szeretné, ha 60-70 millióra le tudná szorítani az összeget. Legutóbb Dante Harperrel íratták át a sztorit.

happytime

Jim Henson élete során több bábos produkcióból kivette a részét, fia, Brian szintén hasonló mesterséget űz. Ő rendezné a Happytime Murders film noir-szerű filmet, amelynek története olyan világban játszódik, ahol emberek mellett bábok is élnek. A főhős Phil, egy iszákos, lecsúszott magánnyomozó báb. Valaki kinyírja az öccsét, majd módszeresen öldösni kezdi a régebben nagy népszerűségnek örvendett Happytime Gang tévéműsor tagjait. Phil megpróbálja felgöngyölíteni az ügyet, de nincs egyszerű dolga. Segítségére van volt szerelme, a hölgy történetesen nem báb, hanem ember és Katherine Heigl alakíthatná.

Igazság szerint nem lehet rajta csodálkozni, hogy az X-Akták 3. mozifilmből eddig nem lett semmi. Az első pont jókor volt jó helyen, meg tudták lovagolni a sorozat népszerűségét és kapcsolódott a tévében látottakhoz. A Hinni akarok kapcsán viszont a rajongók „Ezt nem hiszem el” sóhajtásait lehetett hallani. Egyáltalán hogy gondolhatta Chris Carter, hogy ezzel a sztorival szúrja ki a nézők szemét? Pénzügyileg is rosszabbul teljesített és a többség alaposan a földbe döngölte, eléggé eltértek a széria szellemiségétől. Habár Carter évek óta arról beszél, hogy mindenképpen szeretné leforgatni a következő filmet és David Duchovny Gillian Andersonnal karöltve minden interjúban megemlíti, hogy boldogan benne lennének, de a Fox nem tűnik túl lelkesnek. Talán először kellene egy jó forgatókönyv, nem? A sorozat atyja tavaly így nyilatkozott „A fejemben pedig már összeállít a sztori is. A kolonizáció időpontja sajnos már elmúlt és ezt nem hagyhatjuk figyelmen kívül.” – A sorozatban 2012 december 22-én érkeztek volna meg a gyarmatosításai szándékkal az idegenek. A készítők be is terveztek ekkorra egy filmet, ám ebből nem lett semmi. „Az X-Akták: Hinni akarok költségvetése csak egy különálló produkcióra volt elég, de mindenképpen szeretnénk visszatérni a gyökerekhez”

szellemirtokSzükség van a Szellemirtók 3-ra? Talán nem kellene erőltetni és azok után, hogy évente Dan Aykroyd kismillió alkalommal elmondja, hogy bizony, ebből lesz valami már kissé erőltetettnek tűnik. Mint a Sin City folytatás esetén, ahol már annyit beszéltek a következő felvonásról, hogy csak belevágtak. Aykroyd már a 90-es években kigondolta a Szellemirtók 3-t, de igazán csak úgy 2005 táján kezdték sűrűn emlegetni. Gene Stupnitsky és Lee Eisenberg vágott bele a forgatókönyvbe és annyi biztossá vált, hogy a régi csapat a háttérbe fog szorulni, inkább tanácsokat osztogatnak az ifjú brigádnak. Bill Murray viszont eléggé szkeptikus a filmmel kapcsolatban, nem igazán szeretne benne lenni, de egy-két interjúban megemlítette, hogy nem zárja ki a lehetőséget a visszatérésre. Egy időben Emma Stone és Jonah Hill neve keringett a projekt körül. A rendezői feladatokat teendőket Phil Lord és Chris Miller láthatta volna, de passzolták a lehetőséget, augusztusban úgy hírlett, hogy Paul Feiggel ültek tárgyalóasztalhoz, aki az új csapatba csakis csajokat akar.

Aldous Huxley 1931-ben adta ki a XXVI. században játszódó Szép új világ könyvét, amely az egyik legismertebb és lemaradandóbb művévé vált. A Londonban zajló történetben a technika, a genetika és szaporítás hatalmas fejlődésen esett át és ezzel együtt az emberi társadalom is megváltozik. A disztópikus jövőképet Ridley Scott szerette volna „felfesteni a vásznakra” Leonardo DiCaprio közreműködésével. 2009-ben Farhad Safinia, az Apocalypto írója látott hozzá a forgatókönyvhöz. 2013-ban parkolópályára került a tervezet, mert Scott előbb más filmeket akart tető alá hozni. Nos, a rendező hamarosan belevág a The Martian sci-fi drámába, majd jön a Prometheus folytatás.

megalopolis1
Francis Ford Coppola a 90-es években mindent megtett, hogy összehozza a Megalopolis sci-fi jéhez szükséges költségvetést. „Ha leforgatok még három produkciót, akkor vajon lesz-e elég pénzem arra, hogy magam finanszírozzam? – kérdeztem a nejemet a Drakula után. Miután igent mondott bevállaltam a Jacket, amely Robin Williams-szel készült és rábólintottam egy John Grisham adaptációra is. De ezután úgy éreztem, hogy nem akarom a harmadikat, mert kifutok az időből. Szóval fogtam a két rendezésemmel keresett pénzem és belevágtam a Megalopolis előkészületeibe.” – mondta Coppola Voltak meggyőző tesztfelvételek és már a színészeket is majdnem leszerződtették. , majd amikor úgy tűnt, hogy végre megvan a szükséges keret a 9/11 közbeszólt. Egy ideig nem akart senki katasztrófafilmet készíteni. Megpróbálta átírni a szkriptet, de nem ment könnyen és ahogy Coppola fogalmazott úgy érezte, hogy ez az egész már afféle csapdahelyzet számára. Évek múltán, nehéz szívvel, de félretette az elképzelést, majd 2013-ban megemlítette, hogy úgy tűnik mégis lehet valami a filmből, mert színre lépett egy befektető. A történetben New York egy furcsa természeti katasztrófa miatt megsemmisül és az ezt követő eseményeket, illetve az újjáépítést mutatta volna be.

5 komment

  1. Még kiegészíteném a listát egy Last voyage of Demeter-rel. Ami arra a hajóra fókuszált volna, amivel Drakula Angliába érkezett. Viggo Mortensen szerepelt volna benne. Meg volt egy Prototype nevű sci-fi is, amiben egy fickó tudatát egy robotba helyezik és utána mindenki vadászik rá. Ez utóbbinak még teaser-e is volt, ami nem volt rossz

    • A felhozatal eléggé terjedelmes, lehetne folytatni, én csak ezeket választottam ki. Lehet, hogy majd jön a cikk következő része. Az időmtől függ.

  2. Hát nagyon sajnálatos hogy az X-akták befejezetlen marad. Így semmi értelme nem volt a világvégére való 9 évadon át történő készülésnek, a 9 évadon át tartó háborúnak. Nyugodj békében X-akták 3!

  3. Pont nemrég néztem végig az X-aktákat, mert anno elég sok rész kimaradt. Nos, a negyedik évaddal bezárólag remek volt, de az ötödik szezontól durván esett a színvonal, tisztára átment röhejbe az egész. Viszont a mozifilmre kíváncsi lennék, mert van egy szál, amiből sokat ki lehetne hozni: Mi történt Williammel?

    Egyébként volt egy ígéretes projekt néhány éve, remélhetőleg még összejön. Alexander Payne Downsizing című szatírája, amelyben egy csődbe ment vállalkozó összezsugorítja magát, hogy megmeneküljön a behajtóktól. A szereposztás pazar volt: Sacha Baron Cohen, Paul Giamatti, Reese Witherspoon és Meryl Streep.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *