3

A 42-es (42) – írta Rekkless

 42

A 42-es, Harrison Ford és Chadwick Boseman főszereplésével készült film, ami a második világháború utáni baseball korszakba kalauzol el minket. A cselekmény 1947-ben veszi fel a fonalat. Jackie Robinson történetét meséli el, egy fekete Baseball játékosét, aki elsőként szerepelhetett a most is nagy népszerűségnek örvendő MLB-ben, azaz a Major League Baseball ligában. A film egy kisebb időszakot mutat be, de egy egész korszakot ölel át. Egy olyan társadalmi forradalom kezdeteit láthatjuk magunk előtt megelevenedni, ami miatt a sport és a minden napi élet a feketék számára a későbbiekben talán mondhatjuk, hogy megkönnyebbült.

Jackie Robinson a Néger ligából egészen a Montreal Royals-ig, majd az akkori Brooklyn ma már Los Angeles Dodgers névre hallgató baseball csapatáig menetel, ahol szerződést kap. Mindezek megvalósulása nem jöhetett volna létre Branch Rickey nagyarányú közbelépése, és harciassága nélkül. Rickey megformálója Harrison Ford, kitűnően bemutatja nekünk az akkori befolyásos emberek imidzsét. Mint egy nagyfőnök harcolja át magát és Jackie-t az őt érő támadásokkal szemben, és Keresztapa stílusban terelgeti a leendő sztárjátékosát.

Jackie-t nem csak, hogy a fehér szurkolók, az ellenfél csapat játékosai, edzői, vagy épp hotel tulajdonosok közösítik ki, de a saját csapattársai is… Ez persze a későbbiekben 360’-os fordulatot vesz, de az oda vezető út, rettentően hosszú és rögös. Számtalan megmérettetés vár rá, ami főleg bőr szín miatti diszkriminációban nyilvánul meg.

A 42 sztorija, ha nem is 100%-ban, de legalább 90-ben a valóságra alapul. Aki megnézi a filmet, az részese lehet az 1940-50’-es évek Amerikájának, ott ülhet a lelátókon a szurkolókkal, vagy a pályán harcolhat a Bajnoki címért Jackie-vel és társaival a Dodgers-el. Lenyűgözően reális, minden szempontból jól elképzelt és megvalósított filmről beszélünk. A színészek játéka zseniális, Harrison Ford magához hűen, most is egy hiteles színjátszással szerettette meg velünk a mindig zsémbes Rickey-t, Chadwick Boseman pedig annak, aki eddig nem ismerte a 42-es szám jelentőségét, most örökre a tudatába véste miért is olyan fontos ez a szám egy igazi Baseball rajongónak.

Egyszer mindenkinek érdemes végignézni ezt a filmet. Nem csak a régi társadalom viszontagságai megismerése végett, hanem mert az Amerikai sport történelem egyik legjelentősebb alakjának, a mára már legendává vált, Jack Robinson karrierjének kezdetét ismerhetjük meg.

Nekem nagyon tetszett a film. Nincsen benne speciális effekt, nem harcolnak benne fénykardokkal, nincs fő gonosz. Mégis, ha valaki leül megnézni, beleborzongok abba, amit a rendezők, színészek és stáb tagok összehoztak. A film végig visz minket egy olyan utazáson, ami az elejétől fogva rabul ejt, és elragad bennünket.

Ez a film, nem is igazán a sportról, vagy a baseball-ról szól. Hanem arról, hogy mennyire tudjuk felfogni és átélni azoknak az embereknek az életét, akiknek más bőrszínnel kellett szülessenek. Életrajzi dráma, de nekem egy jó oktatófilm is volt, szóval, aki nem szereti a sportot, az is elégedetten kellhet fel a kanapéról, miután végignézte ezt a röpke 2 órát.
Imdb: 7,5
Rotten tomatoes: 77%

3 komment

  1. Inkább a rasszizmusról volt ebben a filmben szó, mint a sportról. A baseballhoz nem konyítok, csak sejtek egy-két szabályt és tudom, hogy van homerun meg el kell ütni a labdát jó messzire.:) Helgeland abszolút jól csinálta meg azokat a helyzeteket, amikor a főhősnek a beszólogatások kereszttüzében kell boldogulnia, helyt állni, olykor a bicskanyitogató szövegeket is kénytelen lenyelni. 75 %

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *