9

V mint vérbosszú (2005)

2005-v-for-vendetta

A filmről korábban itt esett szó.

A nem túl távoli jövőben, az Államokban polgárháború dúl, Angliában pedig diktatúra van. Az országot a magát atyaúristennek képzelő Főkancellár irányítja. Igazi zsarnok a fickó, ellentmondást nem tűr, a törvényeket, a szabályokat ő diktálja, természetesen a médiát is a markában tartja, csúnyán befolyásolva, hülyítve ezzel a lakosságot. No, de hogy kerülhet egy ilyen zsarnok a bársonyszékbe?

Spoilerezést kerülve, csak annyit írhatok le, hogy nagyon-nagyon csúnya dolgot művelt, aminek több ezer honfitársa(!) lett az áldozata. Oké, haladjunk tovább. Evey (Natalie Portman) a kijárási tilalom idején (na, ennyire szar a helyzet, hogy kijárási tilalom szokott lenni esténként) egy barátjához siet, amikor a begyűjtők (ők nem kedves emberek) észreveszik. Belekötnek és már megtörténne aminek nem lenne szabad, mikor egy különös álarcos megvédi a lányt. A férfi megkérdi, hogy hazakísérheti e, amire Evey némi gondolkodás után igent mond. A titokzatos megmentőnek azonban van egy meglepetése. Az egyik háztetőn ácsorogva váratlanul vezényelni kezd, a hangszórókból klasszikus zene szól és felrobban egy épület. Az álarcos, aki csak V-nek nevezi magát (Hugo Weaving- a Mátrix Mr. Smith-e) remekül ért a házilag készített bombákhoz, szuperül bánik a késekkel és egyéb szúrófegyverekkel, választékosan beszél, nagyon udvarias, emellett remek tojásos kenyeret tud sütni és van valamije, amivel a többi ember nem rendelkezik… ellenanyag a szervezetében.

A film nagyszerűen mutatja be milyen egy diktatórikus állam. Az emberek megfélemlítése, a rendszerezett és keményen befolyásolt életük megteremtése, annak undorító módjai, az rendszer hívei, az úgynevezett igazságszolgáltatásban részt vevő naiv nyomozó töketlensége, a pedofil püspök úr… mind-mind azt hívatják illusztrálni, milyen antiutópikus a lehetséges jövő.

Azt azonban feltétlen meg kell jegyezzem, kinek a fejéből pattant ki ez az alternatív jövőkép és készített belőle képregényt. A szerző nem más, mint Alan Moore akinek a Watchmen-t is köszönhetjük. Maga a film forgatókönyvéért pedig a Wachowski-fivérek a felelősek.

Olvastam hogy sokan lehúzták a filmet és sokan nem szerették. Nekem semmi bajom nincs vele, sőt tetszik. Megteremteni egy álarcos hőst (aki soha nem veszi le a maszkját, nem is tudok más ilyen figurát mondani, aki nem fedi fel az arcát) szimbolizálva a maszkkal, hogy akárki lehet alatta… tessék az utolsó jelenetre gondolni és Evey hosszú mondandójára, amint felsorolja ki volt a maszk alatt V… mind szimbolikus jelentéssel bír. Tehát aki még nem látta és szereti az antiutopikus-sci-fi-thrillereket, az nyugodtan nézze meg, érdemes.

 2005-v-for-vendetta-2

9 komment

 1. Nos a filmet ugyebár láttam még amikor bemutatták, aztán után még valamikor. És tetszett nagyon. Kb. három hete olvastam el a képregényt… Hát vannak részek, amik köszönőviszonyban sincsenek a filmmel, így utólag azt mondanám, hogy a filmkészítők leegyszerűsítették a dolgokat. Ajánlom a képregényt, eléggé bele lehet merülni. 🙂

 2. Jó írás, nekem is nagyon tetszett ez a film, és az is igaz, hogy a képregény is más (Alan Moore mindig elhatárolódik Hollywoodtól és főleg a filmjeitől, néha megértem miért, de ez jóra sikerült, nem mint pl a Szövetség, ami hozzá se szagol a képregényhez)

 3. Pont most olvasom a képregényt. A film anno tetszett, de az eredeti már most tartalmasabb, pedig kb. a harmadánál tartok.

 4. Ez egy nagyszerű film. Én pl rózsaszint hánytam a batmani erkölcsiségtől, miszerint ha a rosszfiú módszereit használod, te is rosszfiú leszel, és ez épp elég ok arra, hogy egy szar filmet – legyen bármilyen édibédi is Heath Ledger – ne fejezzenek be az első 20 percben.

  – Violence can be used for good.
  – What are you talking about?
  – Justice.

  Ez az az etika, ami nekem bejön.

 5. Sokkal többet vártam tőle, sajnos egy 1x nézhető filmnél nem lett sokkal több, pedig sokat ígért

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *