0

Capa pop-up

állampolgár
Folytatódik a Capa pop-up ingyenes programsorozat a Capa Központban
Pénteken tárlatvezetés és Vírus-est, szombaton mozi és slam poetry a Nagymező utcában.

Folytatódik a budapesti Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ a társművészetek felé is nyitó ingyenes kulturális programsorozata, a Capa pop-up. A januárban kezdődött háromszor kétnapos sorozat március közepéig tart, esténként minőségi koncertekkel, előadásokkal, slam poetry és filmes programokkal, a Capa Központ rendezvénytermében.

Február 17-én, pénteken 18 órakor Vágvölgyi B. András író, filmrendező, újságíró tart tárlatvezetést a Capa Központ Független objektív – Kortárs finn fotográfia című kiállításán. A több európai országban vendégeskedő tárlaton a kortárs finn fotográfia hét jelentős képviselője mutatkozik be a függetlenség témájával foglalkozó munkáival.

Este fél 8-tól a Vírus Klub estje következik, amelynek, a fotókiállításhoz kapcsolódva, ezúttal a függetlenség lesz a témája. Az esten Kende Anna szociálpszichológus arra világít rá, párkapcsolatainkban, emberi kapcsolatainkban meddig terjed saját függetlenségünk, véleményünket milyen keretek között tudjuk szabadon kinyilvánítani, majd Bányai Fanni pszichológus beszél arról, hogyan függetlenítenek bennünket valós személyiségünktől a videójátékok. Utána Buzogány Anna művészetfilozófus előadása arról szól, egy műalkotás befogadójaként milyen relációba kerülünk tekintetünk tárgyával. Végül Szalai Dömötör Tamás pszichológus témája a függetlenségtől való függés…

Február 18-án, szombaton 18 órától Vranik Roland új filmjét, a magyar társadalomba beilleszkedni próbáló, afrikai bevándorló történetét bemutató Az állampolgárt vetítik, angol felirattal, majd a beszélgetésen a rendező mellett részt vesz a címszereplő, Dr. Cake-Baly Marcelo is. Vranik Roland a díjnyertes Fekete kefe és az öt évvel későbbi Adás után készítette el az aktuális társadalmi problémákra minden eddiginél erősebben reflektáló nagyjátékfilmjét, amely egy drámai fordulatokkal tűzdelt érzelmi háromszög bemutatásával járja körbe témáját.

A vetítés után Robert Capa és az általa inspirált mai fotósok képeiből merítő slam poetry est következik, amelyen fellép Kemény Zsófi, Basch Péter, Gábor Tamás Indiana, Horváth Kristóf Színész Bob és Mészáros Péter. A felkért slammerek Capa és hozzá kötődő kortársak képeivel lépnek párbeszédbe, azokból kiindulva írnak és adnak elő szövegeket. Mindehhez a slam poetry események „házi” zenekara, a háromfős Amoeba zenekar szolgáltatja a zenei körítést, a műsorvezetést és lebonyolítást pedig Mavrák Kata Hugee és az SPB állandó stábja végzi.

Márciusi programok

A Capa pop-up rendezvénysorozat márciusban tartja újabb, tervezetten idei utolsó két napját: március 16-án este 18 órától Röhrig Gézával Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője beszélget, majd ismét az előadó költészeté a színpad, Apokalipszis most címmel a háromszoros Oscar-díjas operatőr Vittorio Storaro képeit ihletként használva verselnek majd a meghívott slammerek.

Az utolsó napon, március 17-én Bereczki Csaba kreatív dokumentumfilmjét, az amerikai születésű klezmerzenészekről és európai gyökereiről szóló Soul Exodust lehet megnézni és hallgatni, majd a Capa pop-up programsorozat IAMYANK koncertjével zárul.

A Capa pop-up eseményein a belépés ingyenes, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

A rendezvények időpontjai: február 17-18.; március 16-17.

Helyszín: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, rendezvényterem

Cím: 1065 Budapest, Nagymező utca 8.

 

Az állampolgár című film előzetese:

 

Részletes program:

  1. február 17., péntek

18:00

Független objektív – Kortárs finn fotográfia kiállítás tárlatvezetése

Vágvölgyi B. András író, filmrendező, újságíró tárlatvezetésével a Finnország függetlenségének századik évfordulója alkalmából rendezett kiállításon a kortárs finn fotográfia hét jelentős képviselője mutatkozik be a függetlenség témájával foglalkozó munkáival. A budapesti tárlat az utazó kiállítás első állomását jelenti, ezt követően az év folyamán Ausztriában, Szlovéniában, Horvátországban, Szlovákiában, Litvániában és Lettországban lesznek láthatók a munkák. A kiállítás a Backlight Fotófesztivál támogatásával valósult meg, amely fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepli idén.

https://www.facebook.com/events/1619842361366524/

19:30

rus Est: Függetlenség

A Vírus Klub az élet, a tudomány és a kultúra területeiről merítő rendezvénysorozat. A szervezők küldetése a fiatal, tettrekész generációt megszólítva egy olyan közösség kialakítása, amely tudja és akarja az előadások alatt megismert értékeket képviselni Minden Vírus Estre és Vírus Pszicho Estre olyan előadókat hívnak meg, akik 20-30 perces előadásukban hidat képeznek a fontos témák és a szórakozásra vágyó, de tudásra éhes közönség között. Az est témája ezúttal, a fotókiállításhoz kapcsolódva a függetlenség: kiderül, hogy a párkapcsolatainkban, emberi kapcsolatainkban meddig terjed a saját függetlenségünk, véleményünket milyen keretek között tudjuk szabadon kinyilvánítani, hogy hogyan függetlenítenek bennünket a videójátékok valós személyiségünktől, ahogy az is, hogy egy műalkotás befogadójaként milyen relációba kerülünk tekintetünk tárgyával. Hol az irányítók vagyunk, hol az irányítottak, de személyes autonómiánk mindig próbára van téve.

Előadók:

1.) Kende Anna (szociálpszichológus, kutató, ELTE PPK): Véleménynyilvánítás a társas térben

2.) Buzogány Anna (művészetfilozófus): A fogvatartó kép

3.) Bányai Fanni (pszichológus, az ELTE PPK doktorandusz hallgatója): Felszabadító játékok – valós személyiség vs. Avatár

4.) Szalai Dömötör Tamás (pszichológus, családterapeuta): Függni a függetlenségtől

https://www.facebook.com/events/922313697903885/

  1. február 18., szombat

18:00

Az állampolgár – vetítés (angol felirattal), beszélgetés

Vendég: Vranik Roland rendező és Dr. Cake-Baly Marcelo címszereplő

Vranik Roland a Magyar Filmszemle Fődíját elnyerő Fekete kefe és az öt évvel későbbi Adás után elkészítette az aktuális társadalmi problémákra valószínűleg legerősebben reflektáló, harmadik nagyjátékfilmjét, a magyar társadalomba beilleszkedni próbáló, afrikai bevándorló történetét. Az állampolgárnál kurrensebb témát feldolgozó sztorit ma aligha találhatnánk, ahol a rendező kitágítja a kört, egy érzelmi háromszöggel téve igazán fordulatossá az egyébként is kihagyhatatlan filmet. Akit érdekel a közvetlen környezete, illetve többre vágyik politikai lózungoknál, annak Vranik munkája kötelező darab.

https://www.facebook.com/events/617212628470120/

20:30

Capa Slam – meghívásos Slam Poetry Showcase

A meghívott slammerek: Kemény Zsófi, Basch Péter, Gábor Tamás Indiana, Horváth Kristóf Színész Bob és Mészáros Péter

Mit jelent Robert Capa hatása a Facebook, az Instagram és a Twitter világában, amikor a terrortámadásokat és a háborúkat is élőben követhetjük a közösségi oldalakon? Egy kép mindig annyi értelmezést követel meg, ahányan nézik: ezen az estén slammerek lépnek párbeszédbe fotókkal, újragondolva, továbbírva vagy átértelmezve azokat. A slam showcase-en nemcsak Robert Capa fotói közül válogatnak, hanem a Capa Központ által meghirdetett Capa Projekt – Kortárs vetített képek című pályázatra beérkezett pályaművekből létrehozott, az intézményt megnyitó kiállítás képeinek és videóanyagainak munkáiból is. Mindehhez a slam poetry események „házi” zenekara, a háromfős Amoeba zenekar szolgáltatja a zenei körítést, a műsorvezetést és lebonyolítást pedig Mavrák Kata Hugee és az SPB állandó stábja végzi.

https://www.facebook.com/events/1079326322194927/

  1. március 16. csütörtök

18:00

Sztalagmit – beszélgetés Röhrig Gézával

Röhrig Gézának eddig hét verseskönyve jelent meg (hamvasztókönyv, fogság, sziget, éj, törvény, honvágy, az ember aki a cipőjében hordta a gyökereit), és Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője arra kérte a költőt, minden kötetéből olvasson fel egy verset, amiről beszélgethetnek utána. Az est végén a költő októberben megjelenő új kötetéből is szemezget.

https://www.facebook.com/events/1765749973747764/

20:30

Apokalipszis most – meghívásos Slam Poetry Showcase

A tervezett meghívott slammerek:

Kemény Zsófi, Simon Márton, Gábor Tamás Indiana, Csider István Zoltán, Horváth Kristóf – Színész Bob, Bárány Bence, Mészáros Péter, Basch Péter, Bánóczi Bea, Pion István

A felkért slammerek ezúttal a háromszoros Oscar-díjas operatőr, Vittorio Storaro egy fotója által inspirálva írnak és adnak elő szövegeket. Szabad asszociációs bázisnak tekintve az eredetit bontják ki a személyes hozzáfűzni valójukat, vagy elrugaszkodnak tőle és új interpretációját adják a klasszikus műnek. Mindehhez a slam poetry események „házi” zenekara, a három fős Amoeba zenekar szolgáltatja a zenei körítést, a műsorvezetést és lebonyolítást pedig Mavrák Kata Hugee és az SPB állandó stábja végzi.

  1. március 17. péntek

18:00

Soul Exodus – vetítés (angol felirattal), beszélgetés

Vendég: Bereczki Csaba rendező

Bereczki Csaba a nyolc évvel korábban bemutatott Életek éneke után továbbfűzi az átlagosnál is nagyobb szívvel működő zenés dokumentumfilmjei sorát, ezúttal néhány, identitás-kereső klezmerzenész fizikai és lelki utazására irányítva a fókuszt. A Nazaroff Brothers nevű zenekar tagjainak lelki és fizikai utazását végigkövető Soul Exodus élesen szembesíti a nézőt az önazonosság megtalálásának több mint bonyolult folyamatával. Addig pedig, ameddig ezt nem sikerült helyre tenni magunkban, nincs más hátra, mint előre: játszani kell, amíg csak lehet, és gyönyörű klezmermuzsika kíséretében helyezni el egy ezüstszelencében a bolygó zsidó belenyugvásának gesztusát.

A film előzetese:

https://www.facebook.com/events/415257212154924/

 

20:30

Iamyank: Drones

 

IAMYANK a 2016-os évet egy nagylemezzel (Hiraeth) és rengeteg IAMYANK LIVE BAND koncerttel töltötte meg. Idén viszont – mint azt tőle megszokhattuk – ismét olyan irányok felé fordul amivel eddig még nem kísérletezett.

Erre a különleges eseményre az elmúlt évek során összegyűlt ambient, experimental ötleteit fogja össze egy egységes szövetté. A lassan épülő elektronikus textúrákat és zajokat cselló és akusztikus perkusszív ütemek kísérik a színpadon. Az előadásban nagy szerepet kap az improvizáció, így a hallgatók testközelből tapasztalhatják meg, ahogy egymásra épülnek a motívumok. Ha megpróbálunk háttérzenét elképzelni egy régi, szemcsés, homályos, kissé beégett tájképhez, valószínűleg közel kerülünk ahhoz amit hallani fogunk.

https://www.facebook.com/events/375822649449098/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *