12

Röviden: Death Note (2017)

220px-DeathNotePoster

Megnéztem, hogy nektek ne kelljen.

Bűnrossz, ennyit tudnék röviden és tömören mondani. Aki nem rajongója a mangának/animének is csalódni fog. Aki rajongó, még véletlenül se nézze meg, mert úgy jár mint én: értetlenül, dühösen fogja majd a fejét, és azt kérdezi mi a jó francot gondolnak Hollywoodban? Nem volt egy ember, aki kellőképpen utánajárt volna a karaktereknek, a történetnek?

Ez a film nem más, mint egy csúfosan lebutított verziója az eredeti sztorinak. Komolyan nem értem, kiknek készítették.

Az alaptörténetet mindenki ismeri: akinek a nevét beírják a füzetbe, meghal. (Sztori bővebben ITT)

És most jöjjön, aminek jönnie kell. Karakterek:

Light

Eredetileg zseni főgonosz, önbíráskodó pszichopata – és ez az, ami ebből a filmből nem derül ki. Mert mit kapok, én? Egy pukkancs hülyegyereket, akit a csaja dróton rángat. Rossz vicc. 😀

dn02

L

Jaj, istenkém! Engem meglepett, hogy egy fekete színésznek adták a szerepet, de oké, legyen. Nem is a színével van baj, hanem azzal a karakterrel, amit eljátszott, L ugyanis nem olyan. Másra nem tudok gondolni, csak arra, hogy mindennek az oka Adam Wingard, a rendező, akinek halványlila gőze nincs arról, milyennek is kéne lennie L-nek, a világ legnagyszerűbb nyomozójának (legalábbis ebben az univerzumban).

Mr. Wingard jelenleg 34 éves, ahogy nézem az IMDB adatlapját, elfoglalt ember, de nem igaz, hogy nem volt 3 hete, hogy átnyálazza a Death Note sztorit, hogy megnézze az animét, esetleg a japán élőszereplős filmeket (amik esküszöm, hogy ezerszer jobbak lettek, mint ez a katyvasz.) [Wingard következő zseniális projektje a Godzilla vs. Kong; sok sikert barátom!]

adam wingard

Visszatérve L karakterére. Eredetileg a világ legzseniálisabb nyomozója, hűvös természet, logikai képességei kiválóak, sosem veszíti el a hidegvérét, görnyedten jár, görnyedten ül és édességeket eszik – saját bevallása szerint ilyen körülmények közt jobban tud gondolkodni. És erre én mit kapok? Egy érzelemkitöréses, pisztollyal futkosó, autóban padlógázra taposó, ordibáló alakot, akinek annyi esze sincs, hogy Light telefonját lehallgattassa. Az igazi L sosem veszítené el annyira a fejét, hogy berontson Light házába, leüljön az ebédlőasztalhoz, és elkezdjen kiabálni, meg dühöngeni, és főleg, sosem tudná fizikailag (sem) lenyomni Light apja (a rendőr), mert bár L az agyával küzd, közelharc kiképzést is kapott. (Egyszerűen nem hittem el, hogy egy rendőr leteperi és kiabálni mer vele, ez képtelenség, ilyen sosem fordulhatott volna elő az igazi L-el.)

dn01(Felőlem akár hupikék színész is játszhatta volna L-t, csak hozza a karakter jellemét, de nem hozta, és ez egyértelműen a rendező hibája.)

A történet természetesen más, mint az eredeti. Ryuk, a Halálisten (Willem Dafoe) alig kap szerepet, és amíg látjuk, akkor is semmilyen. És a film befejezése? Hát arról inkább nem beszélek…

Aki jót akar magának, inkább megnézi az animét.

Imdb: 4,8%

Rotten: 40% (Míg a japán verzió: 78%)

Én: 1/10 ( de csak azért, mert színes)

 

 

 

12 komment

 1. Ez sajnos már az előzetes alapján sem tűnt jónak. Kár, mert Wingard-ban én valahogy bíztam. A The Guest tetszett tőle.
  Sajnos ez meg a Ghost In The Shell idén, egy darabig nem hiszem hogy egyhamar újra élőszereplős anime adaptációt fogunk látni.
  (Mondjuk bevallom őszintén, nekem a GITS tulajdonképpen tetszett noha ott is le volt butítva a sztori nyugati piacra. Blu-rayen is megvettem de ettől még nagy bukta volt.)

  • A GiTS tragédia. Arra még nem gondoltak Hollywoodban, hogyha az eredeti anime világsiker, akkor a remake-et felesleges butítani, mert az eredetit megértette a pórnép. Mit nem értenek ezen? Nem értem.

   • Nekem pont azt mondták hogy az eredeti GITS sem annyira Nyugaton volt népszerű hanem inkább Keleten.
    Az amcsiknak leegyszerűsítenek mindent. 🙂

  • Hát a Ghost In The Shell ne hasonlítsuk ehhez a filmhez. Mert lehet, hogy az eredeti animehez képest le van butítva, de ezt az új Death Note-t messze felülmúlja, nem beszélve a többi Hollywood látványfilmekről (pl. Halálos iramban, Transfromers, Tini Nindzsa Teknőcök).
   És szerintem Amerikában azért bukott meg, mert nem többet mutatott egy Michael Bay féle zúzdánál. És ezt az ottani közösség kb. 75%-nak az agya nem képes befogadni.
   Én láttam az eredeti anime-t és tetszett is. De azért azt mondani az élőszereplős filmre, hogy rossz, mert a teljes történetet nem egy az egyben mutatták be újra szerintem marhaság. Ennyi erőből lehetne panaszkodni a Hét szamuráj és a Hét mesterlövész film közti különbségekre.

   • “De azért azt mondani az élőszereplős filmre, hogy rossz, mert a teljes történetet nem egy az egyben mutatták be újra szerintem marhaság. ”

    Senki nem állította ezt.
    A rövid kis írás a filmről mindössze arra terjedt ki, hogy ennek a rendezőnek még a karaktereket sem sikerült eltalálnia – és ennyinél abba is hagytam, bele sem mentem a sztoriba; pedig tudnék.

 2. Nulla elő ismeret nélkül kíváncsi leszek milyen lesz, mert az animéktől elkap a hányinger, de a trailer mérsékelten felkeltette az érdeklődésem.

 3. Az animéhez köze nincs. Amikor néztem voltak jelenetek, ahol sírva röhögtem fel (pl. L-nek az altatódal), mert annyira abszurd volt, hogy simán ment volna egy vígjátékba, de sajnos itt picit komolyra vették a figurát. A lényeg, hogy nem volt jó, de azért láttam már szarabbat is. Aki azt várja, hogy jó karaktereket mutasson fel, csavaros legyen…nézzen mást az már biztos. Egyébként kíváncsian vártam mióta az előzetes kijött, mert hát az anime jó alapanyag lenne, de sajnos ez nagyon is kihagyhatóra sikerült.

 4. Pozitívumok: Az operatőri munka és a zene. És nekem a csaj kavarása is bejött, illetve Ryuk is jó volt. Legalábbis én elvigyorodtam rajta párszor, meg eleve Dafoe hangja jó volt hozzá.
  Negatívum: Hót unalmas az egész. A főszereplő srác nem volt szimpatikus, L figurája is rendesen el lett baltázva. Ajh…
  Wingardtól a You’re Next jó volt, a The Guest nagyon fasza volt, de a Blair Witch rohadt béna volt és most még ez is. Átgondolnám a stúdió helyébe, hogy valóban rá akarom-e bízni Godzilla és King Kong harcát.

  • Örülök, hogy legalább Te találtál pozitívumot. Nekem nem sikerült, pedig nem voltak nagy elvárásaim a trailer után.

 5. Nem vágom a mangát/animét.
  A film egy lagymatag, kissé ostoba limonádé. Egy óra 40 percre elszórakoztat, de ennyi…
  6/10

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *