35

Star Wars: Az utolsó Jedik (kibeszélő)

0sw1

Ide jöhetnek a spoileres vélemények!

Azt kaptátok, amit vártatok?

Mi tetszett és mi nem?

Ki tetszett és ki nem?

Mit gondoltok, mi lesz a kilencedik részben?

 

 

35 komment

 1. Szerintem rendben van a film.Néhány tekintetben rendhagyó másszor meg a szokásos volt.Nekem cselekménydúsabbnak tűnt mint az Ébredő erő.Snoke fővezér lekaszabolása valahol várható volt…amolyan “Trónok harca” stílusban persze,de így hogy semmit sem tudtunk róla végülis nem osztott nem szorzott a dolog.Mark Hamill pedig semmi olyat nem tett a karakterhez amire azt mondanám hogy hú vazze…ez igen!A kilencedik részt egyelőre elképzelni sem tudom mert nincs olyan íve a sztorinak mint a klasszikus trilógiának és mivel az ellenállók mind számbelileg mind technikailag szinte lenullázódtak fogalmam sincs hogyan győzhetnek az Első Rend felett,pedig le kellene zárni normálisan ezt a vonalat heppiendel legalábbis:-)

 2. Nekem az év legjobb filmes élménye, a hibái ellenére.
  Továbbra sem derült ki számomra, Kylo Ren miért állt át a sötét oldalra, hogyan találkozott Snoke-kal, milyen volt a kiképzése, stb… meg egyáltalán Snoke – az Ébredő erő óta azt hittem, hogy ő valójában Darth Plagueis (és hogy a midikloriánokkal “hozta létre” Rey-t – de most kiderült, hogy tévedtem.) 🙁
  Az, hogy Kylo Ren könnyedén kettévágta a legfőbb vezért, meglepett. Azt gondoltam, kicsit jobban megizzasztja majd az öreg…
  Tök örültem Yodának, de felmerült bennem, miért nem látjuk így Kenobit vagy Anakin Skywalkert? Igazán megjelenhetett volna Ren előtt, és jól lebaszhatta volna, hogy idefigyelj emós-kisunokám, ideje észhez térni, bla-bla-bla…. de nem (Pedig az Ébredő erőben van egy jelenet, amikor Ren azt mondja: beszélj hozzám nagyapa – vagy valami hasonló, de ez a lényege.)
  Az ázsiai kiscsaj kifejezetten idegesített, és az is, hogy ilyen gyorsan lezúzták Phasma Kapitányt.
  Összességében Luke volt a legnagyobb császár, imádtam!

  • Nekem szimpi volt az ázsiai csaj.
   Lehet, hogy Phasmával tovább tartott a csörte eredetileg, csak már így is sok volt a játékidő és megkurtították. Egyébként visszatérhet a 9. részre, hiszen a szemétzúzóz is túlélte, a lézer is lepattant róla, egészen strapabíró páncélja van.

 3. A véleményemet nagyjából már leírtam a kritikában, most SPOILERekkel pár dolgot kiemelnék:

  1. Nagyon tetszett, hogy a film egyszerre követi a Birodalom visszavág kétszálú cselekményszövését, és el is tér tőle. Meg is idézi az Ep. V-öt, és rendesen szembe is megy vele. Ehhez nagy ügyesség kell, Rian Johnson szépen megcsinálta.

  2. Tetszett, hogy a dolgoknak végre következményük van: Snoke veszte az elbizakodottsága lett, Kylo Ren már egészen más karakter, mint Az ébredő Erőben volt, és Rey is jobbára a saját kárán tanul meg fontos dolgokat.

  3. Johnson végre újra úgy bánt az erő-misztikummal, ahogy kell: nem butította le kémiára, nem pufogtatott Coelho-i bölcsességeket (talán csak egyet, de azt is egy nem erő-érzékeny szájába adta), és leszámolt pár toposszal, hogy a gyakorlás teszi a mestert meg a hagyományok (könyvek, jedi rend ugyebár). Még ironizálni is volt mersze (Yoda).

  4. Mark Hamill nem egy színészóriás, de most odatette magát rendesen: elhittem neki a tonnás bűntudattól szenvedő, rettegő jedit, a folyton rossz megoldásokat keresőt (amire megkapja a maga pofonját Yodától), és végül a kisimult, önmagával tisztába jött mestert. Végső harcának formája Kyloval indokolt volt, és az is, hogy az életébe került (ne lehessen már hologramozgatni szerte a galaxisban).
  Külön pirospont, hogy végre számot vetettek a prequel-trilógiával: a jedi rend igenis elszúrta a dolgot, és a régi köztársaság bukásában vastagon benne volt az ő önhittségük és vakságuk.

  5. Rey és Kylo párosa, különösen hogy összekötötték őket az erővel, kitűnően működött (közben sajnos az is kiderült, hogy Driver sokkal jobb színész, mint Ridley).
  remek az is, ahogy a Kylo-Luke konfliktus ki van bontva: megtudtunk valami súlyosat, de igazából máig nem lehet tudni, pontosan mi és hogyan történt.
  Engem az se zavar, hogy Rey szülei tulajdonképpen jelentéktelen roncsvadászok voltak (bár lehet, hogy Kylo itt – is – hazudik).

  6. Vannak itt még kisebb drámák és ívek, amik sajnos felemásan sikerültek: Finn lelkileg újrajátssza a VII. részt (csak most nem Reyjel, hanem egy eldobható új karakterrel); Poe dilemmája a helyes leadershipről jó is lehetne, de elkapkodják; Leia meg jóformán csak jelen van és bölcsen néz, mint egy orákulum (a IX-ben neki lett volna a legnagyobb szerepe állítólag, nem tudom, hogy oldják meg végül).

  7. A humor néhol marvelesen direkt, és ez pár emelkedett pillanatot agyoncsap.

  8. Kicsit túl sok az érzelmeskedés a végefelé, amit egy szigorúbb vágással orvosolni lehetett volna.

  9. Nagy kérdés, merre viszi Abrams ezután a IX. részt. Kicsit félek, mert ő inkább a kérdések feltevésében, semmint a megválaszolásukban jeleskedik… Kemény írógárdát kéne mellé szerződtetni, remélem, a Disney megtette, és akkor nagy baj nem lesz.

  Aztán egy időre elfelejthetjük a Skywalker-családot – én nem bánnám.

 4. Nos!

  Zseniális az egész negatív értelemben. Az összelopkodott előző részhez képest üdítően hatott, az az ötlettelen kapkodás, amit ebben a filmben láttam. Gyakorlatilag lemészárolták a történet egész ívét, miközben semmi mást nem lehetett érezni, csak azt, hogy meglepőt kell húznunk. Nos, ami meglepőnek tűnik, valójában kétségbeesett. Annyira elrugaszkodtak a Star Wars “világától”, hogy sikerült teljesen Disney-vé tenni az egészet. Várós volt, mikor csendül fel egy komolyabb betétdal, miközben a táncraperdülő karakterek között angyalglóriás porgok repkednek.

  Ami a meglepetéseket illeti. Snoke halála? A fazon úgy játszik az Erővel, ahogyan előtte még soha, semmikor, senki, más “Erőhasználókat” simán dobál, lebegtet, olvas bennük, erre hirtelen Kylo – legyen inkább Deka – Ren kettévágja egy pazar gondolattal. Beszarás. Ridleyről kb. kiderült számomra, hogy nem jó színész, de lassan azt sem tudom eldönteni, hogy nő-e. Isaac közhelyes, aki már az előző rész fantáziátlansága folytán is a Con Air-ből kap nevet. Ugyanakkor remek dolgokat látunk, Henry Cavill sajnos magára maradt, de a bajusz eltüntetős CGI mutatvány helyett, szegény Carrie Fisher tökéletes beugró lett volna a Justice League-be. Chewi legalább tuti volt, ő nem okozott csalódást, de mindenki más kínlódott. A kis porg a hülye rikácsolásával – amúgy cukik – lejátszott mindenkit kb. Hamill szenvedett egy olyan szerepvezetésben, amivel szerintem nem hogy nem értett egyet, hanem egyenesen utálta. Fisher aranyos idős hölgy volt. Dern legalább tökös. Del Toro és a kínai csaj totál feleslegesek, Boyega meg egyszerűen jellegtelen.

  Bármilyen fura is ezekhez a ripacsokhoz képest Hayden Christensen komoly színész volt. Nem viccelek. Botrányos Disney nyálzás volt az egész, amit Rian Johnson abból a szempontból tekintett kihívásnak, hogy legyen benne meglepi. Na most ez olyan jól sikerült, hogy kb. fogalmuk sincs mit rakjanak a 9. részbe, mivel kinyírták az Ellenállást, tökönszúrták a gonoszt és kinyírták a jó ikonját. Jelenleg rendelkezünk egy férfinek tűnő, semmiből jött nővel, aki csak úgy játszik az Erővel. Egy szociopata ripaccsal, aki valójában egy értékes színész, de megalázóan buta és gyenge a karaktere, még gonosznak is. Szegény Driver.

  Alapjában véve az egész rossz. Megint Birodalom, megint felkelők. Most hamarabb rendet vágnak a sorok között és kétségbeesetten keresnek valami frappáns befejezést. Így tippelem. Egyébként teljesen nonszensz az egész, annyira gyengus. Az előzménytrilógia párbajai adtak egy mércét, most van helyette kaszabolás, meg Luke átmegy Neo-ba. Igaz az alaptrilógia simogatós, sercegős dolgait megüti, de ide kevéske.

  Lehet utáni ezért, de ez a véleményem egy része…nem vitaindítónak szánom, mivel észlelem azért az elájulást másokon a filmmel kapcsolatban, de ez a trilógia úgy ahogy van rossz. Keményebben szeretném fogalmazni, de azt hiszem érthető így is…

  Ui.: Trevorrow távozását sem érzem véletlennek, mivel tudatában kellett legyen a történet kiherélésének számára már ciki lett volna a nevét adnia ehhez.

  • Ami Trevorrow-t illeti én nem volt elájulva a Jurassic World-től mást meg nagyon nem láttam tőle. De asszem idén valami ordas nagy buktát rendezett. Szóval én már azért sem lelkendeztem hogy egyáltalán kinevezték, de mondom egye fene hátha…de most már mindegy.

  • Trevorrow szerintem olyan tipikus egypatronos filmrendező, mint Neill Blomkamp: a Safe Not Guaranteed jól sikerült, ezután több helyről megkapta a lehetőséget, de nagyjából mindegyiket bebukta. A Jurassic World nem miatta lett gigasiker, de az arca alaposan megnövekedett; a IX. részt illető forgatókönyv-terveit sorra dobálták vissza, aztán miután kínosan lebőgött a Book of Henry-vel, Kennedy megszabadult tőle. Szerintem jogosan.
   Én pl. sokkal jobban sajnálom a Phil Lord-Chris Miller páros kirúgását a Han Solo-filmből.

   • A Han Solo filmnél én olyanról hallottam hogy a főszereplőnek nagyon nem tetszett amilyen irányban halad a film és szólt a producereknek.
    Állítólag a stáb üdvrivalgásban tört ki amikor bejelentették hogy kirúgták őket és jön Ron Howard.

    Aztán nem tudom ezekből mennyi igaz…

    • Állítólag kezdettől fogva volt némi feszültség, és amikor Kasdan a forgatásra látogatva azt tapasztalta, hogy a két gyerek teljesen mást forgat le, mint ami az ő szkriptjében van, borult a bili. Biztosan volt némi ego-játék minden oldalról, csakhogy a Lord-Miller páros kreatív, érdekes dolgokat tett le addig az asztalra. S Kasdan?…

  • Hayden Christensen királyul eljátszotta a rá bízott szerepet, csak a többség nem vette észre. Az a srác penge volt! <3

 5. Nos, én nem vártam különösebben semmit így nem is csalódtam. Persze voltak pozitívumok és negatívumok mint az eddigi filmnél.
  Ami nekem negatívum az Phasma karaktere. Beharangozták mint az új Boba Fett…aztán…bár ha azt nézem kb. annyit szerepelt mint Boba a klasszikus trilógiában.
  A másik Leia repülése volt aminek az elméletét értem (és asszem Luke is csinált hasonlót valamelyik EU könyvben) de a kivitelezés az nem sikerült túl jól.

  Snoke halála nálam rendben volt. Kicsit úgy járt mint Palpatine. Palpatine is annyira elbizakodott volt hogy eszébe nem jutott hogy esetleg Vader ellene fordul.
  Snoke hasonlóan járt Kylo-val. Még mondja is hogy “I cannot be betrayed, I cannot be beaten”, és látta is Kylo elméjében hogy nyúl a fénykardért hiszen mondja (“I see you turning the lightsaber to kill your greatest enemy”) csak ő éppen azt hitte hogy Kylo majd a saját fénykardjával fog Rey-re lesújtani. Benézte.

  Egyébként egy érdekesség: A film elején Luke lasersword-nak mondja a fénykardot míg Snoke később lightsaber-nek.

 6. Számomra olyan volt az egész, mintha a Disney egy Marvel filmet SW köntösbe bújtatott volna (hülye fordulatok, beleerőltetett poénok, giccs, mű dráma, hamar lezúzható főgonosz…stb). Nekem nem tetszett. Sokan mondták nekem, hogy mit várok manapság, mikor a mozik már nem tudnak semmi újat mutatni… Ugyanezt megkaptam, mikor anno jó akciófilmeket hiányoltam, aztán mégis jött a Taken 1, meg a John Wick. Szóval szerintem lehetne sokkal jobb SW filmeket is készíteni, csak akarni kellene.

  • Tudnak még a filmek újat mutatni viszont egy Star Wars filmtől sokan azt várják hogy ugyanazt a katarzisélményt hozza amit a klasszikus trilógia a ’80-as években. Azt pedig szerintem nem lehet. Az ott és akkor ütött akkorát.

   A Taken tényleg jó volt csak aztán elbarmolták azt is két folytatással. A John Wick folytatása viszont tűrhető. Meg ami még nekem bejött mostanság az az Atomic Blonde volt.

   • Szerintem ez a kulcs: a hardcore rajongók azt várják, hogy az új rész olyat üssön (ez már két éve is felmerült itt, a blogon), dehát azt várhatják, sosem jön el. Amúgy azt vettem észre, az SW fan érzékeny műszer: ha konvencionális az új etap (Az ébredő Erő), az a baj, ha újító, akkor az (Az utolsó Jedik). Két megjegyzés még:
    1. Aki itt logikát hiányol, az nézze újra a régi trilógiát. Meg fog lepődni, mennyi blődség van benne (a prequelről meg már ne is beszéljünk). Nem hibátlan, de ezt a VIII. részt legalább rendesen megírták.
    2. Humor: nem tudom, van-e kínosabb vicceskedés, mint a IV-VI. robotpoénkodásai. Igen, néhol itt is túl direkt a humor, de messze nem olyan debil, mint a nagy kultusszal övezett régi részekben.

 7. Nekem az volt a film után az érzésem, hogy eltrollkodták. Lukenál, Po-nál, Snokenál, Kylonál, stb… A film ívét az tette ki, hogy 2 hajó lassan megy az űrben, és a nagyobb lövi a kicsit. Az a hype, amit az előzetesek keltettek, elvitte az egészet. Voltak pozitív pillanatok is a filmben (a film elején az űrcsata, végén Luke S(z)ólója, Snoke hajójának pusztulása), de ez kevés ahhoz, amit belengettek.

 8. Bär meg csak egy nyelven nemetül lättam itt az van ahol elek. Mindig 3 nyelven nyomom le a kedvenceim angol magyar nemetül. Hosszu volt egy kicsit es sokszor tul poenos volt itt ott de jo volt. Nekem a 2.ik legjobb iden a Thor 3 at akkor se nyomja le azt nem birom megunni akärhänyszor akärhäny nyelen nezem 😀

 9. The Last Jedi, avagy Star Wars komplett idiótáknak, akiknek az ok-okozati összefüggés fogalma, már túl bonyolult.

  Olyan sok hibája van a filmnek, hogy felsorolni is nehéz és már sokan megtették előttem. A fő problémaának azt érzem, hogy ezeket a hibákat tudatosan követték el a készítők. Vagy nem értették, hogy miről is akarnak filmet csinálni, vagy csak nem számított.

  Én nagyon örültem, amikor kiderült a hetedik rész címe, mert rengeteg fantáziát láttam abban, hogy az erő változik a szereplők körül. Eből persze nem lett semmi. Semmilyen erő nem ébredt fel. Abba opedig ne is menjünk bele, hogy a starkiller base mekkora oltári butaság volt. Nem csak az alapötlet, hanem a működése is. Külön “tetszett”, amikor az egyik bolygóról nézik valós időben, ahogy a többi felrobban. Értem én, hogy sci-fi, de elméletileg régen, egy messzi galaxisban, de a mi világegyetemünkben játszódik a cselekmény. Innentől kezdve, pedig érthetelen az alapvető fizika figyelmen kívül hagyása.

  Arról is beszélni kell, hogy mennyire nevetséges az első rend stratégiai gondolkodása. Soha, sehol nem volt még ennyire buta egy döntéshozó. Teljesen hülyének nézi a film a nézőt, ha azt gondoják, hogy ezt elfogadja bárki is.

  Nincs energiám többet írni erről a hulladékról.

    • Természetesen van összefüggés a két film között, de egyet sem soroltál fel, helyette egy az egyben Az ébredő Erőt szidtad. Lehet ezt, csakhogy ez Az utolsó Jedik kibeszélője.

 10. Hidegrázós jelenetből nekem kettő volt, amik talán versenybe is szállhatnak majd utólag akár a top10 Star Wars-jeleneteim közé: egyrészt amikor Luke nekiindul a lépegetőknek a fényben egy szál magában (amire egy kis cinikus előre-utalást már meg is ejtett Rey-nek még a film első felében), a másik meg amikor Snoke megmurdelása után a visszaröpített fénykarddal Rey feláll a szintén fénykardos Kylo-val szembe, és pár feszült pillanatig nem tudni, most egymást kezdik-e ölni, vagy dugni fognak-e a tetem fölött 😀 , aztán harmadik verzióként végül befordulnak legyakni a vörös testőrválogatottat — na és mindkét jelenet azokra az epic libabőrös John Williams zenékre, amik nélkül a film még ennyire se működne.

 11. Az első pár perc nem volt túl erős. Pedig az elején olvasható szöveg alatt libabőrötem:) Mindenesetre utána rendkívül jól szórakoztam.
  Meglepő volt néhány helyen.: Meg voltam győződve, hogy a kódmesterrel összhaverkodnak, aztán jött Benicio del Toro…és azért ezek után bizakodhattunk, hogy a terv még összejön. Bumm, hát nem. Del Toro-t még látni fogjuk a franchise-ban, ez tuti.
  Szerintem azon is meglepődhettünk, hogy Luke nem volt ott testben a végső ütközetben. Mondjuk azért elgondolkodhatunk, hogy végképp elfogyott az energiája a végére, mert régóta nem használta az Erőt vagy Kylo kardja valamilyen szinten sebet ejtett valahol belül.

  A Millenium Falconról a végén csúnyán elfeledkeztek, megy a csata, jön a Sólyom, majd puff, nyoma vész. Az is furcsa, hogy Rey hogyan került vissza a fedélzetre. Mintha kimaradt volna egy jelenet:)
  Sokakat foglalkoztatott, hogy ki Snoke? Engem nem érdekelt. Már az Uralkodó előélete sem foglalkoztatott. Luke visszavonult, Kylo meg Snoke csatlósa lett, újra a Sötétség került előtérbe. Későn eszméltek na. Egy-két terrorszervezet térnyerésével párhuzamot lehet vonna.
  Egyébként durván bejött, hogy Kylo azt mondja, hogy ideje leszámolni mindenkivel. A múlttal. Igaza van, ideje lenne a régi karaktereket félretenni. Csubi, Artu és C3PO margóra került már.
  És hát valóban egyszerű kis emberek voltak Rey szülei? Bemondása higgyük el? Ebben talán több lehet még, viszont ha a film végén látható gyerkőcre gondolunk….:)

  • “Mondjuk azért elgondolkodhatunk, hogy végképp elfogyott az energiája a végére, mert régóta nem használta az Erőt vagy Kylo kardja valamilyen szinten sebet ejtett valahol belül. ”
   Amikor Snoke összeköti Reyt Kyloval, akkor Kylo valami ilyesmit mond neki: te csinálod ezt? nem lehet, abba belehalnál…
   Szóval sanszos, hogy annyi erőt felemészt ez a “lélekteleportálós” technika, hogy elfogyott a végére minden ereje.
   De jót nevettem azon, hogy az Első rend tagjai ennyire hülyék.
   Továbbra is nehéz eldönteni, kik lehetnek Rey szülei.

   Az Ébredő erőben Snoke azt mondja: Feltámadt egy ősi erő. Milyen az ősi erő? Nekem ez nem kerek.

   Azért én nem örülnék, ha a 9. résszel véget érne a Skywalker vérvonal. 🙁
   Kylo mindenesetre arc:
   The Empire, your parents, the Resistance, the Sith, the Jedi… let the past die. Kill it, if you have to. That’s the only way to become what you are meant to be.

 12. Anno a TFA-nál voltak epic jelenetek, amelyekre viszonylag jó visszaemlékezni, pedig annyira nem volt tuti az sem. Itt sajnos nem volt. :/ Moziban néztem és amikor kijöttem az volt az érzésem, hogy pipa, ezismegvolt. Olyan összeharácsolt dolog volt az egész. Poénokkal nem is volt gond, és valahol értem is, hogy mit szerettek volna kihozni az egyes jelenetekből, de valahogy nem sikerült. Az SW nem a gyerekkorom nagy filmje, már asszem 20+-an láttam, mégis egy nagyon jó mesét láttam, amiben a jó és a rossz harcol egymással, epic és stb. itt meg ennek a fordítottja történt azért kb, hogy ne legyen olyan mint korábban. Nekem az a problémám, hogy ez nem működik. Egy világot építettek fel, ahol van lehetőség…itt valahogy szerintem nem használják ki..vagy ami szerintem fontosabb, nincs fantázia… 🙂

 13. Több órán keresztül üldöznek 4-5 hajóval egy cirkálót meg pár kísérőhajót. A cirkálón lévőknek van ideje kaszinóba menni, meg elképedten nézni részeg koboldokra…. Arra senki nem gondolt hogy szólnak egy csillagrombolónak, hogy tesó menjetek már fénysebeséggel előre és lőjjétek már szét ezt a pár talicskát…. Utána homokfutó csotrogányok. Bejelentik, hogy 13 van. Kilőnek, 11-et és vágás bumm hirtelen van még 5 akik elhagyják a köteléket. Túl sokat akartak belezsúfolni ebbe a részbe. Rossz írók. A birodalmiak hülyébbek mint valaha, ennyi ésszel meg kéne hogy öljék magukat. A tie vadászokat ewokok vezetik..

 14. Óriási érzelmeket akarnak átadni, az egészből giccsfesztivál lesz. A Rey-Kylo összekötős rész jó volt. Rey karaktere egy magányos sértett Superman. Mindent is tud.

 15. Az egész film egyetlen menekülésről szól… A bekerítésről hallottak már a kedves Első Rendes katonák? Benicio Del Toro karaktere teljesen felesleges volt. Az a kis kitérő a kaszinó bolygóra is… Atya ég. A régi karakterek nem annyira hasonlítottak önmagukra. Nem az öregedésről beszélek. Leia meg… mikor lett belőle Son Goku- Neo ivadék? Mások úgy fogalmaztak, hogy Superman. Igazuk van. Snoke honnan jött… Nem tudjuk, de meghalt, annak ellenére, hogy misztikum övezi. Rey… honnan jött, dobpergés: SEHONNAN! 😀 MI A F@SZ?! 😀 Hát Finn, jaj nekem. Poe még okés volt. Az egyetlen karakter, akit valamelyest lehetett kedvelni. Ennyi. Ez a film nekem csalódás volt. A menekülés 18 órája – az utolsó barmok. Atyám.

  • Honnan jött Snoke? Miért fontos ez? Luke elment egy bolygóra és hát azért a való életben is látható, hogy mi lesz akkor, ha nem ütnek oda a rossz embereknek. Kialakul gyorsan egy-egy ütős terrorszervezet. Sokan gondolkodtak kilétén az eltelt két év alatt…de miért szükséges, hogy ismerjük valahonnan?
   Leia-ban is megvan az Erő. Ő nem alkalmazta eddig. Az Erővel meg aztán elég sok mindent csináltak az elmúlt részek alatt.
   Rey meg…ha lettek volna hirtelen felbukkanó flashbackek azt mondom, hogy benyelem, amit Kylo mondott. De elvileg Snoke-nak köze volt ahhoz, hogy összekapcsolódtak, szóval lehet, hogy ez csak kamu. Persze lehet, hogy nem. Simán el tudom képzelni, hogy a film végén látott gyermek Rey öccse. Vagy az is lehet, hogy csak arra próbáltak ráerősíteni, hogy egy nincstelen árvában is megvan az Erő.

   • Egyetértek: végre nem Skywalker-saga a történet, és (ahogy egyébként a regényekben is) végre szabad a gazda: nem vérvonal kérdése az erő-érzékenység. Szerintem a zárójelenettel pont erre akartak ráerősíteni.
    Leia erő-használata mindig is háttérbe volt szorulva (naná, csak a VI. részben derült ki a néző számára), de szerintem rendben volt ez az űrjelenet (úgy meg pláne, hogy meglepően reális az ábrázolása, ahogy a Galaxis őrzői 1.-ben is). Ne feledjük, a IX. részben akartak nagyob szerepet adni Fishernek, csakhát sajnos már nem tudnak…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *