3

A Flash Gordonról

flashgordon1A hétvégén mutatták be Amerikában Seth MacFarlane újabb mozifilmjét. Műveiben rengeteg a popkultúrára való utalás, emlékezzünk csak, hogy a Tedben maga Flash Gordon, azaz Sam Jones is felbukkant. A Hogyan rohanj a veszTED-be western vígjátékában elvileg Brown doki fog vendégszerepelni, de én most leragadok a Flash Gordon mozifilmnél.

Az 1980-as alkotásba temérdek pénzt öltek, több ismert színész szerződtették és az 1971-es Get Carter rendezőjét, Mike Hodges-t nyerték meg a filmhez. Ám amikor bemutatták a kritika nem lelkesedett igazán érte és a nézők is távol maradtak.

George Lucas jóval a Star Wars előtt jelentkezett be Dino de Laurentiis-nél, mivel a producernél voltak a 30-as években nagy sikernek örvendő képregényhős jogai. Ám az ifjú titánt kitessékelték az ajtó, aki erre megalkotta a saját űrkalandját. A világraszóló siker hallatán felkapta a fejét de Laurentiis is, úgy érezte, hogy itt az idő, hogy Gordon is fellépdelhessen a vásznakra.

0om1

A producer szólt Nicolas Roeg-nek, hogy írja meg a forgatókönyvet és ha lehet, dirigálja le a filmet. Roeg gyorsan belevetette magát a témába, annyi képregényt olvasott el, amennyit csak tudott. Úgy egy évet vett igénybe, mire elkészült a történettel, és még a storyboardot is megrajzoltatta. Gordont afféle természetfeletti messiásnak képzelte el, illetve a Mongo bolygót is máshogy akarta ábrázolni, mint a képregényben. A producer átnézte, hogy mit akar Roeg, majd azt mondta, hogy ő erre nem vevő, és majd szépen körülírja, hogy milyent is akar. Azonban a direktor nem akart vesződni a projekttel, mivel már nem érezte magáénak a filmet.

A producer ezt követően leszerződtette Mentor Huebner-t, hogy készítsen néhány vázlatot az eredeti képregények alapján. Ekkor már Sam Peebles dolgozott a forgatókönyvön, azonban de Laurentiis megvált tőle és a King Kong és a 66-os Batman sorozat írójának, Lorenzo Semple Jr.-nak. Már csak rendezőre lett volna szükség, de hiába győzködték Federico Fellinit. Így esett a választás Mike Hodges-ra.

flashgordon4Sam J. Jones neve eleinte fel sem merült a főszerep kapcsán. A producer Kurt Russellt akarta, csakhogy a színész túl egydimenziósnak találta a karaktert. Arnold Schwarzenegger is próbálkozott, de erős akcentusa miatt nem vették fel, később egy 5 filmre szóló szerződést írtak alá. Így jött a képbe a szinte teljesen ismeretlen Jones. „Elmentem a meghallgatásra, de kissé elnéztem a dátumot, viszont megkaptam a szerepet. Dino… vagyis azt kellene mondanom, hogy Mr. De Laurentiis vagy egyik családtagja megnézett, majd másnap reggel ügynökömmel elmentem a producerhez interjúra.” – mondta Jones. A stáb azt szerette volna, ha kék kontaklencsét viselt volna a forgatáson, de a tesztfelvételek során azt kérte, hogy vegyék ki, mivel így nem tud olvasni.

A főhőshöz egy jó csaj is dukál. Dale karakterét úgy írták körül, hogy mindenben hasonlít egy amerikai lányhoz. Melody Anderson nem túlságosan lelkesedett eleinte a filmért. „Olyan volt, mintha elraboltak volna. Mondtam is, hogy Los Angelesbe utazom egy sorozat kedvéért. De Dino csak annyit felelt, hogy nem megyek.” Laurentiis hajthatatlan volt, így a színésznő aláírt. Ming szerepére Max Von Sydow-t nézték ki, aki már a kezdetektől fogva boldogan benne lett volna. Még gyerekként találkozott a Gordon képregényekkel és nagyon élvezte minden kalandját.

flashgordon3Jones és a producer között nem volt felhőtlen a viszony. Egy alkalommal a színész kórházba került, egy csúnya seb volt az arcán és gyorsan rendbe is akarták hozni. De Laurentiis még a műtőbe is berontott, hogy lássa, hogy minden rendben és nem látszik semmi. Amikor a forgatás karácsonykor leállt, a színész távozott, de még lett volna néhány felvétel, ám ezeken nem jelent meg, így dublőrével vették fel a maradékot. De Laurentiis meg is jegyezte könyvében, hogy talán ez volt az első eset a filmtörténelem során, hogy egy 30 milliós alkotást sikerült úgy befejezni, hogy nem volt nagy szükség arra, hogy a színészt valahogy visszaédesgessék. Mellesleg Jones kissé kiakadt, mert állításai szerint szövegei nagy részét újraszinkronizálták nélküle. Sőt, perre ment, mert úgy gondolta, hogy átverték a szerződésben. Még két folytatást ígértek neki, de a bukás után nem akarták megcsinálni a filmeket. Jones vesztett.

Hodges először azt szerette volna, ha a Pink Floyd készít a zenét a filmhez. Azonban a Queen tagjai megnézhettek 20 percet a produkcióból és úgy gondolták, hogy annyira jó, hogy ehhez szívesen adnák a nevüket. Menedzserük találkozott a producerrel, akinek fogalma sem volt az együttes létezéséről. Mint kiderült, soha nem hallgatott rockzenét, de annyira megtetszett neki a dolog, hogy felkérte a csapatot, hogy írják meg a zenét a filmhez.

A film elhasalt. Semple szerint az egyik oka, hogy megbukott, a Star Wars volt, ami a maga módján egy realisztikusnak mondható film. És nem nézett ki bénának. Az emberek ekkoriban a sci-fi szó hallatán erre az alkotásra gondolták és ilyesmit akartak látni. Úgy gondolja, hogy sajnos a Flash Gordon nagyon bugyuta lett.

0om2

0om3

3 komment

  1. A Queen-betétdalra emlékszem csak az egészből, de hát az se egy nagy eresztés, a film meg… hagyjuk.

  2. Gyerekkorom nagy kedvence, szerintem tök jópofa kis film, bár nyilván Oscart azért nem adnék érte 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *