7

Csillagok háborúja: Új Remény – 4. epizód (1977)

Eredetileg egy kritikát szerettem volna kihozni erről a filmről, csak sajnálatos módon többször is meg kellett néznem és nem igazán vagyok már képes kritika-jellegűt írni róla. Így inkább csak a véleményem olvashatjátok, ami sokszor nincs alátámasztva pontosan, de igyekszem megértetni mindenkivel az álláspontom.
Vitathatatlan ha Star Wars az eddig filmtörténelem legnagyobb volumenű több részes alkotása. Bevallom, mikor meg kaptam feladatnak, nem értettem h a 77eset kell-e megnézni az Új Reményt, ami a történetben a 4. rész, de elkészítés idejét nézve az 1., vagy a Baljós Árnyakat, ami a történetben az 1. rész, de elkészítésben a 4. Mikor csak érdeklődtem ismerősöknél, mindenki rávágta, hogy hiába vagyok filmes szakon ha ennyit sem tudok, hogy a Baljós Árnyakat épp eszű ember nem adja fel elemezni.

Nah jó itt meghúzom magam, mivel még egyszer sem láttam végig, sőt van olyan rész amiből egy percet sem láttam, de általánosságban olyan 2 perc után ott hagytam a Star Warsokat. Szóval a szóban forgó rész megérdemli, hogy többször is megnézze az ember, mégha nem is szereti a Star Warsot, lásd én, mert rengeteg érdekességet, új próbálkozást, technikát lehet felfedezni benne. Ha tehetitek ne a felújított változatot nézzétek meg, abban már nagyon benne van a mai technika, a mai tudomány. A régiben érdemes megnézni, hogy milyen modern módon tudták megoldani pl Jabba alakját. Persze persze vannak benne hibák, de ez csak a mai szemnek tűnik fel igazán, akkor ilyenekre nem volt még kiélezve a mozinéző szeme.


Hát történetében… azt hiszem no comment, mert ez az a pont amiről jót vagy semmit, és nekem valahogy nagyon bonyolult a történet. Jó, biztos ha rászánnám magam és eltöltenék egy napot azzal, hogy átolvasok mindent amit találok neten a történetről, de nekem már ott sok, hogy annyit tudok, hogy Anakin valaha jó volt, és mint Dart Vader már gonoszként lép fel a saját lány és fia ellen, aki ráadásul az eddig emlgetett részben első látásra beleszeret Leia-ba, a saját ikertestvérébe. Oké, oké, ez csak az érzelmi szál, de nekem már ez is sok. Az is időbe telt mire megértettem, hogy most akkor az Halál Csillag, vagy Sötét Csillag, meg akkor milyen bolygót és miért kell elpusztítani????…

Ám ha jobban megnézzük, a képek mögé nézünk, nagyon sokat tettek a külsőségekbe és az emberi kapcsolatok ábrázolásába. Hiszen már a film elején láthatjuk, hogy a lázadók ugyan elvileg az “ellenség”, a rendszernek biztos ellensége, de katonáik emberiek, és robotjaik is szinte már emberi tulajdonságokkal vannak felruházva, míg a Sötét oldal katonái/emberi szinte már robotok. Mikor először meglátja az embert Dart Vadert, ha nincs semmi előismerete, akár azt is hihetné, hogy ő egy robot. Mit több, Vader nagyúr szó szerint nagy úr. Figyeljétek csak meg rögtön a film elején, amikor megtámadják a “diplomáciai” hajót, Vader nagyúr mindenki felémagaslik, hatalmas magas ember, magassága tiszteletet, félelmet parancsoló. Leia alakja teljesen elkülönül minden szereplőtől: gyönyörű, a nők szépségét méltán mintázza, teljesen feminin és senkiben fel sem merülne, hogy ő esetleg nem egy gyenge/gyengéd nő lenne, hanem egy szörnyű, kibírhatatlan, törekvő hárpia. Leia karaktere szinte tökéletes, szép, kiáll önmagáért, és van tartása.

Érdekes a történetben, hogy narráció szempontjából a küldetés valójában Obi Wan Kenobi-é, mégis Luke teljesíti, mivel Obi átruházza rá mégha nem is szavakkal, de halálával ezt éri el. Így lehet ennek a résznek Luke Skywalker a főszereplője, hozzá fut vissza a küldetés és az érzelmi motiváció is (Leia). A befejezés ugyan nyilvánvalónak tűnik, mégis 2 szálon is nyitva hagyja: Dart Vader megmenekült; Han Solo-t vagy Luke-ot választja Leia, vagy egy 3.at??

Eredetileg 1977ben nem tervezték folytatását ennek a filmnek, éppen ezért a ma Új Remény címen futó rész volt teljes egyszerűséggel a Csillagok háborúja. Bár nem értem meg, miért nem tervezték, hogy folytatják. Nyitottan hagynak 2 kérdést, amit tovább lehetne fűzni, bár a film valójában egy lezárt egész.

Jah és a slusszpoén, ami mindenek felett áll és a hajamat tépem tőle: Lejla hercegnő. Értem én, hogy nehéz kimondani, hogy Leia (ejtsd: leja) mert sok a magánhangzót egymás után tényleg nehéz kiejteni, de akkor is zavaró. Szóval mindenki gyakorolgassa csak magának otthon: leja… 😀

7 komment

  1. Leia Leia…:)
    Öcsémmel a Star Warst, a Birodalom visszavágot és a Jedi visszatért megnéztük vagy 100 szor még anno, egyszerűen nagyon jó volt. A végén már kivülről fújtuk. Aztán jött még egy trilógia, annak az első része nem tetszett, a középső nagyon tetszett, a vége meg csak jó, de nem kiváló.

    Szóval az első (középső) trilógia részemről hatalmas. Mindazonáltal Lucas ki is használja a rajongókat és Star Wars cuccok tömkelegét dobja a piacra

  2. A régi trilógia filmtörténelem. Az újból az első gyerekeknek készült, a második nagyon jó, a harmadik pedig megközelíti pár pillanatában a régiek színvonalát. A 7-9 tartó részekről végleg letettek amúgy?

  3. Lucas azt mondta, hogy azt már nem akarja. Gondolom így is kapott sok negatívat mikor megcsinálta az első hármat. Bár a pénz nagy úr, szóval ha elfogyna vagy nagyobb luxusra vágyna talán kiadja bérmunkába.

  4. Elég sok folytatása jelent meg könyvben, jónéhányat olvastam is, és nagyon remek filmeket lehetne készíteni belőle. Remélem nem szakad meg a 6. résszel a történet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *