5

Nagy SW-hangoló: George Lucas-portré – 6. rész

írta Nikodémus

sw-hangoló1Néhány hét múlva újabb fejezet íródik a Star Wars-mitológia nagykönyvébe, ám amíg december 18-án, a VII. rész intrójaként felzengenek John Williams felejthetetlen taktusai, bepótoljuk lemaradásunkat, és sorra vesszük, mi történt eddig abban a bizonyos, messzi-messzi galaxisban. Ezúttal újabb átvezető rész jön, annak minden bájával és nyűgével: prequel után, sequel előtt.

2015-11-14-SW-George-Lucas-portré-6-1983-anakin-death-luke

Tényleg itt a vége?…

A (film)történelem mintha groteszk vigyorral ismételné önmagát: Lucas ismét ott ült globális franchise-jának császári trónján, és a csömör kerülgette. Tizenkét évnyi megfeszített munka után – melynek során viszont jóval kevesebb akadállyal kellett megküzdenie, mint legutóbb – szusszanni akart, és élvezni az életet. Ehelyett újból keserű volt a gyümölcs, ám ezúttal nem magánéleti okokból – a csalódott rajongóknak kellett magyarázkodni. A marketinggépezet közben soha nem látott fordulatszámon pörgött (A sith-ek bosszúját például a 2005-ös Monacói Nagydíjon a Red Bull-csapat egyéni festéssel promotálta), Lucas pedig elszántan hajtogatta (ahogy szűk két évtizede is): nem lesz folytatás. A maradék pénzügyi lehetőségeket persze azért kihasználta szakállasunk: milliónyi csecsebecse, videójáték és OT-újrakiadás mellett megpendítette egy animációs és egy élőszereplős sorozat lehetőségét is – hátha ezúttal jobban fog sikerülni a tévés debütálás.

2015-11-14-SW-George-Lucas-portré-6-2008-clone-wars-2…ami egy hirtelen döntés okán mégiscsak mozisra sikerült. Történt ugyanis, hogy a(z egykori) kánonban a II. és a III. rész közé pozícionált Clone Wars rajzfilmsorozat előkészítését megtekintve Lucasnak annyira megtetszettek a látottak, hogy azt javasolta, a 90 perces pilotot mozifilmként mutassák be. Howard Roffman, a Lucas Licensing elnöke meg is jegyezte: George néha szokatlan módszerekkel dolgozik. A Genndy Tartakowsky által készített – egyébként kiváló – klónháborús minisorozat alapján formálódó projektet ez a kívánság újabb kihívás elé állította. Lucas 3D-zni akart (természetesen a Lucasfilm Animation melózott vele), de nem realisztikus figurákkal. Bizonyos értelemben Tartakowsky stílusát próbálták koppintani – persze bevallatlanul – a stilizált, mégis egyéni stílusú, jól felismerhető figurákkal és látványvilággal. S közben a japán animére, mangára és egy hatvanas évekbeli tévésorozatra hivatkoztak. A rajongóknak be lett ígérve az akcióorientáltság (még a kameramozgást is ebben a modorban modellezték), a 2008. augusztus 15-én, jelentős hírveréssel megtámogatott mozipremier azonban nem hozta Lucas elvárásait. A gyerekek szerették (vették is buzgón a vonatkozó Happy Meal-menüt meg a Hasbro-játékokat), de a nyolc évesnél idősebb nézők rendre értetlenkedtek: reménytelenül vékonykának találták a sztorit, kimódoltnak a fordulatokat, és gügyögőnek a hangvételt („Sky-guy” / „Sky-srác?”…). A klónok háborúja az epét hányó kritikák ellenére hétszeresen hozta vissza 8,5 millió dolláros előállítási költségeit, az október 3-iki, Cartoon Network-re való költözés után pedig még 5 évadon át követhettük figyelemmel a Dave Filoni felügyelte, hullámzó minőségű sorozatot.

2015-11-14-SW-George-Lucas-portré-6-2012-red-tails-1Lucasnak azonban volt még néhány régóta dédelgetett álma, amit az OT után nem tudott beteljesíteni – nekiállt hát mindkettőnek. Már 1988 óta fantáziált egy második világháborús repülősfilmről: az amerikai hadseregben szolgáló, kizárólag színesbőrűekből álló pilóta-különítmény történetét eredetileg egy 3-4 órás eposzként képzelte el. A Red Tails grandiózussága az Arábiai Lawrence-ére hasonlított volna, végül a folyamatosan cserélődő írók után a 2007-ben leigazolt John Ridley véglegesítette a forgatókönyvet, alapvetően a fiktív sztori középső harmadára, a légicsatákra koncentrálva. Samuel L. Jackson imádta az elkészült szkriptet, ezért felmerült, hogy meg is rendezi és a főszerepet is eljátssza. Ebből nem lett semmi, ahogy abból sem, hogy valamelyik nagy stúdió égisze alatt jöjjön ki a film: Hollywood összes nagyjátékosa irtózott attól, hogy egy kizárólag feketékről szóló filmet finanszírozzon. Nincs piaca, állították. Lucas újra a hetvenes évek elején érezte magát, és ha már így adódott, saját pénzét tette bele a filmbe. Anthony Hemingway bérrendezőnek lett felkérve, a húzónevek inkább a stábban voltak: többek között Terrence Howard és Cuba Gooding Jr. vállalt szerepet a készülő filmben. A Lucasfilm utolsó független produkciója Csehországban, Olaszországban, a horvátoknál és Angliában forgott a 2009-es év folyamán, a csatajeleneteket teljes egészében zöldvászon előtt felvéve. A vágáshoz egyszerre használtak egy prágai stúdiót, a Lucasfilm főhadiszállását és egy speciális, járművön mozgó vágószobát. Habár a Red Tails támogatására facebook-kampány is indult (részben polgárjogi ügyet kerekítve a dologból), a 2012. januári bemutató sajnos igazolta a nagy stúdiók óvatosságát: a film épphogy visszahozta 60 milliós gyártási költségét, szakállasunknak pedig bugyutaságig menő didaktikusságot felhánytorgató kritikákkal kellett szembesülnie.

2015-11-14-SW-George-Lucas-portré-6-2015-strange-magicNem mintha ez túlságosan izgatta volna: vágylistáján újabb tétel mellé került pipa, jöhet a következő. Csaknem 15 éve gondolkodott egy „csajos Star Wars”-mozin, amit adoptált lányainak szánt. A Strange Magic animációs musicalként fogant meg fejében, jórészt Shakespeare Szentivánéji álom-jának hatására. Az előzmény-trilógia megvalósításával párhuzamosan zajló ötletelésnek volt olyan pillanata, amikor a kreatív csapat teljes egészében énekes produkciót képzelt el. Ezt – és néhány meglehetősen költséges jogdíjjal rendelkező dal felhasználását – végül elvetették. A Lucasfilm Animation által renderelt, neves színészekkel (Evan Rachel Wood, Alan Cumming, Alfred Molina) szinkronizált végtermék azonban – hiába lelkesedett a rendező, Gary Rydstrom, felidézve a Fantasztikus labirintus izgi bemutatóját – megbukott a mozikban. Mintha alkotói sem fűztek volna hozzá nagy reményeket: idén januárban mutatták be, és első hétvégi 5,5 milliós bevételével minden idők legrosszabbul induló animációs filmje lett. De legalább Lucas lányai elégedettek lehettek: apu csinált nekik is egy filmet.

*

2015-11-14-SW-George-Lucas-portré-6-2012-disneyGeorge Lucas ekkor már abban a tudatban egyengette legújabb projektjét, hogy az valószínűleg az utolsó lesz a Lucasfilm égisze alatt. Már akkor sejteni lehetett valamit, amikor 2012. júniusában Kathleen Kennedy, minden idők egyik legsikeresebb producere (E.T., Indiana Jones, Vissza a jövőbe, Schindler listája, Jurassic Park, Hatodik érzék, Lincoln) ült a Lucas-birodalom vezérigazgatói székébe, ám a további fejleményekre a legmerészebbek sem gondoltak. 2012. október 30-án robbant a hír, hogy a Walt Disney Company 4,05 milliárd dollárért megvette a szakállas cégét, annak minden kapcsolt részével – és legfőképpen két aranytojást tojó tyúkjával: a Star Wars és az Indiana Jones összes jogaival együtt. A deresedő, pocakosodó (és a rosszmájúak szerint egyúttal látványosan kiégő) szakállas ezzel a húzással csodálóit és kritikusait is alaposan meglepte. Ő, aki évtizedeken át, annyi önellentmondó nyilatkozaton túl is fennen hangoztatta, hogy az SW-t édesgyermekének tekinti, most elengedte a legendát.

A saga Anakin Skywalker élettörténete; nem lesz hatnál több Csillagok háborúja-film, szögezte le Lucas a prequelek idején. Vele már nem – a mítosz most nélküle folytatódik.

(Vége.)

Forrás:
Robert Schnakenberg: Híres filmrendezők titkos élete – Amit tanáraink soha nem meséltek el, HVG Könyvek, Budapest, 2012
Köbli Norbert: George Lucas és az egyszemélyes filmkészítés, film.mindennapi.hu
Vaskó Péter: A császár új ruhája, FilmVilág, 2005. július, filmvilag.hu
Wikipedia.org

2015-11-14-SW-George-Lucas-portré-6-2015-sundance

Immár nyugdíjasként (Robert Redforddal, Sundance Fesztivál, 2015)

5 komment

 1. Amúgy Spielberg bácsi is kikopott nem csak ő,az igaz,hogy Gyurkó sokkal hamarabb.

  Ők a kreativitásukat már nem tudják innoválni a mai világba,még tanulva se.

  • Ha nincs még teljesen kiégve Spielberg. Azért ő még éppen belefér.

   Köszönjük az írást! Nagyon jó volt végig olvasni minden részét!

  • Spielberg produceri munkáján keresztül még mindig trendmehatározó, pl. Transformers (más kérdés, ohgy milyen minőséghez adja a nevét…), Lucas – úgy látom – sosem volt az, ő inkább a technikai innovációk megszül(et)ésében jeleskedett.
   Ami a szerzőiséget illeti, Spielberg használ mindent, amit jónak lát, elsősorban melodrámába csomagolva, Lucas azonban meglehetősen fantáziátlan (kamerakezelés, snittelés, dramaturgia).

 2. Spielberg szerintem nincs kiégve. Van még benne bőven tehetség és kraft. Csak a drámákat nem kellene erőltetnie, mert ahogy öregszik, annál jobban eltéveszti az arányokat.

 3. A Strange Magic egyébként nagyon nem érdekel, elég volt az előzetes is:) A Red Tails pedig egy nem túl emlékezetes film volt. Alig emlékszem rá.
  Nem győzöm hangsúlyozni, hogy Lucas jól tette, hogy visszavonult. Ha a Star Wars bukott volna anno, akkor nem tudom, hogy miből élne.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *