2

Ilyen volt a hollywoodi nyár bevétel terén

Vakarhatják a fejüket a nagykutyák, ha a bevételi mutatókra tekintenek. A nemzetközi eredményekkel semmi gond nincs, de ha az amerikai számokat veszik szemügyre, hiába is keresik a gigaszámokat. Több, mint egy évtizede nem volt olyan nyári szezon, ahol ne értek volna el 300 millió dollárt. Még van esély arra, hogy ezt a határvonalat átlépje egyetlen film, pár héten belül kiderül, hogy sikerül-e A galaxis őrzőinek áthaladnia rajta. Végső soron a határon kívüli eredmények miatt kevés produkcióra lehet ráfogni, hogy cudar bukta lenne. Nézzük hogyan teljesített nagyjából a nyári felhozatalt.

Képregényfilmek és akció

Pókember indította a nyarat, a 91 millió dolláros nyitány bizakodásra adhatott okot, hiszen egy harmincassal többet kasszírozott, mint a reboot. Majd erős visszaesés következett, és elég nehézkesen küzdötte át magát a 200 millión. Nagy szerencsére a nemzetközi területeken fél milliárdot hálózott össze. Ennek ellenére A csodálatos Pókember 3 bemutatóját 2016-ról 2018 csúsztatták és inkább a Sinister Six formációt ismertetik meg.

magnetoxmenA Fox bátran 200 millió dollárt áldozott az X-Men új részére. Bryan Singer rendezése pedig a legtöbb bevételt termelte ki. A franchise egyetlen darabja sem verekedte át magát az 500 millió dolláron, sőt, Amerikában csak Az ellenállás vége jutott 200 millió fölé. Ám Az eljövendő múlt napjai 744 millió dollárt tud eddig felmutatni. Mennyi is volt Az elsők végösszege? 353 millió dollár.

Michael Bayre sokan mondják, hogy nagyképű. A nyáron még jobban meghízhatott a mája, hiszen a Transformers 4-gyel és a Tini Nindzsa Teknőcökkel is aratott. Habár az Alakváltók újabb harca Amerikában nem hozta a kötelező 300 millió dolláros teljesítményt (250 millió előtt kifullad), azonban világkörüli túrája során a film eddig 1,06 milliárd dollárt kasszírozott. A Nindzsa Teknőcök csak nemrég kezdtek, de máris 250 millió dollárt gyűjtöttek össze. Nem kizárt, hogy a jenkiknél összejön a 200-as és a végösszeg is könnyen fél milliárd felett lehet. Sok helyen csak októberben mutatják be, Japánba csak decemberben érkezik.

Testhezálló szerepben apríthatott Dwayne Johnson, kissé kínos lehetett, hogy pont Luc Besson Lucy-je sokkal jobban szerepelt a Herkulesnél. Látszott, hogy a 100 milliós költségek hazai földön nem térülnek meg, 75 millió előtt végképp kifullad a film. Valamennyire szépít ezen a nemzetközi 90 millió dollár, ráadásul szeptemberre van időzítve a német, a spanyol és kínai premier, októberben Japánba érkezik.

Nagyon későn érkezett. Talán ha pár évvel előbb valósítják meg a Sin City folytatást, sikerült volna szebb eredményeket felmutatni. De az Ölni tudnál érte cudar bukta. Egyelőre nem lehet végösszegről beszélni, de az erősen látszik, hogy alacsony az érdeklődés a film iránt.

Luc Besson pályafutása során soha nem volt képes arra, hogy 100 milliót produkáljon a jenki mozikba. Scarlett Johanssonnal mindez valóra vált. Az agykapacitásról szóló Lucy akciómaszlag 115 millió dollárt szedett össze Amerikában, ehhez még 100 millió társul már területekről és sok országban – köztük Kínában – csak szeptemberben mutatják be.

expendables3kep40Kiszivárgott a bemutató előtt – Igen, rá lehet fogni, hogy emiatt szerepeltek le A feláldozhatók. Vagy akár arra is, hogy az elmúlt évek bevételeit átnézve látszik, hogy a Stallone filmekre egyre kevesebb az érdeklődés. Amerikában mindenesetre elhasal, így a stúdió csak abban reménykedhet, hogy külföldön jól fog hozni. Eddig 80 millió dollárt zsákolt be, Kínában jövő héten mutatják be (a második 53 milliót kaszált náluk) és novemberben a japánok is beülhetnek rá.

Kellett már tornádós film a mozikba is. Legalábbis így érezhették Hollywoodban és ehhez még hozzáadjuk Steven Quale-t, akivel kapcsolatban sokat lehet emlegetni James Cameron nevét, akkor az egyenlőségjel után odaírhatjuk a profit szót. Amit nem A vihar magja mozis forgalmazás után fognak látni, mivel Amerikában nem fogja elérni az 50 milliót sem, a nemzetközi vizekről még bőven folyhat be néhány millió és DVD-n amúgy is kedvelik az efféle B kategóriás alkotásokat.

Fantasy és sci-fi
maleficentAzon maroknyi filmek sorát erősíti a Demóna, amely a nyáron átküzdötte magát a 200 millión. A költséges Csipkerózsika átiratnak szüksége is volt az erős számokra, hiszen 180 millió dollárba került. A nemzetközi területeken több, mint fél milliárdot termelt ki, és eddig úgy 750 millió dollárt kaszált a produkció. Angelina Jolie megint bizonyította, hogy képes elvinni a hátán/szárnyain egy alkotást, és Robert Stromberg effektmester is sikeresen vette a kamera mögött az első akadályt.

Az egyik legjobb nyári popcornfilm A holnap határa volt. 178 millió dollárt költött rá a Warner, viszont már az előrejelzések is azt mutatták, hogy Tom Cruise hoppon marad. Az időhurkos sci-fi-t Amerikában áttuszkolták a 100 millión, hogy azért valamennyire jól mutasson. Nem a színészre kenik a kudarcot, hanem a marketingre. Ugyanakkor újra kiderült, hogy Cruise rajongótábora sokkal erősebb a határokon kívül, hiszen az imdb-n 8,1-es átlaggal bíró film 264 millió dollárt tett hozzá a százashoz.

Mindenkit meglepett A majmok bolygója reboot, hiszen egy értelmes, szórakoztató és minőségi filmet sikerült forgatni. A Fox bátran kiutalt 170 millió dollárt (az előző rész 93 millióba fájt) a folytatásra. Erősen kezdett, 72 millió dollárt tudott felmutatni a nyitó hétvégén, jelenleg 204 milliónál pihen, és még csurran-cseppenhet számára néhány millió. A többi országban 350 millió dollárt produkált, most fut be Kínába és hátravan még Japán.

1godzillaA stúdiónál csak remélni tudták, hogy a Godzilla sokkal többet fog hozni, mint a Roland Emmerich-féle verzió. Gareth Edwards rendezése szépen kezdett, ám az érdeklődés hazai földön gyorsan fogyott iránta. Egyesek arról találgattak, hogy vajon ez lesz-e az első 90 millió felett nyitó film, amely nem lépdel át a 200-as vonalon. A stúdió csak átlökdöste rajta, összbevétele pedig meghaladja a fél milliárd dollárt.

A young adult könyvadaptációk sorát gazdagítja Az emlékek őre, amelyet Jeff Bridges régóta meg akart valósítani. Mennyire lehet elégedett? Ha kihagyja a kritikákat, akkor sem mosolyoghat elégedetten bajsza alatt, hiszen az eddigi 26 milliós amerikai bevétel kissé kevés.

Vígjátékok

A szezon első vígjátéka a Rossz szomszédság volt. Mind tudjuk, hogy odaát nehezen nyitják ki a producerek a pénztárcájukat, ha szóba kerül az R kategória. Ám Seth Rogen és Zac Efron meghálálta a bizalmat. Amerikában 150 millió dollárt gyűjtött be a film, amihez még 116 millió dollár társult a határokon kívülről.

Adam Sandlert újra meglegyintette a bukás szele. Korábban a Jack és Jill nem tudta hozni a várt amerikai 100 milliós összeget, majd az Apa fia is leszerepelt. A Kavarás furcsa módon nem 70-80 millióba került, hanem csupán 40 milliót emésztett fel. 46 milliót csak sikerült kihúzni a nézők zsebéből, viszont a határokon kívül valamivel népszerűbb volt a vígjáték, onnan még 77 millió dollár folyt be.

22jumpstreetPhil Lord és Chris Miller egyelőre tévedhetetlenül válogat, A kopasz osztag negyedik sikerfilmjük. Channing Tatum és Jonah Hill a 21 Jump Streettel 201 millió dollárt gyűjtöttek be, a folytatás viszont sokkal erősebb mutatókkal bír. Eddig 308 millió dollár szerepel a film neve mellett.

Melissa McCarthy megerősítette pozícióját, a hölgy a szezon egyik legnagyobb nyertese. Tammy vígjátéka úgy ért el 80 millió dollárt, hogy a film a kritikák és a nézői vélemények szerint is tré volt.

Seth MacFarlane a Ted világraszóló sikere után western komédiába vágta fejszéjét, de ezúttal eléggé felemás teljesítményt nyújtott. A Hogyan rohanj a vesztedbe 42 millió dollárnál köszönt el végképp az amerikai vásznaktól, ehhez még 43 millió társul.

R kategóriás vígjátékként sikerült megvetnie a lábát a Kamuzsaruknak is, amely eddig 50 millió dollárt kaszált és bőven van még benne kraft.

Cameron Diaz sem tud eladni mindent, házi Szexvideó ide vagy oda, a történet csak kevesek fantáziáját mozgatta meg. Így a Diaz-Jake Kasdan-Jason Segel trió nem tudta megismételni a Rossz tanár eredményeit. 76 millió dollár – ezzel senki nem lehet kibékülve.

Horror

deliverus1Nem volt erős horror felhozatal a nyáron. Jerry Bruckheimer produceri felügyelete alatt készült a Távozz tőlem, Sátán. Hiába bízták Scott Derricksonra a rendezői feladatot, állítólag középszerű munkát adott ki kezei közül. A fogadtatás is langyos volt, 30 millió dollárt tudott összeszedni Amerikában.

Hiába hozott profitot a A bűn éjszakája, a nézők jó része csalódottan hagyta el a termeket. James DeMonaco rendező megcsinálhatta következő részt és ezúttal jobban dolgozott. Legalábbis az imdb 6,7-e ezt mutatja. A megtisztulás éjszakája bevétele  103 millió dollár.

Dráma

A nyár a popcornfilmeké, de a stúdiók nem hanyagolják el a drámákat sem, azonban a tomboló hőségben ritkán akad, amely termetes összegeket produkált. Viszont a Csillagainkban a hiba eddig könnyen teljesített 280 millió dollárt. Shailene Woodley ismét igazolta, hogy korosztályának egyik legjobb színésznője és rá lehet bízni sikervárományos filmek főszerepeit.

milliondollarÁltalában véve a sportfilmeket kedvelik a jenkik, habár gigaeredményt csak kevés film produkált, de szép, korrekt összegeket azért akadnak. A Million Dollar Arm a baseballkedvelőket szerette volna behúzni a termekbe, de csak 36 millió dollárra volt jó. Ennél többre a When the Game Stands Tall gimis futballt előtérbe helyező mű sem hoz többet.

Clint Eastwood musicalt rendezett, habár a Four Seasont rengetegen szeretik, de a Jersey Boys nem keltette fel a figyelmet és eddig mindössze 59 millió dollárt kisajtolni magából. A James Brown életét bemutató Get On Up jelenleg a 30 millió eléréséért küzd.

Még csak hete kezdte meg a gyűjtögetést a Ha maradnék, ám az eddig befolyt 20 millió dollár láttán elégedetten bólogathatnak a stúdiónál. Chloe Moretz is megerősíthette pozícióját, kár lenne, ha veszítene vonzerejéből a producerek szemében.

Azt hitted kifulladt a Step Up franchise? Az amerikaiaknál igen, a 3D-s táncikálásból elegük van, a 13 millió dollár is erre enged következtetni. Viszont a határokon kívül továbbra is van rá kereslet, eddig 53 millió dollárt tett hozzá az eredményekhez. És hol lesz a vége? Az előző kettő több, mint száz milliót keresett Amerikán kívül.

Animációk

igyneveldA DreamWorks kétségbeesetten próbál franchise-okat teremteni, de próbálkozásai sokszor kudarcot vallanak. Kissé megizzadhattak az Így neveld a sárkányodat 2.-nél, mivel tisztán látszott, hogy odahaza nem fogja tudni hozni az első által elért 217 millió dollárt. Eddig úgy 45 millió dolláros hátrányban van. Viszont az animáción a többi országban 413 millió dollárért szórakoztak. És így máris jobban fest a helyzet.

A DVD piacról a vásznakra szabadult Repcsik első körben Amerikában 90 millió dollárt, világszerte összesen 219 millió dollárt szedett össze. És a Disney látta, hogy ez jó, bizakodóan bejelentették, hogy jön még két rész a Verdák spin off-hoz. De a második felvonás közel sem volt olyan nézett, mint az előző, össz-vissz 94 millió dollárra volt jó.

A nyár legnagyobb vesztese kétségkívül a Visszatérés Óz birodalmába volt. Már az előzetesek sem voltak megnyerőek, a 70 millió dollárba került animáció csupán 11 millió dollárt kapart össze.

2 komment

  1. Minosegi szempontbol is kerdeses az ev eddig,legalabb is szerintem.Nincs mese besokalltam a kepregenyfilmektol,bar pont Amerika kapitany tudott eddig igazan kellemes meglepetest okozni. Meg a tavalyi ev szintjet sem utotte meg a legtobb film, a zsenialis 2012-es evrol nem is beszelve.

  2. Nem értek egyet! Szerintem pont a minőséggel nincs gond idén:
    Legó mozi, Amerika kapitány , X-men, Majmok bolygója, A holnap határa, Így neveld a sárkányodat, A túlkoros osztag, Galaxis Őrzői mind mind REMEK film. Valami miatt azonban kevés a néző. Ám a cikkből is kiderül, hogy csak Amerikában. Valami más áll a háttérben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *