14

A Galaxis Őrzői (The Guardians of the Galaxy)

poster_guardiansofthegalaxy

                                                      írta: ForgerOn

A filmről itt volt kibeszélő.

Az elmúlt évek során számos képregényfilmben kapott nagyobb hangsúlyt a humor. Ez főként a Marvel égisze alatt készülő produkciókra jellemző, elég, ha a Vasember trilógiára, vagy a Bosszúállókra gondolunk. A Marvel univerzum több tréfás karakterrel is bír, ilyenek például Deadpool vagy Pókember. Pókarc esetében jól tette a Fox, hogy elhagyta az első trilógia végére kiteljesedett, önmagába fordult Pókember imázst, s helyette a reebootban Peter Parker pimasz, élcelődő oldalát mutatták be. Ahogy egy jó viccet el lehet rontani, úgy egy humoros történet bemutatását is. Óriási jelentősége van az előadásmódnak. Ez a Galaxis Őrzői estében nem áll fent, éppen ellenkezőleg. A rendező James Gunn remekül tálal, viccesen komolytalanul meséli el a történetet. Ezzel el is érkeztünk az alaptéma műfajához. Hivatalosan a Galaxis Őrzői akció, kaland, sc-fi besorolást kapott, de az igazi műfaja közelebb áll az űr köntösbe bújtatott vígjáték-meséhez. Az előzetesekből már kiderült, hogy a zsákban nem macska található, hanem mosómedve, s néhány humanoid. Egy vidám hangvételű, szórakoztató alkotás ígérete kecsegtet, aminek különös hangulatát a 70-es, 80-as évek remek zenéi csak még jobban nyomatékosítják.

A történet szerint Peter Quill (Chris Pratt), a fiatalon elrabolt gyermekből lett galaktikus fosztogató, egy olyan misztikus tárgy birtokosa lesz, amelyre a fanatikus, pszichopata Ronan (Lee Pace) is szemet vetett. Ennek a tárgynak köszönhetően megnő az amúgy is hírnévre vágyó Peter, azaz Űrlord iránti érdeklődés. Thanos lánya, a halálos szépségű Gamora (Zoe Saldana) feladata elvenni Petertől az áhított eszközt, csakhogy a nagyszájú Mordály (Bradley Cooper szólaltatja meg angolul) és gyámoltalan társa, Groot (Vin Diesel hangjával) szintén Peterre vadászik. A képbe kerül Drax (Dave Bautista), a búskomor pusztító. Végül úgy alakul, hogy elbaltázzák és Ronan kezébe kerül a titokzatos gömb, így kénytelenek összefogni, hogy megpróbálják közös erővel visszaszerezni, mielőtt nagy lenne a galaktikus trutyi.

???????????????????????????????????????????????
A film kulcsfontosságú eleme tehát a humor, amely lehet, hogy többször van jelen, mint más hasonló filmek estében, mégsem erőltetett, túlzsúfolt, vagy rosszul időzített. Remek atmoszférát teremtve. Ráadásul olyan váratlan pillanatokban is felbukkan, amikre abszolút lehetetlen számítani. Az filmben – az antihős vonalat képviselőkön kívül – nincs olyan karakter, amelynek ne jutott volna ki egy-egy poénnal tarkított jelenet. A forgatókönyvet a rendező James Gunn és Nicole Perlman követte el, nekik köszönhető a sok tréfás rész és dialógus. A főszereplők eltérő sokszínűsége óriási potenciál poén terén, illetve az, hogy mennyire különbözőek a terrai (földi) emberi természettől. Az őket összetartó kényszerhelyzet szülte kapcsolat jó értelemben röhejes. Űrlord egoista, de elsősorban a békesség híve. Mordály kisebbségi komplexusban szenved, saját tökéletlensége okán fennhangon kritizálja a környezetét. Mindemellett remek problémamegoldó készséggel rendelkezik, és helyén van a szíve, már ha ugyanoda tették vissza. Groot igazi meglepetés, sokoldalúsága több helyzetben mutatkozik meg. Lakonikus, egymondatos megnyilvánulásai, és barátságos természete miatt könnyen szerethető karakter. Drax, a pusztítóként elhíresült harcos már más tészta, kissé önmaga paródiája, ahogy a bosszúját szajkózza szüntelen. Gamora, a zöldbőrű gyilkossá plasztikázott nő hűvös, és távolságtartó, ám kevésbé tűnik kegyetlennek.

rocket
Yondu Udonta emelhető ki a mellékszereplők közül. A szerep kimondottan Michael Rookerra lett írva, aki a másik univerzumban élő öccsének íjászkarrierjét megirigyelve, egy trükkös-füttyös nyílvesszővel közel olyan halálosan veszélyes, mint a kevés képkockát kapott, így háttérbe szorult Ronan. Bizony, Lee Pace búsulhat, hogy nem kapta meg a főszerepet, mert a kékbőrű fő gonosz, Ronanként jóval kevesebb reflektorfény vetül rá. Gunn az öccsét, Seant is belecsempészte a produkcióba. Ő alakítja Yondu egyik tisztjét Kraglinget, valamint zöld gúnyába bújva Mordály virtuális megtestesítésben segédkezett. Ahogy az lenni szokott főhőseink az átélt kalandok során jellemfejlődésen mennek keresztül. Jelen esetben így lesz a diverzáns tolvaj rátermett csapatvezető, a dögös gyilkos az igazság védelmezője, a magányos harcos lojális csapattag, az antiszociális rágcsáló barátságos mosómedve, és a jámbor gyökér cserepes virág.

A sok poén mellett a látványvilágra sem lehet ok a panaszra. Számos effektekkel foglalkozó stúdió dolgozott, hogy a látkép pazar legyen. A sminkmesterek is remek munkát végeztek, órákat töltve Gamora, Drax, Nebula, s a többi maszkkal módosított szereplő kinézetével. Negatívumként a túlságosan mély nyomot nem hagyó akció róható fel. Egyáltalán nem rossz, de nem is kiemelkedő, amolyan elfogadható iparos munka. A Sci-fi fanatikusai nyilván találnak több hibát, mindez kompromisszum kérdése.

Összegezve a Galaxis őrzői egy remek film, amely merészen bővelkedik a humor kertjéből szedett csokrokkal. Mindenképpen ajánlott az ismételt megtekintés! 98%

büdzsé: 170 m dollár

imdb: 8,6

rottentomatoes: 92%

ForgerON

First in, last out! - Bridgeburners

14 komment

 1. Tökéletes írás, teljesen egyetértek, és csak (le)sajnálni tudom azokat, akik a kibeszélőben fikázták, meg gondolom itt is fogják majd. Oda le is írtam, hogy miért, nem ismétlem önmagam.
  Szerintem az év eddigi legjobb pop-corn filmje.

 2. Egy fa, aki csak annyit képes mondani, hogy Én vagyok Groot. Ez zöld bőrű amazon, aki Thanos fogadott lánya, egy beszélő, genetikailag módosított mosómedve és egy földről kiskorában elrabolt, folyamatosan 70-es 80-as évek slágerkazettáját hallgató férfi, no meg egy kemény alak, aki minduntalan hangot ad annak, hogy bosszút akar állni. Szóval ezt így elsőre nem lehet komolyan venni és ezt tudták a Marvelnél is. Ezért egy tökéletesen humoros filmet készítettek. Szórakoztató és abszolút leköt és még csak az sem róható fel neki, hogy hiába van tétje a játszmának, mégsem érződik. A karakterek háttértörténetére sem vesztegetnek pár mondantnál többet, de nekem sem volt baj. Gamora lehetett volna keményebb, és vártam volna egy igazán ütős bunyót Nebulával.
  Star Wars? Már a film előtt elkezdték emlegetni, de szerintem a Disney erősen rá is hasalt arra, hogy mindenkinek ez jusson eszébe. És annak második része sokkal komolyabb is lett. Szóval nem kizárt, hogy a folytatás kissé komolyabb lesz.

  A hibák és hiányosságok ellenére üdítő volt a film. Egy ismerősöm szerint az utóbbi 4 év legjobb látványprodukciója volt.

 3. Nem vagyok képregényfilm rajongó – az utóbbi idők filmkészítési trendje miatt pedig már-már anti képregényes vagyok -, de ezt mindenképp látni akartam, mert viccesnek és másnak tűnt, mint az Iron Man 2 óta kijöttek.
  Nem csalódtam sőt, nagyon jól szórakoztam. Persze volt sok, számomra érthetetlenül “elkövetett” gyerekbetegsége, de az akciójelenetek és Rocket kárpótolt mindenért.
  Remélem ez megmarad külön franchise-nak és nem akarják összemosni a többivel.
  Már nagyon várom a folytatást!

 4. Valami info arról hogy a The Avengers 3-ban tényleg benne lesznek-e a Galaxis őrzői ?
  Kiváncsi lennék rá de kissé túlzsúfolt lenne , ennyi hős egy Thanos ellen

  • Csak pletyka volt, hogy az űrbe küldött Hulk az Őrzőkkel tér vissza, hogy odavágjon a Bosszúállóknak. Mellesleg Thanosszal nem bírnának el a Bosszúállók. És nekem az is kérdéses, hogy ez a csapat oda tudna-e vágni Thanosnak.

 5. Érdekes ez a hype a film körül..nem rossz, de jónak sem mondanám. A sztori egy marha nagy 0, minden fantáziát nélkülöz..egy az egyben ugyan az, mint amit láthattunk a marvel-transformers-stb. filmekben az utóbbi években. XY miért is akar világokat elpusztítani? Puszta perverzióból? Thanos meg ücsörög a székében..és..ennyiben ki is merülnek a gonoszok, a motivációjukkal együtt. Nem erőltették meg magukat a forgatókönyvírók ezúttal sem. A poénok jók, főleg a mosómedvéhez köthetőek, de ez édeskevés ahhoz, hogy klasszikussá váljon.

 6. Ahogy már mondtam, ennek a filmnek az az egyetlen hibája hogy 3 év múlva jön a folytatás. Thanosnak miért kell 3 évig várnia, miért ilyen türelmes, miért nem tud hamarabb támadni, hihi!

  • Thanos valószínűleg kicsit máshogy érzékeli az idő múlását ott kint a végtelen univerzumban, és szerintem ő az a fajta aki egyszerre több vasat is tart a tűzben, azaz a világ több szegletében párhuzamosan is szövögeti a terveit..

 7. Hát aludtam rajta kb 20 percet.Nekem nagyon unalmas volt.Látvány az rendben volt de maga a film valahogy nem kötött le.Sajnos ez nekem nem jött be.Nagyot csalódtam.Pedig szeretem a képregényfilmeket!

 8. Hát nem ájultam el tőle. A hangulat laza, tökös, vicces, de a sztori rettentően vékony, és néha a beszólások is erőltetett menősködésnek tűntek. A zeneválasztás viszont mesteri, ahogy a szokásos cselekményklisék önironikus kifigurázása is,
  Kérdés, hogyan illesztik be ez a harsány kompániát a filmes Marvel-univerzumépítésbe.

 9. A film nagy kedvencem. 🙂
  Viszont egy kis javítás – sajnos a filmben is rosszul szerepel valamiért – a mosómedve ragadozók közé tartozik, nem rágcsáló. (állatokkal foglalkozom és ez nagyon zavaró, hogy nem néznek utána a szinkronizáláskor, sajnos gyakori az ilyen jellegű hiba (is).

  • Ez Gamora karakteréből adódik, nincs ezzel semmi probléma, csak egyszerűen nem ismeri a mosómedvék besorolását, vagy így akarta sértegetni Rocket-et. Szándékos “hiba”. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *