23

Transformers – A kihalás kora (Transformers: Age of Extinction)

kihalaskora

Az előző részekről: Transformers, Bukottak bosszúja, A Hold sötétje.

Egy vallomással kell kezdenem. Nem utálom zsigerből Michael Bay-t! Kedvelem a pusztításmániáját, a lassításait és nem vicsorgok dühösen, ha meglátom az amerikai zászlót, ráadásul soha nem számoltam, hogy 10 perc alatt mennyi alkalommal filmezte alulról a szereplőket. Hozzá kell tennem, hogy az első Transformers filmmel is abszolút ki voltam békülve, sőt a folytatás a debil humora ellenére is szórakoztató volt, a harmadik erőltetettsége ellenére még nézhető volt. De most már örülnék, ha Bay visszatalálna Jerry Bruckheimerhez.

Reboot. Tisztában van mindenki, hogy mit takar a szó, de jelentése némileg átalakult az utóbbi idők során. Mondhatni újrahasznosították már ezt is. A stúdió és Bay jól tudják, hogy a franchise rajongóinak egy része nem volt kibékülve A bukottak bosszújával, majd letették a szent esküt, hogy a 3. felvonás láttán elégedettség tölt el mindenkit. Miután megszámolták a profitot, szépen kitalálták akövetkező nézőcsalogató „eszközt”: bedobták a reboot szót, csak hogy szokja mindenki. Megemlítették, hogy az eddig lezajlott eseményeket nem törlik el, csak átszabják a robotok kinézetét, lecserélik a szereplőgárdát, hanyagolják a ovis humort és maradnak a komorabb hangvételnél. Erre a filmben még rá is tesznek egy lapáttal, amikor arról panaszkodik az egyik statiszta, hogy régen minden jobb volt, manapság meg csak a remake-ről és a folytatásokról szól minden. Ettől aztán minden automatikusan jobb lesz, ugye?

transformers4

Eltelt pár év a chicagoi városrendezés óta. Néhány derék amerikai hazafi a sarkára állt és úgy döntött, hogy elég a Transformerekből. Le velük, az összessel! Nem kellenek az Autobotok, egy derék üzletember-tudós éppen azon kísérletezik, hogy saját fejlesztésű robotsereget kreáljon, CIA-s társa egységével levadássza a szabadon kószáló földönkívüli gépezeteket, amelyekből ki lehetne nyerni a tudást. Mindeközben egy nehéz anyagi helyzetű szerelő és önjelölt feltaláló rábukkan az alaposan helybenhagyott Optimus fővezérre. Nem kell hozzá sok idő, Cade Yeager (Mark Wahlberg) farmja csatatérré változik és mire úgy istenigazából megdöbbenne máris az Autobotok oldalán rohangál.

Shia LaBeouf a múlté. Mi történt karakterével? Meg sem említik, de azért ne higgyük, hogy elmarad az elnyújtott nem-nem-nem. Háromszor küzdött az Álcák ellen, háromszor nem tudott nyugodtan enyelegni barátnőjével. Lehet, hogy éppen a Föld legtávolabbi pontján élvezi az életet. Helyette itt van a Pain and Gainből átigazolt Mark Wahlberg, aki egyedül neveli tinilányát. Gondolhatnánk, hogy Bay ezúttal tényleg komolyabb szereplőket vonultat fel, de néhány kínos dialógus és beszólás után azon sem lehetne csodálkozni, ha a játékidő egy bizonyos pontján Cade levetné álarcát és alatta LaBeouf fizimiskája vigyorogna ránk. Viszont meg kell hagyni, hogy Wahlbergről könnyebben elhihető, hogy karcolás nélkül ússza meg a nehéz pillanatokat és az űrlényfegyver is jól áll a kezében. Nicola Peltz csak a szokásos csinibabakellék, Jack Raynor kvázi csak arra kellett, hogy a kormány mögött jól mutasson és esetleg a verdát vele együtt lehet reklámozni.

transformers4kep100

Apropó, reklám. Arcpirítóan sok márkaterméket vonultatnak fel. Eleinte még nem túlzottan feltűnő, de miután átlépünk Kínába, ránkszabadul a marketincunami, a Gucci szemüvegtől kezdve a Victoria’s Secretig bezárólag. Mintha csak a magyar szakemberektől kértek volna tanácsot hogyan kell elhelyezni a filmbe a reklámokat.

De egy Transformers film kapcsán inkább a címszereplőkre kíváncsi mindenki. Persze mit várhatunk egy óriásrobotokat felvonultató produktumtól? Alibisztorit, leginkább. Ehren Krugernek felvázolhatták, hogy mit is szeretnének és ezekből hozzon ki valamit. A lényeg, hogy legyen benne némi harc és üldözés, illetve a CGI mesterek dolgozzanak meg a pénzükért. A végeredményt elnézve megállapítható, hogy Bay elfáradt. Ugyan hozza a tőle megszokottakat: pl. egy kocsiból csak úgy szállhat ki valaki, hogy a kamera alulról veszi, rengeteg robbanást és lassítást kapunk. A robotok az emberi karakterekkel végigrobognak a cselekményen és Bay szépen végigköveti őket. Visszafogja magát, nem suhan át kulcslyukakon vagy lezuhanó betűk és törmelékek között. Ám nincs e helyett semmi új megmozdulása, az akció és tombolás szimpla prezentálásán kívül semmit nem tett hozzá, még véletlenül sem próbált meg kreatív lenni. A látvány ma már nem minden. Melyik csatát lehetne kiemelni, mire tudunk boldogan visszaemlékezni? Hát…

transformers4kep101

És ha meg sem próbálnak székbe szegezni könnyebben fennakad az ember az ‘arcomra van írva” -féle beszólásokon vagy azon, hogy egy degen űrhajóra bárki nyugodtan feljuthat és feltűnés nélkül mászkálhat. Nem oszt, nem szoroz, hogy átírja a dínókihalásról alkotott elméletét és nem hoz lázba az odavetett Artúr király legenda átértelmezés. Ha valakinek annyi elég, hogy a több méteres alakváltók szétcsapnak mindent maguk körül és minderre úgy tud bámulni, mint egy hat éves gyermek, akkor ezt is élvezni fogja. De sajnos ez a Bay-féle pusztíts & rombolj nem túl ötletes, sem kreatív, még a Dinobotok előcibálása sem tud dobni a hangulaton. 40 %

imdb: 6,7
rottentomatoes: 18 %

23 komment

 1. Kreatív?
  Mind a 4 film ugyanarról szól. 🙁 Nagyon sajnálom, hogy semmit nem tud hozzá tenni, és csak lejáratja a sorozatot!

  • Akciók terén kreatív. Vegyük pl. a Bad Boys 2-t. Sokkal durvább, keményebb és akciódúsabb, mint az első. A gengszterbandás házbeli lövöldözésnél úgymond körbereptette a kamerát, át a kulcslyukon, körbe körbe. De Bay ellőtte az összes ötletét, nem tud újat mutatni, nincs több jó gondolata.
   A Transformers 4-nél visszafogta magát, de a robotharcok meg az akciók nem lettek jobbak. Bizonyára eszébe jutott, hogy anno körbecikázott a neten hogyan ismétli önmagát, így csak az alapvető Bay beállításokat hozta magával. Az viszont már kevés.

 2. Kreatívkodni a harcokkal lehetne, iszonyú nagy potenciál van magában az alakváltásban, ha nem lennének olyan buták a készítők hogy nem használják ki.

  De igazából a Transformers univerzum régen önmagát másolja, sorozatról sorozatra (képregény) ugyan azokat a megmozdulásokat láthatjuk miközben minden robot filozofál saját létezésének okán, illetve hogy miért harcolnak. Nah, ezt kifejteni hosszadalmas lenne, de a lényeg, hogy ha újat akarnak mutatni, ideje lenne elszakadni a Földtől, és a Cybertronon vinni tovább az eseményeket.

  Szerintem legalábbis.

  • Kizártnak tartom, hogy elszakadjunk a Földtől.Esetleg 10-20 percre, de úgyis kiderül, hogy a válasz vagy az ahhoz vezető kulcs itt van a Földön. Egyszerűen nem merik megkockáztatni, hogy ne legyenek emberi szereplők. A másik hogy akkor nem lennének verdák. Nem tudnák bezsebelni a milliókat a gyártóktól és reklámokat sem tudnának elhelyezni. Galaktikus McDonalds-ot meg nem fognak betenni:D

 3. Természetesen, értem a “problémát”, kizártnak tartom hogy lássunk ilyen filmet. Bár remélem tévedek. Csak álmodozom csupán. 🙂

 4. Egyet értek a kritikával, borzasztóan rossz volt ez a film, a forgatóköny dialógusai egy óvódás szintjét sem érték el. Stanly Tucci borzasztó ripacskodóan előadott Steve Jobs féle figurája, a semmilyen Whalberg, a még gyengébb lánya, és minősíthetetlen alakítás nyújtó Jack Raynor az Asylum filmek szinvonalát idézték meg… Életem egyik leghosszabb három órája volt, csak a Prometheushoz tudom hasonlítani a szenvedésem, akkor vártam ennyire egy film végét utoljára. Én sem vagyok Bay hater, egész jól szórakoztam az első hármon (a Pain&Gaint meg imádtam) de Transzformersz filmek szinvonala részről részre egyenletesen sűllyed, 7-6-5 után ez már csak egy 4/10-et érdemel szerintem. Soha többet nem akarom megnézni ezt a filmet!

 5. Véleményem szerint Bay nem elfáradt, hanem nem is dolgozott ezen a filmen. A munka nagy része valószínűleg second/third direktoroknak és vfx supervisoroknak köszönhető. Elég erős stílusváltásokat éreztem a filmen belül. Mintha rövidfilmek sorozata lett volna. Ennek ellenére nekem ez a rész tetszett a legjobban az első rész után. A 2. és 3. részben sincsenek emlékezetes részek, de viszont itt az ágyúfejű hajója elképesztően nézett ki – látványos és kreatív. Nem beszélve magáról Lockdownról – eddigi legmenőbb ellenfél. Nekem a történettel sem volt semmi bajom, sőt.
  Kategóriáján belül a film teljesen oké.
  Egyedül Megatron t*ketlensége zavar minden részben.
  Ezen kívül: vezessék már föl Unicront akutyafáját.

 6. Csak arra vártam, hogy végre megjöjjönek a Dinobotok
  spoiler
  Erre az utolsó 10-15 percben jönnek és Opti az egyiket másodpercek alatt leverve éri el, hogy segítsenek neki. Opti, aki nem bírt az újonnan érkezett űrlénnyel, se a film közben, sem a végén (csak segítséggel) és csak a jelentéktelen robikat tudta szétkapni. De a Dinobotot secperc alatt leveri. A fővezér nagyon gyenge volt a filmben, Bay-jel együtt lepihenhetne. Az meg a másik, hogy jó lett volna, ha a dinocsapatból lett volna egy nagy dinó, de nem, mert minek. Majd a következő részben, mi?
  És itt már simán el tud menni az űrbe Opti? Az első filmben űrhajó nélkül jöttek, majd legutóbb már űrhajóval mentek volna el. Csomó átgondolatlan marhaság volt a filmben.
  Csak idegesített

 7. nah, megnéztem a filmet tegnap én is, és azt kell mondjam tetszett. Talán az eddigi legjobb tf film lett.

  Ami bejött:

  -Nem volt egy darab witvicky sem!
  -A dinobotok ötletesen lettek bevezetve (bár nem értettem, hogy swoop miért volt kétfejű dinó és robot alakban is, illetve, hogy miért nem fért bele Sludge 5. tagnak ha már a másik 4 dinobot ott volt.
  -Galvatron története is szépen lett átvariálva Unicron nélkül is.

  Ami nem:
  Az első 40 perc, nem is értem, hogy így a 4. filmhez minek kellenek még emberek?! Lehet nem lenne csak másfél óra, de mostanra már simán lehetne CSAK robikkal teli a film.

  A szamuráj, meg a dagi/szivaros még csak csak okés, de a zöld amelyiknek ballonkabátja volt az ár nekem is nagy vattafakk volt.

  Illetve az se volt világos, hogy az autobotok miért verekszenek egymással állandóan?!

  • Szerintem nem igazán lehet meglepődni a robotkabát vagy szivar miatt, pláne azok után, hogy a második részben az öreg transformer úgymond bottal császkált. Vagy azok után, hogy a harmadikban Megatronnak robotetvei voltak:D

   A viaskodás talán Bay ötlete lehet. Nézzük csak az eddigi filmjeit. Bay Boys – a két nyomozó mindig veszekszik, az Armageddonban Willis és Affleck viaskodik, A szikában Cage és Connery zördül össze, stb. Szóval Baynél ez kötelező elem. De nem csak a fő, hanem a mellékkarakterek is gyakran beszólnak egymásnak.

 8. Megnéztem. Nagyon látványos volt, azzal nincs semmi baj, de a történettel voltak problémáim, időnként nagyon bonyolult volt, vannak dolgok amik érthetetlenek benne. Ki tudna segíteni valaki?

  1. Ki a rosseb küldte Vesztegzárat (Lockdown) a Földre, miért vadászott egyáltalán az autobotokra?

  2. Az a bizonyos Mag, amiért cserébe a csúnyarossz emberek lepaktáltak Lockdownnal, mi a francra való? Mi hasznát vették volna az emberek?

  3. Galvatron most valójában Megatron, akinek a tudatát belerakták egy új testbe?

  4. Nem világos ez a Galvatron féle összeesküvés. Most az emberek sosem tudták irányítani Galvatront, és kezdettől fogva az ármánykodott a háttérben? Nem értettem a törpe autobot magyarázatát.

  5. Optimus mióta tud repülni?

  6. Mi értelme volt a nyitójelenetnek, amikor az álcák dinoszauruszokat gyilkolnak, és erdőket perzselnek fel? Ezzel csak azt akarták tudatni a készítők, hogy az álcák irtották ki a dinókat, és nem a meteor?

  7. Ezek a dinóbotok Lockdown foglyai voltak, és azért segítettek az autoboknak, mert azok kiszabadították őket? Mert semmi sem derül ki a dinobotok eredetéről.

  8. Ha már a Transformerek jelenléte a Földön nemkívánatos lett, akkor az emberek miért kezdtek el Transformereket gyártani?

  Ha lenne valakinek egy-két válasza, megköszönném.

  Ezenkívül nem tetszett, hogy a film elején nagyon gyorsan ugrálnak térben a jelenetek, és borzalmasak a dialógusok.

  Összességében azért többé-kevésbé jó.

  • 1: Erre a következő részben kapunk választ, úgy gondolom. Beszéltek valami Teremtőről…talán ahhoz köthető az Artúr király legenda is.

   2: A Tucci által alakított szakinak kellett, új információt nyert volna vele. Legalábbis azt hitte vagy azt hitették el vele. De valójában nagy bumm lett volna.

   3: Igen, Megatron visszatért. Röhej. Az óceán fenekéről visszahozták, ok. Majd a harmadikban kinyírták…és most megint itt van. Szánalmas.

   4: Valami olyasmi volt, hogy Megatron tudata lassacskán átvette az új robottest felett az irányítást. Már az első bevetés alkalmával is érezte az irányító, hogy a gép önállóan cselekszik. Szóval szépen lassan öntudatra ébredt.

   5: És miért kellett volna nekik űrhajó, hogy elhagyják a Földet a harmadik részben? Ezek a robotok olykor képesek valamire, olykor meg nem. Ahogy a forgatókönyvíró éppen akarja.

   6: Erre volt magyarázat. Lehet, hogy nem durván bebambultam, de így nyertek ki fémet, amit fel tudtak használni saját célokra és így tudtak építgetni , kreálni ezt-azt. A bombával is azt hiszem ezt akarták elérni, befémesíteni a környéket.

   7: Optimussal együtt őket is elvitték volna a megrendelőhöz. Amikor kiszabadították őket a fővezér arra kérte, hogy csatlakozzanak hozzá a harcban.

   8: Az amerikai nép védelmében. Ezt is mondták. A CIA-s fickó patrióta volt, legalábbis úgy tűnt, majd kiderült, hogy inkább csak a pénzért csinálja. Tuccinak voltak nagyratörő tervei.

  • Kiegészítem pár kérdéssel. 🙂
   Hogyan lehet, hogy Vesztegzár űrhajója negyedakkora kívűlről mint belülről, úgy hogy ez nem a Tardis?
   Hogyan gyógyult fel hirtelen Optimus, és lett fasza csúcskamion, mikor addig egy roncs volt, alig tudott a pajtából is kijönni?
   Mi a francot keresett a vicces csávó Minijén egy szörfdeszka, a texasi sivatag közepén, 500 kilométerre minden tengertől?
   Hogy tudott a kiscsaj bapasizni, mitfárerkedni rally versenyeken, mikor az apja ennyire szigorúan fogta?
   Miért hagyta Vesztegzár meglógni Megatront az autósüldözés után, mikor simán elpusztíthatta volna.
   Egyáltalán mi szüksége volt az emberekre Vesztegzárnak, egyedül is felkutathatta volna Optimust, és elfoghatta volna simán.
   Hogy tudtak a szökés után, és később Monument Wallyben észrevétlenek maradni az autobotok, mikor a CIA műholdakkal kutatta őket mindenhol?
   Hogyan telepítették át az egész gyárat egy nap alatt Kínába?
   Hogyan értek oda kocsikkal Pekingből fél óra alatt Hong Kongba?
   Miért nem használták a szuperképességeiket az új robotok, hogy atomjaikra tudnak szóródi, a csatában a végén?
   Mi a túrónak kezdte felszippantgatni az űrhajó fél Hongkongot?
   Miért pont Hong Kong belvárosában kellett megütközniük, kinyírva így kb alsóhangon ezer embert, miért nem csalták ki az álcákat városon kívűl?
   Miért fenyegette meg Optimus a végén az “alkotókat” hogy “megvédi a földet tőlük” mikor senki nem is fenyegette a földet, ha nem szöknek meg, simán elhajózik Vesztegzár és sose hallunk felőle?

    • Ezek már inkább a logikai buktatók. A másik részére meg annyi a válasz, hogy így próbálták látványosabbá, pusztítóbbá tenni a filmet.

   • Marky Mark megjavította Optimusz magját vagy mijét és utána már regenerálódott, csak amíg oda volt szorulva egy rakéta addig nem tudott gyógyulni.

    Nem kellett az egész gyárat átvinni, mondta is, hogy átmennek a kínai telepre, ergo már ott is volt egy gyártósor eddig is. A szakállas tudósa nem is ment kínába egyszer írta neki Tucci.

    • De amikor Opti magához tért az első mondatai között szerepelt, hogy fel kellene keresnie Racsnit. Wahlberg pedig csak egy egyszerű sufniszerelő volt, azért földönkívüli technikát ő nem tud csak pár elemből összerakni. Legalábbis látható volt, hogy csak afféle önjelölt feltaláló volt, akinek nagyon semmi nem akart összejönni.

     • először felkelt kereste racsnit, mondtk, hogy nincs és MM javított, vagy ezt csak én képzelem így?

     • Nekem úgy rémlik, hogy első mondatai között szerepelt, hogy vigyék el Racsnihoz és majd ő megjavítja. Wahlberg megbütykölt rajta ezt-azt, toldozott foldozott, de azért az kevés. Én speciel fel is röhögtem, amikor ment az úton a kamion, lemásolta és utána újra minden okés volt Optimusszal. Marhaság volt. De én még e felett szemet tudtam volna hunyni, hiszen talán egy ilyen filmbe mindez még beleférhet. De biztos lesz majd a neten egy videó, amiben kivesézik az összes bakit és hülyeséget.:)

 9. Gyenge közepes matiné film, semmi új nincs benne. Mire jön az új rész elfelejtem. A film előtt akármennyire próbáltam erőltetni, semmi konkrét nem ugrott be a 3.-ról, hogy miről is szólt. (persze volt csata, de azon kívül 0). Ezzel is így leszek. Pár robi szinte kivehetetlen gombolyaggá olvadva ossza egymást, világmegmentés, meg ölelkezés. A forgatókönyv/történet meg csapnivaló. (aki azt gondolja, hogy a TF franchisetól csak ilyen minőségű történeteket kaphatnánk, azt csak lesajnálni tudom)
  A Dinobotokkal vagy nélküle semmi megújulást nem tudott hozni. Bedobták őket, hogy mikor mi célból lettek dínósodva az persze nem érdekel senkit (ennél a mozisorozatba illesztett eredeti történetük is jobb lett volna, mert végülis mindenkinek tudni kéne, hogy a jelen állás szerint Föld nyersanyagkészletének felét ilyen-olyan földtörténeti korokkor becsapódott TF-ek teszik ki. ) Galvatront is csak behozták, olyan semmilyen lett az egész, nem igazi főellenség, kitötölt pár percet és lyukat a forgatókönyvön. Vesztegzár meg, egy noname nem tudom mi lett a főellen? Vicc. Azon kívül, hogy zavaróan kemény, és homályosan utalgat mindenre, (amiből csak az derül ki, hogy a forgatókönyvíró szeretné bekötni az 5. részt, csak fogalma sincs, hogy miről fog szólni), olyan semmi. A motivációi? Ki tudja.
  Tucci jó, de hogy miért nem lett G.B. Blackrock, azt nem értem.
  A vége semmi epic cliffhanger. Semmi becsapódik véletlenül a Holdba és az transzformiumá válik. Semmi unicron cameózik egyet. Semmi nyílik valahol űrhíd. semmi üzenet Rodimusztól, Xaaron Emirtől, vagy épp Sokkolótól, vagy Jihaxustól. Nem Bay-el van baja a TF-filmeknek, mert ő hozza a látvány részét, hanem mellé nem pakolnak le semmi értelmes történetet.

 10. Tele van ökörséggel, újrahasznosított jelenetekkel, mint mindig, de mégis megnéztük mindannyian nem? Történet szerintem a helyén volt, így lehet új trilógiát építeni. Lockdown-t remélem visszahozzák, mert az eddigi legjobb ellenség volt, nagyon badass – amikor lejön optimusért ott kiestem a székből -, galvatron viszont gagyi lett kinézetre, viszont az eredet története tetszett. A dinobotok sajnos csak parasztvakítás volt. Angliában néztem és olvastam a kommenteket, hogy milyen kérdések merültek fel, nem értettem ugyan mindent de ezek elég egyértelműek voltak, nem tudom ti mit csináltatok a moziba 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *