3

Hogyan rohaj a veszTEDbe (A Million Ways to Die in the West)

hogyanrohanj

Nincs kétségem afelől, hogy Seth MacFarlane-nek jó a humorérzéke. Pályafutását átpörgetve leszűrhető, hogy remek komikus, a Dexter laboratóriuma (omlettdufromázs!!) vagy éppen a Johnny Bravo egyes epizódjai kellemes kikapcsolódásnak számítanak és a Family Guy-on is rengetegen derülnek hétről hétre. Tulajdonképpen első mozifilmje, a Ted úgy is működött volna, ha a tévében mutatják be belőle pár perces jeleneteket. Mégis sikerült úgy összefűzni, hogy összességében nem tűnt fárasztónak, sem erőltetettnek, más részről egyes mondatokat még idézgettek is.

Abból általában nem sül ki semmi jó, ha a westernt más műfajjal próbálják keverni. Nem hiányzott sem a Jonah Hex és a Bandidas nélkül is egészen jól meg lett volna a világ. Nyilvánvaló, hogy MacFarlane sem kapott volna több tíz millió dollárt vadnyugati környezetbe helyezett vígjátékára, ha a Ted leszerepel a kasszáknál. Ám jobb lett volna, ha a Hogyan rohanj a veszTED-be címre ferdített művét ténylegesen darabokra bontja és a kisképernyőn adja le. Már csak azért, mert könnyedén át lehet kapcsolni és nem a vászon előtt kell arra várnunk, hogy a következő percekben biztosan felnevetünk majd.

amillionwaytodie10

MacFarlane magára osztotta a főszerepet, egy szerencsétlen birkapászort játszhat, aki a pisztolybárbajokból inkább kidumálná magát. A balfék férfi ugyanis nem tud bánni a fegyverrel, ami nagy hátrány ebben a közegben. Még barátnője sem bírja elviselni bénaságát, ezért más karjaiban köt ki. Még szerencse, hogy a környék rettegett banditájának a nője szárnyai alá veszi és megpróbálja megtanítani hogyan kell használni a fegyvert.

Már az előzetesek is ráerősítettek arra, hogy megmutassák, hogy a vadnyugaton nem csak a golyótól lehet gyorsan a homokba harapni. Akadnak itt egyéb csúnya halálesetek. Ám mivel jó előre ellőtték ezeket, így inkább arra várnánk, hogy néhány jelenetben kifigurázzák a westernfilmeket és sok-sok mulattató popkultúrális utalást kapunk. Igen, jól hangzik, hogy Liam Neeson-t Clinch Leaterwoodnak hívják és elmosolyodhatunk, hogy egy pajtában Brown doki próbálja letakarni a DeLoreant. Sajnos mindezeket csak úgy lehetne jellemezni, hogy felvillanó fénypontok az éjszakában. A szexista vagy éppen homofób viccek félremennek. Esetleg azon kellene mulatni, hogy Neeson fenekébe beletesznek egy virágot?

hogyanrohnanja

Nem kellett volna erőltetnie MacFarlane-nek a főszerepet eljátszását, bár hozzá kell tenni, hogy amúgy sem lett volna sokkal jobb, ha más botladozott volna a vadnyugati környezetben. Ha csak a rendezéssel foglalkozik több ideje lehetett volna arra, hogy egyes helyzeteket viccesebbé tegyen. Legalább Charlize Theron kezében jól áll a pisztoly és illik hozzá a határozott, kemény nő. Amanda Seyfried és Neil Patrick Harris inkább csak azért került ide, hogy el lehessen sütni velük egy-két (inkább egy) geget.

Túl sokat akar markolni a film. Ide-oda kap, nem csak a korabeli állapotokból próbál viccet csinálni, hanem különféle, többször otromba poénnak szeretne mosolyt csalni az arcokra, de többségük nem talál be. De MacFarlane nem tudott szelektálni, közel két órán keresztül intéz heves támadást a rekeszizmaink ellen, amely sajnos nem lett megdolgozva. Csalódás, 35 %

imdb: 6,3

rottentomatoes: 33 %

Büdzsé: 40 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 38 millió dollár
Eddigi összbevétel: 65 millió dollár

3 komment

  1. Egyáltalán nem értek egyet ezzel, szerintem nagyon is jó lett. Nem éreztem erőltetettnek és szerencsére a trailereket sem láttam előtte, hogy bármit is spoilerezett volna. szerintem egy 7,5/10

  2. Nekem a szinkronnal illetve a fordítással volt a legnagyobb bajom. Azt értem, hogy az angol káromkodás kimerül a f.u.c.k. 2-3 variánsából (már amennyire sikerült szájról olvasnom a film alatt), de csodás nyelvünk híres arról, hogy a káromkodások Kánaánjával bír erre a fordítás tényleg kimerült 2-3 szitok szóból.
    A 10. b.szki és 15. seggly.k után már azon kezdtem el töprengeni, hogy e két szóra mennyi szinonima létezik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *