2

Csillagainkban a hiba (The Fault in Our Stars)

csillagainkban

Úgy érzed, hogy a romantikus drámákat jobb kihagyni? Meg tudom érteni. Fiatalok nagy életbölcsességeket fogalmaznak meg, úgy érzik, mintha már átéltek volna mindent és szenvelgő arccal néznek egymásra. De a célközönség adott és a Nicholas Sparks adaptációkra mindig is lesz kereslet. A Csillagainkban a hiba történetének hallatán is csupán abban reménykedhet a mozibajáró egyszerű halandó, hogy talán ezúttal megerőltetik magukat.

Hazel Grace (Shailene Woodley) rákbeteg és sajnos nem áll előtte túl hosszú jövő. Augustus (Ansel Elgort) hasonlóképpen halálos kórral viaskodik, a sors vele szemben sem túl kegyes. Úgyszólván egyiküknek sem kell öregkorukra terveznie. Afféle önsegítő csoportban találkozik a két kamasz és gyorsan megtalálják a közös hangot. Ugye, hogy nem hangzik túl fényesen? Ám a lány és a fiú nem önmaguk sajnáltatásával múlatják az időt, nem esőverte ablakon keresztül bámulnak ki könnyes szemekkel. Éppenséggel nagyon is vidámak, cinikusak és nem húzzák maguk mögött képzeletben a koporsójukat.

csillagainkban2

Egyszerűen felüdülés látni, hogy a drámát humorral hidalják át. Nem kell attól tartani, hogy elbagatellizálják a közelgő tragédiát. Természetesen nem próbálják elviccelni a közelgő tragédiát, de két halálos kórban szenvedő ember romantikáját úgy is be lehet mutatni, hogy nem akarják minden egyes percben a nézőbe sulykolni, hogy sóhajtoznia és szomorkodnia kellene. És mindehhez élvezetes színészi játék társul. Woodley nagyszerűen alakítja Hazelt, nem hiába emlegetik korunk egyik legjobb fiatal színésznőjeként és Elgort személyében méltó társat találtak hozzá. Működik a kémia, párosuk természetesnek hat, működik közöttük a kémia. John Green író karaktereit képesek élettel megtölteni, szimpatikussá tenni.

csillagainkban1

Az optimista hangvétel mellett ugyanúgy megfér Willem Dafoe alkoholista, kissé kretén írója. A fiatalok néhány válasz miatt keresnék fel a szerzőt, de láthatóan magas ívből tesz a világra és valamiért rendszeresen a pohár fenekére néz. Mindazonáltal a két tini kedvét csak rövid időre szegi a találkozó. Lehetne több dráma? Josh Boone rendező láthatóan inkább a vigyorgó és lelkes tiniket mutogatná és nincs is ezzel probléma. Komolyabb momentumok időről időre akadnak, csodát nem próbálnak tenni, ezért úgymond kötelező jelleggel érkezik a tragédia is, de mintha túl sokat nem akarnának vele foglalkozni Elkapkodott lenne a vége? A szipogósak kedvéért talán el lehetne nyújtani, hogy időben rendbe tudják szedni magukat a villany felkapcsolása előtt.

Ha esetleg már elvesztetted a hited, hogy egy jó romantikus drámát fogsz látni a közeljövőben fiatalokkal a főszerepben, akkor a Csillagainkban a hiba filmet mindenképpen érdemes megnézni. Fény az éjszakában. Majd eldől, hogy meddig fog ragyogni. 75 %-ot megérdemel.

imdb: 8,3
rottentomatoes 80 %

Büdzsé: 12 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 124 millió dollár
Eddigi összbevétel: 266 millió dollár

2 komment

  1. A könyvet már olvastam, és nem értem mi volt ez a nagy felhajtás a film körül. Korrekt a sztori, de nem értem miért olyan nagy érdem, hogy nem csepeg a nyáltól. 😀

  2. Woodley ragyog és a srác is jó, a rendező pedig jól egyensúlyoz, de valahogy egy kicsit túl hosszúnak és túl óvatosnak éreztem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *