9

A majmok bolygója: Forradalom (Dawn of the Planet of the Apes)

majmokbolygoja2

A reboot/remake mánia odáig fog fajulni, hogy egyszer majd valaki kitalálja, hogy olyan történetet kell vászonra vinni, ahol valaki azért megy vissza az időben, hogy a nemrég piacra dobott sikerfilmből inkább ő maga készítsen klasszikus és minőségi produkciót. Például a 60-as években megkeresi Charlton Hestont, hogy játssza el A majmok bolygója főszerepét. Vagy ne adjak ötleteket?

A Hestonnal leforgatott film után jött jó néhány folytatás, amely végül bevette az „Abszolút fölösleges” kanyart és valahol az „Ezt tényleg nem kellett volna” zsákutcában kötött ki. Majd Tim Burton rántott össze egy pénzügyileg sikeres, de közutálat tárgyának örvendő rebootot, amit maga a direktor sem kedvelt. Sőt, amikor megkérdezték, hogy megcsinálná-e a következő felvonást azt felelte, hogy szívesebben ugrik ki egy ablakon. A következő reboot is nehézkesen valósult meg, érthető, hogy a többség előre temette a filmet, amely végül kellemes meglepetés lett és az igen gyengén muzsikáló nyári időszak egyik ékkövévé vált.

majmokbolygoja

Habár szívhattuk a fogunkat, hogy Rupert Wyatt nem maradt a Forradalomra, mondván, hogy neki a tempó túl gyors, ám a végeredményt látva megnyugodhatunk. Csupán a költségvetés hízott méretesre, a stúdió elvárásai között nem szerepelt, hogy a címszereplők végigdúlják a bolygót, inkább a történetre fókuszáltak, amely a mai divatnak megfelelően kellőképpen reális és komor hangvételű.

10 év telt azóta, hogy a majmok végigrobogtak a Golden Gate hídon. A Ceasar vezette csoportosulás azóta békében és nyugalomban él. A legfőbb szabály: a majom nem öl majmot. Az emberiség nagy részét elpusztította a vírus, jó ideje nem lehetett látni egyetlen élő személyt sem. Azonban akadtak túlélők és egy csoportjuk a közelben húzta meg magát. A bökkenő, hogy pont Ceasarék területén lenne halaszthatatlan elintéznivalójuk.

A majmok bolygója – Abszolút úgy tűnik az elején, hogy tényleg övék a világ. Egy ideig nem is láthatunk embert és ezalatt betekintést kapunk a társadalmukba. Ami végső soron nem különbözik túlságosan az emberekétől. Majd belépnek a történetbe az emberek is és óhatatlanul is összehasonlítjuk a két oldalt. Megtalálhatóak, akik ellenségesen szemlélik a másik fajt és akadnak óvatosabb, békésebb egyének is. Meg lehet beszélni nyugodtan a problémákat vagy a háború elkerülhetetlen? A nehéz órákban elvakít-e a düh és a bosszú vagy lehet-e higgadtan gondolkodni?

dawnoftheplanetoftheapes

A majmok és az emberek tettei és motivációi abszolút kristálytiszták. Érthető és világos, hogy ki miért teszi azt, amit. Melyik oldalra állsz? Általában az alkotók egyértelműen állást foglalnak, ezúttal könnyedén lavíroznak a felhúzott középvonalon. Ami némi morgásra adhat okot, hogy Jason Clarke és családja a jólelkű és önzetlen családot, azaz ők lennének a tökéletes amerikai família, akik még a nehéz időben is összetartanak és helyes döntéseket hoznak.

Könnyen előfordulhatott volna, hogy hatalmas csatába fullad a film. Ami nyilvánvalóan jól mutatott volna, hiszen a majmokat motion capture-rel kiválóan alkották meg, Andy Serkis és Toby Kebbell játéka az effekteken túl is átjön. Akad persze némi lövöldözés, de nem azért sül egy fegyver vagy robban ki az ütközet, hogy azok is jól érezzék magukat, akik sok és hosszú akciójelenetekről ábrándozva váltottak jegyet a produkcióra.

A folytatás tartja elődje szintjét és akár ugyanazt el lehet róla mondani: Kiemelkedik a nyári felhozatalból. 80 %

imdb: 8,4

rottentomatoes: 91 %

Büdzsé: 170 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 143 millió dollár
Eddigi összbevétel: 252 millió dollár

9 komment

 1. Szerintem az idei blockbusterek közül eddig a legjobb. Nem szedett-vedett a történet (forgatókönyv), ami sajnos ma már nagy szó. A főbb karakterek kellően hangsúlyosak voltak, de a mellékszereplők is odatették magukat, akár Gary Oldman-re vagy Toby Kebell-re gondolok. A motivációik teljesen érthetőek és elfogadhatóak. Az tetszett nagyon, hogy nem egy fekete-fehér sztorit láttunk a jókkal és rosszakkal, hanem kellően árnyalt karaktereket, történetet.
  A CGI csapatnak és a látványtervezőknek pedig jár egy nagyon nagy pacsi!

  • Mondjuk Gary Oldman karaktere kaphatott volna több időt. Túl keveset volt jelen és olyan érzésem volt, hogy csak azért szerződtették, hogy legyen még egy ismertebb név is.

 2. CGI-pffff, már lassan el is hiszem, hogy igazi majmok szerepelnek. Le a kalappal, nagyon f*szán megalkották.

  A történet is jó volt, szerintem nem voltak olyan jól kibontva a karakterek, de legalább nem is voltak következetlenek. Nekem is tetszett ez a film, az idei egyik legjobbja.

 3. A nyári moziszezon eddigi egyértelmű legjobbja. Reeves szépen tágítja a horizontot, van néhány kitűnő ötlete (a majmos kezdés, a hirtelen eldördülő fegyverek sokkja és a nyitott befejezés), a hangulatépítés korrekt, a cselekmény koherens. Az emberi jellemek kissé kidolgozatlanok, de 2011 óta úgyis bevallottan a majmok a fontosabbak. Van itt posztapok-életérzés, ármány, cselszövés, természetfilm-hangulat, korrekt módon egybegyúrva. A CC úgy tűnik, nagyot bukott a filmen – no nem mintha aggódnék értük…

  • Nem látunk bele, hogy mi zajlott a háttérben, de kíváncsi lennék, hogy miért nem vállalta a CC a vetítését. Valaki túl sokat kérhetett. Én egy művészmoziban néztem, nem mondanám, hogy sokan ültek be a filmre.

   • A CC mindenesetre rosszul taktikázott. Én a Corvinban láttam a premier hetében, háromnegyed házzal.

 4. Bevallom ez a majmos széria teljesen hidegen hagyott. Aztán valamiért mégiscsak megnéztem az első részt pár hónapja. Nem ájultam el, de kellemesen csalódtam. Korrekt film volt.
  Ezen felbuzdulva, na meg a ritka gyér felhozatal miatt is, a második részért már elzarándokoltam a moziba. És baromira megérte. Magasan ez az idei legjobb blockbuster az idén. Intelligens, fantasztikus látvány, nem szájbarágós mondanivaló, – legalábbis nem tűnt annak – ráadásul morálisan elgondolkodtató. Nem is lesz ennél jobb film már az idén szerintem. Lesznek még szórakoztató filmek, de ennyire kerek film kötve hiszem. Én mindig minden filmbe bele tudok kötni, legalább apróságokba, ez viszont most így kerek volt. Egy-két sablon jellegűbb karakter volt maximum, de hát ilyenek vannak az életben is. Jöhet a folytatás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *