0

A védelmező 2. (The Equalizer 2)

írta Minime

Az előző részről itt esett szó.

Antoine Fuqua rendező és Denzel Washington ismét együtt, immáron sokadik alkalommal. Mondhatnánk ütőképes és szórakoztató párost alkotnak a vásznon és kiindulva az első rész sikerességéből és kedvező fogadtatásából, érezhető volt hogy a Védelmező története folytatást fog kapni. Hiszen a recept adott, a hozzávalók kiválóak és rendelkezésre állnak, így semmi sem akadályozhatta meg igazán a következő epizód elkészültét. Mindössze az volt kérdéses, minőségileg sikerül-e megközelíteni, esetleg túlszárnyalni az első részben megismert eltökélt és céltudatos, ám feltűnően csendes és udvarias karakter igazságosztó körútjának akciókkal tarkított színrelépését.

Robert McCall (Washington) ahogyan megismerhettük korábban, még mindig segít a bajba jutottakon, akiken senki sem tud, vagy nem mer, szinte „szamaritánusként” járja a „világot”, és mindenhol hullák szegélyezik útját. Eközben Über sofőrként tevékenykedik, és igyekszik a lehető legjobb szolgáltatást nyújtani. Egy ügyfele „kérésére” McCall kapcsolatba lép korábbi kollégájával, Susan-nel (Melissa Leo), és közben a lakótömbben élő, nehéz sorsú, ám szép reményű Miles-t (Ashton Sanders) is felkarolja és egyengeti az útját az élet és a bandák közötti vékony ösvényen. Susan és McCall korábbi társa, Dave York (Pedro Pascal) azonban új ügyet kap, egy brüsszeli gyilkosság felderítését, amelyet öngyilkosságnak és családirtásnak próbálnak álcázni. Miután a bűntény helyszínéről Susan visszatér szállodájába, merénylők támadják meg és meggyilkolják, McCall-t pedig egy utasa próbálja eltenni láb alól. Mivel főhősünk ezt nem veszi jó néven, ahogyan legjobb barátja meggyilkolását sem nézi jó szemmel, saját szakállára nyomozásba kezd, és személyes ügyként kezelve a helyzetet, bosszúhadjáratot indít, amelynek szálai olyan körökbe vezetnek, ahol már nem is érzi magát annyira kívülállónak.

Az első résznél bevált recept ezúttal is utat talál a vászonra, azonban egyre inkább kirajzolódik előttünk McCall karakterének múltja és egyre többet tudunk meg titkairól is. A személyes motiváltság kegyetlenebbé és keményebbé teszi a karaktert, ugyanakkor a történet szálainak variációin egyensúlyozó mellékkarakterek többsége nem tágítja igazán a történet perspektíváit, mindössze McCall-t mozgatja A-ból B pontba, esély adva számára a moralizálásra, erkölcsi leckék tanítására, ugyanakkor ezzel egyidőben régi intelligens gyilkológép oldalának megvillantására is. Washingtonnak nem okoz gondot a karakter eljátszása, annál azért ő jobb színész, hogy ne tudná a személyiségváltozások közötti átmeneteket árnyaltan és szépen eljátszani, igazából Fuqua az, aki kicsit sokat akar egyszerre kihozni ebből a történetből és a karakterből. A mellékszálak közül szinte egyetlen sincs, amely komolyabban befolyásolná a fő történetív kibontakoztatását és a végkifejletet, de tény, hogy színesítik a mozit. Richard Wenk forgatókönyvíró kissé talán könnyelműen vette a feladatot, hiszen az első rész sikerében bízva mintha csapongóbb munkát tett volna a rendező keze alá, amelyet azért betudhatunk egyfajta megfelelési kényszernek is. Az akciójelenetek meglehetősen igényesek és jól koreografáltak, ahogyan az előző részben is. A film legerősebb részének számítanak.

Denzel kiváló a szerepben, amint korábban említettem, szinte neki lett ez a karakter kitalálva és személyre szabva, így még a csalódás esélye is kizárt az ő esetében. Minden mozdulata, arckifejezése, utalása, gesztikulációja a helyén van és hiteles. A mellékszereplők közül szinte senki sem kiemelkedő, és emiatt azért kialakulhat némi hiányérzetünk, de igazából nincs rá szükség, hiszen ez egy olyan film, ami a szükségesen túl nem akar megmutatni igazán semmi mélyebben, mint az elkerülhetetlenül szükséges, ezt azonban túl sok és csapongó jelenetsorokkal próbálja megoldani. A kevesebb néha több elvének komolyabban vétele mindenképpen hasznosan hatott volna a szereplők játékának minőségére.

Összességében akciódúsabb, ám véleményem szerint gyengébb folytatás, mint amilyen az első rész volt, ennek ellenére még véletlenül sem nevezhető rossz mozinak. Talán valahol a Sicario-filmek sajátos vonásait hordozva magán, azt kell hogy mondjuk, ha nem lenne az első része, ez fektetné le azokat az alapokat, amiket ugye korábban már megkaptunk. Alapvetően szórakoztató, igényes és jó akciómozi, kiváló főszereplővel, ám kissé lyukas történettel, amely egyszerre túl sok mindent akar megmutatni, és emiatt pontosan ellentétes hatást ér el vele.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *