0

UIP hírlevél

A Ku Klux Klan volt vezére nem örül Spike Lee filmjének

Egy fekete nyomozó beépül a Ku Klux Klanba oly módon, hogy telefonon tárgyal a csuklyás fajgyűlölőkkel, a személyes találkozókra pedig kollégáját, a zsidó detektívet küldi maga helyett. Mindez akár egy abszurd vígjáték szinopszisa is lehetne, pedig megtörtént 1978-ban, Colorado Springsben. A sztorit az egykori beépült nyomozó, Ron Stallworth írta meg néhány éve, Spike Lee rendező pedig azonnal lecsapott rá, és filmet készített belőle. A Csuklyások – BlacKkKlansman hatalmas sikerrel debütált az idei cannes-i fesztiválon, amerikai bemutatója óta pedig ódákat zengenek róla a kritikusok.
A történet pikantériája, hogy a Ku Klux Klan egykori vezetője, David Duke, aki a nyomozót beléptette a szervezetbe, ma is él, s aggódik a reputációja miatt. Stallworth alaposan meglepődött, amikor Duke pár hónappal ezelőtt felhívta, s az iránt érdeklődött, hogyan ábrázolják őt a filmben. Az egykori KKK-főnök látta ugyanis a Csuklyások – BlackKklansman előzetesét, és valamiért az a nyugtalanító benyomása támadt, hogy Spike Lee idiótaként állítja be őt. „Duke bizonyos értelemben tényleg elég idiótának tűnik a filmben – ismerte el nevetve Stallworth egy tévéműsorban. – Spike óhatatlanul hülyének láttatja, hiszen ő volt az, aki hagyta ezt az egész ügyet kibontakozni.”

(BlacKkKlansman – hazai bemutató: 2018. szeptember 27.)

Spielberg ragaszkodott ahhoz, hogy női főszereplője legyen az ŰrDongónak

Örök szerelem fűzi Steven Spielberget a Transformers-sorozathoz, minden résznek ő volt az egyik executive producere. A vonzalom még a nyolcvanas évekből ered, Spielberg gyerekei ekkor kaptak rá a Hasbro játékgyár alakváltó robotjaira. A rendező-producer továbbra is szívén viseli a széria sorsát, az új spinoff, amely az egyik robot, ŰrDongó történetét meséli el, az ő javaslatai alapján öltött alakot (Spielberg ezúttal is executive producere a filmnek). „Steven mindig is azon a véleményen volt, hogy az ŰrDongónak egy kamaszlány legyen a főszereplője, és mi igazat adtunk neki” – mondja Lorenzo di Bonaventura, a film producere.
Néhány évvel ezelőtt egy ilyen döntés még igen kockázatosnak számított volna a nagy stúdiók számára, a hősnők azonban méltó helyet verekedtek ki maguknak Hollywoodban, elég csak a Mad Max Furiosájára, az újraindított Star Wars nőalakjaira vagy Wonder Womanre gondolni.
Az alkotók választása az Oscar-jelölt Hailee Steinfeldre esett. „Elképesztően odatette magát, én még ilyet nem is láttam – folytatja di Bonaventura. – Hamarabb végeztünk a forgatással, mert Hailee olyan tökéletes volt, hogy sokkal gyorsabban tudtunk haladni, mint terveztük.”
Felmerült a kérdés, hogy ha egy hősnőt állítanak a középpontba, nem fognak-e elfordulni a sorozattól a keményvonalas fiú rajongók, di Bonaventura azonban nem fél ettől: „Ha kiterjesztjük az élményt, a nézők száma is növekedni fog. Persze ha rosszul csináljuk, annak megisszuk a levét, de nem hiszem, hogy rosszul csináltuk volna. Hailee-vel képtelenség melléfogni.”

(Bumblebee – hazai bemutató: 2018. december 20.)

Előbbre hozták Mark Wahlberg új vígjátékát

Csak jövő februárban akarták bemutatni Amerikában Mark Wahlberg új családi vígjátékát, ám az Instant Family olyan magas pontszámokat kapott a tesztvetítéseken, hogy november közepére hozták előre a premiert. Ennek oka, hogy a film így a Hálaadás-napi ünnepi zónába kerül, amikor a nézők hagyományosan megrohanják a mozikat, továbbá november közepén a családi vígjátékok általában jól szoktak teljesíteni.
Mark Wahlberg és Rose Byrne (Rossz szomszédság 1-2.) házaspárt alakítanak a filmben. A páros elhatározza, hogy családot alapítanak, méghozzá örökbefogadás útján. Az adoptált három égetnivalóan komisz gyerek azonban mindenre vágyik, csak arra nem, hogy gyámolítsák őket. A rendező az a Sean Anders, aki Wahlberggel sikerre vitte a Megjött apuci 1-2-t.

(Instant Family – hazai bemutató: 2019. március)

Véget ért az új Kedvencek temetője forgatása

Montreal mellett befejeződött a Stephen King egyik legnépszerűbb regényéből készült új Kedvencek temetője forgatása, amit természetesen a Twitteren jelentett be a stáb egyik tagja. Képet is posztolt az egyik szereplőről, John Lithgow-ról, aki a történet híres karakterét, Jud Crandallt alakítja. Ez az idős úr kulcsfigura a történetben: ő az, aki ismeri a városszéli temető sötét titkát és az ő szájából hallható a baljóslatú kijelentés: „Néha a halál jobb megoldás”. Ez a mondat és Jud Crandall karaktere bevonult a modern popkultúrába, miután a South Parkban rendszeresen idézték.
A filmet a Kevin Kölsch-Dennis Wiodmyer duó rendezi, akik néhány éve Tiszta tekintet című, számos díjjal kitüntetett független produkciójukkal szereztek maguknak hírnevet. A páros azt ígéri, hogy Stephen King eredeti szándékai szerint viszik vászonra a temetőből visszatérő holtak történetét, nagy hangsúlyt helyezve a lélektani mozzanatokra.

(Pet Sematary – hazai bemutató: 2019. április 25.)

UIP Dunafilm

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *