9

Wonder Woman

wonderposter

DC EU-előzmények: Acélember, Batman Superman ellen, Öngyilkos osztag.

Valamiért ebben a nagy képregényfilmes világban leginkább a férfiak kerülnek előtérbe. Csak úgy, mint az akciók esetében, ahol néha-néha hagynak érvényesülni egy hölgyet is. A Marvelnél évekkel ezelőtt többször beszéltek arról, hogy Fekete Özvegy is kapni fog egy esélyt, de jobbára csak a szócséplés volt. Ezzel szemben a DC-nél megvonták a vállukat és bátran belevágtak a Wonder Womanbe, legalább a konkurenciával szemben legyenek valamiben különbek. Össze kellett már kapniuk magukat, hiszen a hangzatos címszavak ellenére eléggé nehezen sikerült beindítani ezt az univerzumot, hiszen a rajongók egyáltalán nem voltak kibékülve a legutóbbi próbálkozásokkal. Még véletlenül sem lehetett elkövetni egy újabb hibát, a rossz emlékű Macskanő szintjéig pedig egyáltalán nem lett volna tanácsos süllyedni.

wonderwkep1

Dianát (Gal Gadot), vagyis Wonder Womant a Batman Superman ellen filmben mutatták be. Félelmet nem ismerő szörnyaprító harcos benyomását keltette. Rendben, de azért ő is jött valahonnan. Méghozzá Themiskyra (vagy ha így jobban tetszik: Themüszkira) varázslatos szigetéről, ahol csak amazonok élnek és készülnek a legendákból ismert hatalmas csatára Árész ellen. Diana lelkesen és lelkiismeretesen tanul, egyre jobb és jobb lesz. De amikor a sziget partjainál csapódik be Steve Trevor (Chris Pine), és az angol pilóta a hatalmas, globális csatározásokról beszél, Diana azonnal indulna, hogy véget vessen a harcoknak. Anyja intelme ellenére mégsem tud nyugton maradni, összepakolja a szükséges holmikat – legendás kard, pajzs, lasszó – és indul az emberiség megmentésére.

Naiv, rendkívül naiv a rettenthetetlen amazonunk. Ugyanakkor rendkívül bájos és humoros, ahogy az addigi élőhelyét elhagyva rácsodálkozik a modern világ megszokott dolgaira – köztük az öltözködésre – vagy ahogy magától értetődő módon könnyedén lefordít egy bonyolult szöveget, furcsállva, hogy a többiek miért nem értenek ehhez. E mellett sejthető módon egyre közelebb kerül Steve-hez is. Nem kell aggódni, hiszen nem váltanak át romantikus üzemmódba, de még szép, hogy látszik, hogy működik közöttük a kémia.

A hölgy tenni akar, ami egyenlő azzal, hogy képtelen egy helyben állni és várni. Az ártatlan emberekért mindent! Ha kell a Senki Földjén egyedül indul el a német lövészárkok felé, a veszéllyel mit sem törődve le akarja gyűrni a gaz ellenséget, hogy felszabadítsa az éhező falut, megmentse a szenvedőket. Diana nem egy „ki ha én nem?” kemény öklű akciócsaj, hanem ő az a valaki, aki képes és akar tenni az emberekért, mindegy milyen áron. Lehengerlő, rendkívül jól megkomponált pillanatokat láthatunk, amikor lövedékeket kell megállítania vagy az ellenfelet kell legyűrnie. D filmre jellemző akciójelenetekre elmondható, hogy nem csak lassításban és látványban profi, hanem az erő is benne van.

wonderw2

A bő két óra ellenére a mellékkarakterekre kevés figyelem jut. Egy részük csupán Dianával és Steve-vel tart, ha kell humorizálnak, ha kell, akkor kicsit drámáznak. Az ellentétes oldalon állók sem járnak jobban. Danny Huston német tisztje kevésbé félelmetes, mint amilyennek szerették volna, hogy az legyen, Elena Anaya „méregkeverőjére” több időt kellett volna fordítani, több lehetőség lett volna a karakterben.

Patty Jenkins velük nem foglalkozott annyira – vagy elképzelhető, hogy jeleneteik egy része kimaradt és majd a későbbiek során bónuszként rajta lesz a DVD-n – ám A rém alkotója törődött azzal, hogy ne csak egy hiperdrága csihi-puhit adjon ki kezei közül. De nem is mehetett a saját feje után, hiszen a civilizált világba kerülő naiv egyén észrevételeit, hozzáállását és csodálkozását valamennyire ki lehetett volna domborítani, a háború poklába is csak érintőlegesen nyertünk bebocsájtást, mondanivaló és az emberi gonoszságról szóló szövegek sem korszakalkotóak, de egy ilyen képregényfilmbe pont megfelelően van adagolva. Jenkins megállta, hogy a végén ne legyen egy eltúlzott-elhúzott csata, mint a Supermannél, kellő mértékű zúzás és rombolás volt a végső bonyodalomban és a mondanivalót sem húzták el vagy magyarázták túl.

Tetszetős Wonder Womant tett elénk a Warner/DC és érezhetően a rajongók sem prüszkölnek. Diana kiváló főhősként, Gadot nem csak alkatilag nőtt fel a feladathoz, de megmutatta, hogy el is tudja játszani. A mellé kiválasztott figurák szimpatikusak, az akciók élvezetesek és látványosak. 80 %

imdb: 8,2

9 komment

 1. Nekem nagyon tetszett, meglepően vicces volt. Emlékszem mennyit sírtunk annó, mikor kiderült, hogy Gadot lesz WW, de így másfél film után szerintem tökéletes amit csinál, amúgy is egyébként egy egyszerűen imádnivaló nő. A végén azért egy kis tipik dark DC tónus azért kellett bele. Engem a csavar is meglepett benne egyébként mert SPOILER simán elhittem, hogy a háború istene már halott aztán nem számítottam rá, hogy az a fickó lesz az.

  • Igen én is nagyon utáltam, hogy ő kapta a szerepet. Aztán megláttam az első képeket meg a BvS-t aztán meg is nyugodtam 😀

  • Azért a Marvel után ezen már nem lehet meglepődni. Vagy inkább a Tomb Raider után, ahol Jolie húst növesztett. De egyébként Chris Evans is felmpumpálódott még izmosabbá, Chris Pratt is előrukkolt egy kockahassal:) Szóval Gadotnál is elvárható volt, hogy nyüzüge kis modellalkatból előhúzzon egy kissé izmosabbat.
   Egyébként a film vége szerintem nem volt meglepő.
   Spoiler
   Nyilvánvaló volt, hogy nem Huston a háború istene. Bár én a méregkeverő csajra gondoltam:) De elég jó húzás volt, hogy végül Thewlis volt az.

   • Egyébként szerintem most se olyan borzalmasan izmos és nem is lesz sosem olyan pontos másolata a képregényes verziónak fizikálisan de nem is kell, mivel remekül hozza a karaktert szerintem. A humor terén egyébként nagyon jól dolgoztak ezzel a főhős kiszakad a kis világából dologgal, mint annó a Thor-ban.

 2. Én most szemtelen módon más tollával fogok ékeskedni, de nem vagyok rest használni: Csoda ez a nő! És végre hosszú idő után újra őszintén lehet dícsérni egy DC filmet! Végre! Végre! Végre!

 3. Tegnap néztem meg a filmet… És nagyon király volt! Nekem az eddig DC filmek is teccettek, de ez a film lealázta mindet.
  Wonder Woman Karakterét már régóta ismerem, de ebben a filmben kedveltem meg igazán. Most éreztem először, hogy a karakter végre emberi lett. Gal Gadot pedig itt is nagyon jól hozta a karaktert, mint a BvS-ben.
  És persze a film végi csavar Árésszal is tetszett.

 4. Jó film, de az össznépi hozsanna azért túlzás. Gadot és Pine együtt zseniális, a forgatókönyv rendesen meg van írva, de a történet elég vékony, a mellékszereplők elsikkadnak. Mindezt grandiozitással meg giccses filmzenével igyekeznek palástolni. De legalább fejlődik a DCU, a WW sokkal jobban sikerült, mint a két tavalyi eresztés.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *