3

A védelmező (The Equalizer)

AVedelmezo

Öröm látni, hogy vannak még Hollywoodban olyanok, akik nem fordítanak szégyenlősen hátat a durvább besorolásnak, ráadásul képesek egy keményebb, minőségi és élvezetes akciófilmet készíteni. Manapság a képregényfilmek vették át uralmat a piacon, hajlamosak könnyedén elfeledkezni a 80-as és 90-es évek tökös durrbelebumm műveiről. Sőt, még Sylvester Stallone is amnéziás lett a The Expendables 3 során, képes zagyvaságokat dörmögni maga elé, holott nem ezért indította el a franchise-t. Antoine Fuqua és Denzel Washington viszont minduntalan ki tudják harcolni, hogy ne a tinikkel megtömött mozitermek lebegjen a fejesek lelki szeme előtt és ha nem is friss vért, de adrenalint pumpáltak egy (mozikból) kihaló műfajba.

theequalizer23

Robert McCall (Washington) nyugodt és barátságos alak, nappal barkácsáruházban dolgozik, éjjel a lakásához közeli kávézóban olvasgat. Távlati céljai nincsenek, csak egyszerűen le akarja tudni a kötelezően ajánlott száz legjobb irodalmi darabot. Az éjszakában ismerkedik meg és beszélget el a kiskorú prostival, Terivel (Chloe Moretz). Miután a lányt alaposan helybenhagyják megpróbálja kivásárolni a lányt, de az úgymond tulajdonos – az orosz strici és emberei – kinevetik valami újra működésbe lép McCallban. Beindulnak a régóta hallgató, de olajozottan működő fogaskerekek és másodpercek alatt véget vet a banda aktív működésének. És ha már ennyire belejött még lerendez néhány környékbeli ügyet is. Eddig rendben volna, de megjelenik a környéken a maffia megoldóembere. (Xорошо? Hет!)

Hiányoznak a jelenlegi felhozatalból azok a hősök, akik dacosan végigabálják az ellene felsorakoztatott statisztákat. Nevezhetnénk őket alvó oroszlánnak is, akik csak élvezni szeretnék a nyugodt életet, azonban elérik, hogy előtörjön belőle a vadállat. Liam Neeson hasonló karaktert játszott az Elrabolva filmben, majd lánya elrablása után szakértelmére támaszkodva elérte, hogy Franciaországban egy időre kihúzzák a listáról az albán maffiát. Washington hasonló férfit formál meg, teáját szürcsölgetve olvasgatna, de lelkiismerete egyszerűen nem hagyja, hogy csak szépen odébbálljon.

McCall neve ismerősen csenghet, az exügynök a 80-as években népszerű sorozatban segített megoldani néhány ügyes-bajos problémát. A filmben túl sokat nem foglalkoznak a karakter múltjával, de ettől még nem lesz hiányérzetünk. A játékidő elején egy aludni képtelen, láthatóan szomorú múltú és jó szándékú férfit ismerhetünk meg, mindez nem azt jelenti, hogy Fuqua unottan állt volna hozzá a feladathoz. A visszafogott, beszélgetős részekben megismerjük a szereplőket, életüket, problémáikat, majd jöhet a véres akció és leszámolás. Washington ismét bizonyítja, hogy miért is tartják kiváló színésznek. Egyúttal lazán el lehet róla hinni, hogy átgázol mindenkin és egy bekapott találat sem hátráltatja. Lehet, hogy nincs rajta egy tonna izom, de karakteréről nem csak azt tudjuk mondani, hogy rettentően veszélyes, hanem nagyon is érzelmes ember.

equalizer

Marton Csokas több alkalommal alakított gengsztert, mondhatni teljesen belerázódott ebbe a szerepkörbe. Ugyanakkor nem igazán nevezhető szimpla rutinmunkának, hiszen Washingtonnal szemben kellett helyt állnia. Elő kellett adnia a halálos ellenfelet, aki nem csak egy kisstílű gengszter. Abszolút remek a pszicho, hidegszívű félelmetes maffiózó szerepében, aki hiába tűnik nyugodtnak, mégis látszik, hogy bármikor robbanhat, mint a bomba. A Washingtonnal közös éttermi jelenet kifejezetten feszültre sikeredett.

A rendező ügyesen kezdi el a történetet és a hangulat nem bicsaklik meg az idő múlásával. Talán néhány jelenetet vagy mellékszálat megtalálhatott volna az olló. Ha esetleg adna is okot bosszankodásra (nem igazán!), azzal mindenki ki lesz békülve, hogy a dühbe jött Washington különféle „fegyverekkel” ontja a halált. Kicsit szomorú, hogy hiába lesz siker a film, a stúdiók szemlélete nem fog változni. Végső soron a 2 Guns sem teljesített rosszul és nem jött el a buddie cop akciók új korszaka.

imdb: 7,7

rottentomatoes: 60 %

3 komment

 1. Nekem is tetszett! Nem mondom, hogy tökéletes, kicsit hamarabb is beindulhatott volna, de nem húzták nagyon, tehát nincs vele gond. Fel volt vezetve minden, nem tűntek baromságnak, amiket csinált. Jók a mellékszereplők is. Zene is ott van, illett hozzá.

  Denzel Washington megint hozta a formáját. Megérte megnézni moziban. 🙂

 2. Nekem is nagyon tetszett, kb ugyanez a véleményem róla!

  Szerintem a “A Védelmező” sztorija erősen hajaz Denzel “A tűzben edzett férfi” c. korábbi mozijára. Egykor én azt is kedveltem, és ez is tetszett. Kb. hasonló a két film felépítése is, hiszen, az elején lassú – már-már csendes – film, amiben a második felére felpörögnek az események és Washington nagyon durván rendet tesz a rosszfiúk között.

  Még most közel a 60-hoz is jól hozta a karaktert, legalább annyira jól, mint Liam Neeson, akit ma az ügyeletes rendrakónak tartanak a film világában. A látványvilága is teljesen rendben volt egy 55 millió dolláros produkcióhoz mérten, sőt, én elsőre többre tippeltem volna. Tetszett a zúzós zenei aláfestés is, akárcsak az operatőri munka. (Egyetlen verekedés volt, ahol nehezen lehetett látni, hogy ki kit ver agyon, a többiben nagyon jól összerakott, pergő, vagy kellően kilassított felvételek voltak.)

  A mozi R-es volt, és ez tényleg jót tett a filmbeli erőszak ábrázolásának is, mert nem szégyenkezett a kamera, és nem fordult el a keményebb jeleneteknél sem. Alapvetően tud jó filmeket csinálni Antoine Fuqua (pl. A Nap könnyei, A kiképzés, Arthur király), szerintem ez is kapcsolható az előző listához.
  Marton Csokas szerintem is jó gonoszt hozott, sajnos Chloë Grace Moretz csak keveset van jelen, de van egy kis régen látott Bill Pullman (ID4) is. És persze Denzel, aki jól hozza, hogy ő most a nagyon durván kemény Denzel, akivel én biztosan nem szórakoznék, mert “kemény, mint a keresztbe tett kalapács”. (Érdekesség, hogy lőfegyverrel alig-alig “dolgozik”, inkább egyéb “céleszközöket” használt a “munkájához”.)

  Nekem tetszett, majdnem olyan jó, mint “A tűzben edzett…”, szóval, szerintem megéri a mozijegy árát. (Szinkron is jó volt, és szerencsére nem is 3D-s film.)

  Szóval, összefoglalva egy ütős akció, ami nálam megkapta a 8/10-et.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *