4

2 kaliber (2 Guns)

írta Nikodémus

2013-11-2-kaliber-01

Néha érik apró örömök (no és megbízatások ;-)) az embert. Amilyen langyos volt a nyári moziszezon, olyan szkepszissel álltam neki, hogy pótoljam a 2 kalibert. A 80-90-es évek laza zsarumozijait bevallottan újrázó film pedig kétszeresen is meglepő volt: amíg néztem, szokatlanul jól szórakoztam, ám miután lepörgött, szinte egy árva poénra vagy jelenetre sem emlékeztem már belőle.

2013-11-2-kaliber-02

A 101 Rejkjavikkal 2000-ben robbantó izlandi Baltasar Kormákur nem csinált titkot abból, hogy a 2 kalibert életművének egy sima, egy fordított-sormintájában a bérmunkák közé számítja, ám filmjének van egy olyan tényezője, amely miatt mégis kiemelkedik az (egyre mélyebbre süllyedő) átlagból: a duplavé-páros közti szikra. Denzel Washington és Mark Wahlberg ugyanis kitűnően hozza a két dörzsölt, nagydumás fedett ügynököt, akik – miközben kisstílű tolvajoknak öltöznek – folyamatosan osztják egymást kinézetükről, viselkedésükről, szociális és elmebéli fogyatékosságaikról és a gyorskajálda reggelijéről. A célpont egy bankfiók, amiből célzott akcióval 3 millió dolcsit kellene eltulajdonítani. Hőseink kissé túlverbalizálják a helyzetet, és végül a szomszédos kifőzdéből vágnak neki az akciónak. Igen ám, de a vártnál több pénzt találnak a széfekben. No nem mintha ez nagy probléma lenne, magától értetődően kirámolják az egészet, de azért gondolkodóba esnek a sok zöldhasú láttán. Aminek egyenes következménye, hogy rövid úton lebuktatják egymást, és megindul a hajsza – először egymás után, majd karöltve egy sokkal nagyobb balhé felgöngyölítése érdekében.

2013-11-2-kaliber-03

Az alapszitu ismerős, és rémunalmas is lehetne a film, ám ahogy említettem, főszereplőink önfeledt játéka elvisz mindent a hátán, akik láthatóan fergetegesen szórakozhattak a forgatás során. (Ha rám hallgattok, eredeti nyelven nézitek a filmet.) A bolondozásban most talán Wahlberg a jobb, Washington kissé takaréklángon ég, ám annyira jó ritmusérzékkel vezetik elő a dialógusokat, hogy a nagy pörgésben szinte fel sem tűnik a forgatókönyv enyhe hanyagsága. James Marsden kitűnő a kissé merev tengerésztiszt mellékszerepében, Paula Patton is megteszi, amit kell, ám e kategóriában a maga csendes módján Edward James Olmos lopja el a showt: egyszerűen zseniális kattant “mexikói Einsteinként.” A fordulatok itt-ott kissé elkapkodottak, a logika néha fejreáll – de hát mit várunk egy olyan filmtől, amiben az egyik főhős röhejes kalapban és filléres napszemcsiben folyton azzal ugratja a másikat, hogy minek kacsintgat a nőkre? A végén persze minden jóra fordul, még a plakáton látható pénzeső is megérkezik, hogy egy duplacsavarral végül a rosszak helyett a jók ölében landoljon.

2013-11-2-kaliber-04

Kormákurt biztosan Wahlberg produkciós cége hajthatta fel a rendezői szerepre (lásd Csempészek), aki köszönte szépen, élt a lehetőséggel, és rutinból vezényelte le a korrekt stúdiófilmet. Látta, hogy számíthat két színészére, a pénzt meg elköltötte az akciójelenetekre. A végeredmény nem zavar különösebben senkit sem, a producerek meg kaszálnak. S hogy Kormákur nem felejtette el, mi az a szerzői film, arra bizonyíték a Dermesztő mélység. Na, az nem ereszt.

4 komment

 1. Az előzetes nem győzött meg, inkább egy max közepes akció-vígjátékot vártam. Ehhez képest eléggé meglepődtem, 2013 egy buddy action comedy. ÓÓÓóóÓ. Kellemes csalódás volt a film. 70 %

  Spoiler:
  Ha lesz folytatás szerintem Paula Patton visszatér. Mutattak itt félig-meddig levágott fejet, fröccsent a vér is, meztelenkedés szintén akadt. Láthattunk néhány karaktert golyószaggatta sebbel földre rogyni. De amikor Pattonra ráemeli a fegyvert Olmos csak a dörrenést halljuk, azt már nem, hogy be is kapja a golyót. Cseles, tuti benne lesz a következő részben.

  • Nem tudom, kéne-e erőltetni a folytatást. A film egyetlen pozitív tényezője csak halványodna: a W-W párost nem hiszem, hogy lehetne még egyszer ugyanolyan frissre megírni.

  • 9/10! Én még Bill Paxton-t is megemlíteném.

   Spoiler:

   Na ne viccelj, ott feküdt a kanapén, fején egy lyukkal.

   Spoiler vége

 2. Nekem a nyár egyik kellemes meglepetése volt ez a film. A sok betliző blockbaster után remekül szórakoztam ezen a klasszikus oldschool boddy cop filmen. Simán néznék egy folytatást belőle! 7,5/10

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *