11

Páncélba zárt szellem (Ghost in the Shell)

ghostintheshellpostermagyar

 

A kritikát köszönöm Mini Me-nek. 

Egy olyan jövőben járunk, ahol lassan már eltűnnek a határok az emberek és a gépek között. A technikai fejlettség olyan fokára jutottunk, amikor „kiberalkatrészekkel” cserélhetjük ki a szerveinket vagy éppen az egész testünket „tuningoltathatjuk”. Már nem jelent akadályt a Hanka vállalat számára, hogy emberi agyat és ezzel öntudatot, érzelmeket és ösztönöket ültessenek át robottestekbe. Az első sikeres kísérleti alany pedig nem más, mint történetünk főhőse, Mira Killian, az Őrnagy (Scarlett Johansson), akit Dr. Ouelet a Hanka vezető fejlesztője és Cutter a cég ügyvezetője alkot meg. Miután sikerrel járnak, Mirát a 9-es Részleg elnevezésű antiterrorista és kiberbűnözés elleni szervezet állományába helyezik, ahol speciális küldetések elvégzésével bízzák meg, társaival a robosztus, ám lágyszívű Batou-val (Pilou Asbaek) és a még teljesen ember Togusa-val (Chin Han). Az egység parancsnokát Daisuke Aramakit, az idős, ám rendkívül népszerű japán színész Takeshi Kitano alakítja.

ghostintheshellfilm1

Az egyik bevetésen megölnek egy magas rangú Hanka vezetőt és meghackelik az agyát, az elkövető egy gésarobot, amelynek memóriájába „alámerülve” az Őrnagy kapcsolatba lép egy ismeretlen hackerrel, Kuze-vel (Michael Pitt), aki egyetlen célja a Hanka társaság vezetőinek megölése. A kapcsolatfelvétel során azonban az Őrnagyot is olyan impulzusok érik, amelyek kezdik felnyitni emlékei bezárt kiberládikóját és felébresztik benne a kétkedés csíráit. Elindul a hajsza egy láthatatlan bűnöző után, amely nem csak Mirát változtatja meg, hanem hatással lesz az egész 9-es Részlegre és a Hanka társaságra is.

Rupert Sanders másodfilmes rendező egészen korrekt látványvilágot tár elénk filmjében, amely megidézi a mangák és a cyberpunk irodalom legdicsőbb lapjait. Az akciójelenetek jól fotózottak, a CGI egészen jól teljesít. A szereplőgárda átlagos, azonban Takeshi Kitano jelenléte igazán cool és nagyon passzol a filmbe. Scarlett Johansson, mint Mira Killian egészen hiteles. Azt eddig is tudtuk, hogy megállja a helyét az akcióműfajban, hiszen Fekete Özvegyként sem teljesít rosszul, azonban a film jellegéből adódóan, nem számíthattunk arra, hogy „tudatos gépként” képes lesz visszaadni az Őrnagy belső vívódásait, útkeresését és reakcióit a megtalált válaszokra. Alakítása nem egy Oscar esélyes produkció, de hihető és kihozza a szerepből, amit lehet.

ghostintheshelkep20

A történet teljesen kerek egész benyomást kelt. Megismerjük a főhősnő jelenét, múltját és jövőjének egy részét is. Egy olyan filmet kapunk kézbe, amely megáll a saját lábán és megadja mindazt, amire egy ilyen alkotás során számítani lehet. Ügyesen és jól kezeli az ember és gép szimbiózisából adódó kérdéseket, jól moralizál és hatást gyakorol a nézőre, amely nem csak vizuális élménnyel tölt el. Az elfojtott emlékekben rejlő emberség és múlt keresése, az érzelmek kifejeződése egy olyan hideg és manipulált világban, amelyben járunk a történet szerint ritka kincsnek számítanak és nagyon sokat érnek. Az eredeti manga rajongói nyilván megtalálják majd a filmben azokat a hibákat, túlzásokat, hiányosságokat, amelyek miatt kritikusabban nyilatkoznak erről a filmről, ám nem szabad elfelejtenünk, hogy ez alapvetően egy amerikai film, amely megpróbálja visszaadni egy eredetileg japán történet mondanivalóját, látvány és „ízvilágát”. Jómagam sajnos nem ismerem az eredetit, így ettől függetlenül, talán mondhatni befolyásolatlanul tudtam megnézni ezt a mozit és nem csalódtam benne. A látványvilág és az akciók közben kapunk egy önmagát kereső főhőst, akinek azonosulnia kell azzal a sorssal, amelyet a világ rámért és miközben látjuk, ahogyan páncélozott robottestében üldözi a bűnt és keresi a válaszokat, mindvégig ott van benne az ember, amely érzelmekkel teli, kétkedő, kíváncsi, dühös és legfőképpen élni akar. Emberként.

imdb: 6.9

11 komment

 1. Bár a Ghost in shell univerzumot nem ismerem, Scarlett Johannsont imádom, ezt a filmet főleg miatta néztem meg. Nos a film nem rossz, de lehetett volna sokkal jobb. Volt egy kis hiányérzetem.. A karakterek jók, Scarlett remekül játssza a szerepét, és az effektek-hangulat- fikcionális jövő ábrázolása is csillagos ötös. Van viszont egy nagy hibája a filmnek, hogy az akciójelenetek nagy része gyenge. Összesen három akciójelenet van, ami jól van megcsinálva, a többi vacak. Én sok jó akciójelenetet akartam volna, de csak keveset kaptam. Emiatt nem vagyok maradéktalanul elégedett.

 2. Ja és van még egy furcsaság amit észrevettem. Hogy lehet a főhősnő anyja kínai, mikor a főhősnő külsejében nincs semmi kínai vonás?

  • Te melyik filmet nézted?
   Egyrészt a főhős az nem Kínai, hanem Japán, bár az igaz, hogy elvileg Kínában játszódik a sztori. (Legalábbis az eredeti ott játszódott. Teljesen máshogy néznek ki az országok mert a harmadik világháború után vagyunk, ahol teljesen átrajzolódtak a térképek. Pl. USA-ból is kettő van.) Amivel a full multikultit akarták ábrázolni egyébként.
   Máskülönben meg frankón Japán volt a csaj is, ott mutatták premier plánban, de aztán egy robotbak meg olyan arcot csinálsz, amit akarsz, főleg ha el akarod titkolni az eredeti kilétét.
   Tényleg bocs, de most erre franakna az jutott eszembe, hogy ilyen (kérdés)ek miatt butítják le amerikában a filmeket szájbarágós szintre.

   • Szerintem ez is Hong Kongban jàtszódott. Pàr épületet felismertem, amikor a hajón voltak, hàttérben a vàrossal.

   • Japàn neve volt. Motoko. Ferdeszemü volt az anyja, plusz neki is japàn neve volt. Az emlékekböl kiderült, hogy a csaj anno japàn volt. Jesus, emberek. Figyeljetek oda. Én nem vagyok valami hatalmas elmével megàldott pali, de ez még nekem is egyértelmü volt…

 3. Egy film egy öszvér. Esetleg egy hibrid. Vagy leginkább egy hibrid öszvér. De mindnekelőtt egy remake. Egy amerikai remake. Olyan is lett.
  Egyrészt ez a film szolgaian követi a 95-ös anime filmet. A cselekmény váza kb ugyanaz, mi több a konkrét vásznon zajló jelenetek 20-30%-a teljesen ugyanaz, mint ami az animében volt, néhol jelenetről-jelenetre. Gyakorlatilag filmmé konvertálták a rajzokat. Ugyankkor jelentős mértékben át is írták a sztorit, így még a kopírozott jelenetek is legtöbbször többé-kevésbé más kontextusba lettek helyezve. Na most annak, aki látta az eredetit, az jó, hogy viszontláthat klasszikus jeleneteket, azt viszont baromira nem fogja díjazni senki, ahogy megvaltoztattak bizonyos dolgokat. Bizonyos változtatásokat még le lehet nyelni, de pont az veszett el, ami kiemelte az egészet a középszer mocsarából. Amitől klasszikusnak számít.
  A másik oldalról meg aki először látja az egészet, unalmasnak fog talalni bizonyos részeket, mert már az eredeti 95-ös anime se volt egy sodró tempójú valami. Csakhogy az képes volt hangulattal és filozófiával megtölteni a játékidőt a Blade Runnerhez hasonlóan, amire ez az adaptáció képtelen. Merthogy sajnos ez csak egy iparosmunka lett. Próbál filozofálgatni ez is a maga módján, de messze nem azon a színvonalon. Egyszerűen nincs meg hozzá az atmoszféra. Nem lett bűn rossz, egész élvezhető, de semmilyen szempontból nem képvisel extra minőséget. Ami mégis az lenne, azt az eredetinek lehet megköszönni. Illetve a látvány az ami még egész jó, bár azon is csak érződik, hogy a rendező nem képes a művészi ábrázolásra, csak az átlagos szórakoztatásra.

  Nem lett bűn rossz, de sajnos sok szempontból olyan lett, amitől tartani lehetett. Sajna max egyszeri szórakozásnak jó. Mondanám, hogy a műfaj szerelmeseinek, de azok pont, hogy ismerik az ertedetit, ahhoz meg ez nem tud felnőni.
  Azért egy olyan 65%-ot megér, mert el lehet vele lenni, mindenképp eltérő az átlagostól, még gondolatok is vannak benne, aki szereti a műfajt egynél többször megnézi majd, de csak egy iparos munka.

 4. tegnap en is megneztem van jo oldala is rossz oldala is ennek a filmnek. A jo a lätvänyviläg , erre egy rossz szot nem mondhatok , talän a kocka autos reszeket üldözeseket meg jobban ki lehetett volna maxolni de ez az en heppem. A rossz Takeshi Kitano ällando japän reszek , most komolyan h nem tud angolul vki adja a hangjät es kesz. Amugy nem voltak olyan hüdenagy dialogusai h ezt ne lehett volna megtanulni. Utälok feliratot olvasni egy filmben kesz… A törtenet elter az animetöl , el is kell terjen nem csinälhattäk szäz szäzalekban azt mert az nem lett volna globälisan eladhatok , igen amerikanizältäk kicsit sok jelenet totäl shot to shot ugyanaz mint az anime , lehett volna a törtenetet itt ott foltozni de nem veszes. Lättunk ennel rosszabbat is mär , nekem 7 p 😉

 5. Johansson dögös és a film rendkívül jól néz ki. Csakhogy eléggé unalmas. Nem volt éppen élvezhető. 40 %

 6. Ha nem létezne a manga és a 95-ös anime, azt mondanám, Hollywood végre megerőltette magát, és egy viszonylag eredeti, okos filmmel rukkolt elő. De sajnos létezik mindkét forrásmű… Azok fényében se pocsék Sanders rendezése, csak épp felszínes. Egynek elment.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *