8

Macskafogó (1986)

írta Nikodémus

2016-10-macskafogo-1

Legényanya? Üvegtigris? Kontroll? Ugyan… Ez az igazi magyar kultfilm: fergeteges kémfilmparódia, pimaszul összekacsintós rendszerkritika, legendás figurák, hatalmas beszólások, szállóigévé vált aranyköpések, őrületes kaland, VHS-mennyország rajzban elbeszélve. Harminc éve ezen a napon mutatták be a Macskafogót.

2016-10-macskafogo-2

Nepp és Ternovszky

„Nyomják meg a piros gombot, és nyugodjanak békében.”

Magyarország, 1983: Hollywood még épp csak beszivárog a Kádár-kor álmos miliőjébe. Csillagok háborúja már van (sőt, a Birodalom bemutatója ezidőtájt zajlik), Superman és James Bond azonban még csak a kertek alatt sem lappang. Itt-ott hallani Schwarzenegger- meg Stallone-filmekről, amiket polc alól adnak a kulturálódásra éhes kiskamaszoknak. Nepp József ekkor kezd írni egy igen különös forgatókönyvet: egy távoli bolygó macska-egér civakodásáról szól, s őrzi ugyan az ebben az évben bemutatott Hófehér humorát, a sztori nagyobb ívű. Ternovszky Bélának annyi rövidfilm után elege van a korlátozott játékidőből, s nyújtózni akar egyet. Elkezdi hát rajzolni Nepp sztorijának figuráit, s azok hamarosan életre kelnek – Maros Zoltán rajzoló segítségével (aki nem sokkal később megpattan a franciaországi Disney-stúdióba).

Ekkoriban toppan be egy bizonyos Joseph Seffel úr a minisztériumba, hogy kulturális befektetés lehetősége után érdeklődjön. A magyar-kanadai olajmágnásnak a komolyzenét, a pécsi balettet és a magyar animációt ajánlják. Üzletemberünk utóbbi mellett dönt, és csakhamar bekukkant a Pannónia Filmstúdióba, ahol a terveket látva egészen belelkesedik, s harmadnapra aláírja a támogatási szerződést. A készülő film kissé kilóg az állami Filmfőigazgatóság profiljából, de sebaj, nem kell a pénzük: a Macskafogó hamarosan ötszázezer dollárból, magyar-NSZK-kanadai koprodukcióban formálódik tovább. A Ternovszky-Nepp páros először is Bécsből szerez forrásműveket (a már emlegetett James Bondokat és Supermant) videókazin, majd még párszor végigmegy a forgatókönyvön, alaposan megszórják humorral, s a műfaj-paródiák arányának tologatása közben lassan összeáll a cselekmény.

A korabeli animációs csúcstechnika pedig mára bájossá nemesedett, egyáltalán nem zavaró vagy gagyi. A hagyományos technika (kézi rajzolás, tusfestés, trükkasztal) időtálló, amit két jelenetben Commodore 64-gyel számolt bemodellezés egészített ki (Gémes József jóvoltából, pl. a tengeralattjáró félfordulatát).

2016-10-macskafogo-3

„Megsérült? Nem szokásom.”

Ez a bizonyos arány kulcsfontosságú az elkészült filmet nézve: nyilvánvaló a James Bond-paródia hangsúlyossága, az alkotók azonban ezernyi apró ötletet emeltek át (s fordítottak ki) az akkori legmenőbb hollywoodi látványfilmekből, gondoljunk csak a Csillagok háborúja főcím-utánzására, Grabowski (Sinkó László) ruhájának G betűjére (lásd Superman), a sebezhetetlenség mítoszának kifigurázására (elég erre csupán a fenti alcímet felidéznünk) vagy a gengszterek fényűző, véres életmódjára (pl. Gatto bulija a fináléban). A történet persze nem túl vaskos, de hol vagyunk még a csavarokra kihegyezett, hipersebességgel pörgő, gyakran követhetetlen szüzséktől? Itt ráérünk elnézelődni, legyen az Mr. Teufel (Benedek Miklós) irodája vagy az egzotikus dzsungel, ahová repülő-szerencsétlensége után Lusta Dick (Mikó István) keveredik.

2016-10-macskafogo-5

„Egy joghurtot kérek. Jéggel? Szalonnával.”

Mai szemmel elképesztő, hogy a Macskafogó mennyire intelligensen lavírozik a zsánerek között, s egyszer sem fullad ostoba viccelődésbe. Sőt, többféle humorral dolgozik: a túlhajtottságukban szórakoztató szóviccek és direkt helyzet- és jellemkomikum mellett felfedezhető egy harmadik réteg is: az, ahogy a Kádár-rendszer visszásságait egy-egy velős egysorossal kigúnyolják, átfordítják a macska-egér társadalom viszonyaira (ez amúgy a hidegháborús szembenállásra és a fegyverkezési versenyre rímel), s még a választott filmműfajokból is viccet csinálnak. Persze van itt még Bud Spencer-Terence Hill-, sőt, Indiana Jones-áthallás is, a figurák mégis a zseniális szinkronhangok nyomán kelnek igazán életre. Haumann Pétertől Gálvölgyi Jánoson, Bodrogi Gyulán vagy Körmendi Jánoson át Koroknay Gézáig egyszerűen mindenki a helyén van. Van, aki egyszerre több helyen is: hat szereplőhanggal Koroknay a csúcstartó, utána Gálvölgyi jön néggyel.

„Mehetünk vissza a balettbe ugrálni.”

2016-10-macskafogo-6No és ott van a zene is, mely felteszi az egészre a koronát. Deák Tamás (Mézga család, Dr. Bubó) persze nem egy John Williams, ám remekül hozza az akkori kémfilmek szimfonikus fényű, mégis laza, szvinges zenéjét, megspékelve egy-két „majdnem-idézettel” (a teljes témaegyezés súlyos jogdíjproblémákat okozna). A leghíresebb dalbetét viszont nem az ő munkája: amikor Négy gengszter címmel bemutatkozik a patkánykvartett, a Manhattan Transfer (pontosabban Jimmy Giuffre) számát (Four Brothers) nyúlják, amit később pl. a Cotton Club Singers is sikerre vitt.

„Jöjjön közelebb, Safranek!”

A filmgyári munkatársak az első tesztvetítéseken folyton a nyakkendős elvtársak reakcióit firtatták: érezték, hogy itt valami zseniális született, de nem mertek lelkesedni. A rendszer azonban már recsegett-ropogott, s a Macskafogó amúgy is amolyan gmk-produkcióban készült, meg hát tulajdonképpen ártatlan kis szórakozás, minek kekeckedjenek vele. A film végül átment a rostán, a közönség pedig imádta. A kritika eleinte felhúzott orral fintorgott, de aztán megenyhült, a Macskafogót pedig animációs film létére megválasztották 1986 legjobb közönségfilmjének, s a másfél milliós nézettség nyomán három hónap alatt visszahozta, sőt, túlszárnyalta költségeit.

2016-10-macskafogo-7

„Ma is konzervvért iszunk.”

A zajos sikerre a külföldi forgalmazók is gyűltek: Amerikába Cat City néven jutott el a film (az, hogy a szocialista táborban szintén kultusz épül a film köré, evidens), máig tartja magát a legenda, hogy a Disney állítólag keresztbetett a komolyabb forgalmazásnak. Akárhogy is, a filmet titokban sokszor megnézhették, akárcsak később a Pixarnál, mert ez a duplafedelűség – a rajzfilm felnőtteknek is szóló családi moziként való pozicionálása – később meghatározó trend lett odaát. Az már a sors iróniája, hogy az alkotóknak anyagi nem, csupán művészi elismerés jutott a Macskafogó sikeréből.

2016-10-macskafogo-4Pedig a film élénk utóéletet élt: karaktereiről valós figurákat neveztek el, kocsmák nyíltak viccesebbnél viccesebb elnevezésekkel, pólókon jelent meg Grabowski vagy Mr. Teufel, s képregény, majd társasjáték is készült a Macskafogóból. Kevesebben tudják, hogy egy rajzfilmsorozat is tervbe volt véve Macskajátékok címmel, ami inkább a macskagengszterekre koncentrált volna a fiatalabb közönséget megcélozva. Állami pénzt nem kaptak rá, a tévétársaságok pedig előre nem áldoztak a tervre, így végül csak két epizód készült el.

S mint minden kiemelkedő siker, a Macskafogó sem kerülhette el sorsát: folytatás készült hozzá. A 21 évvel későbbi második rész alapkoncepciójában izgalmas, sőt a 2D-3D házasítás és a körítés (pl. Bolyki Brothers-főcímdal) is sokat ígért, az elkészült film azonban biztonsági játékba csúszik át, humora pedig korántsem olyan eredeti, mint a legendás elődé.

Hiába, az újraindított – ráadásul inflációval sújtott – Macskafogó már nem ugyanaz. Élvezzük hát az eredetit!

8 komment

  1. Na, a Macskafogó abban a korban készült, amikor a magyarok még tudtak kiváló rajzfilmet összehozni. A Macskafogó rendkívül jó lett, sokszor láttam anno. Sajnos a folytatással egyáltalán nem voltam kibékülve.

  2. Nálam a Top3 legjobb magyar filmek egyike! Klasszikus és fejből megy az egész! Most is elindult a fejemben 😀

  3. Origo-s interjuban mondta Ternovszky, hogy a pokiói macska aki a tányérjával akarta elkapni Grabowski-t az Usztics Mátyás és konkrétan azért ment be a stúdióba hogy elhadoválja a ” höhh, halala, szucsemaaaa, jamamama hadzsime” izét! De nem derogált neki :3

    • Hát igen, próbáltam előzetesen minden infót összeszedni a cikkhez, de azzal az interjúval nem tudtam versenyezni. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *