1

Top8: Legismertebb katasztrófafilmek, amelyek valós események alapján készültek

deepwaterr

Bemutatták a Mélytengeri poklot, amely a Mexikói-öbölben lezajlott olajkatasztrófa előzményeit mutatja be. Hamarosan kiderül, hogy a közönség miként fogadta a filmet. Lehet, hogy gyorsan elfelejti a közönség, de benne van a pakliban, hogy pár év múlva is hivatkozási alap lesz, emlékezni fogunk rá. Alább összegyűjtöttem egy csokorra való emlékezetes vagy éppen sikeres valós eseten alapuló katasztrófafilmet.

eletbenmaradtak

1972. október 13-án lezuhant az Andokban az uruguayi rögbicsapat repülőgépe. A túlélőkre több, mint két hónap után akadtak rá. Mivel fogytán volt az élelmük, úgy döntöttek, hogy halott társaikat fogyasztják el.

1993-ban januárjában érkezett Frank Marshall vezényletével az Életben maradtak, vagyis a mozis verzió. Ethan Hawke, Vincent Spano és Josh Hamilton játszották a főbb szerepeket. 32 millió dollárba került a film, Amerikában 36 millió dollárt szedett össze, de később VHS-en és a nemzetközi területeken megtalálta a saját közönségét.

apollo13

1970. április 11-én az Apollo 13 elindult a Hold felé. A három fős legénység azonban mégsem tudott landolni rajta és elhangzik a szállóigévé vált mondat: Houston, baj van. Az irányítóközpont mindent megtett azért, hogy valamiképpen visszahozzák az űrhajósokat.

Ron Howard rendezésében Tom Hanksért, Kevin Baconért és Bill Paxtonért lehetett szorítani. Világszerte 355 millió dollárt kasszírozott a film.

everest

1996 májusában nyolc hegymászó hunyt el a Mount Everesten a rájuk törő kegyetlen vihar következtében. Ebből merített Simon Beaufoy és Mark Medoff az Everest forgatókönyv megírásakor. Baltasar Kormakur vállalta a rendezést, Jake Gyllenhaal formálhatja meg Scott Fischert, az expedíció vezetőjét, Josh Brolin alakíthatta Beck Weathers amerikai orvost, Jason Clarke pedig Rob Hallt testesíthette meg. Sam Worthington, Keira Knightley, Emily Watson, Robin Wright és John Hawkes szintén benne volt a drámában. 203 millió dollárt szedett össze a produkció.

sanfranc

1906-ban hatalmas földrengés rázta meg San Francisco-t, amit pusztító tűvész követett. 3000 ember halt meg és a város 80 %-át a földdel tette egyenlővé. Az 1936-os filmben Clark Gable bártulajdonost alakított, akit csak a pénz érdekel, Spencer Tracy pedig Mullin atyát formálja meg. A katasztrófa hatására alaposan átalakul világszemléletük. Az év legsikeresebb produkciója volt.

impossiblekep2

2004-ben Szumátra partjainál hatalmas földrengés volt, amely gigantikus cunamit eredményezett. A természeti katasztrófában 200000 ember veszett oda. Juan Antoinia Bayona kiválóan, látványosan és izgalmasan oldotta meg a szökőár eljövetelét és A lehetetlenben még szorítani is lehet Naomi Watts-ék családjáért. A film egy részében az anya és és egyik gyermeke emberfeletti küzdelmét láthatjuk, ahogy a mocskos szökőárban véresen, egyre több sérüléssel küzdenek egymásért. Bevétel? 180 millió dollár.

united93

2001. szeptember 11-én az amerikaiak és a világ döbbenten figyelte a tudósításokat. A World Trade Centerbe csapódott egy utasszállító, majd még egy. Nem sokkal később az ikertornyok összedőltek. Oliver Stone-t megihlette a tragédia, Nicolas Cage-et állította csatasorba, a játékidő nagy részében a romok alatt szenved, csakhogy a rendező műve eléggé felemásra sikeredett. Ezzel szemben Paul Greengrass United 93-asa meglepően izgalmasan mutatta be, ahogy az egyik elterített gép utasai megpróbálják megakadályozni a terroristák célját.

perfectstorm

Billy Tyne 1991 őszén legénységével együtt kardhalvadászatra indul. Azonban később a hajó felszerelése bedöglik, ráadásul iszonyatos idő közeleg. A Viharzónában Wolfgang Petersen irányított, többek között George Clooney-ért és Mark Wahlbergért lehetett izgulni. A stúdió 120 millió dollárt költött, hogy minél hihetőbbnek tünjenek a méretes hullámok és minél félelmetesebbnek látszódjon a kialakult helyzet. 328 millió dollár folyt be a mozikból.

titanic1

James Cameron Titanic fedélzetén zajló szerelmi történetére mindenki kíváncsi volt. Mindenki. Kezdetben még csupán egy hatalmas buktának gondolta mindenki, hiszen a költségek egyre csak nőttek, a forgatás is sokáig tartott és a rendező sem jött ki jól a stúdióval. Még a bemutató idején sem hitte senki, hogy ebből gigasiker lesz, de a Leonardo DiCaprio és Kate Winslet főszereplésével készült film hónapok múlva is műsoron volt.

Egy komment

 1. Ezek közül amit láttam:
  Apollo 13 – Megunhatatlan, remek darab, Tom Hankset pedig nem lehet nem szeretni!
  Everest – Elvárásaimhoz képest csalódás (főleg a Dermesztő mélység után), de tisztes iparosmunka jó gárdával.
  The Impossible – Szívszorító, de a közepénél kissé elnyálasodik és sztem 10-20 percet simán kivághattak volna belőle. A katasztrőfa zseniális lett, emlékezetes film! Naomi Watts pedig az egyik kedvenc színésznőm!
  United 93 – Ez a film konkrétan sírós. Mindenféle részlehajlás, szájbarágás nélkül meséli el 44 ember utolsó másfél óráját. Szikár, könyörtelen, pátosz mentes de tiszteletteljes.
  Titanic – Minden idők legjobb katasztrófa filmje (nekem), a nyálas kerettörténet/szerelmi limonádé ellenére. Pazar rombolás, grandiózus díszletek, ambiciózus megvalősítás még a totál elcseszett full CGI előtti időkből. Cameron legjobb munkája a T2 és az Aliens után!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *