11

Top 10: Éljen az eredetiség

posters

A cikket TrueMan01 írta.

Már játsszák a magyar mozik a Holnapolisz című, teljesen eredeti ötlet alapján készült filmet (ami nem folytatás, előzmény, remake, reboot, könyvfeldolgozás, képregényfilm, stb.), és ennek kapcsán most összeállítottam egy Top 10-et az elmúlt kb. egy évtizedből, amelyek szerintem a legjobban sikerültek ebben a témában. A lista természetesen szubjektív, és bár csak 10 filmet tartalmaz, nem volt könnyű összeállítani, hiszen mostanában nagyon kevés ilyen filmötletre bólintanak rá a nagy stúdiók, és a bevételi listákat sem ezek uralják. Évente átlagosan – írd és mondd – 4 film közül válogathattam, hogy rátegyem-e a listára – idén 2(!) ilyen lesz (Holnapolisz, Agymanók). Animációs filmet egyébként azért nem találtok a listán, mert ők különösen a Pixar filmjei – önmagukban meg tudnák tölteni a listát, így velük hamarosan külön foglalkozunk.

A listára kerüléshez feltétel volt a nagy büdzsé, és a nyári vagy téli bemutatódátum annak érzékeltetésére, hogy a filmektől nagy sikert vártak. Lássuk, hogyan sikerült mindez?

(Zárójelben a film bemutatási dátuma és az amerikai bevételi listán adott évben elért helyezése – azért az amerikain, mert a nemzetközi bevételek több amúgy buktát megmentettek már, ezért azt a listát itt most nem tartom célravezetőnek.)

Nálatok hogy nézne ki a lista?

10. Éjszaka a múzeumban (2006, 2.)

Listám első résztvevője tökéletes példa a ”meglepetéssiker” kategóriára. Bár karácsonyi bemutató volt 2006-ban, azt talán senki nem gondolta volna előzetesen, hogy hosszú hónapokig uralni fogja a bevételi listákat, s végül 250 millió dolláros amerikai bevételével a 2. helyen zárja az éves listát. A siker kulcsa talán az az ötlet lehetett, hogy ha már egyes kiállításokat a múzeumokban éjszaka is látogatni lehet, a készítők eljátszottak a gondolattal: mi lenne, ha a kiállítás szereplői éjszakánként megelevenednének? A családi szórakozásnak szánt ötlet bevált, olyannyira, hogy bár a 2. rész és 3. felvonás bemutatása között 5 év is eltelt, még a 3. is hozott 113 milliót.

expendables

9. A feláldozhatók (2010, 28.)

Sylvester Stallone a 2000-es években kevés anyagilag sikeres filmet hozott össze, mígnem kitalálta, hogy mi lenne, ha összeterelnének néhány idősebb, szebb napokat is látott akciósztárt, hogy együtt oldjanak meg a kormány számára nem hivatalos akciókat. A film rendezését maga Stallone vállalta, és a siker nyomán valóságos nosztalgiahullám vette kezdetét. A filmet rengetegen kedvelték, melynek (eddig) 2 folytatása készült, melyben a 80-as évek rajongói sok egykori kedvencet láthattak viszont a mozivásznon.

8. Szemfényvesztők (2013, 27.)

Erről a filmről nem fogok sokat írni. A Szemfényvesztők 2013 májusában abszolút az esélytelenek nyugalmával indult 29 milliós nyitóhétvégével, hogy aztán egészen 117 millióig kitartson. Bűvészekről készült filmek ritkán alakítanak nagyot a mozi pénztáraknál, ez a film viszont megmutatta, hogy ebben a témában is van potenciál – jövőre jön a folytatás!

7. Tűzgyűrű (2013, 34.)

Ezt a filmet sokan szidták, de szerintem ugyanannyian kedvelték is. Egyébként nekem ez az egyik személyes kedvencem a listán. Egy dolog azonban nem lehet kérdéses: a film eredetisége. Guillermo del Toro rendező elképesztően látványos filmben mutatja be az emberek alkotta robotok és űrlények háborúját, a filmre elköltött 190 millió dollár minden centje látszik a vásznon. Kár, hogy a film bukott Amerikában, ám a nemzetközi bevételek megmentették a filmet. A stúdió sokáig gondolkodott is, hogy folytassák-e a történetet, végül beadták a derekukat.

tropic

6. Trópusi vihar (2008, 23.)

A Trópusi vihar egy kiváló szatíra az amerikai-vietnámi háborúról, talán a legjobb ebben a témában. A film minőségét mutatja a Rottenen elért 83%-os átlaga és Robert Downey Jr. Oscar-jelölése. Ha csak mellékszerepben is, de ez a film képviseli a listán egyik kedvenc színészemet, Tom Cruise-ot, aki a film végén akkorát alakít a kopasz, önelégült, kiállhatatlan filmmogul szerepében, hogy sokáig külön filmet akartak forgatni a figuráról. (Cruise legutóbbi nagy dobása egyébként azért nem szerepelhet a listán, mert mint Koimbrától megtudtam, A holnap határa nem eredeti ötlet, hanem egy japán grafikus novellából készült.)

5. Avatar (2009, 1.)

Ezt a filmet nem kell bemutatni, mindenki ismeri. James Cameron a Titanic rekorddöntögető sikere után a fejébe vette, hogy forradalmasítja a 3D-s technológiát. Továbbá e film után kerültek a köztudat fősodrába az avatárok. Az eredmény? 760 millió dollár csak Amerikában, és újabb rekord. James Cameron lekörözte önmagát.

A film cselekménye amúgy erősen hajaz a Disney 1995-ös Pocahontas című rajzfilmjére, ám az előzetes egyeztetésekkor Koimbra ezt nem tette szóvá, ezért talán helye van a listán. Ráadásul a filmnek a látványon kívül más erényei is vannak – legfőképp a környezetvédelem fontosságára felhívó jellege által, ám ez ezen a listán csak az 5. helyre volt elég.

4. Gravitáció (2013, 6.)

A Gravitáció 2013 októberében startolt el, hogy aztán 7 hónapos mozis pályafutását 274 millióval zárja hazai pályán, megszerezve az éves toplista 6. helyét. A bemutatódátumból is gondolhatjuk, óriási volt a meglepetés. A siker okai között találjuk – a minőség mellett (97 (!) %-os az átlaga a Rottenen) – azt is, hogy több kritikus szerint ez volt az 1. realisztikus űrben játszódó film. Alfonso Cuaron kiválóan nyúlt a témához, még rendezőtársa, a nagy James Cameron is dicsérte a filmet, az utóbbi idők egyik legjobb sci-fijének nevezte. Egyébként talán azért olyan sok a sci-fi a listán, mert talán ez az a műfaj, melyben napjainkban, a technika fejlődésének köszönhetően a legkönnyebb valami újjal előrukkolni.

3. Csillagok között (2014, 16.)

Christopher Nolan a Batman-filmek után először rendezett sci-fit, és most sem nyúlt mellé. Művét a műfaj talán legnagyobb klasszikusához, a 2001: Ürodüsszeia-hoz hasonlítgatták – esélyes volt az idei Oscar-szezonban is. Ha klasszikus nem is lesz belőle (Bár ki tudja?), mindenképpen emlékezetes marad, és kiérdemelte listánkon a bronzérmet.

inception

2. Eredet (2010, 6.)

Az Eredet-et szintén lehetne hasonlítani A holnap határában-hoz (ill. fordítva, mert az Eredet volt előbb) olyan értelemben, hogy a film alapja, váza nem eredeti (az egyiknél az ismétlődő idő, itt pedig az álom az álomban témája), mégsem lehet ráfogni, hogy egy konkrét film másolata lenne, hiszen ilyen, az emberi elme különböző színterein játszódó akciófilm korábban még nem készült. Ráadásul a film olyan mesterien építkezik, olyan feszült atmoszférát teremt, amire még Hitchcock mester is elismerően bólintana. Christopher Nolan talán legjobb filmje (eddig)!

1. District 9 (2009, 27.)

A Dél-Afrikai származású Neil Blomkamp 2009-ben a Johannesburgban külön körzetet kapó, félig dukumentarista stílusban forgatott űrlényes sztorijával akkorát dobbantott, hogy sokan azóta is a leesett állukat keresgélik. Ez a példa is ékes bizonyítéka annak, hogy a tehetség bárhonnan érkezhet (jelen esetben Dél-Afrikából), utat tör magának. Nem mellesleg továbbá felhelyezte Johannesburgot a filmesek térképére. Dobpergés és gratuláció Neil Blomkampnek: övé az elmúlt egy évtized legeredetibb filmje!

11 komment

 1. Jajajaja: Blomkamp egy zseni.De sajnos a legutóbbi művével…nem tudom mit akart.Robotzsaru/Rövidzárlat massza 2 idiótával (bocs Die Antwoord) a főszerepben…ezt nagyon elcseszte,miközben technikailag mindig tökéletes alkotásokat vonultat fel.

 2. Jó összeállítás! (Régen volt már top10.) Habár én a Tűzgyűrű és az Avatar eredetiségében erősen kételkedem…

  • pont ez jutott eszembe, csillagok közöttről dettó, hivatalosan lehet eredeti de már annyi filmben láttuk ezeket

 3. Remek lista….hozzatennem meg a szerintem igen szorakoztato akciozuzdat A szigetet valamint Tedet…

 4. Azért van 1-2 érdekes cím a listán, de öröm volt megint TOP 10-et olvasni. Amúgy azt hozzátehetted volna, hogy csak blockbusterekből válogatsz, mert azért a kis költségvetésű filmek közül baromira sok az eredeti ötlet. De értettem a koncepciót, ezt csak tanácsként mondom.

  • Leszűkítettük a kört:) A Holnapolisz adta az ötletet, hiszen ezen a nyáron nem sok nagyobb költségvetésű eredeti ötlet alapján készült film van. Az alacsony büdzséjű és indie filmek közül kiválogatni a legjobb, original elgondolást már nehezebb lett volna. 🙂

   • Elnézést kell kérnem, most olvasom hogy mik voltak a kritériumok (azt hittem tegnap, hogy csak az eredeti ötlet volt a szabály). Sajnos az expendables-t annyira utálom, hogy ha egy pozitív toplistában látom, az hamar felbosszant 😀
    De a Ted-et én is betenném a listába, természetesen a Feláldozhatók helyére.

 5. Rendben van, a 10+1. (ráadás) helyet megszavaztuk a Ted-nek! Övé a közönség különdíja! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *