4

Rendezők, akik egy-két kisebb film után nagyobb költségvetésből gazdálkodhattak

A mozikban dübörög a Jurassic World, amelyen elég sokáig gondolkodtak. Végül csak összehozták és gigabevétel várható. A filmet Colin Trevorrow dirigálta, ő eddig egyetlen filmet készített, a kisköltségvetésű Kockázatos túrát. Ennek köszönheti, hogy felfigyeltek rá és kapcsolatba kerülhetett a dinókalanddal. Nem ő az egyetlen, aki alacsonyabb büdzsével bíró produkcióval indított és ezt követően lehetőséget kapott, hogy megmutassa mihez tud kezdeni nagyobb összegekkel. Lássunk néhány rendezőt, akik 1 vagy esetleg 2 kisebb film után sokkal több költségvetésből dolgozhatott.

monstersGareth Edwards 1996-ban forgatott egy rövid szörnyfilmet, majd a felvázolt ötletet szerette volna kibővíteni egészestéssé, később fontolóra vette, hogy found footage stílusban készíti el. Évekkel később a Vertigo Films-nek vázolta elképzelését, ahol figyelmébe ajánlották az In Seach of Midnight Kiss alacsony költségvetésű projektet. Edwards megtekintése úgy érezte, hogy pont az abban látott Scott McNairy lehetne a főszereplő, aki meggyőzte a direktort, hogy barátnője, Whitney Able-t szerződtesse mellé. A Monsters pár ezer dollárba került, egy NASA űrszonda idegen létformát hoz magával, amelyek fejlődni kezdenek. A karantén alá vont területen egy újságíró főnöke lányát próbálja biztonságos területre juttatni. Számos fesztivált megjárt a sci-fi, jelölték néhány díjra és a kritikák jó része is kedvelte. Remek ajánlólevél volt a Godzillához és Edwards nem vallott szégyent, jelenleg a Star Wars: Rogue One spin off előkészületein dolgozik.

duncanmoonDuncan Jones reklámfilmesként kereste a betevőre valót, majd Nathan Parkerrel közösen megírta a Hold forgatókönyvét. Kifejezetten Sam Rockwellnek szánták a főszerepet és többek között a Silent Running, az Alien és az Outland előtt akartak fejet hajtani a pár millióba került sci-fi drámával. Sam Bell (Rockwell) a Holdon egyedül ügyködik, a kitermelt erőforrást küldi vissza a Földre. A mozikban alig hozott valamit, nem kapott túl nagy figyelmet, de jó néhány fesztiválon kedvelték, sőt Jake Gyllenhaal is odavolt a filmért. A színész kifejezetten azért lobbizott, hogy Jones dirigálhassa a Forráskódot. A rendező ismét bizonyított. Így amikor Sam Raimi magára hagyta a Warcraft projektet a Blizzard felkereste Jones-t, aki boldogan vállalta, hogy megcsinálja a filmet.

topgunTony Scott is reklámokkal indított, majd Az éhség vámpírfilmmel mutatkozott be, amelyben egy vérszívó hirtelen öregedni és egy tudósnőhöz fordul segítségért. Különösebben nagy port nem kavart, de arra pont jó volt, hogy a Top Gun-t megrendezhesse. A forgatás sem ment zökkenőmentesen, Scott túllépte a költségvetést és a megszabott időkeretet. Sőt, amikor az U.S. Enterprise-on újabb felvételre lett volna szükség, de ehhez változtatni kellett volna a menetirányon a direktor írt egy 25.000 dolláros csekket a kapitánynak. Folyamatosan vitában állt Jerry Bruckheimerrel és Don Simpsonnal, háromszor rúgták ki a munkálatok alatt. Aztán jött a gigasiker és a producerekkel többször dolgozott együtt. Sőt, következő filmje a Beverly Hills-i zsaru 2 volt.

wachowskiJoel Silver azt mondta, hogy Wachowskiék afféle bemutatkozó videóként készítették a Fülledtséget, hogy bizonyítsák, hogy tudják, hogy mit csinálnak. Ez maffiózó barátnője és a szomszédban lakó börtönviselt vízvezeték-szerelő nő kifundálnak egy tervet, hogy miképp tudnák a gengszterek pénzéből lecsípni valamennyit. A sztereotípiákkal akartak játszadozni és olyan szórakoztató film járt a fejükben, amelyben erőszak és szex is megtalálható. Több stúdió azért utasította el a testvéreket, mert ők férfit akartak főszereplőnek és el akarták érni, hogy megváltoztassák Corky nemét. A film pozitív kritikákat gyűjtött be, éltették a produkció humorát és kiemelték, hogy a rendezőknek van stílusa, ráadásul a leszbikus kapcsolatot is reálisan ábrázolják. Pont e miatt kapták meg a lehetőséget, hogy ledirigálhassák a Mátrixot, amelyet a stúdió eléggé kockázatosnak tartott. Filozofikus gondolatokkal tarkított harcművész film? A végeredmény Wachowskiékat igazolta, akik azóta is nagyobb költségvetésben utaznak, bár kvázi a Mátrix trilógia óta egyetlen sikeres alkotást nem rendeztek. Az idén bemutatott Jupiter felemelkedése pedig orbitális bukta volt.

murroNoam Murro izraeli direktor szintén jártas volt a reklámok világában, majd kapcsolatba került A kör második részével, de a megszokott kreatív nézetkülönbségek miatt lelépett. Majd 2008-ban a Sundance-en mutatta be rendezői debütálását, a Zseni az apám dramedy-t, ebben egy nem túl boldog családot mutat be. Viszonylag jó véleményeket kapott, díjakkal nem halmozták el, de arra jó volt, hogy belépőt nyerjen a nagyobb büdzséjű filmek világába. Rábízták a Die Hard 5. részét, de megkörnyékezték a 300 előzményével, és inkább a fantasy mellett döntött.

Jon Favreau színészként dolgozott, játszott a Ronda ügyben és a Bárbarátokban. Majd különösebb hírverés nélkülzathra belevágott a Pofozó pénzmosók filmbe. Favreau ebben egy bokszolót alakít, főnöke megbízza egy fontos feladattal, egy bizonyos összeget kellene eljuttatnia valahová. A produkció remek ugródeszkának bizonyult és a régóta formálódó Mi a manó fantasy-vígjátékban találta magát, amelyet 1993-ban még Jim Carrey főszereplésével képzeltek el. Will Ferrell alakítja Buddy-t, aki kiskorában a Télapóhoz került, majd pár év múlva megpróbálja megtalálni igazi családját. A hatalmas siker után még nagyobb költségvetésből gazdálkodhatott, de a Zathura – Az űrfogócska elhasalt. A családi sci-fi kalandfilmben egy testvérpár régi társasjátékra bukkan, amely szó szerint az űrbe repíti őket. És aztán jött a Vasember 2 része, majd elbukott a Cowboyok az űrlények ellen sci-fi képregényfilmmel.

wyattNem bízott senki benne, hogy A majmok bolygója reboot sikeres lesz. A Fox stúdió is jó ideig szöszölt a projekttel. Scott Frank, A kulcsfigura alkotója írta át a forgatókönyvet és meg is rendezhette volna a filmet, de a fejesek túl komornak tartotta a sztorit és nem is akartak ennyit áldozni rá. Frank nem volt hajlandó átírni a szkriptet, így egyetlen lehetőség volt számára: távozott. Egy ideig úgy tűnt, hogy a stúdió lemond az elképzelésről, de aztán belevágott az új rendező keresésébe. Pierre Morel, James McTeigue, a Hughes tesók, Kathryn Bigelow és még Robert Rodriguez nevét is emlegették, ám végül Rupert Wyatt írhatott alá. Wyatt A menekülők börtöndrámával tette le névjegyét, bizonyította, hogy képes jó karaktereket ábrázolni-bemutatni.

webbMarc Webb klipeket rendezett, mielőtt kapcsolatba került az (500) nap nyárral. A Sundance-en odavoltak a romantikus dramedyért, a végén állva tapsolták több percen keresztel. Rengeteg fesztiválon láthatták Tom és Summer 500 napig tartó kapcsolatát és az elismerés hangja a Sony-hoz is eljutottak. Éppen a Pókember rebooton gondolkodtak, az egyik magyarázat az volt, hogy szerették volna bemutatni, hogy Peter Parker miképp válik tiniből férfivá. Sam Raimi távozott, állítólag nem akart még egy részt. Nem sokkal később bejelentették, hogy Webbre bízták a rebootot, hiszen világossá vált számukra, hogy ő lehet az, aki Parker életét profin be tudja mutatni. A direktor persze világossá tette, hogy nem Raimi filmjeit akarja újrázni, de egy teljesen más sztorit fog elmesélni. Azóta a stúdió bejelentette, hogy újraindítja a franchise-t, megint.

trankMivel Max Landis és Josh Trank ötletéből született a Chronicle – Az erő krónikája found footage alkotás, amelyben néhány tini szuperképességre tesz szert, így adta magát, hogy Trank dirigáljon a forgatáson. Az elégedettség és a megfelelő bevétel láttán egyértelmű választásnak tűnt, hogy rábízzák a Fantasztikus négyest. A netes pletykák szerint eléggé elszúrták a Marvel hőskvartettjének az újrázását, azóta Trank távozott a Star Wars spin offból és a Colossus játék filmadaptációjából.

mementoChristopher Nolan manapság több, mint száz millió dollárból gazdálkodhat, Hollywoodban úgymond abba az elit csapatba tartozik, akinek a szava igen sokat számít. Első hosszabb filmje alig, a Követés alig több, mint 60 perces. Szóval a Memento nevezhető az első egészestés alkotásának. Guy Pearce (Brad Pitt lehetett volna a főszereplő, de nem ért rá) játssza az amnéziás Leonardot, aki pár perc után mindent elfelejt, csak annyit tud, hogy bosszút akar állni felesége haláláért. A két Oscar jelölés és a hangos kritikai visszhangot követően Al Pacino-t küldte Robin Williams nyomába az alaszkai vidéken az Álmatlanságban. Eléggé jól teljesített a norvég thriller remake-je. Félretette a Howard Hughes életrajzi filmről szóló terveit, nemet mondott a Trójára és előadta ötletét Batmannel kapcsolatosan.

David Lynch on the set of Eraserhead. Photo by Catherine Coulson, courtesy of David Lynch.David Lynch elég sokáig, több éven keresztül készítette fekete-fehér szürrealista Radírfejet, mintegy saját pénzből és ismerősök támogatásával. Bemutatása után sokak kedvencévé vált, Stanley Kubrick például a Ragyogás előtt stábjának kötelezővé tette a megnézését. Stuart Cornfield producer a Radírfej után kereste meg a rendezőt négy forgatókönyvvel, amelyből Az elefántembert választotta Lynch, de befektetőket nehezen találtak, végül a paródiáiról elhíresült Mel Brooks szállt be a projektbe. Az George Lucas felajánlotta, hogy elkészíthetné A jedi visszatért, de Lynch nemet mondott, de a Dűnét boldogan bevállalta. Frank Herbert regényének a jogai éppen Dino De Laurentiisnél voltak, közeledett a határidő, hogy valami kézzel foghatót mutasson fel. Az elefántember után megkörnyékezték Lynch-et, aki ugyan nem kedvelte a sci-fit és nem is olvasta Herbert regényeit, de bevállalta a forgatókönyvet és rendezői teendőket. Csúnya bukás lett a vége.

4 komment

  1. Szokásos szuper minőségű tényfeltáró cikk. Tetszett. Volt jópár új infó is az írásban.

  2. Nagyon jó összeállítás, szerintem még ide tartozhat a dél-amerikai trió: Inárritu, Del Toro, Cuarón.

    • Sajnos egyik sem illene be ide, mert nem 1-2 film után kaptak nagyobb költségvetésű filmet. Viszont egy későbbi cikkhez mindenképp beférnek, amelyben nem az lesz a kitétel, hogy 1-2 kisebb költségvetésű film után ugrottak nagyobb büdzséjű projektbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *