8

A Vasember (Iron Man)

Munkásököl, vasököl, oda sújt, ahova köll!

A második résztől itt, a harmadikról itt olvashatsz.

Ömerikáá. Mit is köszönhetünk a jelenlegi nagy testvérnek? Sok hamburgert, „világbékét” és ezernyi képregényt. Jómagam is kedvelem ezeket 30-40 oldalas újságokat, régen vettem is őket: Bucó, Szetti, Tacsi, Bobo, Góliát, Kockás. Először szuperhősökkel az Alfa egyik különkiadásában találkoztam, mikoron a Bosszú angyalai, a Fantasztikus négyes és a Pókember közösen vették fel a küzdelmet a bosszúszomjas Monolith ellen, aki fél New Yorkot letarolta (hogy az X-men hol volt ekkor?). Ezek után Magyarországra is befutottak az ilyen képregények, ahol Vasemberrel csak a Pókember és a Marvel Extra hasábjain találkozhattunk. Pár hónapja véletetlenül kapcsoltam az egyik égi csatornára, ahol éppen a Bádogfejűről készülő filmről esett pár szó, majd néhány rajongót is megszólaltattak. Bemutatták képregénygyűjteményüket, egyiknek a fél háza csak ilyen füzetekből állt. A fickó elmondása szerint minden hősnek van legalább 3-4 futó sorozata, ezen kívül néha befut egy-két minisorozat is adott figurával kapcsolatban. A rajongó bemutatott egy korai képregényt, amiben Vasember úgy nézett ki, mint ahogy azt egy óvodás elképzeli, tesóm is így nézett ki vagy 25 éve egy óvodai farsangkor. Elmondása szerint nem elképzelhetetlen, hogy nem lesz sikeres a Vasember, mivel nem is oly rég zajlott a Civil War, ahol sokat esett Vasember népszerűsége. A végeredményt majd meglátjuk.

Tony Stark milliomos üzletember, alkoholista és nőcsábász. A film kezdetén ott találjuk magunkat Afganisztánban, pár páncélozott járgány suhan a sivatagban, az egyikben ott található Stark is, néhány katona és egy whisky társaságában. Azért jött eme vidékre, hogy bemutassa legújabb fegyverét. A konvojt támadás éri, Starkot elfogják a helyi felfegyverzett szakadtak és arra kényszerítik, hogy elkészítse a nemrég bemutatott rakétát, de ő rafinált, rakéta helyett személyi páncélt alkot, amivel kitör a fogságból és megszökik. Hazatérve bejelenti, hogy cége többé nem gyárt fegyvereket, ami a cég másik nagyfejének (Jeff Bridges) nem igazán tetszik. Stark pedig nem csak szavakkal, hanem tettekkel is a gyengék védelmére kelne, ezért összebarkácsolja a tuti kis páncélját.

Robert Downey Jr. mulatságos lett volna, ha valami feszülős bőszerkóban ugrált volna. De Vasember figurája illik hozzá, perfekt a szerepében. Vicces, laza és jól mutatja be képregénybeli figurát. Jeff Bridgest kopaszon és szakállal köszönhetjük (megszokott Sörös Sándor szinkronjával, uh yeah). Ő lenne az ellenfél. Tony Stark jó barátja James Rhodes, őt Terrence Howard testesíti meg, most még csak mellékszerep jutott neki, de a folytatásokban majd kibővül a mozgástere. A jövőben majd hasonló „jelmezt” ölthet fel, mint Downey Jr, ő lesz ugyanis majd War Machine (a képregényekben: Hadigép, Gépágyú). Itt is pár másodpercig érdeklődve bámulja az egyik vastuházatot. Gwyneth Paltrownak is csak mellékszerep meg vörös haj jut, Stark személyi titkára, segít neki pár fontosabb dologban, de inkább csak a kötelező jó csajnak szánt űrt tölti ki.

A rajongók számára elég érdekes lehet majd ezt az első, felvezető rész, hiszen megváltoztattak pár dolgot a képregényhez képest, de nem válik a film kárára, ezek a változások meg már úgyis megszokottak az ilyen produkciók esetében. Jarvis a képregényben komornyik volt, itt pedig számítógépes program. Az páncél a mostani képregényekben látható és nem pedig az amit a legelső képregényben volt látható. Ez nem válik a dolog hátrányává. Mi is jobban nézünk egy spéci szerkezetet, mint egy nevetséges, ósdi vashalmot. Negatív dolog akad egy-kettő, a kezdés utáni „visszamegyünk az időben pár órát” rész, bár szerencsére nem volt hosszú és a végső csata sem volt hatalmas.

A trükkök terén nincs probléma, nem is nagyon engedhették meg maguknak, hogy valami gikszer legyen. Az ILM pedig új strigulát húzhat a falra vagy a kéménybe: „Igen, ezt is megcsináltuk”. A Transformers fényében meg is kapták volna a fejmosást, ha valami nem stimmel.

Én belevágtam volna máris a következő részbe, mivel kíváncsi vagyok (és leszek is) a folytatásra. A Vasember film a jobb képregényfilmek közé tartozik, jól megvalósított színtiszta popcorn film, ahol a romantika szerencsére a háttérbe szorul. Ha valaki realitást vagy ésszerűséget keres, akkor váltson másra jegyet. A produkcióról teljesen süt a képregény hangulat, a folytatásban pedig már nem kell építeni semmi, lehet több akcióra számítani.

 

Értékelés: 80 %

imdb: 8,3

rottentomatoes: 94 %

Ui: A stáblista után van egy fél perces jelenet, amiben feltűnik a S.H.I.E.L.D főnöke, Nick Fury (Samuel. L Jackson) is. Sajnos csak ma tudtam meg ezt, így nem vártam ki a végét. (Egyébként Fury az eredeti képregényekben fehér, bár a Ultimate alternatív unverzumot bemutató képregényekben meg néger.)

 

Részletesebben a Vasemberről a wikipedián olvashatsz.

 

 

 

 

Mostanában sokszor szerepelnek együtt a szuperhősök, már kb másfél-két éve a Marvelnél folyamatosan egy nagy átfogó eseményben gondolkodnak, amely érinti az összes szuperhőst is. Röviden összefoglalom a történteket, vagyis ahogy én tudom.A fentebb is említett Civil War arról szólt, hogy a hősöknek regisztrálni kellett volna, azaz fel kellett fedni a kilétüket. Természetesen ez a dolog megosztotta az igazságosztókat és két csoportra szakadtak. Egyik oldalt, a regisztráció pártiakat a Vasember vezette, a másik oldalt, a regisztrálás ellenieket pedig Amerika kapitány. A Civil War alatt Vasember népszerűsége lecsökkent. A nagy grandiózus esemény végén sokan regeltek, sokan pedig nem. Így két Bosszú Angyalai csoport is alakult, az egyik a Mighty Avengers (Vasember vezetésével, aki egyben a S.H.I.E.L.D. Főnöke is), a másik a New Avengers, azt meg Luke Cage vezeti. Ezután következett szinte egyből a World War Hulk. A Civil War előtt Hulkot egy csellel eltávolították a Földről, mivel túl veszélyesnek ítélték meg. A Civil War befejeztével (Amerikai kapitányt egy orvlövész a bíróság előtt lelövi) Hulk visszatér, társaságot is szerzett, míg távol volt, olyan erősek, mint ő maga, és bosszúszomjas természetesen. A veszély miatt összefognak a hősök. A WWH végén Hulk elhalálozik. Ezután pihi van, azaz majdnem, mivel még mindig megy a regisztráció ellenesek üldözése. Most kezdődött megint egy nagyobb történet. Ebben a Srullok (egy földön kívüli faj) a Föld leigázását tervezi. Ravasz tervvel furakodtak be a földi hősök soraiba. Elkaptak pár egyént, felvették az alakjukat és kárt és zűrzavart okoztak. Kezdetnek a negatív zónába került az F4 főhadiszállása, Elektra meghalt, Hank Pym is, a S.H.I.E.L.D. Bázis felrobbant. A hősök nem tudják kiben bízhatnak és kiben nem.

 

Ez itt pedig egy amolyan fan trailerszerűség

8 komment

 1. Egyetértés, nekem is bejött a film. Köszi a háttérinfokért, nekem minden ilyen újdonság, mert képregényekből analfabéta vagyok 🙂 Gondolom ezek mellett a nagy teamupok mellett futnak az egyéni képregények is azért.

 2. “Rotten ennyit adott rá? Hát ezt el sem hiszem.”

  Ugyanez járt a fejembe. Kívánicsivá tett a dolog. 🙂

 3. A regisztráció azért kellett, mert egy kis incidens miatt, az egyik mutáns (Nitro) felrobbantott egy várost 600 emberrel. Pókembert lekenyerezte Stark, kapott uj ruhát, meg minden jót ígértek neki. Le is vette a maszkját élő adásban. A végén halálosan megsebesítették May nénit, meg volt még pár dolog ami közrejátszott abban, hogy Amerika Kapitány oldalán kössön ki. És ezután jött a Pókember kalandok leggázabbja, a One More Day (bár ez jól indul), amit a szánalmasanszar Brand New Day követett…
  …nem biztos, hogy érthető voltam 🙂

 4. Nos szpojleres lesz…
  A One More Dayben Peter és Mary Jane próbálják megmenteni May néni életét. Starkot, Dr. Strange-t is megkérik de senki nem tud segíteni, csak Mephisto. De ő csak alkuval menti meg May néni életét. May életben marad, de cserébe Peter és MJ soha nem házasodtak össze. Belemennek az alkuba, itt jön a Brand New Day amivel röpke 20 év Pókembertörténelmet dobnak a picsába. Tehát, mintha visszamennék az időbe…vagy nemtom, bonyolult ez. Azt mondanám olvassátok el, de ne, annyira rossz 🙂

 5. Vasember:NÉZŐS NÉZŐS NÉZŐS
  WWH:
  Hulk meghal? Mekkora f@szság ez már? Vasember meg “szemét” lesz? Ez is vazz… Nah inkább vonuljon az egész marvel nyugdíjba XD

 6. Jól sikerült adaptáció, RD Jr. lubickol a szerepben. Visszatekintve egyértelmű, hogy a trilógia legfrissebb, legjobb darabja.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *