10

Legalább 4 részt megélt akciófilmek

furious7

A mozikban dübörög a Halálos iramban újabb része. A franchise már a hetedik filmnél jár és nem tűnik úgy, hogy kifáradna, egészen biztos, hogy legyártanak még néhányat. Egészen egyedülálló ebben a tekintetben, hiszen nem jellemző egy akcióra, hogy eddig eljutna. Általában a horrorokra jellemző, hogy rendíthetetlenül folytatják, amíg a rajongóknak tényleg ki nem lesz a töke az egésszel. Illetve manapság a képregényadaptációk a népszerűek és biztos, hogy Amerika Kapitány még jó néhányszor belevágja valakinek a képébe a pajzsát és Thor pár alkalommal meglendíti még pörölyét. De nézzünk néhány akció-franchise-t (meg egy-két kalandfilmet és sci-fit), amely megélt legalább 4 részt.

rambo

Kevesen gondolták volna a Rambo forgatásakor, hogy klasszikus van készülőben és arra aztán csak 1-2 ember tett volna árva garast is, hogy eljutunk a negyedik részig. Sylvester Stallone egyáltalán nem bízott a filmben, egyenesen úgy érezte, hogy tönkrevágja karrierjét. Jobbnak látta, ha megsemmisíti a leforgatott anyagot, persze a producerek nem adták neki. Végül nem bánta meg senki, hogy elkészült a produkció. A folytatás kerek 300 millió dollárt kasszírozott, csak a mozikban, a harmadik viszont alulteljesítette az elvárásokat. Később Stallone karrierje feltámasztásán ügyködött és a Rocky mellett hozzányúlt a Rambohoz is. Nem hozott túl sokat, de a rajongók odavoltak érte.

Esély a folytatásra? Formálódik a Rambo 5, az először felvetett történetet elvetették, az új sztori szerint a főhős egy kartellel veszi fel a harcot.

madmaxgibson

Még a 70-es években indult útjára a posztapokaltiptikus környezetben játszódó franchise. A nagy nemzetközi siker után jöhettek a folytatások, ráadásul Amerikában is egyre népszerűbbé váltak a Mad Max filmek. Mel Gibson egy ideig benne lett volna a negyedikben, de 2000 után elvesztette az érdeklődését. Miller 2003-ban vágott bele a forgatókönyvbe és 100 milliós költségvetéssel bele is vághatott volna a forgatásba, de mivel nem tudták megoldani a stáb biztonságát Namibiában, így jégre került a tervezet. Végül 2012-ben csak belevághattak a munkálatokba.

Esély a folytatásra? A kérdés, hogy Amerikában hogyan fog muzsikálni A harag útja, hiszen inkább a nemzetközi színtéren népszerű a franchise. Ha hazai földön és Amerikán kívül is szép számokat fog prezentálni valószínű, hogy a Warner fogja kérlelni Millert, hogy legyen 5. rész és nem fordítva.

lethalweapon

Az egyik legjobb haverzsaru akciófranchise-ban Riggs és Murtaugh kissé nehezen csiszolódott össze, két akció között remek poénokat szórtak. A visszatérő viccelődések (Túl öreg vagyok ehhez, Te vezetsz – Nem, én vezetek) soha nem váltak fárasztóvá vagy erőltetetté, a minőségi szintet folyamatosan tartani tudták, sőt talán a harmadik Halálos fegyver volt a legjobb. Remek húzás volt Joe Pesci és Rene Russo bevonása és a negyedik szintén igazán élvezetes volt.

Esély a folytatásra? Danny Glover már tényleg túl öreg lenne hozzá, Mel Gibson meg jelenleg Hollywood ügyeletes fekete báránya. Pár évvel ezelőtt szóba került, hogy esetleg jöhetne még egy rész, majd kiderült, hogy a két főhős fia állhatna a középpontban. Szerencsére ebből nem lett semmi.

ironeagle

A 80-as évek sok klasszikus akciófilmet kitermelt és akkor még tudtak igen jó vadászgépes alkotásokat gyártani (Top Gun, Tűzróka). Úgy gondolom, hogy a Vasmadarakat is rogyásig nézték egyesek VHS-en. A folytatások nem igazán kellettek volna és a negyedik után belátták, hogy jobb is, ha befejezik a franchise-t.

Esély a folytatásra? Louis Gosset Jr. hála az égnek még köztünk van, de ha akarna is, nem valószínű, hogy ki tudna harcolni egy újabb filmet. De egy rebootot bármely pillanatban bejelenthetnek.

jurassicpark

Csak alig pár percig voltak láthatóak a dinók, de az érdekes téma és a rendező neve, no meg a marketing eladta a Jurassic Parkot. Azonban a harmadik felvonásra már nem igazán voltak annyira érdekesek az őslények és a film visszhangja sem volt megnyerő, sokan elégedetlenül távoztak a moziból. Az elsőhöz képest jelentős bevétel visszaesés volt tapasztalható, de a producerek szerettek volna negyedik részt. Ötletek és írók jöttek-mentek, majd Colin Trevorrow vezényletével elindulhatott a negyedik film forgatása.

Esély a folytatásra? A bevételtől függ.

tokeleteskatona

Akad jó néhány akciófranchise, amely a moziban startolt el, később videón és DVD-n folytatták (pl Behind Enemy Lines). Ilyen Roland Emmerich hollywoodi belépője, a Tökéletes katona, nem is hibázhatott, hiszen a kor két legnagyobb akciósztárja – Jean-Claude Van Damme, Dolph Lundgren – állt a középpontban. Sajnos a sváb Spielberg és a svéd óriás nélkül vágtak bele az újabb filmbe, de emellett igen tré 2. felvonás született. Egy ideig csend honolt a franchise környékén, majd úgy gondolták, hogy megérné folytatni, ha egy Kelet-Európai országban egy-két színhelyén forgatnak pár millióból és visszahozzák Van Damme-ot és Lundgrent. John Hyams eléggé korrekt bunyókat mutatott be, sajnos a negyedik csak az utolsó negyedre pörgött fel.

Esély a folytatásra? Nem tudni róla, de nincs kizárva.

missionimp

Mission: Impossible: A népszerű szériából Tom Cruise főszereplésével készült el a filmváltozat, akkor, amikor elég volt a színész arcát kitenni a plakátra és garantálva volt a 100 millió dolláros bevétel. Sokan csalódtak a John Woo által készített második részben, ám a profit láttán a Paramount engedélyt adott a következő lehetetlen küldetésre. A stúdió a csalódást keltő eredmény miatt – és úgy hírlett, hogy összezördültek Cruise-szal is – egy ideig fontolgatta a negyedik kalandot, sőt még azt is betervezték, hogy Jeremy Renner vegye át az irányítást a csapatban. De a bevétel láttán mindenki megnyugodott, nyáron érkezik az ötödik rész.

Esély a folytatásra? Nem utal semmi Titkos nemzet bukására és megint szép bevétel várható. Ennek fényében miért is ne jönne a hatodik lehetetlen küldetés?

piszkosharry

Clint Eastwood ikonikus karaktere, Piszkos Harry 1971-ben nyomhatta bele 44-es Magnumját a bűnözők képébe. Két folytatás is készült a 70-es években, majd a 80-as visszatapsolták még két alkalommal a rendíthetetlen zsarut. Egyik rész sem nevezhető igazán rossznak, de azért jól tették, hogy 1988 után nem ragaszkodtak a PH 6-hoz.

Esély a folytatásra? „Harry visszavonult, de járókeretével ered a rossz fiúk nyomába.” – viccelődött pár éve Eastwood, amikor megkérdezték, hogy miről szólna a következő darab.

diehard

John McClane nem akarta megváltani a világot, ő csak rossz helyen volt, rossz időben. Szívta is a fogát rendesen, de ha már így alakult, akkor csak leabálja Hans Gruber csapatát. A Die Hard minden idők egyik legjobb karácsonyi filmje, a következő két rész szintén igen népszerű volt. Ám a rajongók már morogtak, miután McClane már negyedjére izzadta és vérezte össze pólóját. A legutóbbi visszatérés egyenesen botrányosra sikeredett.

Esély a folytatásra? A kedvezőtlen kritikák és vélemények ellenére a stúdió szeretné a 6. részt. Tény, hogy ráférne egy méltó visszavonulás McClane-re.

bourne

Robert Ludlum népszerű regényhőse, Jason Bourne a mozikban is megállta a helyét, Paul Greengrass rendező még tudta is fokozni az izgalmakat. Az amnéziás kém egyre több és több részletet derít ki múltjából és mivel nem hagyják nyugodtan élni rendesen odacsap. Matt Damon és Greengrass a harmadik rész után intett búcsút a franchise-nak, de az Universal nem akarta oly könnyen félretenni Bourne-t, ezért összehoztak egy gyenge spin offot.

Esély a folytatásra? A Bourne-hagyaték után a stúdió azt hangoztatta, hogy elégedettek a bevétellel és jöhet egy újabb rész. Időközben kiderült, hogy Greengrass és Damon is meggondolta magát, hajlandóak lennének visszalépdelni a franchise fedélzetére.

bosszúvaágy

Nem szabad Charles Bronsonnal kekeckedni és erre mindenki rájön némi idő elteltével. A Bosszúvágyban felesége halála után önjelölt igazságosztóként járja az utcákat, kicsinálja neje gyilkosát, majd a többi bűnözőt is lelőné. Bronson további bosszúhadjáratokban vett részt, de enyhén szólva is messzire kerültek a 74-es film szellemiségétől. Az 1994-es ötödik rész nagyon nem kellett volna.

Esély a folytatásra? Közeleg a remake.

highlander

A Hegylakó szintén azok közé tartozik, amelyet nem kellett volna folytatni. Amerikában ugyan megbukott, de Európában keblükre ölelték Russell Mulcahy rendezését, a Queen betétdalát pedig még a mai napig szívesen meghallgatja az ember. A folytatással kissé megerőszakolták az első befejezését, de „kit érdekel”, ha van rajta haszon, nem? És jött a következő rész, a következő rész, a következő rész… meg a sorozat.

Esély a folytatásra? Áh, reboot.

starwars

Még George Lucas sem bízott a Star Wars sikerében a bemutató előtt, maga lepődött meg a legjobban, amikor kiderült, hogy mennyire kedvelik az emberek a messzi-messzi galaxisban zajló eseményeket. Mennyi trilógiát akart? Erre Lucas sem tudott egyértelmű magyarázatot adni, volt szó 6 és 9 részről, de azért elkészítette az előzményfilmeket, amelyek szépen hoztak a konyhára, de kevésbé voltak kedveltek.

Esély a folytatásra? Miután a Disney bekebelezte a Lucas birodalmat, egyértelművé tették, hogy lesznek újabb rész. Idén befut Az ébredő Erő, jövőre pedig a spin off és minden éven várható egy-egy Star Wars film.

bond

James Bond évtizedek óta megbízhatóan szolgálja az MI6-et és Őfelségét. Több színész bújhatott a 007-es öltönyébe, rengeteg ügyes-bajos helyzetből húzta ki szeretett országát és persze önmagát, köszönhető rátermettségének és kütyüinek. A Casino Royale-lal gyakorlatilag rebootolták a franchise-t, és a bevételek mutatják, hogy jól tették (A Quantum csendje, Skyfall), hiába fújnak sokan Daniel Craig-re.

Esély a folytatásra? James Bond még jó pár évtizedig szolgálni fogja Őfelségét.

terminator

James Cameron és Arnold Schwarzenegger eléggé pályájuk elején jártak, amikor megcsinálták a Terminatort. VHS-n giganépszerűségre tett szert a történet, Cameron kiharcolta, hogy adjanak 100 milliós költségvetést Az ítélet napjára, és részéről befejezettnek tekintette a franchise-t. De nélküle is folytatták, a harmadik többeknek nem tetszett, a negyedik sokak ellenszenvét vívta ki.

Esély a folytatásra? Ha a Genisys elhasal, valószínűleg jó ideig nem próbálkozik senki egy újabb filmmel.

blackcobra

Még VHS-en nagy szenzáció volt a Fekete Kobra, Fred Williamson játszotta a főszerepet az olasz blaxploitationben. Egy évre rá jött a folytatás, majd gyártottak még kettőt, ha jól rémlik a negyedik főleg az előző felvonásokból összeollózott jelenetekből állt.

Esély a folytatásra? Bátran le merem írni: 0 %

indianajones1

Steven Spielberg és George Lucas alkotta meg Indiana Jones-t, amely nem csak klasszikussá és hivatkozási alappá vált, illetve sokan próbálták másolni, koppintani. Harrison Ford a 80-as években még kétszer vette elő kalapját és csatolta fel ostorát, majd egy ideig pihentették a karaktert. Sok, izgalmas kalandban volt része. A negyedik forgatókönyvén jó néhányan dolgoztak, de csak belevágtak Kristálykoponya királyságába, amely ugyan sikeres lett, de a rajongókat megosztotta.

Esély a folytatásra? Be van tervezve.

orultkuldetes

Őrült küldetés: Sam mestertolvaj, high tech cuccokhoz és jól ért. Kodijack pedig afféle Louis de Funes-hez hasonlító nyomozó. Az Őrült küldetést nem kell komolyan venni. A filmekben kifigurázzák többek között a James Bond-ot, a Mission Impossible sorozatot, a Transformerst de visszaköszön az Indiana Jones is. 1989-ben úgy tűnt, hogy véget ért a franchise, de 1997-ben jött a hatodik teljesen más szereposztással és sztorival.

Esély a folytatásra? Azt mondanám, hogy nem, de nem merem kijelenteni biztosan.

startrek

Kirk kapitány Spockkal az oldalán bejárta a világegyetemet, kalandjaikat sok-sok millió ember követte. Népszerűek voltak a filmek és a sorozat is, majd idővel a Star Trek szereplőgárdája helyett jött egy újabb színészcsapat. Ám a franchise veszített a népszerűségéből, és a Paramount J.J. Abrams-szel egészen ügyesen rebootolta a franchise-t. Mármint az időutazás eléggé jó ötlet volt, de a fanok nagy része hiányolja, hogy kihagyták a mondanivalót, eltűnt a Star Trek szíve-lelke (a folytatásról itt).

Esély a folytatásra? 1000 %

Amiből még születhet negyedik rész.

axelfoley

Sylvester Stallone verziójára nemet mondtak, de mivel nem landolt a kukában, elkészült a Cobra klasszikus. Viszont Jerry Bruckheimer és a stúdió is sikeresen elindított az útján egy akció-vígjátékot Eddie Murphy-vel. A Beverly Hills-i zsaru szintén méltán vált kultfilmmé és a második résszel sem volt nagy gond. De a probléma az volt, hogy a harmadik eléggé erőltetett volt. Egy ideig nem is gondoltak egy esetleges negyedik felvonásra, majd a stúdió úgy érezte, hogy csak meg kellene próbálni. Egy ideig tervezőasztalon pihent a projekt, de inkább egy sorozat mellett döntöttek, amiben Axel Foley fia állt volna a középpontban. A pilot elkészült, de eléggé borzalmas lehetett, mert nem rendelték be az évadot. Helyette inkább újra a Beverly Hills-u zsaru 4.-et próbálják összehozni.

expendables

Egészen jól indult a The Exendables, de Stallone öregszik és felejt. Konkrétan a harmadikra teljesen kiment a fejéből, hogy miért is készítette el az első részt. Nem azért, hogy holmi kigyúrt „nevenincs” fiatalok ugráljanak az akcióhősök mellett. Kifáradt és kifulladt a dolog. Nem jelentették be, hogy nem lesz folytatás, de arról sem esett szó, hogy nem csinálják meg a negyediket. Elvileg lesz sorozat és spin off.

10 komment

 1. Die Hardból mindenképp megnéznék még egy részt. Talàn itt olvastam hogy a Nakatomi plàzàban jàtszodna megint..

  • A Robotzsaruból csak 3 rész volt,. A többi, amit a tékákban volt elérhető az a sorozat epizódjai voltak.

   Az Amerikai nindzsát restellem, hogy kimaradt.

 2. Bevallom, fogalmam sincs, mit keres ezen a listán a Star Wars és a Star Trek, de ha ezek rajta vannak, akkor a Predator szériának is rajta kéne lenni 3 + 2 filmmel. A Jacke Chan féle Rendőrsztorinak meg főleg. (4 rész, plusz egy spin off.)
  A Halálos Fegyver szériának pedig messze a harmadik rész a leggyengébb része.:P
  Amúgy jó kis lista.;)

  • Úgy gondoltam, hogy belefér a kaland-akció kategóriába.:) A Predatoron gondolkodtam, de végül elvetettem, bár belefért volna a listába.
   Szerintem a Halálos fegyvernél a harmadik a legjobb. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *