7

Paul Walker emlékére… Halálos iramban 7.

halaosiramban7

A kritikát TrueMan01 küldte be, köszönet érte.

Az előző részekről: 1., 3., 4., 5., 6.

Kritikámat szeretném először is egy jó hírrel kezdeni: Az akciófilm él! Filmsorozatokban él tovább. Az olyan franchise-okban, mint a Mission:Impossible, a James Bond, vagy éppen a Halálos iramban sorozat. Az (amerikai) akciófilm műfaját a 80-as, 90-es években olyan sztárok, mint Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone vagy Bruce Willis tették naggyá. Ám mikor ők kezdtek kiöregedni, a 2010-es évek beköszöntével egyesek bizony temetni kezdték a műfajt. Ám az akciófilm nem halott, csupán csak mint minden más, jelenleg mozisorozatokban tud sikeres lenni.

futious7pic2
A Halálos iramban-széria filmjei fokozatosan mentek át könnyen emészthető, egy kaptafára épülő akciófilmből trillerszerű akció-látványosságokba. A sorozat első 2-3 része szinte kizárólag az illegális autóversenyzés világában játszódott (a 3. rész pl. teljes egészében a driftelés körül forgott), aztán úgy az 5. rész környékére (a 4.-re visszahozták nem csak Vin Dieselt, de a női főszereplőket is) mintha elkezdtek volna forgatókönyvekből dolgozni az alkotók. Lett a történeteknek eleje, közepe, vége, elkezdtek robbanni a humorbombák, míg az akciójelenetek egyre pörgősebbek, elszálltabbak lettek. Sőt, azt lehet mondani, hogy a 4. résztől kezdve mindegyik etap tartalmazott egy-egy olyan akciófilmes kuriózumot, megoldást, amitől a sorozat filmjei emlékezetessé, igazi látványossággá váltak. Így a nézők folyton azt találgatták: vajon a filmesek mit találnak ki legközelebb?

A Halálos iramban 7. része (Hát igen: más franchise-ok vagy el sem jutnak eddig, vagy már rendesen kipurcannak, Vin Dieselék pedig talán most vannak a csúcson) egy évvel az után veszi fel a cselekmény fonalát, hogy a kegyelmet kapott Dom (Vin Diesel) és Brian (Paul Walker) visszatértek az Államokba. A törvény helyes oldalán kezdenek új életet, mégsem számíthatnak boldog családi életre. Dom nehezen tud újra közel kerülni Lettyhez (Michelle Rodriguez), Brian pedig furcsán érzi magát kertvárosi átlagpolgárként felesége, Mia (Jordana Brewster) oldalán. Tej (Chris Ludacris Bridges) és Roman (Tyrese Gibson) viszont egész jól elvan, olyan életet élnek, amilyenről álmodtak: szórják a pénzt playboyként. Egyikük sem sejti, hogy közeleg a végzet egy hidegvérű, bosszúszomjas brit orgyilkos képében. Deckard Shaw (Jason Statham) Tokióban kezdi ámokfutását Han (Sun Kang) meggyilkolásával.

furious7
A film stílusában ott folytatja, ahol az előzőben abbahagyta; a 6. részben a szereplők már-már szuperképességekre tettek szert: többméteres ugrások, repülések után landolnak sértetlenül, a hatalmas ütések, rúgások meg sem kottyannak nekik. Így amikor a 7. részben meredek hegyoldalról bukdácsolnak le, frontális ütközéseket élnek túl, és szállnak ki ripityára tört autókból sértetlenül, a néző már nem is csodálkozik. A különbség talán annyi, hogy míg az előzőben még poénkodtak is ezen a stíluson (értsd  önirónia), addig itt ezt már teljesen komolyan gondolják, és a sok hajmeresztő mutatvány a figurák macsóságát hangsúlyozza.

A 7. menetben egyébként majd minden korábbi szereplő tiszteletét teszi (kivéve természetesen Sung Kangot és Gal Gadotot), új szereplő viszont Jason Statham és Kurt Russel; utóbbi rendkívül elegáns az összekötő amerikai kormányügynök szerepében, előbbi pedig szokásos arcát hozza ezúttal a főgonosz szerepében.

furious7pic4
Mikor 2013-ban a sorozat egyik főszereplője, Paul Walker autóbalesetben életét vesztette, a filmet gyártó stúdió válaszút elé érkezett. A film forgatását le kellett állítani – egy ideig úgy állt a dolog, hogy a film el sem fog készülni. Végül aztán úgy döntöttek, hogy befejezik a filmet, és Paul Walker karakterével kapcsolatban szerintem a lehető legjobb megoldást választották. Azt hiszem, nem túl nagy spoiler, ha elárulom, hogy Walker nem hal meg a film végén, csak egy egyszerű, de elegáns jelenetsorral kiírják a karakterét a sorozatból.

És hogy lesz-e folytatás? Nem tudni. Én úgy fogalmaznék, hogy lehet, hogy nem kéne. Mint ahogy írtam, ez a sorozat most van a csúcson, innét már lehet, hogy lefelé vezetne az út. Ebből a részből nem sajnálták a nitrót, kicsit túl is adagolták! A film 138 perc hosszú, a túlpörgetettségtől a nézőnek már elvonási tünetei vannak. Másrészről viszont a film kasszasiker lesz, ez teljesen bizonyos. És mint tudjuk, Hollywoodban van az a pénz. De legalább szépen búcsúztak Paul Walkertől.
75 %

imdb:  8,1
rottentomatoes: 82 %

Büdzsé: 250 millió dollár
Eddigi összbevétel: 490 millió dollár

7 komment

 1. A harmadik résznél gondolkodtam el, hogy meddig lehet húzni az autóversenyzést, hogy ne váljon unalmassá. Megoldották. Inkább átmentek őrületes száguldásba-akciókba-bunyókba. Nem igazán értem, hogy az ötödik rész miért jött be annyi embernek. Az utolsó 15-20 perc kiváló, előtte viszont alig akad valami érdemleges. A hosszú tervezgetést végül kukázzák és berongyolnak a bankba.:)

  A hetedik nekem eléggé bejött. Kiszállnak egy összegyűrt, totálkáros kocsiból karcolás nélkül? Nem érdekel, mert az egész úgy ahogy van szórakoztató, nem kötök bele. Ellenben a Die Hard 5-nél már erősen szívtam a fogom ilyen megoldásokon. Halálos a tempó és egymás hegyére dobálják az őrült ötleteket. Kissé számítógépes játékhoz hasonlít, Level 1, Level 2, most átugratsz két épület között, most a nagyvárosban kell kicselezned a rád vadászó gépet, stb…

  Jason Statham jó volt ide,, Kurt Russell felbukkanásának külön örültem, Tony Jaa meg mondjuk üde színfolt, bár azért ha egy thai filmről lenne szó, simán levert volna bárkit:) Carano helyett Rousey bunyózik Rodriguezzel, remek.
  Nekem 80 %

  • Alapvetően egyetértek veled, Koimbra a 7. résszel kapcsolatban, nekem is tetszett a film. Meg ugye a 75 és a 80% között nincs nagy különbség. A Die Hard 5-tel kapcsolatban azonban nekem sokkal drasztikusabb a véleményem. Szerintem az az utóbbi 10 év legrosszabb A kategóriás akciófilmje volt! 🙁

 2. Szerintem kifejezetten gyenge lett ez a 7. rész. Utána újráztam a 4.-et és az 5-öt, hogy legyen friss összehasonlítási alap..a 7-nek már semmi súlya nincs. Olyan, mint egy marvel film. Gépágyúval megsoroznak egy Subarut? Ugyan..röhögve nyomják tovább vele a “hősök”. Az itt a gond, hogy megpróbálnak rátenni egy lapáttal még az előző 3 észre is, de már teljesen elszálltak..a kevesebb néha több. A sztori meg persze senkit nem izgat, bár a film felétől már csak röhögni lehet azon, hogy bárhova megy a csapat, ott a semmiből feltűnik Statham..és ennyiben ki is merül. Többet vártam, sokkal. A final boss fight is fényévekre elmarad az 5. részben látott Diesel vs. Rock bunyótól..ráadásul vagy 10 percre magukra hagyják őket a közepén. Apropó: a film utolsó fél órájához vajh’ Michael Bay segítségét kérték?

 3. Nekem egyértelműen az ötödik a legjobb, sőt az egyetlen a szériában ami igazan tetszett, a többi csak úgy elment. Mint ahogy ez a hetedik, ami csak picivel sikerült jobban mint a gyenge előző rész. Viszon szépen búcsúztak Paul Walkertől, meg is könnyeztem kicsit a végét. Hajszálnyival jobb lett így, mint egy közepes akciófilm… 6,5/10

  • Elolvasva, hogy régen mit írtam róla és akkor nekem is bejött. Mégsem úgy maradt meg, hogy jó lett volna:)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *