0

5+1 ok, amiért érdemes nézni A mandalórit

Már robog A mandalóri (The Mandalorian) harmadik évada az immár nálunk is elérhető Disney+ streaming-csatornán. Az előző évad fináléjától leesett a rajongók álla, nem csoda, hogy tűkön ülve várták, hogy alakul majd Mandó és Baby Yoda sorsa. Sok filmrajongót azonban továbbra is elgondolkodtat, hogy az első élőszereplős Star Wars tévésorozat körüli izgalom, valamint a bezsebelt Emmy-díjak miatt valóban érdemes-e megnézni A mandalórit akkor is, ha nem Star Wars fanok? Most összegyűjtöttünk 5+1 okot, amiért megéri még most felvenni a történet fonalát.

1. Független a korábbi filmektől és sorozatoktól

Ugyan A mandalóri a Star Wars univerzumban játszódik, mégsem kell a franchise rajongójának lennie a nézőnek, anélkül is kifejezetten szórakoztató. Jon Favreau-nak, a sorozat showrunnerének nem titkolt küldetése volt, hogy a tartalom a franchise hardcore rajongói mellett az újonnan érkezőket is megszólítsa. Épp azokat, akik korábban egy epizódot sem láttak a „réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban” zajló eseményekből.

2. Se fénykard, se Skywalker

Ha valakit vonz ez a világ, mégsem kíváncsi a jedik és a sithek viszályára, vagy ezek a szavak semmit nem mondanak neki, akkor ez egy remek belépő lehet a Star Wars univerzumba. A sorozat a peremvilágokban játszódik, az itt élő emberek és különféle lények nem sokat foglalkoznak Darth Vader és Luke Skywalker viszályával. A mandalóriban nincsenek klasszikus fénykardok és jedik, nyoma sincs olcsó CGI trükköknek, mégis érezzük Mandó – vagyis a főszereplő – ruhájának súlyát, ami kihat a mozgására is. A lézerpisztolyok hangja és a pörgős cselekmény pedig a képernyők előtt tartja a nézőket.

3. Akcióban és humorban sincs hiány

A mandalóri nem untat a klasszikus, 50 perces részekkel és a hosszas történetmeséléssel. Az átlagosan 29, de legfeljebb 46 perces epizódokban Mandó kalandjait sallangmentesen kapják a nézők. Az epizódok nagy részében a főhős elmegy A pontból B pontba, a kettő közt harcol és beszélget. Sok mellékszereplővel sem kell bajlódni, a fejvadász közelébe csak az események szempontjából fontos figurák kerülnek. A Star Wars sosem volt híres a viccekről és a poénos beszólásokról, azonban ennek a sorozatnak néha kifejezetten jól is áll a humor, miközben megtartja az egyébként komoly hangnemét.

4. Mandó

A Pedro Pascal alakította mandalóri szinte Clint Eastwood-féle, névtelen karakterként indul, de lassan megismerhetjük személyiségének rétegeit. Nem a hagyományos értelemben vett jófiú, többnyire csak magára figyel és nem rest bepiszkolni a kezét. Láthatjuk azonban lágyabb oldalát is, amikor Baby Yoda (Grogu) karaktere képbe kerül. Egy halandó hős, aki kalandjai során megsérül, kudarcot vall, veszít és ha kell, akkor új képességeket fejleszt ki.

5. Baby Yoda, vagyis A Gyermek

Már csak azért is érdemes megnézni A mandalórit, mert szerepel benne ez az abszurdan szőrös és ráncos, de hihetetlenül imádnivaló kis lény. Az internet szinte azonnal felkapta és el is nevezte Baby Yodának, így őt még az is ismeri, aki soha egy percet sem látott a sorozatból. Történetszála a mandalórié mellett kellően izgalmas és érdekes, és a két főhős között kialakuló viszony az egyik legjobb apa-fiú kapcsolat a sci-fi történetében.

+1. Két évig dolgozott jelmezén a magyar mandalóri

Kézzel varrott bőr kiegészítők, alumínimumból esztergált töltények és 3D nyomtatott technológiával készült páncéldarabok alkotják az egyetlen magyar mandalóri páncélját. Zsikla Gergely mintegy két évet töltött a rendkívül bonyolult jelmez elkészítésével, aminek A mandalóri harmadik évadának premierje alkalmából rendezett vetítésén csodájára jártak a rajongók. A különleges eseményre természetesen Baby Yoda, vagyis Grogu is elkísérte a magányos fejvadászt.

Nemcsak Hollywoodban volt különleges bemutató esemény, a sokak által régóta várt Star Wars sorozat premierjére. A hazai Disney+ közel 90 rajongónak szervezett egy exkluzív vetítést, akik mozivásznon láthatták, hogyan folytatódnak Mandó és Grogu kalandjai. Az esemény előtt az 501-es légió, a Mando Mercs és a Lázadó Légió tagjai, illetve leendő tagjai teremtették meg a hamisítatlan Csillagok háborúja-hangulatot: a Páncélkészítő, Pre Vizsla, Sabine Wren és az ország egyetlen hivatalos Mandója.

Zsikla Gergely gyerekkorában, moziban látta a Csillagok háborúja első részét. Megrögzött Star Wars rajongó és már 10 éve cosplayezik. Különleges páncélján már az első évad alatt elkezdett dolgozni, annyira megtetszett neki Mandó személyisége és a beskar páncél. A rendkívül bonyolult cosplayt a 3D-s nyomtatott elemek, a kézzel varrott bőr kiegészítők, beépített elektronika és az alumíniumból esztergált töltények teszik megszólalásig hasonlóvá az eredetivel. Bár számtalan munkaórát ölt bele, saját bevallása szerint még mindig van mit tökéletesíteni rajta: akárcsak Pedro Pascal, ő is nehezen lát a sisakban és a ruha – bonyolultságából adódóan – nagyon meleg. „Nagy kitartás és türelem kell, hogy egy ilyen jelmezt valóban a megfelelő színvonalon el lehessen készíteni. Az 501-es légió licence kiírása segít, pontosan meghatározza a filmhű cosplay minden apró részletét, hogy aki az alapján dolgozik, a végeredmény a legtökéletesebben hasonlítson a filmes jelmezre” – mesélte Gergely, aki kedvenc Mandó pillanatának a beteg gyerekek látogatását tartja, hiszen ruhájával sikerült mosolyt csalni az arcukra.

Kik azok az 501-esek?

Közel 16.000 aktív taggal 66 országban van jelen az amerikai központ által meghatározott direktívák mentén működő, lelkes rajongókból álló jelmezes önkéntes csoport, akik világszerte rengeteg jótékonysági eseményen vesznek részt. Szoros kapcsolatot ápolnak a Lucasfilm Ltd.-vel és a Disneyvel: sok Star Wars produkcióban nem statiszták, hanem maguk az 501-esek alkotják a birodalmi rohamosztagosokat és egyéb jelmezes karaktereket. A magyar helyőrség, ami 2006-ban alakult, évente körülbelül 100 eseményen vesz részt, melyeknek nagyobb része jótékonysági. „Hosszasan lehetne taglalni, mit jelent 501-es légiósnak lenni, de mindenkinek mást. Az alapjai: összetartás, család, önkéntesség és a Star Wars szeretete. Menő dolog a világ legnagyobb jelmezes csapatához tartozni úgy, hogy mindenhol örömmel fogadnak és közben valami jót is csinálsz. Ez több mint egy hobbi, ez egy életérzés, rengeteg emberi érzelemmel és kapcsolattal. Jelmondatunk: Bad Guys Doing Good.” – vallja Mag Viktor, az 501-es Légió Magyarországi Helyőrség vezetőhelyettese.

A mandalóri harmadik évada Din Djarin és a gyermek, Grogu történetének folytatását meséli el. A nyolc epizódból álló, Emmy-díjas sorozat első epizódja március 1-től érhető el, kizárólag a Disney+-on.

Disney+ Magyarország

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *