3

John Wick: 3. felvonás – Parabellum (John Wick: Chapter 3 – Parabellum)

írta Minime

John Wick ismét akcióban. A 2010-es évek legsikeresebb és leglátványosabb akcióprodukciója immár trilógiává bővült. A főbb szereplők, beleértve a címszereplő Keanu Reeves-t, valamint szinte a teljes stáb visszatért a harmadik epizódra. Chad Stahelski továbbra is rendezőként jegyzi az alkotást, míg Derek Kolstad maradt a forgatókönyv legfőbb mozgatórugója, ám ezúttal társszerzők is beszálltak az alkotói folyamatba. Ahogyan a második felvonásnál, ezúttal is vannak újonnan érkezők, akik több-kevesebb sikerrel illeszthetők bele ebbe az alvilági kirakós akcióorgiába. Mivel az előző két rész felállított egy sztenderdet és az alkotói mag megmaradt, nem is volt igazán kérdéses, milyen lesz a végeredmény, igazából az volt a kérdés, fokozható-e még a fokozhatatlannak tűnő?

A történet rögtön a második fejezet zárása után veszi kezdetét. Egy dolgot már az első rész óta pontosan tudunk, minden tettünknek következményei vannak, és ez ezúttal sincs másképp. Ami viszont újdonság, az nem más, mint hogy a felelősségre vonás köre és mikéntje a szívességek számával egyenes arányban növekszik. John Wick (Reeves) éppen menekül, egy órája van arra, hogy kitaláljon valamit, mielőtt „teljes kiközösítése” a szervezett alvilág keretein belül életbe lép Santino tiltott terepen történt kivégzése miatt. Ugyanakkor a fejére kiírt 14 millió dolláros vérdíj sem kis motivációs erőt jelent a konkurens bérgyilkosoknak. John azonban mindig tartogat némi meglepetést a tarsolyában, és ez ezúttal sincsen másként, mivel a Continental zárva van számára, és nincs senki akiben bízhatna, így kénytelen olyan eszközökhöz és „szövetségesekhez” fordulni a túlélése érdekében, amelyekhez és akikhez sem neki, sem másnak nem igazán érdeke tartozni. Ugyanakkor ahogyan a második részből már tudhatjuk, „szabályok nélkül állatok lennénk”, tehát a kényszer szülte motiváció hatalmas áldozatokra kényszeríti főhősünket. Miután sikerül főhősünket a „töréspontig” hajszolni, kiderül, amit már eddig is tudtunk: John Wick nem sebezhetetlen, de megtörhetetlen, aki a Pokolból is képes kimászni, hogy megvívja harcát, hogy aztán minden korábbinál mélyebb bugyorba látogasson el.

A jól bevált recept ezúttal is kiválóan működik. A történet szinte teljesen lineáris, ahogyan az első résztől kezdve tapasztaljuk, ám az akciószekvenciák kivitelezése és látványvilága ismét erőteljesen emelkedő ívet mutat. Stahelski kaszkadőri múltja iszonyatosan jól jön a filmnek, hiszen a sokat látott szakember immár rendezőként is olyan művészi szintre emeli az akciókat és a nyers, véráztatta erőszakot, amilyenre korábban még nem volt példa. Mintha az előző két rész csak a prelűd lenne az oratóriumunk egyre fokozódó csúcspontjai felé vezető úton. Eközben pedig Kolstad és társai tovább bővítik, színesítik azt az univerzumot, amelyet a korábbi két epizód remekül megalapozott. Vannak természetesen függőben lévő kérdések, banális hülyeségek, amelyekkel az eddigiekben is találkozhattunk, de nyugodt szívvel lépünk túl ezeken, hiszen amellett, hogy konstatáljuk a tényeket, nem mélyülhetünk el bennük, mivel a film azonnal magával ránt valami egészen új szintre emelkedő erőszak-szimfonikus és katartikus leszámolás felé. Borzasztóan jó ötlet volt a történetet részben New Yorkon kívül helyezni, ahogyan a második felvonásban már Róma is igen jól működött. A játékidő picit hosszabb az eddigieknél, de néhány magyarázat, valamint szusszanásnyi szünet igencsak jól jön a nézőknek, mielőtt újra térdig gázolunk a vérben és a tűpontosan koreografált leszámolásokban.

Keanu Reeves gyakorlatilag ismét tökéletes a szerepben, ami számunkra remek, ugyanakkor érthetetlen, más szerepeiben miért nem képes megközelíteni sem azt a szintet és előadásmódot, amit itt igen. Egyértelműen szereti ezt a szerepet és élvezi, amit csinál. Ian McShane (Winston) és Lance Reddick (Charon) azt hozzák, amit korábban is, ám mindkét visszatérő szereplőt új oldaláról is megismerjük a történet végére. Laurence Fishburne a Király szerepében szintén kulcsfontosságú szerepet tölt be. Az újonnan érkezők, Anjelica Houston (Direktor) egy szükséges kellék a történet előrejutásához, azonban Asia Kate Dillon (Ítélethozó) karaktere már jóval összetettebben és kidolgozottabban jelenik meg a történetben. Igazából a Felső Kör ízelítőjeként, aki végrehajtat, közöl és rendelkezik a nevükben. Mark Dacascos (Zero) végre egy a képességeinek és ’90-es években szerzett akciófilmes múltjának megfelelő, megbecsült szerepet kapott, amelyet tisztességesen eljátszik. A főnyeremény ugyanakkor Halle Berry (Sofia), aki gyakorlatilag teljesen egyenrangú felévé válik a főszereplőnek, és kettejük viszonya, valamint ennek kontrasztja a film egyik legjobb része. A kevlármellényes harci kutyák bevetése és mozgatása a vásznon valami fenomenálisan látványos és erőszakos, hatalmas dicséret illeti az idomárokat és az operatőri munkát. A kaszkadőr- és akciójelenetek elképesztően részletgazdagok és mocskosak.

A John Wick 3. – Parabellum ismételten szintet lépett, nem történetvezetésben, nem megújulásban, hanem a bevált recept és módszerek tematikus tökéletesítésével. Mesteri és egyben művészi szintre emelte a gyilkolás vizuális ábrázolását, amit talán senki más nem fog túlszárnyalni, csak egy esetleg későbbiekben érkező negyedik felvonás. Stahelski művészete nem más, mint főhajtás a nyers erőszak előtt, és ahogyan a második rész esetében írtam, maga a film egy vérrel írt szimfónia, amelyet a tökéletes kezek vezényelnek, remek kottából, ütős főhőssel. Ekkor azonban még nem érkezett meg a jelenlegi rész, így ezúttal azt mondanám, jelenleg ez a szimfónia muzsikál a legjobban, és ami eddig volt, az csak a prelúdium: na de elkészül-e valaha a katartikus megugorhatatlan szinten lévő főtétel? Jelenleg úgy tűnik, ez az, de nem vagyok biztos benne, hogy ne lenne feljebb. Idővel kiderül.

3 komment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *