6

John Wick

johnwickposzter

Leírtam már néhányszor és most is le fogom: Sajnos az akciófilm haldoklik, visszaszorították a képregényekből készült látványos hősparádék és a műfaj egykori képviselői kissé ráncosan, de vígan törnek-zúznak valamely Kelet-Európai helyszínen. Összetesszük a kezünket, ha véletlenül érkezik egy tökös akció, amibe nem próbáltak beerőltetni ifjú nyikhajokat. A John Wick sem tűnt többnél egy átlagos B kategóriás lövöldözésnél, pláne, hogy Keanu Reeves neve sem jelenet egyet a garanciával és bizony régen volt már a Holtpont vagy a Féktelenül. Aztán megjött az első előzetes és mi tagadás, eléggé dögösen nézett ki. Majd jött a többi meglepetés, az éltető kritikák és pozitív vélemények. Talán Reeves elhozta nekünk az év legjobb akcióját?

johnwick3

Mielőtt Wick neje elhunyt volna gondoskodott róla, hogy legyen valaki a férfi mellett. Egy aranyos kutyust kap ajándékba a gyászoló férfi, de mielőtt még durván megemelkedne a cukiságfaktor a házban megjelenő orosz maffiózók hidegre teszik az ebet, a meglepődött Wick-et alaposan helybenhagyják, verdáját elveszik. Gyorsan kiderül, hogy a lehető legrosszabb emberrel húztak ujjat. Hamarosan el is mondják, hogy miért nem kellett volna kihúzni a gyufát a gengszterélettől visszavonult férfinál.

Még a Kommandóban egy tiszt közli a tényt, hogy John Matrix felbőszítésével a harmadik világháborúra számít. Nos, itt is kissé összecsinálja magát néhány maffiózó és a helyi orosz keresztapa arra a kérdésre, hogy mennyi emberüket mozgósítsák úgy válaszol, hogy az összeset. Mert Wick bosszút fog állni és eléggé nehezen fogják megakadályozni célja végrehajtásában…már ha egyáltalán meg lehet állítani. Ugyanis egykoron ő volt az aduász, a kőkemény profi végrehajtó.

Az elsőfilmes Chad Stahelski és David Leitch eleddig kaszkadőrként tevékenykedtek, ami nem jelenti feltétlenül azt, hogy tudnak rendezni is. Ám a duó jó előre lefektette, megbeszélte, átrágta, hogy mit akar és mit nem: Fejlövéseket mindenképp, a lelkizés pedig mehet a kukába. John Wick ugyanis nem elégszik meg annyival, hogy kilyuggatta az ellent, egy plusz golyót még elküld a koponya irányába. Ennyi fejlövés láttán még a tapasztalt Call of Duty-n nevelkedett nemzedék is elismerően csettint. Egyúttal a lassításokat is hanyagolják, inkább egy old school véráztatta lövöldözéshez ragaszkodtak. És milyen jól tették.

johnwick2

Sokan megpróbálkoznak valami egyedit és stílusosat bemutatni, egyes produkciókról messziről lerí, hogy izzadságszagú lesz. Viszont a rendezők meg sem kísérlik úgy beállítani filmjüket, mintha ők találták volna fel a spanyolviaszt. Erőlködés nélkül vezénylik le a jeleneteket, nem rángatják kedvükre a kamerát és a humort sem spórolták ki teljesen. A gyászoló revansra vágyó férfi és a többi maffiózón kívül az (al)világba is betekintést nyerünk. Jönnek a takarítók és van bérgyilkosok pihenő, ahol tiltott az üzlet.

Szóval Reeves elhozta az év akciófilmjét? Remek és dinamikus összecsapásokkal tarkított, tökös alkotás lett a John Wick, nincs szégyenkeznivalója. Üdítő élmény volt, 85 %

imdb: 7,8
rottentomatoes:  84 %

Büdzsé: 20 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 39,5 millió dollár
Eddigi összbevétel: 56,7 millió dollár

6 komment

  1. Ez a film, nem repíti vissza az “A” listára, azomban megsüvegelendő a teljesítmény amit nyújtott. Szerintem simán ott van az év filmjei között.

  2. Asszem minden jóérzésű ember berágna, ha bántanák az állatkáját. Meg fogom nézni a filmet.

  3. Baromi jó akciófilm! Végre nem egy PG-13-mas sz@rt erőltetnek ismét a népre. Egy problémám volt csak vele: SPOILER Dafoe-tól egy kicsit többet vártam. Milyen profi bérgyilkos az olyan, aki ilyen könnyen megadja magát? SPOILER VÉGE.
    Remélem lesz folytatás, de nem olyan, mint a Taken-nek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *