6

Élet (Life)

eletmagyarposter

A filmről Koimbra is írt.

A kritikát Mini Me írta. 

A nemzetközi űrállomás hat fős legénysége éppen a Marsról érkező sérült szondát próbálja megszelídíteni, amelyen felbecsülhetetlen értékű minták találhatóak a vörös bolygóról. Miután Rory a vagány amerikai gépész (Ryan Reynolds) sikeresen elkapja az űrben sodródó monstrumot, azonnal el is kezdődik a minták vizsgálata. Hugh (Ariyon Bakare) brit biológus azonosít egy egysejtű életformát az egyik vizsgálata során, amellyel végre bebizonyosodik, hogy nem vagyunk egyedül a világegyetemben. A Földön mindenki ünnepli eme nagyszerű felfedezést, sőt még el is keresztelik a kis idegent, Kelvinnek. A kísérletek és stimulálások hatására az idegen életforma növekedni kezd és magas intelligenciáról tesz tanúbizonyságot. Majd egy malőr következtében kiszabadul az izolált vizsgálati környezetből és kapcsolatba lép a legénységgel, csak nem éppen a legkedvesebb formában…

life1kep

Láttunk már ilyen történetet, szűk környezetben, kevés szereplő, morális dilemmákkal felvértezve próbál megállítani valamit, ami ismeretlen és kiszámíthatatlan. A kulcsszó az, hogy láttunk már ilyet. Sajnos azt kell mondanom, hogy a kivételesen neves szereplőgárda összerántása ellenére sem sikerült az Életnek életet lehelnie önmagába. A film cselekménye a tudományos fantasztikum és horror mezsgyéjén kellene egyensúlyozzon, de sajnos nem teszi. Daniel Espinosa rendező igazából egy lassú tempójú, szinte unalmas produkcióval örvendeztetett meg minket, amely egyáltalán nem ijesztő. Nagyon keveset tudunk meg Kelvinről, ami lehetne természetesen a mozi nagy előnye is, de nem válik be. A film során több óriási logikai buktató is előtérbe kerül. A szereplők túl sokat moralizálnak és nosztalgiáznak, akár egy drámatagozatos csoport és teljesen szürkék sajnos. David (Jake Gyllenhaal) az „embergyűlölő”, magányos orvos, aki szívesebben tölti egész életét az űrállomáson, mintsem hogy a Földön legyen. Miranda (Rebecca Ferguson) a karanténtiszt szerepében folyamatosan aggodalmaskodik és próbál érzelmeket kiváltani, kevés sikerrel. Sho a gépész (Hiroyuki Sanada) és Katerina az űrállomás vezetője (Olga Dihovichnaja) egysíkúak és üresek.

A legnagyobb baj azonban nem a szereplők szürkeségében keresendő, hanem a történetben. A szereplőkön szinte sosem látunk félelmet és valahogy a néző is így van vele. Egyszerűen nem ijedünk meg, nincsenek váratlan helyzetek, nincsenek rémisztő jelenetek, csak langyos csordogálás a vásznon. Nem érezni semmilyen erőt a filmben, pedig minden kéznél volt a rendezőnek, hogy egy jó kis filmet összerakjon, csak éppen egy normális forgatókönyv hiányzott. A Rhett Reese és Paul Wernick írópáros valami egészen elképesztő ötlettől vezérelve írhatták meg ezt a történetet, mert ha sci-fit, akartak volna lehetett volna az, ha horrort, az is lehetett volna, ha drámát, még talán az is, de végül egyik sem jött össze nekik. Ha már valaki az Alien-filmek nyomdokain szeretne járni, akkor úgy érzem másképpen kellett volna ezt a filmet elkészíteni, hiszen az alapszituációból adódóan ott van a potenciál, hogy valami újat és ígéreteset hozzanak össze annak ellenére, hogy a történet kerete nem új. Egészen őszintén a film egyetlen váratlan fordulatát a befejezés jelenti, ez az egyetlen jelenetsor, amelyen talán a nézők többsége meglepődhet, ha addigra még sikerül ébren tartania magát. Bármennyire is szeretnék dicsérő szavakat zengeni erről az alkotásról, sajnos nem tudok. Az Élet sajnos összességében és részleteiben is egy eldrámázott, elcsevegett, misztikusnak és ijesztőnek sem mondható közepes filmecske.

imdb: 7,0

Büdzsé: 58 millió dollár
Eddigi összbevétel: 51 millió dollár

6 komment

  1. Egyetértek. Harmat gyenge lett. Azt a sok fölösleges pofàzàst én sem értettem. Se füle se farka nem volt. Valami nagy dolgot akartak mondani. De mint amikor nagyon erölködsz, hogy kipukkants magadból valamit, de jön vele a fekàlia is. Hàt bocs. 😀 Ez most ilyen hasonlat lett.
    A lény maga frankó volt, meg néha megijedtem. De ennyi. Olyan ostoba karakterek voltak basszus… Atya ég. Csak kb 20 évet késett ez a film, sebaj. Biztos idöbe telt a Marsról idejutnia.

    • Ha 20 évvel előbb készül el akkor se ért volna az idén pont 20 éves Event Horizon közelébe, de még a 22 éve készült Screamers is jobb nála. Ami szerintem nagyon hiányzott belőle, az a felvezetés, meg a szereplők és a lény bemutatása.

  2. jaja a vege az egyetlen ertekelhetö benne , mertek olyat amit sok hasonlo elötte nem . Hogy ezt folytatnäk… hät csak a box office tudja majd pontossan megmondani 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *