4

R.I.P.D. – Szellemzsaruk – írta Mini Me

szellemzsaruk

Jeff Bridges, Ryan Reynolds és Kevin Bacon, ugye milyen jól is indul ez a szituáció? Na pont ilyen rosszul folytatódik. Kár, hogy a nevek újabban nem jelentenek semmit. Adott egy bostoni rendőr, Nick Walker (Reynolds), akiben felébred a lelkiismeret, miután társával Hayes-szel (Bacon) megfújnak egy láda aranyat egy drograzzia során. Feleznek, de főhősünkben angyali kedvese szemeinek bájos csillogása hatására fellobban a lelkiismeret. Azt azonban nem sejtheti, hogy Hayes-nek komolyabb tervei vannak a lopott zsákmánnyal, így egy rajtaütés során szembesülnie kell annak „kapzsiságával” és a kezében tartott gépfegyverből kilőtt sorozattal. Nick ekkor „komoly” spirituális utazásra indul és a Szellemrendőrség mindenesének, Mildrednek (Mary Louise Parker) irodájában találja magát, ahol 100 éves szolgálatot vállal, amellyel kedvezőbb megítélés alá eshet majd a végítélet idején. Feladata pedig nem más, mint a Földön maradt halottak szellemeinek begyűjtése, akik különböző galibákat kavarnak. Társa a szószátyár vadnyugati veterán Roy Pulsipher (Jeff Bridges), akivel kapcsolatuk korántsem tökéletes. Miközben közösen nyomoznak és kerülnek közelebb a megoldás felé, természetesen összecsiszolódásuk elkerülhetetlen. Nick természetesen rajta tartja „mandulavágású” szemét kedvesén és egykori társán, akiben joggal lát többet, mint saját maga szimpla gyilkosát. Ahogyan a történetben haladunk előkerül a romantikus szál, megleljük a főgonoszt és „elképesztően félelmetes” végső tervét, kapunk néhány tényleg vicces beszólást Roytól és majdnem elalszunk az egészen.

0ripd2

Robert Schwentke rendezése nem lett más, mint egy borzalmasan lapos M.I.B. utánzat. Komolyan meglepett vele, hiszen előző munkája, a Red első része számomra az akkori kínálat legkellemesebb csalódása volt. Ezzel szemben a Szellemzsaruk a legkellemetlenebb lett. Borzalmasan gyenge sztorija van a filmnek, a színészek fabatkát sem érnek, kivéve Bridges fanyar humorát, amely eredeti nyelven a jellegzetes cowboy-akcentussal még inkább hatásos. Reynolds a főhős bőrében, kivéve amikor nem saját reinkarnációjaként látjuk egy öreg kínai fickó alakjában, borzasztó sótlan. Néz a boci szemeivel, lövöldöz, aggódik életben maradt neje biztonságáért és dacosan igyekszik kideríteni Hayes motivációját. Az egész szerepben borzasztó enervált és langyos. Jeff Bridges nem értem mit keres ebben a filmben, de jó hogy benne van. Ha nem lenne és nem beszélne annyit, ezt a filmet a kutya sem nézné meg a fanatikusok és a végstádiumú kockák kivételével. Rendben, nem egy Tökis alakítás, sőt nem is egy Otis Blake-es, de neki legalább ez is jól állt. Kevin Bacon, nagyon gonosz. Annyira, hogy két ásítás között elgondolkodunk vajon mikor is tesz valami emlékezeteset a vásznon. De nem találunk ilyet. Mary-Louise Parker gyakorlatilag csak mellékszerepel, amikor a vásznon van megmosolyogjuk aranyos „diáklányos” ruciját, majd villámgyorsan elfelejtjük, hogy láttuk, miután a következő jelenetre váltunk. De azért incselkedése és furcsa flörtjei Roy-jal megmaradhatnak pozitívumként a filmből.

0ripd1

A látvány egyáltalán nem nyűgözött le, semmivel nem jobb és eredetibb, mint bármelyik MIB film legrosszabb látványelemei. A történet maga kiaknázatlan, de mégsem emiatt érzünk majd ürességet, hanem a remek nevekből álló szereplőgárda töketlen semmilyensége miatt. A Szellemzsaruk egyszerűen egy rossz film, aminek nem kéne ilyennek lennie. Egy részletesebb, motiváltabb forgatókönyvvel, egy akarattal teli szereplőgárdával, akár még jó film is lehetne. Nem szeretném osztályozni vagy százalékolni a látottakat, de annyit érdemesnek tartok megemlíteni, hogy a végére teljesen hülyének érzi magát az ember, ami azért remek dolog, mert elnyomja vele elégedetlenségét és feltüremkedő „bosszúvágyát” a készítők teljes csapatának irányában.

imdb: 5,5

rottentomatoes: 12 %

Büdzsé: 130 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 31,9 millió dollár
Eddigi összbevétel: 50,3 millió dollár

ripd1

ripd2

ripd3

ripd4

ripd5

ripd6

4 komment

  1. Tökéletesen egyet értek. Nekem is hasonló volt a benyomásom amikkor kijöttem a moziból. Csak azt bánom hogy a mozigépész a véletlenül a vetítőben hagyott Nagyfiúk 2-t kicserélte erre. 🙂

  2. Borzasztóan rossz film. Engem még hidegen is hagyna, hogy a MIB -re hajaz, de üres az egész, úgy ahogy van. Anno a MIB 1 nem csupán a látvány miatt, hanem a színészek játéka miatt is szuper volt. Wil Smith mindig beszólt fapofával valami olyat, amin szakadtam a röhögéstől. Itt ilyesmire egyáltalán nem lehet számítani. Reynolds egy büdös szót nem szól, azonnal “Szellemzsaru” lesz. Fapofával reagál mindenre, mintha már évek óta űzné ezt a melót és úgy viselkedik a társával, mintha régóta társak lennének. A két MIB főhős összecsiszolódásának tanúi lehettünk. Hát itt nincs ilyen. Nincsenek váratlan poénok, nincsenek meglepetésszerűen előbukkanó ellenfelek, sőt még az egész szörny dolgot sem magyarázzák el, pedig igencsak szájbarágnak manapság mindent a filmekben. Legalább azt bemutathatták volna, hogy a Bacon -félék hogy a búbánatban nem kerülnek a túlvilágra és látják őket továbbra is az emberek.

  3. “Kár, hogy a nevek újabban nem jelentenek semmit.”
    Ezzel vitatkoznék. Egy Ryan Reynolds név megjelenése a stáblistán egyértelműen fosfilmet takar.

  4. Összecsapott! Nincs rendesen kibontva, a szereplők csak úgy végigszaladnak a filmen, de hiába minden, mert nem lehet élvezni. Pedig rohadt jó az ötlet, pláne, hogy Reynolds visszatért karaktere egy öreg kínai fószer, aki banánnal lövöldözik:D Megvolt benne a potenciál, de full üres az egész.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *