10

Spring Breakers – Csajok szabadon (2012)

A kritikát Atkakukac1989 küldte be.

csajokszabadon

Majdnem remekmű.

Harmony Korine elvitt minket egy olyan utazásra, mely csak a vágyálmainkban él. Lehet, hogy nem mindenki ilyen világról ábrándozik, de biztos vagyok benne, hogy titkon sokan eljátszanak a gondolattal, de jó is lenne átélni valami hasonlót.

A történet szerint 4 főiskolás lány a tavaszi szünetben a pangás és a szürke hétköznapok helyett Floridában tölti a nyarat. Sajnos sok pénz nincsen a zsebükben, ezért radikális lépésre szánják el magukat és kirabolnak egy út melletti étkezdét. Innen veszi kezdetét a őrült menet, de annyira markáns és összetett szinten, hogy arra senki nem gondolna.

Legszebb az egészben, hogy a rendező a saját fegyverével nyírja ki ezt az egész „amerikai álmot”. Megmutatja, hogy a hőn áhított életért nagy árat kell fizetni, a kiüresedett otthoni légkört felváltja a partyzás és füvezés (meg természetesen a különféle drogok fogyasztása), de azzal is számolni kell, hogy ebben a világban semmit nem adnak ingyen. A lányok egy mámoros és rendkívül intenzív buli után a sittre kerülnek, de jön a megmentő és minden folytatódik tovább, ahogy eddig.. Természetesen nem a Szentlélek jött el értük, hanem Alien (James Franco kivételes alakításában) a helyi gengszterfőnök, egy igazi gizda milliomos, aki pénzben és drogban méri a mindennapok értékét. Ő az a karakter, aki bár íratlan szabályok szerint él, mégis jobban betartja azokat, mint aki kívülről fújja a Ptk.-t.

Az a csodálatos Alien (mekkora jó név, nem?) egész lényében, hogy bár teljesen a mának él, de legbelül tudja, hogy ugyanolyan üres az élete, mintha egy unalmas kisvárosban farmer lenne, aki csak a holnapnak él. A rendező mindazon formai és tartalmi elemekkel felruházza, mely egy igazi maffiózó kelléktárában nélkülözhetetlen. Például a kedvenc filmje De Palma Sebhelyesarcú című remeke. (Ez nem lenne baj, de ez is egy fricska Korine részéről, hiszen Tony Montana a világ egyik legnagyobb vesztese). Rendelkezik annyi pénzzel, hogy lepedő helyett ezzel teríti be az ágyát és nem is számolja már mennyi lóvéja van, hanem kötegekben „gyűjti”. Szép fegyvertárral is rendelkezik, amelyből 1-2 (a film egyik legerősebb jelenetében) a lányok jóvoltából a szájában köt ki. A legjobb az egészben az, hogy látod a csajokon, hogy annyira nem törődnek ők sem a holnappal, hogy a pillanat hevében ott és akkor bármi történhet…

spring-breakers-picture04-e1376856551870

Miért is hiszik ezt? Mert Alien ezt ígérte nekik, hogy ez a tavasz szünet sosem múlik el. Az örökkévalóságban repül tovább és a jelen pillanatot konzerválja. De ki ez a 4 lány? Természetesen a rendező nem bízta a véletlenre a főszereplők kiválasztását. Ketten közülük Disney-hercegnők voltak Vanessa Hudgens (High School Musical) és Selena Gomez (Varázslók a Waverly helyről sorozat), illetve ott van még Ashley Benson és a rendező neje, Rachel Korine. Itt tulajdonképpen elvesztik a szüzességüket. Mocskosak és rendszer ellen lázadók lesznek. Ők négyen a mozgatórugói az egész sztorinak, kelléktáruk a Barbie-rózsaszín maszk, a falatnyi bikinik a film egész játékidejében (különböző színekben természetesen), és az a vadság amely egész lényükből fakad, aminek segítségével a gyermeki ártatlanság maszkja mögé bújva a brutális erőszaktól sem riadnak vissza.

spring-breakers-30

Nem azért teszik mindezt, mert ezt tanulták, hanem azért, mert nem tudnak magukkal mit kezdeni, mint a mai fiatal generáció elveszett lelkei. Impulzív hatásokkal és a határok feszegetésével keresik a teljes életet, miközben odabent tombol a kongó üresség. Félelmetes látlelet ez a rendező részéről, melynek nem kevés hányadát kényelmetlenül nézzük a filmben, mert zavar. Kínos róla beszélni. Azonban minden tekintetben ez volt a cél, hogy a tabukat és a kimondatlan dolgokat olyan expresszív látványvilágba ágyazva csomagolva mutassa meg, mely a képlet része. Úgy bomlassza fel a csillogó álmokat, hogy az a saját eszközeitől essen darabokra.

 

Ha pedig már a látványvilágot említettük, akkor legfőképpen itt kell megemelnünk a kalapunkat. Hiszen annyira egyedi és színes, már-már eufórikus képi világgal bír a film. Benoit Debie (Visszafordíthatatlan) már a vágóképek szintjén is többlettartalommal volt képes megtölteni a mozi minden egyes másodpercét. Persze nem kell megijedni, hogy valami filozofálgatós, művészfilmes zűrzavart kapunk bulifilm címke alatt, de Harmony Korine műve messzemenően többet rejt, mint amit akár az előzetes ígér, de azt is maximálisan hozza. Így egy-egy party előtt is kiváló néznivaló alapanyag lehet majd dvd-n. Mindjárt a nyitójelenet rászolgál erre, amikor a Skrillex zenéjére lassítva az arcunkba tolják a meztelen női testek tömegét. Ki gondolta volna, hogy innen eljutunk majd valami sokkal tartalmasabb felé.

spring-breakers-james-franco-kevin-federline-spring-breakers-10

Így a Spring Breakers – Csajok szabadon egy olyan vizuális utazás, mely sokak gyomrát megfekszi majd, egyes pillanatai kellemetlenül érintenek, de a hatás nem marad el. Aki pedig nemcsak a felszínt kapargatva észreveszi a mélyen rejlő értékeket is, az utóbbi évek egyik legegyedibb filmélményével lesz gazdagabb.

Ui.: Britney Spears nótáknak soha nem volt ennyire erős létjogosultsága.

90%

imdb: 6,5

rottentomatoes: 65 %

Büdzsé: 5 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 13,9 millió dollár
Eddigi összbevétel: 25,4 millió dollár

 

spring-breakers-786904

10 komment

 1. Érdekes film volt, az biztos. Én mondjuk az elején kicsit unatkoztam egy-két résznél, de összességében jó volt.

 2. Ez a film mocsokszar. Teljesen felesleges jelenetekkel teletűzdelt, művészieskedő hulladék ami próbálja elhitetni a nézővel, hogy közölni is próbál valamit. A négy csajból maximum Gomezt lehetne kiemelni, őt ismerjük meg, ő kap valami karaktert, de persze a film felénél eltűnik mintha ott sem lett volna. A maradék háromnál még a hupikék törpikék is árnyaltabb karakterek, semmi egyediséget sem kaptak. A történet annyi sebből vérzik, hogy az már nekem fáj. Ami még elég érdekes, hogy az egész olyan mintha egy harminc perces képanyagból vágtak volna össze másfél órát.

  Aki teheti kerülje messziről. Én meg még fizettem is érte…

  • Ahogy írtam, sokak gyomrát megfekszi majd. Úgy látszik a tiédet sikerült. Ezzel semmi baj nincsen, nehéz mindenki nézőnek a kedvére tenni. Amúgy, ha ez vigasztal kicsit én is fizettem érte.

   • Nem vigasztal, de annak örülök, hogy legalább te jól jártál vele. A gyomrom tényleg nem vette be, de ennek okai vannak, például, hogy egy átlag Schwarzenegger film több karakterfejlődéssel, történettel és logikával operál. Tényleg csak azért nem mentem ki a moziból, hogy hátha jön egy jelenet ami átértékeli az egészet, de nem, nem jött.

    Egyébként ha tetszett ajánlom figyelmedbe a Skins című sorozatot ami tulajdonképpen ugyanezt a témát járja körbe csak sokkal színvonalasabb módon.

    • Köszi a tippet! Már egyszer valaki ajánlta az a sorozatot, de már szinte el is felejtettem. Most már muszáj lesz megnéznem. 😀

 3. Felemás érzéseim vannak. Úgy indul, mint egy bulifilm, az eleje akár egy klip is lehetne. De valahogy nem akar történni semmi és azt sem tudom mondani, hogy nem történt semmi.:D
  Tuti, hogy vannak olyanok, akik átélték a filmben látottakat és serényen bólogatnak, másvalaki számára meg katyvasz az egész.

  • Hasonlóan érzem én is. A film kacsingat a nézőre, hogy tudod, itt van a nagy mondanivaló elrejtve, de nem találni semmit. Marad az audiovizuális meg szó szerinti orgia. Testvérfilmjével, a Bling Ringgel összehasonlítva vadabb, provokatívabb, de üres, teljesen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *