1

Batman: A kezdet kezdete (2011)

írta Nikodémus

2016-10-batman-year-one-1

Épp öt éve, 2011. október 18-án debütált az animációs film a Comic Conon.

“Ladies. Gentlemen. You have eaten well.”

Nincs ennél szokatlanabb, s egyben félelmetesebb beköszönőmondat, mely egy képregényhős szájából valaha elhangozhat. Az idézett szavak ráadásul az egyik legikonikusabb karakter, Batman ajkait hagyják el, s méltóak Frank Miller és David Mazzucchelli hatalmas vállalásához, amit 1987-ben magukra vettek. A köpenyes igazságosztó bronzkori kalandjai ugyanis épp véget értek egy Crisis on Infinite Earths minisorozat után, s a DC Comic seregnyi hősének kellett hirtelen új kezdetet rajzolni. Az író-rajzoló páros remekül, mi több, kiemelkedően oldotta meg feladatát, A Batman: Year One képregény pedig bevonult a graphic novel örök panteonjába a Dark Knight Returns mellé, s azóta is minden modern Batman-sztori ihletője és kiindulópontja.

2016-10-batman-year-one-2

Sam Liu és Lauren Montgomery tehát komoly feladatot vállaltak magukra a legendás képregény adaptálásakor, s becsületükre legyen mondva, remek munkát végeztek. A Warner Animation is nagy kockázatot vállalt a projekttel: annyi középszerű képregény után egy legendát vettek célba, és az elbaltázás esélye bizony nem volt kicsi. A Year One öt évvel ezelőtt elkészült animációs átültetése szerencsére jól sikerült, habár nem ér fel teljesen a forrásműhöz. Viszont amellett, hogy kockáról kockára követi annak beállításait, akaratlanul átveszi annak sajátos hangsúlyozását is. A Year One ugyanis nem Batman és Gordon duójáról szól, az illúziótlan rendőrfelügyelő sokkal inkább előtérbe van állítva, mint a szülei halála után helyét kereső Bruce Wayne, majd kisebb-nagyobb rajtaütésekkel próbálkozó alteregója.

2016-10-batman-year-one-3

Főszereplőink ugyanazon a napon érkeznek meg Gotham városába. Egyikül luxusgépen, 12 évnyi távollét után, másikuk vonaton, megsejtve, micsoda élet vár rá. Hőseink ugyanis egy mocskos, korrupciótól bűzlő, remény nélküli nagyvárosba érkeznek. A kikent-kifent, változatos elmeroggyantságokkal küzdő maskarás gonoszok helyett ma már egyértelműnek tűnik ez a megközelítés, ám Miller idejében vaskos újdonság volt: Gotham-ben nem őrült farsangi bál, hanem kábszerháború és maffiauralom dúl. A fakó színekkel, komótosan építkező történet fantasztikus letisztultságát sikerült átültetni a képernyőre, s Gordon (Brian Cranston) csendes tépelődése mellett Wayne (Ben McKenzie) útkeresése is meg-megvillan egy-egy jelenetben. Apró utalásokat kapunk karaktereink lelkivilágának érzékeltetésére, Liu és Montgomery jó ízléssel vált snittet, cselekményszálat és dialógot, s ahol kell, felpörgeti az eseményeket.

2016-10-batman-year-one-4

Filmzene csak bizonyos pillanatokban hangzik fel, s hőseink belső monológjai sem tűnnek szokatlannak. Megannyi lúdbőrös hangulatú jelenet – pl. a denevér ablakon való berepülése, Batman első hangosan kimondott szavai, fogócska a régi bérházban – mellett sikerül félig-meddig külső szemmel bemutatni a formálódó Batman-mítoszt: köpenyesünk akcióiról kezdetben csupán tévéhíradókból, rémült áldozatok beszámolóiból vagy a lelkendező tömeg éljenzéséből tudunk meg valamit, s Gordon sem tudja, hogyan viszonyuljon hozzá. Az ő morális bolyongása adja a sztori gerincét, Selina (Eliza Dushku) és Harvey Dent (Robin Atkin Downes)  szerepeltetése a filmben azonban erőltetettnek tűnik. Szintén megmosolyogtató a minden második jelenet elején újra és újra kiírt dátumjelzés: ami működik a képregénylapokon, nem biztos, hogy nyerő a képernyőn.

2016-10-batman-year-one-5

Izgalmas figyelni, ahogy Miller finoman megtükrözteti főalakjait: Gordonnak bizonyos értelemben mocsokba kell nyúlnia, hogy tiszta maradhasson (lásd Flass helybenhagyását), Wayne pedig kínosan vigyáz az emberölés tilalmára (pl. kamasz-srácok leckéztetése, két rendőr kimentése), s lassan megtanulja, hogy ha nem vigyáz, könnyen ráfaraghat (“Amatőr. Mázlista amatőr.” – dohog magában egyik első bevetése után). A Year One számba veszi a szuperhőslét realitás-állította korlátait is: Batmant itt kelepcébe csalják, körbezárják, mindentudó kütyüjeit elveszti, s ha kell, rögtönözve választott közlekedési eszközön menekül a túlerő elől. Christopher Nolan Sötét Lovag-trilógiájának később fontos alapelemei lesznek ezek a momentumok (többek között néhány karakter-átvétel mellett), a Year One azonban Tim Burton Batman-víziójára is jókora hatással volt (sőt, Darren Aronofsky képregényhű megfilmesítésen is dolgozott 2000 körül), a Warner Animation pedig ezzel az adaptációval nyitotta meg nehézsúlyú(nak szánt) Batman-filmjeinek sorát, mely aztán legalább egyetlen (pontosabban kettő) gyémántragyogású remekművet mindenképp szült: Dark Knight Returns-t.

Hiába, a Year One jó kezdet, minden szempontból.

2016-10-batman-year-one-6

Egy komment

  1. He, épp a minap vettem én is elő.
    Engem kicsit zavart, hogy nem adja vissza azt a rengeteg belső monológot ami a képregényben is volt, de ez mondjuk igaz az összes adaptációjukra… de összeségében nagyon jó kis cuccot rittyentettek össze, pedig eleinte nem csíptem a sztorit, vagyis, hogy Gordon sokkal többet szerepelt, inkább volt ez egy Gordon első év 😀

    Az meg mekkora poén, hogy Ben McKenzie meg most éppen a fiatal Gordont játssza a sorozatban 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *