2

30 éves A légy

legy130 évvel ezelőtt mutatták be A légy horrort. Azon kevés remake közé tartozik, amely nem csak klasszikussá vált, de inkább az új változat ugrik be mindenkinek, mint a régi film. David Cronenberg alkotását mesterműnek tartják, nem hiába. Ejtsünk pár szót a produkcióról.

A történet

Seth Brundle teleportációs berendezésen dolgozik, hamarosan elkészül a munkával. Viszont egy élőlényen is kipróbálná a gépet, és úgy dönt, hogy saját magán végzi el a tesztet. Csakhogy a folyamat során egy légy is berepül a gépbe, és a férfi genetikai állománya összekeveredik vele. Hamarosan szörnyű változásokat kezd észrevenni magán.

Előkészületek

legy2A 80-as évek elején Kip Ohman producer Charled Edward Pogue forgatókönyvírót A lény klasszikus remake-jének ötletével kereste fel. Pogue kezdetnek elolvasta George Langelaan novelláját, amiből az alkotás készült, majd megnézte a régi filmet, és bevonta Stuart Cornfeldet is a tervbe. Bekopogtak a Fox stúdióhoz, ahol tetszetősnek találták a prezentációjukat. Úgy vélték, hogy inkább az átalakulásra kellene fókuszálni. Megírták a történetet, de a fejeseknek olyannyira nem jött be, hogy ki is szálltak az új verzió mögül. De abba belementek, hogy forgalmazzák a filmet, azonban pénzt egyáltalán nem akartak beleölni a horrorba.

Mel Brooks színre lépése hozott némi lendületet. Cornfeld megmutatta a szkriptet Brooksnak, aki arra ösztökélte, hogy dolgozzon még rajta. Pogue ennél a pontnál került ki a képből. Walon Green vállalta, hogy kipofozza a sztorit, de nem voltak megelégedve vele, és mégis visszahozták Pogue-ot. Eközben keresték a megfelelő rendezőt is. David Cronenbergnél próbálkoztak, aki akkoriban Az emlékmást próbálta tető alá hozni, és abszolút nem ért rá. Így a rövidfilmes Robert Biermannel ültek tárgyalóasztalhoz, megállapodtak a részletekben, aláírták a szerződést. Azonban a direktor lánya Dél-Afrikában baleset következtében elhunyt. Bierman családjához sietett, Brooksék vártak rá egy hónapot, de ezt követően sem érezte úgy magát, hogy tudna dolgozni. Újabb három hónap telt el, de Bierman továbbra sem szedte össze magát. Brooks nem kötötte az ebet a karóhoz, és inkább felbontotta a szerződést. Ekkor Cronenberg már nem volt részese Az emlékmásnak, újra felvették vele a kapcsolatot, és belement, hogy levezényelje a filmet, de csak akkor, ha átírhatja a forgatókönyvet.

Az eredeti és az átírt szkript

legy3Geoff és Barbara Powell boldog házasságban élnek. A férfi nagyszerű tudós, teleportációs berendezésen dolgozik, viszont kollégájának, De Wittnek és barátjának, Chandlernek nem akar részletesen beszámolni a kísérletről. DeWitt ennek nem igazán örül, és azzal fenyegeti, hogy nem támogatja tovább, ha nem avatja be. Néhány sikertelen teszt után végre tárgyakat és élő szöveteket is át tudjanak teleportálni egyik helyről a másikra. Amikor Geoff saját magán is ki akarja próbálni a berendezést, egy légy repül be a készülékbe. A tudós hamarosan úgy érzi, hogy emberfeletti erőre tett szert, ám sajnos lassacskán a testén változásokat észlel, és elindul az átalakulás. Elveszíti testrészeit, képes lesz falra mászni, és ehhez hasonlók. Barb rémülten veszi észre, hogy terhes lett, de nem biztos benne, hogy a teleportáció előtt vagy után fogant meg a gyerek. Chandler rájön, hogy létezik a teleport, megmutatja DeWittnek, és egy macskát szeretnének átvinni egyik helyről a másikra, de előkerülnek a korábban tesztelt majom atomjai és egy rettenetes majommacskalény lép elő a készülékből, amelyet agyonütnek. Ennek ellenére DeWitt pénzszerzési lehetőséget lát a dologban. Geoff időközben nagyjából már teljesen átalakult, és beszélni sem tud. Elmegy DeWitt irodájába, ahol megöli és megeszi őt, majd az egyik teleportációs berendezésbe zárja magát. Barb megérkezik, megöli őt, és megsemmisíti a gépezetet. A végén a nő álmában egy gigantikus kukacnak ad életet, de miután felébred, láthatjuk, hogy egészséges fiút szült.

Cronenberg ugyan megtartotta az alapsztorit és a mutációt, de a karaktereket alaposan átírta, és egyetlen dialógust sem tartott meg, sőt DeWittet és Chandlert összeolvasztotta egy személlyé, belőlük lett Stathis Borans. Természetesen a rá jellemző szexualitás, biohorror, metaforák sem maradtak ki a cselekményből. A főhőst Seth Brundle-nek nevezte át, és azon volt, hogy minél tovább képes legyen a figura beszélni, artikulálni. Külön figyelmet fordított a kísérlet utáni korai személyiségváltozásra, a transzformáció pedig kulcsfontossággal bírt számára. Cronenbergnél már inkább egy hatalmas légyre hasonlított a főszereplő, mint egy emberlégyre.

A majommacska szintén megmaradt, legalábbis a szkriptben benne volt. Ezt a jelenetet akkor láthattuk volna, amikor Brundle kétségbeesésében megpróbálja kitalálni, hogy miképp tudná visszaalakítani önmagát. Pogue változatában Geoff egy sikátorban kicsinál egy nőt, Cronenbergnél ez már úgy nézett ki, hogy savas köpetet ereszt rá, bár ezt végül kihagyták. A film is másképpen ér véget.

Help Me promóciós dal

Bryan Ferryt kérték fel, hogy írjon promóciós dalt a filmhez. A Help Me klipben látható néhány jelenet a filmből. Habár Cronenbergnek tetszett a szerzemény, de úgy érezte, hogy mégsem passzol az alkotáshoz. Brooks és Cornfeld azt szerették volna, ha a dal felcsendülne a stáblista alatt, de miután Cronenberg megmutatta nekik, rájöttek, hogy tényleg nem illene oda. Végül csak hallható lett Ferry dala, Brundle és Marky bárjelenetében, a háttérben, de a soundtrackre nem került rá.

Az effektek, az átalakulás

legy4Az Oscar-díjas Chris Walas három hónap alatt alkotta meg a Brundle-légy lényt. Először a teremtményt hozták létre, és csak ezt követően alkották meg az átalakulás különféle fázisait. Cronenberg elképzelése az volt, hogy a transzformáció az öregedés metaforája legyen, így ehhez igazodtak. Brundle elveszíti haját, fogait, körmeit, és a bőre is alaposan átalakul. Sőt, a végén csúnyán eldeformálódik, és aszimmetrikus lesz a teste. Többféle változatot teszteltek, míg eldöntötték, hogy mi legyen a filmben.

Az átalakulást hét fázisra bontották le, Jeff Goldblum így rengeteg időt töltött a sminkesek társaságában.

Az első és második fázis: kicsiny, kiütésszerű bőrelszíneződések, majd az arcon is láthatóak lesznek sebek, a hátán is megjelennek a lényszőrszálak.

A harmadik és negyedik A fázisnál már apránként protéziseket raktak fel Goldblum arcára, karjára, lábára és testére. Parókát kapott, kopaszodó foltokkal, görbülő fogakat.

A negyedik B fázist kihagyták a filmből, a majommacska résznél volt látható, itt már Goldblum habszivacsszerű öltözetet húzott fel, és itt a főszereplő már nem visel ruhát.

Az ötödik pontnál már teljes egészében fel kellett húzni a megalkotott göncöt, ahol eléggé sok deformációt lehetett látni. Goldblum torzítólencséket kapott, így a szeme sokkal nagyobb tűnt.

A hatodiknál a stáb már egyszerűen csak űrbogárnak nevezte a Brundle-legyet, drótokkal és rudakkal irányított bábokat mozgattak.

És végül az utolsó, a hetes fázis: itt az átalakulás már teljesen befejeződött, és teljes egészében látható a címszereplő.

Bevétel

A kritikák éltették Goldblum alakítását és az effekteket. A közönség is vevő volt a filmre, számukra a tragikus love story és maga a lény volt nagy hatással. 7 millió dollár folyt be az első hétvégén, a Fegyvere van, veszélyes vígjátékkal és Az embervadász thrillerrel nézett szembe. A légy 40 millió dollárt kasszírozott, amely Cronenberg egyik legtöbbet elért bevétele is egyben. Nálunk egyébként 3 év késéssel, 1989. augusztus 24-én mutatták be.

A folytatások

fly2Az eredeti, 1958-as film két folytatást kapott. Cronenberg azt mondta, hogy filmjeinek konkrét, lezárt vége van, és nem is gondolkodott el soha, hogy további részeket gyártson. Így az 1989-es A légy 2-ből ki is maradt, amelyet Chris Walas vezényelt le. 2015-ben az IDW kiadott egy 5 részes minisorozatot The Fly: Outbreak címmel, amely a második film után játszódik, és Brundle fia, Martin áll a középpontban. Megpróbálja meggyógyítani Anton Bartokot, de ennek következtében transzgénikus járványt szabadít el.

 Más elgondolások

Az 1990-es években Geena Davis lehetett volna az egy alternatív folytatás főszereplője, amit az akkori férje, Renny Harlin vezényelt volna le. A Flies forgatókönyvét Richard Jefferies írta. Ebben a sztoriban Veronica ikerfiúknak ad életet. 2003-ban jelentették be, hogy Todd Lincoln lesz a rendezője a Fox Searchlightnál formálódó remake-nek. 2006-ban akarták bemutatni, de ebből nem lett semmi.

2009-ben reppent fel a pletyka, hogy Cronenberg is azon gondolkodik, hogy csinál egy remake-et. 2011-ben a direktor egy interjúban elárulta, hogy afféle folytatást szeretne összehozni, de arra vár, hogy a Fox is rábólintson. Aztán az Empire-nek 2012-ben úgy nyilatkozott, hogy ügynöke kiderítette, hogy a stúdió mással akarja elvégeztetni a munkát, és eszükbe sem jutott szólni Cronenbergnek. Kiderült, hogy még régen Mel Brooksnak vázolta elgondolását egy folytatással kapcsolatban, de nem voltak azonos hullámhosszon. És ezt most előadta a Foxnál is, ahol megkérték, hogy öntse forgatókönyv formába az ötletét, de valamiért nem lett semmi a filmből, de a direktor leszögezte, hogy nem is igazán folytatásról van szó, remake-ről pedig pláne nem. 2012-ben még megemlítette, hogy szerinte az a gond, hogy nem tudnák alacsony büdzséből létrehozni a filmet.

Karrierek

legy5Cronenbreg nem az a rendező, akinek munkáiért tömegek rajonganak. Kissé elvont, morbid műveket adott ki kezei közül, a testhorror koronázatlan királya, akit mindig is foglalkoztatott karaktereinek lelkiállapota, gondolkodásuk, és egyes helyzeteket mindig valamiféle metaforaként állított be.

Korai filmjei jó kritikákat és véleményeket gyűjtöttek be. A Meztelen ebéd, az eXistenZ vagy a Karambol után 2005 környékén a szélesebb közönséghez is elért az Erőszakos múlttal és Eastern Promiseszel. De a Cosmopolis vagy a Térkép a csillagokhoz már követőinek sem tetszett igazán.

goldblumdavisGoldblum pályafutása során ellavírozgatott a műfajok között, kisebb és nagyobb költségvetésű filmeket egyaránt bevállalt. 1988-ban A földi lányok csábítók sci-fi vígjátékban ismét együtt játszhatott Davisszel. Benne volt a Jurassic Park 2 részében és A függetlenség napjában, illetve az idei folytatásban. Nem mondhatni, hogy igazán híres színésszé nőtte ki magát, köszönhetően annak, hogy szerencsétlenül választott forgatókönyveket. Az utóbbi időszakból a Grand Budapest Hotelt lehetne csak kiemelni, és jövőre a Thor: Ragnarökben bukkan fel.

Davisnek éppen A légy volt a nagy áttörés, majd jött a Beetlejuice, a Thelma és Louise, no meg a Micsoda csapat. 1987-ben ment hozzá Goldblumhoz, akitől elvált, majd 1993-ban Renny Harlinnak mondott igent. Együtt szépen tönkre is vágták karrierjüket. A kincses sziget kalózai iszonyat nagy bukta volt, bedöntötte a Carolcót is, ezt követően az Utánunk a tűzözön akcióval hasaltak el. Habár a Stuart Little, kisegér még szép eredményt ért el, de a színésznő ezt követően inkább a kisképernyős projektek felé fordult. Hamarosan Az ördögűző-sorozatban láthatjuk.


2 komment

  1. Szuper jó cikk volt, számomra nagyon informatív.
    Köszönöm, és tudom ezeket a legnagyobb munka osszehozni, de én ezeket szeretem a legjobban.

    A film nekem nem a legnagyobb kedvencem, de időről időre szívesen újranézem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *