9

A Terminator franchise alkotóiról

1991terminator

Itt az újabb Terminator film, eddig négy részen keresztül zúztak a halálosztó masinák és az emberek próbálták megakadályozni a Skynetet célja elérésében. Nézzük (röviden), hogy az eddigi négy rész főbb színészei és rendezői milyen karriert futottak be.

terminatorszinfalakmogott4James Cameron számára a Piranha 2 nem volt éppen jó ajánlólevél. Mindenesetre pont annak forgatása alatt volt rémálma egy tűzből kiemelkedő gépalakról, amely megihlette. Eredetileg két robotot akart a filmbe, de a folyékony fémből készült kiborgot költségvetési okokból ki kellett hagynia.

A film után Cameron gyorsan a csúcson találta magát. Elkészítette A bolygó neve: Halált, amely feszült akció sci-fi volt és egyáltalán nem látszik a filmen, hogy a stáb egy része nem hitt benne és ellenségesen, elutasítóan viselkedett vele. Belevághatott A mélység titkába, a szerény eredmény ellenére az effektek terén történelmi mérföldkőként emlékszik mindenki a produkcióra. Ő volt az első, aki képes volt 100 millió dolláros költségvetést kiharcolni és méltó folytatást készített a Terminatorhoz.

A Titanic problémás forgatása, emelkedő költségei után mindenki cudar bukást várt, ám a romantikus katasztrófafilm minden idők legnagyobb bevételét állította be. 1,8 milliárd dollárt fialt néhány hónap alatt. Cameron többször lemerült a Titanic roncsához és valamikor ekkor vált természetvédővé. Jó néhány dokumentumfilmben működött közre, majd az Avatarral újabb rekordot döntött. Természetbúvár, kutató és feltaláló. Itt írtam róla, hogy miért nem lehet már rendezőként tekinteni rá.

terminatorArnold Schwarzenegger testépítőként szerzett hírnevet és mielőtt Hollywoodba érkezett volna, megnyerte párszor a Mr. Olympia címet. Jelentkezett Hulk szerepére is, de magassága nem volt megfelelő, ezért elutasították. Álomgyárban egy-két feledhető szerep után belenyúlt a tutiba, eljátszhatta Conant, a barbárt.

Az Orion társalapítója ajánlotta Cameron figyelmébe Schwarzeneggert, de először úgy gondolták, hogy Reese-t alakíthatná, a stúdió O.J. Simpsont nézte ki halálosztónak, de a rendező szerint nem tudta volna hihetően előadni a hidegvérű gyilkost. Cameron belement, hogy találkozzon a bodybuilder bajnokkal, elmondása szerint a megbeszélésére eleve úgy ment el, hogy a végén elutasítja, viszont az osztrák teljesen lenyűgözte. Schwarzenegger előadta, hogy szerinte milyennek kellene lennie egy gonosz alaknak. Cameron a találka után úgy érezte, hogy megtalálta a tökéletes Terminatort. Mellesleg Schwarzenegger nem volt oda a projektért, de egy robot megformálása számára kihívás volt és úgy érezte, hogy ha meg is bukik a film, az a karrierje számára nem lesz hátráltató tényező. Végül a film szép siker lett, VHS-en még jobban hozott és jöhetett a folytatás ötlete. Persze először a jogokat kellett rendbe tenni, Schwarzenegger volt az, aki meggyőzte a Carolco-t, hogy érdemes beszerezni azokat. 1990-ben érkezett az Ítélet napja, ami gyakorlatilag megkoronázta a színész akcióhős pályafutását. Hiszen a 80-as években uralta a műfajt, sok kiváló akciót kaptunk tőle.

Cameron ekkortájt még szóba hozta a harmadik felvonást, és a Fox stúdió kezdetben még hajlott volna arra, hogy beszerezze a jogokat, de a Titanic problémás forgatása és a költségvetés miatt aggódva a stúdió nemet mondott. A rendező ekkora már nem is akarta a következő részt, viszont Schwarzenegger benne lett volna, Mario Kassar és Andy Vajna 7,5 millió dollárért vették meg a jogokat. Cameront producerként sem lehetett bevonni a munkálatokba, viszont azt tanácsolta Schwarzeneggernek, hogy vállalja el nyugodtan filmet, de azért kérje meg az árát, úgy 30 millió dollárt. 2001-ben elmondta Vajnáéknak, hogy indulna a kaliforniai kormányzó posztért. Az előkészületek folytak, a forgatókönyv nagyjából kész volt, így kénytelen volt elvállalni. A büdzsé 170 millió dollár volt eredetileg, ekkora összeggel még soha nem adtak zöld utat egyetlen filmnek sem.

A harmadik rész nem hozta a várt bevételt. Schwarzeneggert viszont megválasztották kormányzónak. Az elnöki posztért nem indulhatott, ezért újra Hollywood felé vette az irányt. A nagy visszatérés elmaradt, Az Erőnek erejével elhasalt és a többi filmje is alulteljesített. 2015 sem kegyes Schwarzeneggerhez, a Maggie zombidrámája nem sok figyelmet kapott, és a kritikák az ötödik Terminator-filmet sem kímélik.

hamiltonSarah Connor a forgatókönyvben 19 éves, csinos lány volt, akire ugyan nem figyel mindenki kapásból, ha besétál egy buliba, de szeretnéd megismerni. Lehet, hogy sebezhetőnek és kiszolgáltatottnak tűnik, de megvan benne a kitartás és az erő, még ha ő nem is tud róla. Cameron később változtatott a leíráson és egy idősebb színésznőben gondolkodott. Linda Hamilton mögött sorozatszerepek és A kukorica gyermekei horror állt, amikor leszerződött a Terminátorra.

Sajnos az igazán jó szerepek elkerültek, játszott a Mr. Végzetben és King Kong visszatér filmben. 1997 hozhatott volna még változást, de az Árnyék összeesküvés és a Dante pokla is elhasalt (akárcsak a konkurens Tűzhányó), viszont Cameron oltár elé vezette. Két év múlva a váláskor Hamilton 50 millió dollárral rövidítette meg.

Említésre méltó filmben nem volt látható, de Chuck és Az ellenállás városa sorozatokba bekerült.

kylereeseMichael Biehn nagy hülyeségnek tartotta a film történetét, de azért belement, hogy találkozzon Cameronnal, és ezt követően már máshogy állt hozzá a dologhoz. A színész egyébként ösztöndíjat nyert az Arizonai Egyetemre, de nem diplomázott le, inkább Hollywood felé vette az irányt, hogy szerencsét próbáljon. Első nagyobb szerepe a The Fan thrillerben volt, amelyben Lauren Bacallt zaklatta. A Terminator után az Aliensben Hicks tizedest alakíthatta. Eredetileg James Remar bújhatott volna a karakter bőrébe, de Cameronnal összekülönbözött, így távozott a projektből, ekkor ugrott be helyére Biehn, aki A mélység titkában is látható volt.

Általában jellemző, hogy keményebb karaktereket alakíthat, kifejezetten a katonai-egyenruhás szerepeket kedveli. Benne volt A sziklában, az Elit kommandóban, A harc mesterében és a Tombstone-ban is. Manapság emlékezetes filmben nem játszott, viszont újra megformálhatja Hickst az Aliens folytatásában.

robertpatrickRobert Patrick eléggé ismeretlen volt Az ítélet napja előtt, a Die Hard 2-ben terroristát játszhatott. Durván le volt égve anyagilag, a Terminator 2 hozta meg számára a nagy áttörést. Benne volt az Égi tűz ufós alkotásban, amelyet Chris Carter is látott és felvette vele a kapcsolatot. Az X-Akták 7. évada után lépdelt fel a sorozat fedélzetére, két szezont lehúzott a szériában. Alapvetően nem finnyás, bevállal tévéfilmeket, sorozatokat, B-kategóriás produkciókat vagy éppen mozis alkotásokat. Van munkája bőven, de jelen pillanatban nem valószínű, hogy az asztalán landol valami olyasmi, amiben hatalmasat alakít és mindenki leteszi tőle a haját.

Kevesen kapnak olyan esélyt, mint Edward Furlong. Rengeteg jelentkező közül választották ki John Connor szerepére. Egy ideig úgy tűnt,furlong hogy meg tudja vetni a lábát, hiszen leszerződött az Amerikai szívbe Jeff Bridges mellé, látható volt A gyanú árnyékában Meryl Streep és Liam Neeson oldalán és mindenképpen kiemelkedik az Amerikai História X. Sajnos az ezredfordulót követően inkább a drogproblémáiról lehetett hallani, többször letartóztatták erőszakos viselkedése miatt. Komolyabb filmekbe nem hívták, sőt problémás viselkedése miatt néhány projektből – Other Plans, Misled – kirúgták. Továbbra is aktív, de inkább B-kategóriában mozog, Uwe Boll többször dolgozott vele.

lokenKristanna Loken sorozatokban kezdte pályafutását, többek között játszott a Pensacola és a Mortal Combat: Conquest szériákban. A gépek lázadásában játszhatta a jövőből visszaküldött T-X terminatort. Ám a szerep után gyorsan Uwe Boll irodájában találta magát, aki rábízta a BloodRayne főszerepét, majd A király nevében fantasy-be is bekerült és ne felejtsük ki a Darfurt sem. Legutóbb a Mercenaries csajos akcióban nyomult, szóval bebetonozta magát a B kategóriába.

terminatorstalhdanesNick Stahl John Connort testesíthette meg a harmadik Terminatorban. Ha Furlong nem csúszott volna le, akkor visszatérhetett volna, de zűrös élete miatt az alkotók nem akarták a stábban látni. Stahl Az arcnélküli emberben Mel Gibson oldalán játszhatott, ami azért eléggé belendítette karrierjét, majd a Halálra várva produkcióra szerződtették le, 1998-ban Terrence Malick rendezésében, Az őrület határában tűnt fel. Sajnos Stahl súlyos drog-és alkoholproblémákkal küzd. 2012-ben 5 napra nyoma veszett, miután előkerült, megint rehabilitációra küldték. Később egy felnőttfilmes üzletben tartóztatták le, mert erkölcstelenül viselkedett (konkrétan egy pornót nézett és magához nyúlt). 388 Arletta Avenue , Tükrök 2 és Dead Awake-hez hasonló „only dvd” horrorokat vállalt.

Eredetileg Sophia Bush lett volna Kate Brewster, de amikor elkezdődött a forgatás, Mostow úgy döntött, hogy lecseréli, mert túlságosan is fiatal lett volna John Connor mellé. Claire Danes éppen ráért, be tudott ugrani a filmbe, és a forgatáson tudott meg mindent karakteréről.

Danes a Kisaszonnyokban játszott először mozifilmben, de a nagy áttörés a Rómeó és Júlia Baz Luhrmann-féle modernizált változatával jött el. Láthattuk A nyomorultakban, Az esőcsinálóban, Az órákban. A T3 után Az eladólányt, de leginkább a Csillagport lehetne kiemelni. 2011 óta a Homeland sorozat főszereplője, amely már az ötödik évadnál jár.

mostowterminatorJonathan Mostow 2001-ben írt alá a harmadik Terminator megrendezésére. Első dolga, hogy Tedi Sarafian forgatókönyvét átírassa, mivel nem volt elégedett vele, abban egyébként egy olyan robotnő eredt volna Connor nyomába, amely képes láthatatlanná válni. Egy éven keresztül tartott a szkript kipofozása.

Mostow elég kevés filmet rendezett, A félelem országútján thrillert sokan kedvelték és az U 571 tengeralattjárós alkotás sem volt rossz. A Gépek lázadása után 6 évig nem jelentkezett mozis projekttel, de a Hasonmás csúnyán megbukott. Idén a Hunter’s Prayer akcióval érkezik.

mcgA harmadik film után a jogok megint gazdát cseréltek, a Halcyon befektetési társasághoz kerültek, ahol jövőben játszódó trilógiát tervezgettek. McG-t szerződtették le a 200 millió dolláros film ledirigálására, aki lelkesen állt hozzá a feladathoz és a további részekre is lettek volna ötletei. De a gyenge bevétel után nem tudta megvalósítani ötleteit, és mellesleg Christian Bale is kijelentette, hogy soha többet nem akar vele dolgozni, mindazonáltal minden jót kíván neki.

McG kliprendezőként dolgozott, miután Drew Barrymore megnézte néhány munkáját, úgy döntött, hogy találkozót kér és rábeszéli a Charlie angyalai ledirigálására. A siker után a Warner vele képzelte el a Superman: Flyby-t, de a képregényfilmből nem lett semmi. A Charlie angyalai folytatás után komolyabb vizekre evezett a Több, mint sporttal. A Kémes hármas romantikus akcióval megbukott, a 3 nap a halálig drámai hangvételű akciófilmje sem hozott túl sokat. Inkább sorozatozik, producerként egyengette a Chuckot és A narancsvidéket, legutóbb a Laura rejtélyein dolgozott és A végzet ereklyéi széria is vele jön létre.

worthingtonA Terminator: Megváltás (Terminator: Salvation) előtt Sam Worthington nem volt igazán ismert, játszott egy-két produkcióban – Fenevad, A nagy mentőexpedíció – de bizonyára elég kevesen ugrott be a színész arca, ha megemlítették a nevét. A MegváltásAvatarTitánok harca trió bárki számára kiváló ugródeszka lehetett volna. De a színész nem tudott élni a lehetőséggel.

Az adósság thriller nem sokat hozott, a Tegnap éjjel romantikus dráma nem sokakat érdekelt és a Texas gyilkos földjén krimire is alig volt kíváncsi valaki. Játszhatott Arnold Schwarzeneggerrel a Szabotázsban (Sabotage), de az akciófilm elhasalt. Hamarosan jön az Everest dráma, a Hunter’s Prayer akció-thriller, de mivel a régi nagy lehetőséggel, így ne számítson rá, hogy sztár lesz belőle.

baleconnorMcG Christian Bale-t úgy jellemezte, hogy a világ leghitelesebb akciósztárja, a színészre bízta volna Marcus megformálását. De Bale inkább John Connor bőrébe akart bújni, de eleinte nem igazán hajlott rá, hogy aláírjon. A rendező meggyőzte, hogy inkább egy karakterorientált film lesz a Megváltás. A forgatókönyv korai változatában Marcus és Kyle lettek volna a főszereplők, John csak néhány jelenetben tette volna tiszteletét. Amikor Bale-lel egyeztettek és kiderült, hogy melyik szerep érdekli, úgy döntöttek, hogy átírják a szkriptet, de 2014-ben a színész beismerte, hogy a film nem igazán működött.

Bale a 80-as években kezdte, játszott A Nap birodalmában és a Kisasszonyokban. Egyik legjobb alakítását az Amerikai pszichóban láthattuk. A 2020: Tűz birodalmában sárkányokkal harcolt, az Equlibriumban a rendszert próbálta megdönteni. A gépész kedvéért szó szerint csontsoványra fogyott, ezt a Batman-reboot követte, ahol már izmokat szedett fel, később a Fighterben újra iszonyat vékony karaktert alakíthatott, viszont teljesítménye Oscart ért. Jelölték az Amerikai botrányért is. Jelenleg a The Big Short dráma munkálatain vesz részt, Terrence Malickkel két projektet is letudott, és előkészületek alatt áll a The Promise.

9 komment

  1. A T2-ős színészek eléggé lejtmenetbe indultak, de akit kimondottan sajnálok az Edward Furlong mert ő benne azért jóval több volt. De Linda Hamiltonból is kinéztem volna még többet kár, hogy nem tudtak befutni.

    Láthatatlan Terminator azért az elég kemény ötlet 😀

  2. Ahogy mondtam a történet itt teljesen lezártnak tekinthető, nem tudom hogyan akarják folytatni, de ha lesz hatodik rész, remélem ott már végleg a jövőben maradnak!

  3. Jó cikk!!!! 🙂 A láthatatlan terminátor ötleténél én is felkaptam a fejemt. Szerintem azt kellett volna kidolgozni. Az első két filmben mindig kicsit mások voltak a gépek. A harmadikban viszont unalmas volt még a gonosz gép is. Kellett volna valami új képesség. Az a kezéből kinyúló ágyú, hát nem is tudom. Elég béna volt szerintem.

  4. Üdv Koimbra! 1 kérdésem lenne: Az Avatar-folytatások hogy állnak jelenleg? Elkészülnek egyáltalán?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *