12

20 éves A holló

crowposter

1994. szeptember 8.-án került hazai bemutatásra A holló (The Crow). Kezdjük ez elején: tudjuk, hogy a crow varjút jelent, nézzük mit ír erről a wiki: …noha a túlvilágról jött madarat a filmben egy holló „játssza”. Nagyon valószínű, hogy a fordító Poe A holló című verse miatt adta ezt a címet a magyar változatnak. Eric az egyik jelenetben Edgar Allan Poe verséből, A hollóból idéz: „…s im egyszerre ajtóm roppan, Mintha egy kéz félve koppan – dobban ajtóm csöndesen…” (Babits Mihály fordítása).


Akit érdekel az ornitológia, vessen egy pillantást ide.

brehm-madarak

1. Vetési varjú (Corvus frugilegus L.). 2. Dolmányos varjú (Corvus cornix L.). 3. Holló (Corvus corax L.). 4. Szarka (Pica pica L.). 5. Csóka (Colaeus monedula L.). (forrás: MEK)

holló01
A film James O’Barr azonos című képregényének adaptációja. 1978-ban egy részeg sofőr halálra gázolta a szerző barátnőjét. O’Barr csatlakozott a Tengerészgyalogsághoz. Németországban állomásozott. Hogy feldolgozza barátnőjének elvesztését, 1981-ben Berlinben hozzákezdett a képregényhez. Hét évig pihent a polcán, míg nem a Caliber Press kiadta. Világszerte több mint 750.000 példányban jelent meg.

1994-ben O’Barr egy interjúban így nyilatkozott: „Én rajzoltam minden oldalt, önpusztítóbbá tett, mint bármi… Minden oldala tiszta harag.

holló02
Nézzük röviden, miben más a képregény, mint a film. Szó szerint másolok a wikipédiáról (ezúton is köszönet a fordítóknak). A főszereplőt, Ericet és menyasszonyát, Shellyt egy kábítószeres banda, a Top Dollar támadja meg, mikor kocsijuk lerobban. Ericet fejbe lövik, aki ugyan életben marad, de mozdulni sem tud és kénytelen végignézni, ahogy Shellyt összeverik és megerőszakolják. A lány a helyszínen belehal a sérülésekbe, Ericet pedig kórházba szállítják, ahol a sebészek küzdenek az életéért. Ekkor jön el hozzá a holló és meggyőzi róla, hogy engedje el az életét, mivel csak akkor tud segíteni neki, hogy bosszút állhasson a támadóin. Egy évvel Eric halála után a holló felkeresi a sírját és feléleszti a férfit, aki megkezdi bosszúhadjáratát gyilkosai ellen, és módszeresen kivégzi őket. Mikor nem vadászik, Shellyvel közös, egykori házukban saját emlékeibe zárkózik. Lelki fájdalmát öncsonkítással is megpróbálja elnyomni, de hiába, mivel nem képes testi fájdalmat érezni és sérülései is azonnal begyógyulnak.

A holló kultuszfilm lett. Akkoriban mindenki erről beszélt, meg persze Brandon Lee haláláról. A wiki szolgál néhány érdekességgel:

the-crow-brandon-lee

T-Bird John Milton Elveszett Paradicsom című költeményéből idéz: „Az ördög elképedve állt, és érezte milyen ocsmány a jóság. És látá az erényt az ő alakjában…”

James O’Barr, a Holló-képregények alkotója feltűnik egy rövid cameo-megjelenés erejéig: Gideon zálogházának felrobbanása után egy hosszú szőke hajú utcai csavargót alakít, aki a romok közül egy tévét cipel ki.

Határozottan nem derül ki, melyik városban játszódik a film. Mégis, több dolog is utal arra, hogy a helyszín Detroit lehet, mivel az Ördög éjszakája kulturálisan Detroithoz és környékéhez köthető. T-Bird az egyik jelenetben megemlíti, hogy az Erie-tó egyszer kigyulladt; Detroit pedig az Erie-tó nyugati oldalán fekszik.

Háttérinfókból nincs hiány. James O’Barr Johnny Deppet akarta Eric szerepére. Meg sem szerette volna nézni Brandon Lee-t, mert addig még csak a Leszámolás Kis-Tokióban c. filmben látta (itt megjegyzem, hogy az tök jó volt akkoriban!), de aztán amikor megnézte Brandon játékát, le volt nyűgözve.

Alex Proyas (a rendező) fekete-fehérben szerette volna leforgatni a filmet, de a stúdió ezt nem engedte meg. ( még több trivia itt, angolul.)

Szerepelt volna a filmben egy „Skull Cowboy” nevű mitikus szereplő (Michael Berryman alakításában), mint Eric őrangyala, aki elmondja a fiúnak, miért tért vissza a halálból és pontosan mit kell tennie. Arra is figyelmezteti Ericet, hogy ha az élőkön próbál meg segíteni, sebezhetővé válik (lásd lentebb). A szereplőnek a végkifejlet során is lényeges szerepe lett volna; mivel Eric bosszút állt gyilkosain, felszólítja őt, térjen vissza a sírba. Eric ezt megtagadja, mert meg akarja menteni Sarah-t, így döntésének következményeként elveszti emberfeletti hatalmát. Végül a Cowboyt kihagyták a végleges változatból, hogy a holló, mint élet és halál közti összekötő elem nagyobb hangsúlyt kaphasson a filmben, emellett a rendező is feleslegesnek ítélte meg a szereplőt. Miután a Skull Cowboyt mellőzték a filmből, Eric a finálé előtt a holló lelövése után veszti el sebezhetetlenségét. (wiki)

Skull_Cowboy
Nézzük a filmzenét:
1. The Cure – „Burn” – 6:39
2. Machines Of Loving Grace – „Golgotha Tenement Blues” – 4:01
3. Stone Temple Pilots – „Big Empty” – 4:56
4. Nine Inch Nails – „Dead Souls” – 4:54
5. Rage Against the Machine – „Darkness” – 3:41
6. Violent Femmes – „Color Me Once” – 4:09
7. Rollins Band – „Ghost Rider” – 5:45
8. Helmet – „Milquetoast” (a.k.a. „Milktoast”) – 3:59
9. Pantera – „The Badge” – 3:54
10. For Love Not Lisa – „Slip Slide Melting” – 5:47
11. My Life with the Thrill Kill Kult – „After the Flesh” – 2:59
12. The Jesus and Mary Chain – „Snakedriver” – 3:41
13. Medicine – „Time Baby III” – 3:52
14. Jane Siberry – „It Can’t Rain All the Time” – 5:34

Aztán hallgassuk meg:

Koimbra volt olyan drága, hogy összegyűjtötte a reboot-al kapcsolatos információkat. Közben leírom röviden, mi a különbség reboot és remake közt:

Remake = egy korábban készített film felújított adaptációja

Reboot = újragondolás az alapoktól kezdve

Koimbra: 2008-ban jelentették be, hogy elkészül a reboot, Stephen Norringon, a Penge (Blade) rendezője vállalta, hogy megírja és levezényli a filmet. “Proyas alkotása gótikus és stilizált volt, az új Holló pedig realisztikus és misztikus lesz egyben, szinte már dokumentarista stílusú” – mondta Norrington. A forgatás 2010-ben vette volna kezdetét, Edward Pressman producer úgy nyilatkozott, hogy a cselekmény egy délnyugati faluban veszi kezdetét, majd az események egy nagyvárosban folytatódnak, végül a film a falucskában ér véget. A holló nem csak egyszerű madár lesz, hanem lesz személyisége is és nem csak néha fog feltűnni a játékidő alatt, hanem aktív résztvevője lesz a produkciónak. Mark Wahlberget kérték fel a főszerepre, korábban Jason Statham jelezte, hogy érdekelné a lehetőség.

holloconcept2

2011-ben Weinseinék egy szerződésre hivatkozva citálták bíróság elé a Relativity-t, mondván, hogy övék a forgalmazás joga és ezzel kapcsolatban még nem keresték meg őket, sőt úgy hallották, hogy mással állapodnának meg. Végül peren kívül a két fél megegyezett egymással.

Időközben Norrington lelépett, helyére Juan Carlos Fresnadillo érkezett, de sokáig ő sem tartózkodott a projekt élén, átadta a stafétabotot F. Javier Gutierreznek. 2010-ben Jesse Wigutow, a 8 mérföld (8 Mile) és a Tron: Örökség (Tron Legacy) írója vette kezelésbe a szkriptet. 2012-ben Bradley Cooper vállalta be a főszerepet, néhány concept art is napvilágot látott később.

holloconcept1

Idővel Cooper is távozott, a pletykák szerint James McAvoy-jal vették fel a kapcsolatot, de a színész később egy interjúban azt mondta, hogy meg sem keresték. Tom Hiddleston neve is megfordult a tervezet környékén, a szerződést azonban Luke Evans írhatta alá 2013 májusában. Elviekben idén kezdődik a forgatás.

Itt egy rövid interjút láthattok. Arról van szó, hogy a reboot hűen követi majd a képregényt, és más lesz, mint a Proyas-féle adaptáció.


Emlékezzünk:

Meséljétek el, miért szerettétek – vagy nem szerettétek – a filmet, és mit vártok a reboot-tól!

 

12 komment

 1. A bemutatásakor láttam egykor a moziban, nagyon megfogott a sötét hangulata, amibe mégis sikerült belecsempészni a reményt és a szívet is. Meg persze akkoriban sokat beszéltek, írtak Brandon Lee-ről és a forgatáson történt sajnálatos haláról. (Sajnáltam a színésztársát is, aki ezt a véletlen (?) balesetet nem tudom miként tudta később feldolgozni.) Szóval, ezt a filmet látni kellett és nem is csalódtam benne. (A korabeli Cinema-ban volt egy jó írás is róla, de emlékeim szerint csak 60%-ot adtak rá, amit én kevésnek éreztem már akkor is.)

  Az akciójelenetek és a látványvilága is teljesen rendben voltak, mind a mai napig eszembe jut, hogy milyen nagy élmény volt ez a jelenet a gyöngyvásznon nézve 13-14 évesen:

  https://www.youtube.com/watch?v=XEyLH7estko

  Szóval, nagy film, mai napig egyik legnagyobb kedvencem. Jó évek voltak számomra filmes szempontból a 93-94-95-ös, de még ebből a felhozatalból is kiemelkedett.

  A Crow alakjának meggyújtása pedig alapjelenet mind a mai napig.

  Még egy érdekes kérdés, felvetés: Vajon sokra vitte volna Lee a filmet követően, ha nem történik ez a baleset? Mert előtte max. korrekt filmjei voltak, de egy sem közelítette még csak meg sem ezt. Vagy nem lett volna előle nagy sztár? Mert pl. a film folytatásai nagyon hulladékok lettek. (Igaz, ezeket az eredet stáb nélkül készítették el.)

  Szerintem egyébként ez egy olyan film, amit pont nem kellene sem remakelni, sem rebootolni, mert ennél jobb nem lehet semmiképp egyik sem. (A zene, a hangulat, a képek, a rendezés, az alakítások egy jelentős része mind-mind megismételhetetlen. Nem kellene ezt bolygatni. Így teljes, és tökéletes ahogy van.)

  (Az írás is tetszett, volt benne pár – számomra – új infó.)

  • Michael Massee (a filmben Mókás) aki a végzetes lövést leadta, 2005-ben úgy nyilatkozott, hogy azóta is rémálmai vannak.
   Óriási lelki tehet lehet így élni. 🙁

  • A kritikusok úgy tartják, hogy akkor is ez a szerep, ez az alakítás lett volna Brandon Lee karrierjének a csúcspontja, ha nem hal meg a forgatáson. Sosem derül ki, hogy igazuk volt-e.

 2. Még egy dolog: A Holló számomra a valaha készített legjobb képregény (v. grafikus novella) alapján készített mozi. 10/10

 3. 90es évek egyik alapműve. Annak főleg aki szereti az akcio filmeket. Minden ott van ahelyén. A zene, a hangulat, operatőri munka, Brandon Lee jol játszik. A főgonosz neve nem rémlik de ő is jól alakít. Az akciok meghát még mai szemmel is kiemelkedőek, matrixhoz tudnám hasonlítani 94ben. Égő varju alakzat is nagyon adta. A végére pedig gitársolo a háztetőn 🙂

 4. Ha hasonlóan darkos hangulatot, jó zenével meg megállíthatatlan bosszúval kombinálnak, hollywoodi klisék nélkül akkor engem már megvettek!

 5. Ez a film úgy tökéletes ahogy van, és annyi szüksége van a remakre mint pl a Keresztapának lenne. Számomra olyan tökéletes esszencia ami régóta ott van a top 10-ben. Teljesen magával ragadó a hangulata, főleg ha az ember életében valamilyen trauma van. Minden idők legjobb képregény adaptációja a sötét lovag mellett, örök érvényű klasszikus.

 6. Amikor reggel Darla reggelit süt a lányának, a mögöttük lévő tv képernyőjén épp híradó megy, és kiírják a lángok elé, hogy Detroit. 🙂
  Tegnap néztem újra, ha már egyszer évforduló, meg már amúgy is rég láttam.

 7. Az egyik legnagyobb klasszikus. Már a moziban nézés közben ezt éreztem. El se hiszem, hogy 20 éve volt. Ennél is teljesen fölösleges a remake. Lehetetlen megismételni azt az atmoszférát. A Brandon Lee dolog miatt pláne. Egyszerűen lehetetlen ennél többet kihozni a témából. A folytatásokkal is mire mentek??

  • Miért voltak folytatások? Mert DVD-n valószínűleg szépen hozott. Minimálköltségvetésből kihozták és pár millió dollárnyi profit csurrant cseppent. A cím eladta a gagyikat is.

 8. Igényes cikk!!! 🙂

  Nekem ez a film hiánypótlás volt. Kb 5 éve láttam először, rögtön az egyik kedvencemmé vált. Vagy évente újranézem. A hangulat, a színészek, a zenék, minden a helyén van. Mikor a NIN-től megszólal a Dead Souls és a holló repül, pfff… Hibátlan.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *