10

Gonosz halott (Evil Dead, 2013) – írta Mini Me

(18-as karika)

0ed1

Ash vs. Mia?

Amikor bejelentésre került az Evil Dead remake elkészítésének ötlete, sokan fanyalogni kezdtek azon, hogy miért kell ismét egy régi klasszikust „elrontani”, hiszen az alapfilmek hangulata úgysem visszahozható. A klasszikus „trilógia” rajongói a fejüket rázták, amikor kiderült, hogy nem kedvenc hősük Bruce Campbell lesz az új sztori főhőse és magát a történetet is a jelenkor igényeihez próbálják majd igazítani. Jómagam is rajongója voltam, vagyok az eredeti filmeknek, amelyeknek sajátos stílusuk, hangulatuk és humoruk van. Azonban annak ellenére, hogy Bruce Campbell „Ash” karaktere számomra is kultikus figura, valamiért mindig is zavart a szerepben mutatott retardáltságával. Talán valójában nem is nevezhetjük az alaptrilógiát klasszikus horrornak, sokkal inkább horror-vígjátéknak, de még inkább horror-burleszknek. Adott a hangulata, adott a cselekménye, adott a stílusa. Ezért is lettek Sam Raimi filmjei mindenképpen klasszikusok.

Fede Alvarez remake-je, bár kisebb módosításokkal megismétli az eredeti történetet, egyáltalán nem vicces. Az utalások, amelyek végigkísérik a filmet, csak azért csalnak mosolyt az arcunkra, mert emlékszünk rájuk a Raimi-féle filmekből. Sokan viszont, akik nem látták az eredeti filmeket, nem fognak mosolyogni, ők egy teljesen új filmet kapnak, hiszen nem ismerik a történet múltját. Jómagam az első előzetes megérkezésétől fogva vártam, hogy megnézhessem a filmet és reméltem valóban igaz lesz az, amit a poszteren hirdettek, vagyis minden idők legrémisztőbb filmjét fogom látni. Mint avatott horror rajongónak, ez a reklámklisé igen magasra tette a lécet az elvárások tekintetében. Lássuk mi valósult meg ebből.

evildeadA történet megmaradt a régi, némi modernizált csavarral. Öt fiatal egy erdei kunyhóban, ahová a „több lelki és szenvedélybetegségbeli sebből vérző főszereplő” hölgy terápiás kezelésére gyűlik össze, megtalálja a Naturom Demonto egy példányát és hiába a többszöri és világos figyelmeztetés, egyikük beleolvas és elszabadítja a gonosz erőit. Ezt ismertük, tudjuk, ezt vártuk, ezt kapjuk. A történet innentől egy folyamatos vértócsa, egy csonkítási orgia, egy gusztustalannak is nevezhető hentelés, ami elvezet egy a rendező által beígért minden idők legvéresebbnek mondható fináléjáig. (Alvarez valószínűleg nem látta Peter Jackson: Hullajó című szintén klasszikusának fináléját) A filmben elhangzó dialógusok teljesen jellegtelenek, maguk a szereplők is. Az egyetlen jelenet, amelyben színészi teljesítmény szikráját lehet felfedezni az Mia suttogós monológja bátyja felé a kunyhó szobájában. Ennek ellenére a film, nem csak hogy működik, hanem nagyon jól működik. Ennek oka pedig legfőképpen az, hogy nem vicces. A mészárlás elejétől a végéig kellően gusztustalan, ordenáré és alapos ahhoz, hogy a vásznon az arcodba tolva elterelje a figyelmet arról, hogy gyakorlatilag nincsenek szereplők. A karakterfejlődés kimerül az önzetlenség és a testvéri szeretet pillanatnyi fellángolásaiban. Rendkívül jól megkomponált, igényesen fényképezett és kellő brutalitással bemutatott csonkítások halmaza a film és mindezt úgy kapod, hogy nem rángatják a kamerát, nincsenek éles vágások, gördülékeny, mocskos és ocsmány. Ez szóljon Aaron Morton operatőr és Bryan Shaw vágó érdemeként, akik Alvarez beteg fantáziálását ilyen naturalisztikus módon voltak képesek a vászonon élvezhetővé tenni. Külön köszönet és dicséret illeti meg a teljes trükk és sminkes brigádot, akik CGI nélkül, maszkokkal és sminkkel hihetetlenül jól sikerült effekteket produkáltak. A logikai buktatók itt is megvannak, a szereplők közül nincs senki, aki ne csinálna legalább 1-2 olyan baromságot, ami teljesen életszerűtlen egy értelmes embertől, de ez senkit nem fog érdekelni, aki néző és nem szőrszálhasogató, mivel mire elérne a tudatáig a hülyeségen való gondolkodás, addigra már több liter vér fröcsög az arcába a vászonról. A tapétavágós rész egyértelműen a film egyik csúcspontja, senkit nem fog érdekelni mennyire idióta is Natalie karaktere, amikor Mia éppen a teljes vásznat elfoglalva metéli ketté a nyelvét.

Összességében véve az Evil Dead remake nagyon jó film. Nem új, nem tökéletes, de a célt amiért készült tökéletesen teljesíti. Horror kellett a népnek, vér kellett a népnek, gore és trash kellett, na ezt megkapja mindenki maradéktalanul. Aki Oscar esélyes színészi játékot várt, vagy egy kretén főszereplőt, aki imádnivalóan hülye, de ezzel a filmet is lehúzza az csalódni fog. A klasszikus rajongói, ha tudnak elfogulatlanok lenni és nem Campbell marhaságai után sírnak, akkor nézzék meg, mert megéri ez a másfél órás vágóhíd. De ha makacsságukban nem tudnak örülni semminek, akkor csócsálják tovább a régieket. Véleményem szerint ez a film ugyanolyan klasszikussá válhat, mint az elődök, de főleg az új generációs nézők között. A film megáll a saját lábán, számomra jobban is, mint az eredetiek. Van ettől jobb, brutálisabb, véresebb, ocsmányabb, de az elegy és az arányok jól működő filmet építenek ebből a próbálkozásból. Szóval hölgyek, urak elő a popcorn-t és az üdítőt, de csak óvatosan, nehogy a vér ráfröccsenjen.

imdb: 7,0

rottentomatoes 62 %

Büdzsé 17 millió dollár
Amerikai bevétel: 54,2 millió dollár
Eddigi összbevétel: 96,6 millió dollár

10 komment

  1. Nagyon jól sikerült kritika. Bár nem tudom, mennyire igaz, mert még nem láttam, de abszolút kedvet kaptam tőle a filmhez.

  2. Tényleg szórakoztató lett,nem is hittem volna.Sokkal jobb lett,mint vártam.Igazából csak az volt a baja,hogy már mindenki ismeri ezt a történetet,ami ráadásul sík egyenes.Olyan érzésem volt,mintha már sokadjára nézném ezt a filmet,pedig nem.Megnéztem volna,az eredeti korhatárosabb verziót,amit nem fognak kiadni,bár van egy olyan érzésem,hogy az csak porhintés volt.
    7/10

  3. Jókis írás lett, már kedvet is kaptam, de csak azért nem nézem meg mert nem akarom 🙂 Kiráz attól a kiscsajtól a hideg 🙂

  4. Az eredetit nem láttam, de azt kell, hogy mondjam ez igen csak oda b*sz 😀 Rég paráztam horror filmen 😀 Nekem adta 😀

  5. Az eredeti film egy igazi trashhorror. Egy csomó efféle horrorból lett kult, míg más filmeket elfeledtek.
    A remake-nél látszik, hogy volt pénz. Erősen véres, de nem gyomorforgatóan. Olykor tocsogunk a vérben, de mégis úgy csinálták meg, hogy ne legyen totál durva. Szerintem átgondoltan és jól megcsinált film volt, határozottan élveztem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *