3

Röviden: Amíg alszol (2011)

Az utóbbi időben leverten, kialvatlanul ébredsz? Korábban viszonylag tűrhetően fogadtad a vekker csörgését, nemrég vidáman mosolyogtál munkába menet, de furcsa hangulatban és szétszórtan kezded a napodat, pedig egyedül laksz, nincs ki lefárasszon? Szétnéztél már az ágy alatt?

César egy barcelonai apartmanban látszólag megbízhatóan végzi a dolgát portásként. Azonban a férfi édesanyján kívül senki nem tudja, hogy számára az az öröm, ha másokat mogorvának vagy éppen letörtnek lát. Különösképpen az egyik lakó életvidám természete szúrja a szemét, ezért éjszakánként az ágya alatt várja, hogy Clara elaludjon. Miért nem szól Césas édesanyja senkinek? Súlyos beteg, kórházban fekszik, megszólalni sem tud.

Megszokhattuk már, hogy minden filmre érdemes figyelni, ami a spanyolok felől érkezik. Csupa-csupa ínyencség, remek alkotások, elég csak a Cell 211-re vagy az Időbűnökre gondolni, de említhetném akár a [REC]-et is. Utóbbi rendezője, Jaume Balagueró vezényelte le az Amíg alszol (piszcho?) thrillert és nagyon úgy tűnik Paco Plaza nélkül is boldogult.

A két főszereplő Marta Etura és Luis Tosar (ő a Cell 211-ben is brillírozott) viszi a hátán a produkciót. Balagueró nem siet, szépen lassan adagolja az információkat és egyre határozottabban, biztos kézzel építi a feszültséget. Ugyanakkor egyes jelenetekben azt is eléri, hogy nem igazán tudjuk kinek is szurkolunk igazán: nehogy lebukjon a portás vagy Clara észrevegye őt. Mostanság sok produkcióra rá lehet sütni, hogy kiszámítható, ám az Amíg alszol esetében nem lehet előre látni egyes helyzeteket. Igazi parafilm, 85 %.

imdb: 7,1

01marta-etura

3 komment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *