3

Meg nem valósult folytatások

Lesz-e valami a Sin City folytatásából? Robert Rodriguez sokáig ígérgetett, majd úgy volt, ha 2011 végéig nem látnak hozzá, akkor ne is számítsunk rá. Aztán mindenki legnagyobb örömére bejelentette, hogy a Machete forgatásának a végén azonnal indulnak a képregényfilm második felvonásának a munkálatai, lehetséges, hogy a grindhouse-exploitation művét majd más fejezi be. Ám még most sem pörög a kamera. Kérdéses, hogy egyáltalán elkészül-e és a Szellemirtók 3-mal kapcsolatosan is csak a duma és ígérgetések vannak. Lássunk néhány betervezett folytatást, amelyek jégre kerültek.

Steven Spielberg a 70-es években szépen megalapozta hírnevét, neki köszönhető a Harmadik típusú találkozások. Az űrlényes alkotás szépen kaszált, nem meglepő, hogy a Columbia akart egy repetát, jöhetett volna a következő rész. Spielberget is érdekelte a dolog, azok után meg pláne, hogy látta mit műveltek a Cápa 2-vel, nem szerette volna, ha ezt is elcsesznék. A Night Skies címre hallgató folytatás a Kelly-Hopkinsville esetet dolgozta volna el, azaz a történetben egy farmercsaládot idegen lények zargathatták volna. Rick Baker maszkmester megalkotott néhány idegent és űrhajót, össz-vissz 700.000 dollárt költött el. A forgatókönyv is készülgetett, ám Spielberg meggondolta magát és a stúdió által várt horrorisztikus sztori helyett az E.T.-n kezdte törni a fejét. E miatt össze is zördült Bakerrel és a Columbia fejesei sem voltak elégedettek, hisz’ nem egy Walt Disney családi filmet akartak. Végül Spielberg régi barátja, Sid Sheinberg kinyitotta pénztárcáját és 1 millió dollárt leperkált a stúdiónak, ami után beleegyeztek, hogy a tervezet más stúdióhoz vándoroljon, ezáltal utat biztosítottak az E.T.-nek. Ám a Night Skies szkriptjét még a Poltergeist és a Szörnyecskék klasszikusokhoz is felhasználták.

Ha már E.T. … A produkció kasszasikerré vált, köröket vert az addigi listavezető Csillagok háborújára. Spielberg és Melissa Matheson közösen írta meg az E.T. II. Nocturnal Fears sztoriját. Ebben Elliott és barátai gonosz űrlények fogságába esnek, ám jön az első részben megismert barátságos ki földönkívüli és megmenti őket. Happy end, öröm, boldogság. Szerencsére a rendező belátta, hogy ennek bizony nem sok értelme lenne, beárnyékolnák vele az egyébként remek első felvonást. Mindenesetre William Kotzwinkle regény formájában folytatta a történetet, ahol E.T. kitaszítottá válik saját bolygóján.

Kevin Costner pályája csúcsán játszott a Több, mint testőrben, amely hatalmas lökést adott Whitney Houstonnak is. A 90-es évek végére Costner karrierje leáldozóban volt, fontolóra vette, hogy megcsinálni egy régi sikerfilmjének folytatását, amellyel ismét a csúcsra kerülhetne. Úgy vélte, hogy Diana hercegnő tökéletes választás lehetne a Több, mint testőr 2-be, de természetesen nem saját magát játszotta volna, csak egy hozzá hasonló karaktert. Sajnálatos módon a hercegnő 1997-ben egy csúnya balesetben elhunyt. Évekkel később ismét felmerült a folytatás lehetősége, de a Warner jelenleg egy remake-en töri a fejét.

Valljuk be, a Hetedik úgy volt jó, ahogy. Senki nem gondolt rá, hogy folytatni kellene (Nyolcadik címen esetleg?). David Fincher is azt mondta, hogy inkább a saját szemén nyomna el egy csikket, minthogy részt vegyen ebben az őrültségben. Ám a New Line-t nagyon is foglalkoztatta a dolog, forgatókönyvet is írattak. Tavaly úgy hírlett, hogy a Solace címre keresztelt tervezetben Anthony Hopkins játszhatná a főszerepet.

Zavar valakit, hogy esetleg a főhős elhalálozott a film végén? Engem és titeket talán, de Hollywoodban az ilyesmi nem számít. Maximus ugyan a Gladiátorban legyőzte az uralkodót, de nem sokra rá maga is távozott az élők sorából. Mivel a közönség felettébb kedvelte a filmet így megpróbálták folytatni. 2001-ben Douglas Wick elhintette, hogy erősen gondolkodnak egy előzményfilmben, rá egy évre már folytatás lebegett a szemük előtt, ami az első rész után 15 évvel játszódhatott volna. 2006-ig nem történet semmi előrelépés a Gladiátor 2 ügyben, majd Nick Cave állt elő azzal az ötlettel, miszerint Maximust afféle halhatatlan félistenként lehetne visszahozni, aki a túlvilágról megpróbál visszajutni a Földre, majd belecsöppenne a II. világháborúba és Vietnámot is megjárná. Mit mondhatnék erre? Őrület.

A Féktelenül a 90-es évek egyik legjobb akciófilmje volt, ez tény. Semmi szükség nem volt a folytatásra, de azért megkaptuk, megérdemelten zakózott hatalmasat. Ezek után senki nem mert arra gondolni, hogy lesz harmadik rész is, de 2007-ben Dennis Hopper egy interjúban elárulta, hogy a színfalak mögött van némi susmus róla és ő is benne lesz a filmben (sajnos a színész már nincs közöttünk). Majd 2008-ban fellőtték a http://www.speed3themovie.com/ honlapot és még abban az évben úgy hírlett, hogy a Fox Keanu Reeves-t akarja a főszerepre. Azóta gyakorlatilag semmi info nem érkezett a tervezet felől.

Emlékeim szerint egy régebbi Cinema újságban is megemlítették az Úszó erőd harmadik részét. Ám ebből nem lett semmi, majd 2007-ben Erika Eleniak megemlítette, hogy olvasta a forgatókönyvet és annyit elárulhat, hogy non stop akciózás található benne, de egyébként nem hajón vagy tengeralattjárón és nem is repülőn zajlanak az események és nem lesz köze a 9/11-hez. Aztán egy év múlva napvilágot látott egy friss info: Seagal űrlényekkel harcolna a harmadik részben.

Robert Zemeckis egyik legjobb filmje és legnagyobb sikere a Roger nyúl a pácban volt, a folytatásról a mai napig beszélnek. Először Nat Maudlin írt egy forgatókönyvet, ami egy előzménytörténet volt, ebben Jessicát elrabolják a nácik, Roger megpróbálja kiszabadítani, mindeközben kiderül, hogy a nyúl Tapsi Hapsi fia. A 90-es években a szkriptet átdolgozták, sok-sok dalbetéttel fűszerezték meg és a gonosz németeket is hanyagolták a sztoriból. Mivel a költségek 100 millió dollárra rúgtak volna a Disney jégre tette a projektet. 2010-ben Don Hahn producer megszellőztette, hogy a Roger nyúl rajongók hamarosan nagyon-nagyon örülni fognak valaminek. Eddig nem húzhattuk széles mosolyra szánkat.

Robin Williams remekelt a Mrs. Doubtfire-ben és mivel több száz millió dollárt termelt a vígjáték a Fox megkérte Bonnie Huntot, hogy írja meg a folytatást. Williams ismét felhúzhatta volna az öreg nagyi „gúnyáját”, ezúttal a lány kolijában állt volna munkába. Némi idő elteltével a színész azt mondta, hogy mégsem vállalja a filmet, mert szerinte a sztori túl ijesztő, mint vicces.

 

3 komment

  1. Meg kell hagyni, a Gladiátor folytatásánál szakadtam rendesen a világháborús ötletnél 😀 El se tudom képzelni, hogy jutottak el odáig egy ilyen alapból 😀

  2. Maximus a világháborúban? Na az “szép” lett volna…

    Az Úszó Erőd harmadik részéről meg a Seagal vs. földönkívüliekről én is olvastam anno. Már akkor is a fejemet fogtam.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *