4

A gyilkos médium (Red Lights)

0rl1

A paranormális dolgok, a megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is izgatták az embereket. Remek táptalajt biztosítanak az elképzelések és a magyarázatok közzétételére, ütköztetésére. A szkeptikusok és a hívők előszeretettel gyártják cáfolataikat egymás magyarázataira, olykor már-már paródiába hajlik az az igyekezet, ahogy megpróbálnak előrukkolni valamiféle hihető gondolattal. Itthon többek között a Nulladik típusú találkozások sorozatban élvezhettük a témát, ami körüljárta, kitárgyalta, felhívta a figyelmet a természetfeletti és idegen helyzetekre.

Mukodj, mukodj – mindenki számára ismerős szavak ezek, amelyek nem Fekete Pákó szavai, hanem egy igen jó ismert „szakember”, pszichikai tulajdonságokkal bíró (gyakorlatilag) showman, Uri Geller védjegye. Rajta kívül több tucatnyian használják képességeiket, az már más kérdés, hogy a szórakoztatásra vagy arra, hogy az emberek csodálattól elámulva önként és dalolva szabaduljanak meg pénzüktől. Akadnak néhányan, akik szinte egész életüket felteszik arra, hogy leleplezzék a gondosan kivitelezett trükköket. A gyilkos médium sztorija is az efféle showmanek körül zajlik.

0rl2

 Margaret Matheson (Sigourney Weaver) elismert és népszerű egyetemi tanár, e mellett időt és energiát nem kímélve dolgozik azon, hogy megmutassa: a misztikus jelenségek csak ügyes átverések, egy jól kigondolt ötlet áll mögötte, amelyek szinte mindenkit átvernek. Szellemjárta ház? Ugyan kérem, trükk az egész. Az Úr nevében szónokló úriember, aki mindent tud a tömegben ülő beteg emberekről és kigyomlálja a szervezetükben dúló súlyos kórt? Csak egy sarlatán. Ám 30 év után újra felbukkan a színen Simon Oliver (Robert De Niro), a vak médium és Matheson munkatársaival karöltve mindent bevetve megpróbálja a lehetetlent: Oliver is csak egy a többi csaló között.

A nagy kérdés: Oliver tényleg az, akinek mondja magát? Nehéz lenne ránézésre megmondani. Egyrészt Robert De Niro kiválóan hozza a több évtized után ismét reflektorfénybe álló médiumot és semmi nem utal rá, hogy kókler lenne. Ő a gyilkos médium ásza, eléri, lényegében akkor is uralja a filmet, amikor nincs jelen(ése), nélküle sokkal kevesebb lenne ez a thriller. Ám az elején a Sigorueny Weaver által játszott prof és segédje, Cillian Murphy szinte belénk sulykolják, hogy mindenre van magyarázat. Hiszünk vagy nem hiszünk? Esetleg az igazság odaát van, mint az X-Aktákban?

0rl3

Az alaphangulatot ügyesen megadják, felkeltik az érdeklődésünket és megágyaznak az izgalmaknak is. De induljon bármilyen jól is sajnos egy idő után kifogy a szufla. Elmondható, hogy nem a színészeken múlott, mindenki teszi a dolgát, ám a mellékszereplők közül Elizabeth Olsen eléggé háttérbe szorul, nem használták ki, dolgozhattak volna még a karakterén, ha már a Toby Jones által megformált tudósfigurát nem cseszték el.

Rodrigo Cortes már bebizonyította, hogy elbír egy olyan filmmel, ahol egyetlen színészt láthatunk végig egyetlen helyen szorongva. Az Élve eltemetve dráma-thrillerből kihozta, amit ki lehetett, sőt azt megmutatta a világnak, hogy Ryan Reynolds nem csak egy kockahasú ripacs. Azonban a gyilkos médium hiába rejtőzött megannyi lehetőség, a játékidő második felére azonban eltéveszti az irányt és mintha maga sem tudta volna, hogy merre vigye tovább az eseményeket. Kissé dühítő, hogy a neves rejtélymegoldók nem vesznek észre egy nyilvánvaló dolgot, pedig egy efféle helyzetekben képzetlen, ám gondolkodni képes néző is már-már félig felemelkedve mutogatná, hogy melyik szereplőnek mire kellene figyelni. Szóval egy kezdetben még ügyes és okos, de idővel kifulladó thrillert kapunk. Sajnos csak 60 %-ot tudok adni rá.

imdb: 6,2
rottentomatoes: 29 %

4 komment

  1. Szerintem nem volt rossz,de olyan jó sem…A hangulata engem nagyon megfogott,mindig is szerettem a misztikus filmeket,és elég kevés manapság a felhozatal ilyen téren. A végére valami nagyobb durranást vártam,de valahogy még így is tűrhető volt.Nálam nagyon egyszer nézős kategória.A szereplők nagyon is jók voltak. Szerintem ebből csak ennyit lehetett kihozni.
    6/10

  2. Hogy lehet úgy filmkritikat írni, hogy következetesen elrontod a főhős nevet? Milyen Simon Oliver?

  3. Még mindig nem álltam neki, pedig már egy ideje tervezem, hogy megnézem. Nagyszerű a szereplő gárda és az előzetes is érdekes.

  4. Érdekesen indul, de gyorsan lenullázza magát. Sajnálom Cilian Murphyt, mostanában valahogy nem tud jól szerepet választani (a Lopott idő is milyen gyenge volt…).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *