13

Iron Sky

 

Így kell fokozni az érdeklődést! Timo Vuorensola évekkel ezelőtt látott hozzá az Iron Sky-hoz, már az első információmorzsák több millió ember figyelmét felkeltette. Nácik a Holdon? És 2018-ban visszatérnek? Mikorra lesz kész? A hír közzététele megtette a hatását, minden geek arra várt, hogy megnézhesse Vuorensola agymenését és izgatottan nyitották ki pénztárcájukat, hogy adományikkal segítsék a film létrejöttét, mikor a rendezőnek elfogyott a pénze.

A II. világháború vége felé a vesztésre álló németek fogták a sátorfájukat és elhúzták az irhájukat a Hold sötét oldalára. Szépen felépítették saját kis horogkereszt alakú bázisukat és csendben készülődtek a nagy visszatérésre. 2018-ban amerikai űrhajó landol a náci főhadiszállás közelében, az egyik szkafanderest foglyul ejtik. Miután nagyjából magukhoz tértek a sokkból, hogy egy néger amerikai lépett át a bázis küszöbén, a következő Führerjelölt a Föld felé veszi az irányt, hogy beszerezzen néhány szükséges dolgot, amivel elindulhat a Meteorblitzkrieg, de a hataloméhes férfi saját pecsenyéjét sütögeti.

Mit is várhattunk a filmtől? Egy totálisan agyament másfél órás szórakozást! Se többet, se kevesebbet. Ehhez képest némileg visszafogottabbra sikeredett, persze vannak itt őrült ötletek és pózolások, de valahogy mégsem az igazi. Viszont nagy megkönnyebbülésre még véletlenül sem tolták el komolyabb irányba, érződik, hogy az alkotók az elejétől a végéig próbálták magukat tartani eredeti elképzelésükhöz, miszerint egy oltári szellemes, utalásokkal teli paródiát tesznek le az asztalra.

Rengeteg elborult és óriási agyszülemény született, amelyeket gondosan és szépen be is mutatnak. A néger amerikai modell kifehérítése, A Bukásban látott elhíresült Hitler mém sem maradt ki, illetve a lánykérés echte náci módra még szép, hogy mosolyt csal az arcunkra, az már csak hab a tortán, hogy a kicsiknek Charlie Chaplin rövidített Diktátorát mutogatják állandóan. A parodisztikus hangvétel, illetve a filmes utalások mellett az Iron Sky a játékidő második felére kezd kifáradni és ahogy Hollywoodban lenni szokott ilyenkor inkább előrukkolnak egy látványos ostrommal vagy CGI-vel telített csatával. Vuorensola sem hagyta ki a lehetőség, hiszen az Iron Sky mégis csak a jenki inváziós filmeket figurázza ki.

Az alkotók nem mentek el szó nélkül a jelenlegi világrend „kikritizálása” mellett sem, megkapja a magáét az ENSZ, viccelődnek Koreával és a Sarah Palinra hajazó amerikai elnökkel. Nevethetünk az amerikai nézetek és politika ekézésén. Illetve a naiv Földszakértőn, aki nincs teljesen tisztában a múlttal és a horogkeresztről úgy véli, hogy az az igazság szimbóluma. Ám azért csak fel kellene tenni a kérdést: egyáltalán ki a jó kerek e világon? A közhelydobozból előhúzott vicces néger? Vagy a felfegyverzett űrhajóval nem rendelkező Finnország? Senki sem szent, kegyetlen, pénz-és hataloméhes mindenki (kivéve persze a finnek, mert hát csak ők készítették a filmet).

Az Iron Sky előzetese annyira bezsongatja az embert, hogy minimum egy zseniális filmet vártunk. Kissé szomorú, hogy nem sikerült elérni a nemes célt. Félreértés ne essék, szórakoztató alkotás vicces helyzetekkel és sematikus karakterekkel. 7,5 millió euróból olyan látványt prezentáltak, amit látva minden hollywoodi nagykutya elsárgulhat az irigységtől (ha abból indulunk ki, hogy egy 200 milliós filmnek nem sikkasztják el a felét). De sokkal röhejesebb lenne, ha esetleg websorozatként indult volna útnak a film. 70 %-ot adnék rá.

 

ironsky1

ironsky2

13 komment

 1. felemás egy kicsit , én a trailerek alapján azt hittem hogy egy kicsit komorabb látvány film lesz hogy visszatérnek és bosszút állnak. Helyette ez egy vígjáték paródia film lenne , csak azt még én se tudom mit akarnak benne parodizálni 😀 …. Einsteint ? Sarah Palint ? a fekete embereket ? azt hogy a nagy számítógépüket i-phone-ról mien jól megy amíg le nem merül ??? nem volt rossz látványban vannak érdekességek meg jól kidolgozott épületek helyszínek jelmezek… de ezt ráhúzták egy nagyon gagyi sztorira , pedig ha nem viccesre csinálták volna elég komoly alkotás lehetne… de így csak egy groteszk vmi amit nem tudok hova tenni 😀

 2. Nekemes kicsit felemás lett, bár én inkább sokkal nagyobb baromságot vártam, de nem sokkal hisz volt abból bőven. A színészeket nagyon jól eltalálták, el lehet nézegetni a fsz csajt, nomeg számomra Adler is hatalmas figura volt, okozott nem egy kellemes percet, ideig még szorítottam is neki 😀 de az tény, h ennyi év után többet vár az ember, de egy próbálkozásnak elég jól megfelel

 3. én úgy vélem ha egy komoravv boszúállós nácis háborús filmet akartak volna csinálni akkor bizonyos emberszabásúak nem engedték volna.

 4. @Dora00: én az írományokból meg a trailerekból azt vettem le hogy itt egy post apokaliptikus hangulatú sci-fi horror lesz , ugy hogy végig nehéz megjósolni a végkimenetet , de helyette lett ami lett 😀 csak Leslie Nielsen hiányzott belőle (R.i.p.)
  😀

 5. Én is egy magát komolya(bba)n vevő filmet vártam, aztán amikor megjöttek az első kritikák, már tudtam, hogy ebből egy ökörködés lesz. A színészek szerintem kicsit túljátszották a szerepüket (bár lehet szándékosan), amúgy a gonosz Führer katona szerepelt a Hitler filmben, Otto Günsché-t alakította, aki a halott Führert kicipeli a bunkerből a végén :D. A szőke “náci” csaj nagyon aranyos és szép is volt, a négernek meg voltak jó beszólásai (“A szeretet szimbóluma? Így még sose hívták” :DD). Nekem az ameriaki elnök és főleg a segédjének az ábrázolása már túl sok volt, ahogy a film vége is, még úgy is, hogy ez tényleg egy hülyülés volt. Én inkább csak 5/10-re értékelném. Ja és már jön ennek a filmnek, vagy már be is mutatták az Asylum-os verzióját, ahol a nácik a Föld középpontjából támadnak, vagy mi :DD Na az is megérne egy misét

 6. Azt kaptam amit vártam,szórakoztató marhaság,itt mindenki megkapta a magáét az amcsikon keresztül a nácikon át az Ensz-ig…a befejezés is jó volt.
  Simán 7/10.

 7. A szerecsen karatkere annyira irritáló, hogy agyonvágja az egész filmet. Sokkal nagyobb poén lett volna mondjuk Woody Allen-t felkérni pozítív főhősnek.. Kár szépíten, elég sz*r film ez. Felejtsük is gyorsan el.

 8. a néger kurva jó volt benne, én hülyére röhögtem magam rajta

  az a baj, hogy a többiek nem voltak annyira erős karakterek, és a sztori elég középszerű lett a felétől, nem nagyon volt benne felépítve semmi

  többiek jellemét is erősebbé kellett volna tenni

 9. de a látványon tényleg akadtam,
  látszik, hogy szeretettel , odafigyeléssel dolgoztak ki mindent
  simán hozta egy hollywoodi produkció szintjét
  az atmoszféra és a hangulat ötös volt

 10. Nálam is kb. 7/10, középszerű film, néhány nagyon jó szatirikus elemmel és poénnal.

  Viszont azt nem értem, hogy néhányan itt tényleg valami komoly, Függetlenség napja típusú sci-fit vártak abból az alapkoncepcióból, hogy a nácik visszatérnek a Holdról? Saját magukat röhögtették volna ki csak a készítők, egy ilyet egyszerűen nem lehet komolyan venni, úgyhogy nagyon helyesen inkább eltolták a humoros irányba.

 11. Egyetértek a kritikával: a film igazi zs-kategóriás marhaság. Azért mosolyogtam néhány jó jeleneten.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *