0

InterCom hírlevél

Richard Jewell: új Oscar-esélyes?

Szerda este új versenyző lépett a pályára az Oscar-díjért zajló vetélkedésben. A Los Angelesben rendezett AFI filmfesztiválon (az Amerikai Film Intézet rangos eseményén), ahol természetesen a Filmakadémia nagyon sok szavazója vesz részt a vetítéseken, bemutatták Clint Eastwood új rendezését, a Richard Jewell balladáját (Richard Jewell, hazai bemutató: január). A 89 éves, négyszeres Oscar-díjas filmes ismét megtörtént esetet dolgozott fel: az atlantai olimpia egyik biztonsági őre bombát talált egy esti koncerten. Bátorságának köszönhetően sok ember menekült meg – ám nem sokkal azután, hogy hősként kezdték ünnepelni, az FBI a tett elkövetésével is meggyanúsította, és amikor a sajtó ezt megneszelte, pokollá tette az életét.
A gálavetítésen ott volt a film összes híres főszereplője, Sam Rockwell, Jon Hamm, Olivia Wilde, Kathy Bates, de ők, a nézőik és a rangos közönség is egyetértett abban, hogy a film főszerepét játszó, eddig szinte ismeretlen Paul Walter Hauser különleges alakítása teszi a filmet is igazán emlékezetessé – és hogy szinte biztosra veheti az Oscar-díj jelölést. Eastwood színészei közül jó néhányat jelöltek már Oscarra: Gene Hackmant a Nincs bocsánatban, Tim Robbinst és Sean Pennt a Titokzatos folyóban, Bradley Coopert az Amerikai mesterlövészben nyújtott alakításáért. Az első vetítés visszhangja szerint talán Paul Walter Hauser lesz a következő.

Joker: 1 milliárd

Ez az ősz a Joker-ről (Joker, még a mozikban) szólt a világ mozijaiban. Todd Phillips különleges képregény-előzményfilmje, bebizonyította, hogy a közönség világszerte nagyon vágyik arra, hogy egy film más legyen, mint az elődei: a Joaquin Phoenix főszereplésével készült képregény-előzményfilm, amely Batman fő ellenségének eddig ismeretlen életét mutatja be, újabb, különleges rekordot döntött meg: már több mint 1 milliárd dollár bevételt gyűjtött, pedig Kínában be sem mutatták. A mozitörténetben összesen 44 film lépte át eddig ezt a határt, és a Joker az első, amelynek úgy sikerült elérnie ezt az őrületes teljesítményt, hogy R-es (vagyis kb. 16 éven felülieknek besorolt) korhatárral játsszák.
Innen már nincs hova nőnie a filmnek, mindent elért, amit egy film elérhet. Illetve egyvalami mégiscsak van: az Oscar-díj: valószínűleg jó néhány kategóriában jelölik majd – a legjobb főszereplő jelölése szinte egészen biztos.

Drakulics elvtárs Ázsiában

Ázsia első és azóta is az egyik legnagyobb filmfesztiválja az 50. alkalommal megrendezésre kerülő IFFI, a Goai Nemzetközi Filmfesztivál az idén 76 ország friss filmterméséből mutat be válogatást. Az egy héten át tartó, hatalmas eseményre meghívást kapott a Drakulics elvtárs (már a mozikban) című magyar vígjáték is: Bodzsár Márk rendező kíséri a filmjét a rangos nemzetközi eseményre.
Comrade Drakulich a Panoráma szekcióban vetítik majd, ahova az idei nemzetközi filmtermés legjavát hívták meg. Eközben a Nagy Ervin, Nagy Zsolt és Walters Lili főszereplésével, Thuróczy Szabolcs és Bödöcs Tibor közreműködésével készült retró-vámpír-vígjátékot itthon több mint 65 ezer néző látta: így már biztos, hogy a nemzetközi siker mellett az év egyik legnézettebb magyar mozifilmje is lesz.

Black Adam stábja

Nincs jobb előjel, ami egy újabb szuperhősfilm születését kísérheti, mintha az egymilliárd dolláros szupersiker, a Joker alkotói szállnak be a készítésébe. A lassacskán egyre pontosabb alakot öltő Black Adam-film épp ilyen.
A héten bejelentették, hogy Todd Phillips állandó alkotótársa, Lawrence Sher operatőr (aki korábban a Másnaposok-trilógia, a Haverok fegyverben és a Terhes társaság képi világáért is felelt) áll majd a Black Adam helyszínein a kamera mögé – akkor talán már Oscar-díjasként, hiszen a Joker-ért jó eséllyel jelölni fogják a díjra.
– Kivételes szuperhős, örök lázadó – mondta a Shazam közelében feltűnt antiszuperhősről Dwayne Johnson. – Mindig másokon segít, de mindig a maga furcsa módján. Végső soron az igazságot szolgálja – de úgy Black Adam-módra.
Dwayne Johnson régi vágya volt, hogy eljátszhassa Black Adamet, és úgy látszik, kívánsága végre teljesül. A filmet Jaume Collet-Serra rendezi, és bár a forgatás még el sem kezdődött, már a bemutatóját is kitűzték: az új szuperhősfilm 2021. december 21-én kerül a világ mozijaiba.

IC Press

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *