6

Amerikai mesterlövész (American Sniper)

amerikaimesterlov

Emberemlékezet óta nem volt igazán jó mesterlövész(eke)t középpontba állító film. Clint Eastwooddal a kamera mögött minden esély erősen bizakodhattunk benne, hogy egy igazán ütős háborús alkotás születik, amelyben kiváló színészi alakításokkal láthatunk és egyúttal a mellékkarakterek is mély nyomot hagynak bennünk. Nos, az amerikaiak kötelező jelleggel vonultak mozikba, hogy láthassák nemzetük hősét, de sajnos csak azért fogjuk emlegetni évek múltán a produkciót, mert gigasikert ért el és a rendező pályafutásának legnagyobb bevételét érte el.

americansniper

Chris Kyle egyszerű texasi rodeós férfi volt, aki a tévében látott borzalmak láttán elszörnyedt és azonnal megfogalmazódik benne a gondolat, hogy tennie kell valamit hazájáért. Tehát jelentkezik katonának, a kemény Navy Seal kiképzésen átesve a mesterlövész puska túloldalán rögtön kiderül, hogy igazi tehetség, majd indulhat bevetésre, miközben odahaza asszonykája várja repesve.

Kyle egy ízig-vérig őszinte vidéki, akinek tényleg nincs más vágya, mint a haza és bajtársai védelme. Olyan sikerrel védi a harcoló csapatokat, hogy a katonák tisztelni, az ellenség pedig félni kezdi a nevét. Hamarosan már csak Legendának szólítják, ő azonban inkább afféle juhászkutyaként tekint magára, aki az ellenséget farkasnak tartja. Egyszerűen védelmet kell biztosítani tőlük.

Propagandafilm? Többen igazi patriótafilmként tekintenek Eastwood rendezésére. De az Amerikai mesterlövész egészen távol áll a Becstelen brigantykban látott Nemzet büszkesége náci alkotásra. Miközben Kyle biztonságos távolságban és a katonákkal karöltve szolgálja a hazát, terhes felesége otthon egyedül szorongva várja őt. Egy alkalommal tűz alá veszik csapatát, az asszony pedig a telefonon keresztül, teljesen kikészülve hallgatja a fegyverropogást. A derék katonánk több, mint 1000 napot töltött hazájától távol és ahogy a legtöbben, végül ő is poszttraumás stresszben szenvedett. Belefér ez a propagandafilm alkotta képbe?

TA3A5741.DNG

Mindazonáltal a forgatókönyv nem úgy ábrázolja Kyle-t, mint egy a „Hazámért bosszút állok” habzó szájú sorozatgyilkost. Bradley Cooper visszafogottan, hitelesen formálja meg a termetes mesterlövészt, aki precízen lő, de nem élvezi, hogy embereket kell ölnie. Kifejezetten örül, ha nem kell meghúznia a ravaszt. Eastwoodtól megszokhattuk, hogy nem csak a fő-hanem a mellékkarakterekre is nagy figyelmet fordít, ám ezúttal csalódnunk kell. Sienna Miller az aggódó feleség szerepébe gyenge, a többiek pedig totálisan jellegtelenek. Mikor még Steven Spielberg foglalkozott a filmmel az ellenséges lövészre is nagy figyelmet fordított, de távozása után a karaktert elhanyagolták és többségében arctalan „farkasokat” kapunk.

Ha már amerikai hős és háborús drámáról van szó, nem hagyhatták ki az utcai harcokat sem. Lehet, hogy Eastwood néhány dologgal nem foglalkozott, de az igazán nagy, mindenféle effektekkel megpakolt lassított lövöldözéseket elvette. Izgalmas, feszült, jól kivitelezett tűzharcokat kapunk és akad néhány alkalom, amikor a távcsöves fegyver mögött fekvő Kyle-on kívül a néző adrenalinszintje is megemelkedhet.

Ha nem is várjuk, hogy a legendás amerikai mesterlövészről szóló történet legendás lesz, de összességében Eastwood tud ennél jobbat is. Nem igazán drámai, nem vág gyomorba és még csak nincs is igazán kőkemény levonható tanúság. Csak egy viszonylag korrekt film.

imdb: 7,5
rottentomatoes: 73 %

Büdzsé:58,8 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 320 millió dollár
Eddigi összbevétel: 428 millió dollár

6 komment

  1. Bar nem valos torteneten alapul,”csak” egy oldszkul akcio,de mesterlovesz temakorben a Mark Wahlberg fele Shooter eleg jol sikerult.Reszemrol moziban nezos…mar csak Eastwood esna sok elllentmondasos kritika miatt is.

  2. Szerintem ez pedig egy Becsetelen brigantykban is bemutatotthoz hasonló propagandafilm lett. Nem méltó Clint Eastwoodhoz.

    • ezen már percek óta röhögok. :DDD Ember, te tuti, hogy egyik filmet sem láttad! :DDD

  3. Förtelmesen unalmas egy film, vállrándítós csalódás. Ásítós jelenetek, érdektelenség a tetőfokon. Igazán örültem, hogy egyetlen oscart sem kapott.

  4. Az egész filmet Cooper vitte el a hátán.
    Spoiler on:
    Bosszantott, hogy ilyen apróságokra nem adtak, mint a bébi – csak a vakok és gyengén látók nem látták, hogy műanyagbabát szorongatnak, nem is tudom, az utómunkánál nem volt egy sasszem sem, aki észrevette volna?
    Spoiler off.
    Ha mesterlövészes filmet nézek, akkor még mindig sokkal jobban tetszik Az ellenség a kapuknál.
    Koi, ha nem bánod, belinkelem ide Tiboru posztját.
    http://tiboru.blogrepublik.eu/2011/03/25/a-mesterlovesz/

  5. Az az érzésem, Eastwood egyszerre akarta ábrázolni a háború iszonyatát és a patriotizmust, és az ellentmondás működtette volna a filmet. Sajnos nem működik, hiába Cooper alakítása, a sallangmentesség és az időnkénti adrenalinpumpálás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *